Arama

Kalın bağırsağın görevleri nelerdir?

Güncelleme: 2 Mayıs 2016 Gösterim: 152.805 Cevap: 1
HÜSEYİN - avatarı
HÜSEYİN
Ziyaretçi
5 Mart 2009       Mesaj #1
HÜSEYİN - avatarı
Ziyaretçi
Kalın bağırsağın görevleri nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 29 Nisan 2016 17:19
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kalın Bağırsaklar (İntestinum Crassum)
İnce bağırsakların son bölümü olan ileum ile kalın bağırsakların ilk bölümü-caecum arasındaki ileocaecalis kapaktan başlayarak anüse kadar uzanır. Kalın bağırsaklar yaklaşık 1,5-1,8 m uzunluğunda ve 6-8 cm çapındadır. Kalın bağırsağın çapı anüse doğru gittikçe daralır. Kalın bağırsaklar ince bağırsağın etrafını çevrelemiş ve abdominopelvik boşlukta yerleşmiş durumdadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Kalın Bağırsağın Yapısı
48362d1462048760 bagirsak nedir bagirsaklarin yapisi ve gorevleri kbarsik


Kalın bağırsağın dış yüzü ince bağırsağınkinden farklıdır. Kalın bağırsakta boğumlardan oluşan bir yapı vardır. Bu boğumlara houstra coli denir.
Kalın bağırsağın mukoza tabakasında yarım ay şeklinde mukoza çıkıntıları vardır. Çıkıntılar pliciae semilunares coli olarak adlandırılır. Pliciae semilunares coli, peristaltik hareketlere göre bir yerde kaybolup başka bir yerde oluşabilir, sabit değil dir. Kalın bağırsak mukozasında bulunan epitel hücreleri çok sayıda kadeh hücreleri ihtiva eder. Bu hücreler koyu mükoz bir salgı salgılayarak kayganlık oluşturur ve sindirim artıklarının kolayca dışarı atılmasını sağlar. Kalın bağırsak mukozasında villuslar yoktur.
Kalın Bağırsak Görevleri
Kalın bağırsakta kimyasal ya da mekanik sindirim yapılmaz
Yalnızca ince bağırsakta sindirilemeyen atıklar buraya taşınır. Gelen atıklara karışan su ve mineraller gibi yararlı maddeler emilerek kana verilir.
Su, vitamin ve minerallerin sindirime uğramadan kalın bağırsaktan emilir ve kana karışırlar
Arta kalan maddeler, kalınbağırsağın son kısmı olan rektuma gelir ve anüsten dışarı atılır.
Sindirim sisteminin her yerinde bulunan çürükçül bakteriler en çok kalın bağırsakta bulunur. Dışkının rengi ve kokusu bu bakterilerden kaynaklanır. Ayrıca kalın bağırsakta yaşayan yararlı bakteriler B ve K vitamini sentezler.
Kalın bağırsağın yapısı, ince bağırsaktan farklıdır. Epitelin yüzeyi kalın bağırsakta düzdür. Kalın bağırsağın hareketi, ince bağırsağa göre daha yavaştır. Karıştırıcı ve boşaltma özelliği kalın bağırsakta olmaktadır. Kalın bağırsakta enzim yoktur, sadece bir müküs salgısı vardır ve bu salgı sayesinde selülozu parçalamaktadır. Kalın bağırsak suyun emilimini sağlar ve yaklaşık günde 500-1500 ml arasında su emilir. Kalın bağırsakta bunun dışında; inorganik tuzlar, glikoz ve yağ asitleri emilmektedir. Dışkının sıvı olup olmaması kalın bağırsakta ayarlanır.

DEVAMI Bağırsak Nedir - Bağırsakların Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

17 Ocak 2016 / nazlı09 Cevaplanmış
2 Mayıs 2016 / saydam64 Tıp Bilimleri
7 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Eylül 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Eylül 2013 / Misafir Soru-Cevap