Arama

Kol ve bacaklarımdaki uyuşmanın sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 3.808 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kol ve bacaklarımdaki uyuşmanın sebebi ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 14:53
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
18 Eylül 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

selam adım murat iskenderundan yazıyorum.kollarım omuzlarım ve bacaklarımdauyuşmaya benzer(ama uyuşma değil)rahatsızlık var,genellikle sabahları kalktığımda oluyor sebebi ne olabilir cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Geçmiş olsun ancak doktora başvurmalısınız.Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Kolda Uyuşma


Kolda uyuşma, genellikle kola yeterli olarak kan gitmemesi ve kolda bulunan sinirlerin zarar görmesi nedeniyle yaşanabilir. Kolda uyuşma bazen kolun tamamında bazen ise kolun bir bölümünde görülebilir. Kol uyuşmasına neden olabilecek diğer etkenler enfeksiyon, tümör ve travma olarak sayılabilir.

Kolda uyuşma nedenleri ve tedavisi
Sinir sıkışması ve hasarı: Kolda meydana gelen iltihap, travma, omuzda bulunan sinirleri hasar görmesi veya sinirlerin kolun üst tarafında doğru gitmesiyle meydana gelen bir sağlık sorunudur. Sinir sıkışmasına neden olan temek sebep, kemikler, kaslar, kıkırdaklar ve tendonlarda meydana gelen travmalar nedeniyle oluşan iltihabın sinirlere şiddetli baskı uygulamasıdır. Kolda sinir sıkışması yaşandığında ve kol hareketliyken kolun üst tarafında ağrı, uyuşma ve anormal hisler meydana gelebilir. Sinir sıkışması ve hasarını tedavi edebilmek için ilk olarak tanı konulması gerekir. Fiziksel terapi sinirlerde oluşan hasarın azalmasına ve dokuların desteklenmesine yardımcı olur. Uyuşma ile beraber şiddetli ağrı yaşandığında narkotik ağrı kesici ve kortikosteroid terapi uygulanabilir. Çok daha ciddi uyuşma ve ağrılarda ise baskıyı ve gerilmeyi azaltmak amacıyla ameliyat seçeneği düşünülebilir.

Diyabet: Yüksek kan şekeri uzun vadede kontrol edilemezse sinirlerde iltihap oluşma olasılığını arttırır. Bu durumda kolun üst kısmında uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Kan şekeri kontrol altına alındığında kolda yaşanan uyuşma ve karıncalanma giderilebilir.

Beslenme bozukluğu:
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri yeterince karşılayamamak kol uyuşmasına neden olabilir. Özellikle B grubu vitaminleri, C ve D vitamini haricinde fosfat, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliği de kolda uyuşmaya yol açabilir. Yeteri kadar vitamin alarak bu tarz belirtiler azaltılabilir.

Damar sertliği ve kalp rahatsızlıkları:
Göğüs ağrısı kalp ve damar hastalıklarında en belirgin belirtiler arasında yer alır.
Kalp krizi gibi bir durumda kalbe ulaşan damarlarda sertlik meydana gelir ve bu sertlik ile beraber göğüs ağrısı ve özellikle sol kol uyuşması görülür. Bu şikayetler kalp krizinin belirtileri arasında yer alır. Bunların haricinde anjina gibi kalbe bağlı gelişen rahatsızlıklarda kol uyuşmasına neden olabilir.

Dolaşım bozukluğu:
Kan dolaşımı yetersiz olduğunda vücudun uç kısımlarına yeteri kadar kan ulaşamaz. Böyle bir durum karşısında el, parmaklar ve kolda uyuşma yaşanabilir. Kan dolaşım bozukluğu farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Yağlı gıdalarla beslenmek, kolesterolün yüksek olması, hareketsiz bir yaşam tarzı, sigara ve alkol tüketimi kan dolaşımını kötüleştirebilir.

DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Bacak Uyuşması


Bacak uyuşması, özellikle uyuşukluk gelişen bölgeye düzgün kan akışı olmaması ya da sinirlerde oluşan bir hasar nedeniyle gerçekleşir. Enfeksiyon, travma, iltihap ya da daha farklı bazı sorunlar da bacak uyuşmasına neden olabilir. Bacakta gelişen uyuşma çok ciddi bir probleme neden olmamakla birlikte felç ya da bir tümör habercisi de olabilir. Eğer uyuşma birkaç dakikadan daha fazla sürüyorsa ya da uyuşma tekrar ediyorsa her hangi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Bağırsak ve mesane kontrolünde azalma, bilinç bulanıklığı, bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler bacak uyuşmasına eşlik ediyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bacak uyuşması nedenleri

  • Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörler kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir.
  • Ortopedik nedenler, Ortopedik anlamda oluşan hasar bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, kalça yaralanması, dejeneratif disk hastalığı gibi etkenler bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.
  • Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bazı durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroid hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği nedeniyle bacaklar ile beraber vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir.
  • Felç, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk aslında duyu kaybı ile alakalıdır. Eğer felç nedeniyle bir uyuşukluk oluşmuşsa his kaybının yanı sıra hareket kısıtlaması da görülür.
  • Ms hastalığı, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebilir. Tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluşur.
Eğer iki bacakta birden uyuşma varsa MS tarzı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. MS hastalığı, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendine ait hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Dolayısı ile ortaya çıkan hasar vücudun her hangi bir bölgesinde uyuşma ile kendini gösterir. Yaşanan hasar git gide artarak dönüşü olmayan problemler ortaya çıkar. Başlangıçta uyuşma oldukça hafif seyreder ve aralıklarla görülür. Ancak gitgide artarak sürekli hale gelebilir.

DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / bobmarley06 Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / mehmet uzunoglu Tıp Bilimleri
2 Aralık 2014 / manole Soru-Cevap
3 Mart 2018 / askperısı Tıp Bilimleri