Arama

Sosyal fobi ve iletişim bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 23 Ocak 2016 Gösterim: 36.888 Cevap: 11
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sosyal fobi, iletişim bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

21 yaşındayım ve yaşım ilerledikçe daha kötü olmaya başladım.Samimi olmadığım insanlara selam bile vermekte zorluk çekiyorum, böyle yaşamak istemiyorum, doktora gitsem hem ilaç alıp hem de psikolojik tedavi görsem gerçekten düzelebilir miyim?
Son düzenleyen nötrino; 5 Aralık 2015 11:05 Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Kasım 2009       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Sosyal Fobi, topluluk içinde veya belli kişilerle konuşmadan önce veya konuşurken büyük bir korku ve daralma hissi, kalp çarpıntısı, yüz kızarması, ellerin titremesi, cümle kurmakta zorlanma, adeta bildiği her şeyi unutma gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır!

Sponsorlu Bağlantılar
Sosyal fobinin diğer bir önemli nedeni de aşırı mükemmelliyetçiliktir. Aşırı mükemmel olma isteği kişide hata yapma endişesi meydana getirir. Kişilik gelişiminde benlik farkındalığı önemli bir yer tutar. Benlik farkındalığında gerçek benlik farkındalığı (gerçekte sahip olduğu özellikler) ile ideal benlik farkındalığı (sahip olmak istediği özellikler) arasındaki fark çok fazlaysa, kişi kaygı bozukluğu yaşar. Bu da sosyal fobiye dönüşebilir!

Sosyal fobisi olanlara öneriler;

-Sosyal fobiden kurtulmak isteyen kişi sosyal ortamlara girerek korku duymamayı öğrenmelidir!

-Şikayetler ortaya çıksa da sosyal ortamlara girmeye devam etmeli ve mümkün mertebe ortaya çıkan sıkıntılara önem vermeyip kendisini suçlamamalıdır!

-Kişi olumlu tecrübeler kazandıkça korkusu azalır, cesareti artar ve belli bir zaman sonra korktuğu durumların tamamen ortadan kalktığını görür!

-Sosyal ortamlara girerken aç, susuz, uykusuz ve aşırı yorgun olmamaya çalışılmalıdır. Bu durumlarda güven duygusu artan kişi daha az sosyal fobi yaşar!

-Aşırı stres sebebiyle biyokimyası bozulan vucudu sağlığına kavuşturmak için ilaç tedavisi uygulanabilir!


Sosyal fobinin kontrol edilebilmesi kişinin kendi iradesinden, bu fobiyi yenme isteğinden, geçiyordur.Ama çok zorlanıyorsanız, bu fobiyi yenmek için mutlaka bir psikolog dan yardım alın!

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 5 Aralık 2015 11:07
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benim sorum;


1.5 yıl önce sosyal fobik olduğumu ögrendim ama bu hastalık bende çok derin yaralar eksikler bozuklar oluşturduğu inancındayım

Hastalık hakkında bilgisi olan geçirmiş olan çok iyi anlar

İlaçlarımı aldım vs.. şu an kalmadı gibi aştım yani ama 2.cil bir sorunum var devamlı gerginim bir türlü rahatlaamıyorum en ufak bir bağırma çağırma argo sinirli asabai bir insan la karşılaşınca mesela iş yerinde mesela başka yani en ufak bu tarz olayda geriiliyorum ve bu direk beyinsel yani daha sonra ayak kaslarım kalbım sıkışcak gibi oluyor

Bari bu hastalık ise bu hastalığın ismi nedir?

Çözemiyorum çok sıkıntılı bir durum..
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Aralık 2009       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Yukarıda bu hastalığın tanımı verildi. Sizin sosyal fobiniz olduğu açıkça görülüyordur. Psikiyatristler genelde ilaç yazar, Klinik Psikologlar ise davranış bozuklukları ve bu gibi sorunların temelinde yatan nedenleri ararlar. İlaçlar sizi iyileştirme sürecine sokmuş olabilir ama ikinci durum için mutlaka bir psikoloğa giderek ve buna ek olarak kendi iradeniz yardımıyla bu süreci noktalayabilirsiniz!
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 5 Aralık 2015 11:08
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
500 mg. Arı poleni. Bu tür endişe hallerine karşı çok rahatlatıcı. Doğal olduğu için zararı da yoktur.
GNC'ninki 1000 mg. fazla geliyor.

1 bardak limonlu su da çok etkili.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Temmuz 2011       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

bende sosyal fobiyim bunu yeni anladım oysa bana bipolar duygulanım bozukluğu teşhisi koymuşlardı şundan eminimki yıllarca yanlış tedavi gördüm sosyal fobiyle bendeki belirtiler aynı şimdi ben napıcağım lütfen yardım edin.

Kendinizi en iyi siz tanırsınız Genelde bipolar bozuklukların nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar bu hastalığın kalıtım ve çevre yoluyla geçtiği olasılığını ortaya koymuştur Sosyal fobi ise kontrolsüz durumlarda ilaçla tedavi gerektiren buna ek olarak kişinin kendi iradesiyle yenilebilir bir hastalıktır!


Alıntı

bende aşırı bir iletişim kopukluğu var insanlarla iletişim kurmakta güçlük çekiyorum girdiğim bazı ortamlarda pek konuşmadığım için birçok şeye sessiz kaldığım için hep eziliyorum kendimi ifade edemiyorum biri bana birşey sylediğinde ona cevabını anında vermek istiyorum ama sessiz kalınca insanlar hep ezmeye çalışıyolar dalga geçmeye çalışıyolar bana yardıcı olabilir misiniz ne yapmam gerekiyor ??

Alıntı

merhabalar ben 26 yaşında bir gencim.Yazınızı okuduktan sonra malesef benimde sosyal fobimin olduğuna kanaat getirdim.Yazılan şeyler aynen bendede geçerli.Aşırı derece çekingen bir kişiliğim var ve ben bu durumdan kurtulmak istiyorum.Bu çekingenliğim, sosyal ve iş hayatımı çok olumsuz yonde etkiliyor.Korku ve heyecan durumlarından kurtulmak istiyorum. Kendimce yöntemler denedim ama kısa süre içinde pes etmek durumunda kaldım,ne yapsam olmuyor, ileri götüremedim.çoğu yazılarda ilaç kullanmak gerektiği yazıyor.Acaba ilaç kullanmadan bu duruma son verilemez mi? Cevabınıza şimdiden teşekkürler.

Buraya bu yazıyı yazabildiğinize göre kendinizi ifade edebilme yeteğiniz de var demektir. Her insanın kendisini ifade edebilme özgürlüğü vardır. Bu size verilmiş bir hak ve kimse bu hakkı siz izin vermediğiniz sürece elinizden alamaz!

Çekingen olmanızın en önemli nedeni toplum içinde hata yapmaktan korkmanız, buna ek olarak şunu desem acaba ne derler? Acaba fikirlerim kabul görür mü? Acaba beni aralarına kabul ederler mi? gibi gereksiz sorularla zihninizin meşgul edilmesidir!

Acaba kelimesini listenizden silmelisiniz. Bunun yerine yapabilirim, güçlüyüm,kendimi çok daha iyi ifade edebilirim, düşüncelerim değerli ben değerliyim türünden telkinlerle kendinize olan güveninizi daha da artırıp bu fobilerinizi yenebilirsiniz.Kendinize saygı duyun, kimse mükemmel değildir, her insan hata yapabilir. Korkularınızı, çekingenliğinizi yenmek sizin elinizdedir sadece. Bunun için olduğunu düşündüğünüz sosyal fobilerinizin, korkularınızın, çekingenliğinizin üzerine gidin. Bu bağlamda aşağıdaki önerileri de deneyebilirsiniz!

Sosyal fobisi olanlara öneriler;

-Sosyal fobiden kurtulmak isteyen kişi sosyal ortamlara girerek korku duymamayı öğrenmelidir!

-Şikayetler ortaya çıksa da sosyal ortamlara girmeye devam etmeli ve mümkün mertebe ortaya çıkan sıkıntılara önem vermeyip kendisini suçlamamalıdır!

-Kişi olumlu tecrübeler kazandıkça korkusu azalır, cesareti artar ve belli bir zaman sonra korktuğu durumların tamamen ortadan kalktığını görür!

*Buna rağmen fobinizi kontrol edemiyorsanız, etmekte zorlanıyorsanız ilaç tedavisi olmadan sosyal fobi tedavisinde oldukça etkili olduğu düşünülen ve bu bağlamda düzenlenen psikoterapiler ve grup terapileri yardımıyla da iyileşebilirsiniz!
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 5 Aralık 2015 11:11
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ekim 2013       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İLETİŞİM BOZUKLUĞU NASIL GİDERİLİR ÖDEVİM DE ÇABUK LAZIM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2014       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uzun yıllardır sahip olduğum bir rahatsızlık sosyal fobi. İlaç tedavisi
aşamasındayım. Kesinlikle tedavi gerektiren bir rahatsızlık. Farkındalık söz
konusu olduğu için "Korkacak bir şey yok" şeklindeki telkinler faydasız oluyor.

Bu arada, Sosyal Fobi • Sosyal Fobi Forumu sosyal fobiye sahip olan insanların
takıldığı bir site. Faydalı bilgilere de ulaşabilirsiniz.
canaliszr - avatarı
canaliszr
Ziyaretçi
18 Mayıs 2015       Mesaj #9
canaliszr - avatarı
Ziyaretçi
askerden sonra bende bir korku başladı kendimi ifade etme korkusu biriyle kavga edicem korkusu, dayak yicem korkusu girdiğim ortama uyamıyorum sanki dünyada değilim kafam o kadar gidip gelmeye başlıyor birşey olcak korkusu sürekli napmam gerektiğini bilmeme başlıyor. şuan bunu şikayetlerini yazarken bile yanlış yazıcam korkusu bile doğuyor icime daha cok ailemin yanında korkma oluyor onlara birşey olcak korkusu arabayla seyahat ederken babam veya kardeşim araba kullanırken kaza yapcaz korkusu yada biriyle kavga edicez korkusu oluyor icimde buz gbi oluyor yüzüm ve boynum insanlardan korkuyorum sürekli yüzlerine bakmak istiyorum bana biri birşey sorunca korku basıyor evden cıkmak istemiyorum bu yüzden napmam gerektiğini bilmiyorum şuan bu daha kısa örneklerden bir tanesi korktuğumda zaman rahat davranamıyorum insanların yanında kaskatı kesiliyorum..
emreavci4747 - avatarı
emreavci4747
Ziyaretçi
5 Aralık 2015       Mesaj #10
emreavci4747 - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba arkadaşlar küçüklüğümden beri utangacım ama son zamanlarda aşırı arttı okuldan kaçma gibi durumlar oldu psikiyatriye gittim sosyal fobi ve majör depresyon tanısı koydu ilaç yazdı ilaçların faydasını göremedim dışarı çıktığımda insanların bana bakıp tipimle dalga geçtiğini düşünüyorum çok çirkinim ve peltek konuluyorum R leri söyleyemiyorum bütün olumsuzlukların vücut bulmuş haliyim psikoloğa da başladım 2.seansdayım ama faydası olmuyor bu düşüncelerden kurtulamıyorum intiharı da denemiştim ama Allah korkum var yapamadım ama gerçekten bıktım gerçekten çirkinmiyim bilmiyorum ben öyle düşünüyorum bazı forumlara konu açtım çok çirkin diyen de oldu iyisin diyende iyisin deseler bile beni üzmemek için olduğunu düşünüyorum buraya da içimi dökmek için yazdım. Gerçekten çok kötü bir durumdayım.

Benzer Konular

8 Ağustos 2016 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri
13 Mart 2010 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri
22 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap
29 Haziran 2009 / CANANN Soru-Cevap
26 Haziran 2017 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri