Arama

TSH tahlili nedir?

Güncelleme: 16 Nisan 2016 Gösterim: 30.639 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TSH tahlili nedir?
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 18:08
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Nisan 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
TSH NEDİR?

Sponsorlu Bağlantılar
Tiroid bezinin çalışması beynimizin tabanında bulunan hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Hipofiz bezi, TSH adı verilen bir hormon salgılar ve bu hormon kan yoluyla tiroid bezine gelerek ondan tiroid hormonu yapmasını ister TSH hormonu tiroid bezinin iyot tutmasını sağladığı gibi tiroid hormonlarının yapılmasını da sağlar.

Tiroid bezi az hormon salgıladığında hipofiz bezi TSH salgısını artırarak tiroid bezinin daha çok hormon üretmesini sağlar. Bu nedenle tiroid bezinin az hormon salgıladığı tiroid yetmezliğinde (hipotiroidi) kanımızda TSH hormonu normalden yüksek, fakat T3 ve T4 hormonları düşük olarak bulunur.

Tiroid bezi bazı hastalıklar nedeniyle çok hormon salgılarsa, yani kanımızda T3 ve T4 hormonları çok artarsa bu defa hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır. Kanımızda T3 ve T4 hormonları ne kadar yükselirse TSH hormonu da o kadar azalır. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması durumunda kanımızda T3 ve T4 hormonları yüksek iken TSH hormonu normalin altına iner ve düşüktür.
Görüldüğü üzere hipofiz bezi kandaki T3 ve T4 hormon düzeyine göre TSH hormon salınışını azaltıp artırmaktadır.
Hipofiz bezi ise, beynimizde, hipofiz bezinin üzerinde bulunan hipotalamus organı tarafından kontrol edilir. Hipotalamus organı salgıladığı TRH isimli hormon ile hipofiz bezinden TSH salınışını sağlar.
Görüldüğü gibi hipotalamus, hipofiz ve tiroid bezi birbirine bağımlı olarak çalışan ve birbirlerini kontrol eden 3 bezdir. Tiroid bezini hipofiz bezi kontrol ederken, hipofiz bezini de hipotalamus organı kontrol etmektedir. Hipotalamusdan salgılanan TRH hormonu hipofiz bezini etkileyerek buradan TSH hormonu salgılatır. Hipofizden salgılanan TSH hormonu ise tiroid bezinden tiroid hormonlarının yapılmasını ve kana salgılanmasını sağlar.

Prof.Dr.Metin ÖZATA

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
NORMAL SAYILAN TSH DEĞERLERİ NEDİR?
TSH normları 0.5 ile 4.8 µU/ml arası sayılır. Bunun altına düşmesiveya üstüne çıkması çeşitli Tiroid problemlerine işaret eder.
Bizim ülkede çoğu laboratuarın formunda normal değeri 0.4 - 3.0 uIU/mL olarak yazar.
2002 yılına kadar TSH değerinin normal sınırları 0.5 - 5.0 arasındaydı. American Association for Clinical Chemistiry 2003 yılında yaptığı açıklamayla bu değeri 0.4-2.5 seviyesine indirdi.

TSH NEDİR?

TSH hormonunu (Tiroid Uyarıcı Hormon) beyinde yer alan Hipofiz bezi vasıtasıyla salgılar. Tiroid bezlerinin aşırı hormon salgılamasıyla tetiklenen T3 ve T4 hormonları arttıkça hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalır. Yani T3 ve T4 hormonlari arttıkça TSH hormonu da buna bağlı olarak düşer. Tiroid bezinin salgıladığı hormon miktarı azaldıkça hipofiz bezi TSH salınımını yükseltir, tiroid bezinin daha fazla hormon üretmesi sağlar. T3 ve T4 hormon seviyersine göre hipofiz bezi TSH hormonunun salınımını düşürerek veya arttırarak dengede tutar.

Düşük TSH belirtileri nelerdir?
Kişi sinirli bir ruh halindedir.
DEVAMI TSH değerlerim normal mi?
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2016 23:46
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

9 Kasım 2007 / nünü Tıp Bilimleri
10 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
28 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Nisan 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
15 Haziran 2014 / dilek tuncel Tıp Bilimleri