Arama

Kan neden kırmızı renktedir?

Güncelleme: 13 Mayıs 2016 Gösterim: 9.494 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Ekim 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kalp veya Kan Niye Kırmızıdır?
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
20 Ekim 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vücudumuzda dolaşan kanda birçok değişik madde ve hücre bulunur. Kanın her parçasının kendine has bir görevi vardır. Kanımızın sıvı kısmına "plazma" adı verilir ve kanın yarısından çoğunu oluşturur.
Rengi açık sandır ve sudan daha yoğundur; böylece birçok madde, içinde çözülebilir. Bu maddeler, kan hücrelerine ek olarak; protein, hastalıklarla savaşan antikorlar, pıhtılaşmayı önleyen fibrinojenler, karbon hidratlar, yağlar ve tuzlardır. Kırmızı hücreler (alyuvar da denir), kana rengini verir. Sayılarının çokluğu nedeniyle, kanın rengi kırmızıdır. Yaklaşık 35 trilyon küçük, yuvarlak ve yassı disk hep birlikte vücudumuzda dolaşır. Yeni kırmızı hücre büyüdükçe ve ilikte yetişkin şekle geldikçe özünü yitirir, giderek daha fazla hemoglobin oluşturur. Hemoglobin, kana kırmızı rengi veren maddedir. Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 4 ay yaşar ve çoğunlukla dalakta parçalanırlar. Eskiyen veya yok olan hücreler yeni hücrelerle yenilenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kanda, plazma adı verilen bir sıvının içinde yüzen kırmızı ve beyaz kan hücreleri bulunur. Aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu binlerce değişik maddeyi de içinde bulundurur. Kan, tüm bu maddeleri vücutta dolaştırır ve atık maddeleri vücuttan atar.
Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2016 00:18
Theni's - avatarı
Theni's
Ziyaretçi
24 Mart 2011       Mesaj #3
Theni's - avatarı
Ziyaretçi
Kana kırmızı rengini veren madde bir protein türü olan hemoglobindir
Hemoglobin, alyuvarlara kırmızı rengini veren hematin ile globinin bileşiminden oluşan bir proteindir. Hemoglobin, hücrelerden aldığı kartondicksidi de akciğerlere iletir. He­moglobinin yapısında demir de vardır. Bu nedenle demir eksikliğinde kansızlık mey­dana gelmektedir. Normalde kanda 14-18 gr/100 mi. hemoglobin bulunur. İdrarda hemoglobin normal olarak yoktur. Bazı has­talıklarda, yanıklarda, soğukta idrarda gö­rüldüğünde hemoglobinüri söz konusudur. Hemoglobin miktarını ölçmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin yüzdesi ve kanda­ki hemoglobin miktarı kanın bileşiminin normal olup olmadığını anlamak için ölçü­lür. Normalden az bulunması kansızlığın çeşitli türlerini belirler. Sarılık hastalığın­da kırmızı hücrelerin yıkıma uğraması söz konusudur. İdrarda hemoglobinin parça­lanma ürünlerinden bilirubinin bulunması teşhise yardımcı olur.
Ayrıca hemoglobinin yapısındaki bozukluk­lar, yani anormal hemoglobinlerin varlığı doğuştan bazı kan hastalıklarına (Talase-mi, orak hücreli anemi) neden olmaktadır. Sonradan meydana gelen hemoglobin bo­zukluklarında ise porfirin denilen bir mad­de idrarla bol miktarda atılır ki, bu duru­ma porfirinüri denir. Kurşun zehirlenmesi, kanser, Hodgkin hastalığı, sistemik infek-siyonlar, malarya, ilerlemiş karaciğer has­talığı, pernisiyöz anemi ye hemolitik anemi gibi durumlarda porfirinüri görülür.
Hemoglobinin yapı elemanı olan porfirinin doğuştan bir hastalık olarak idrarda görülmesi ise porfiria denen hastalığı mey­dana getirir. Bu hastalıkta kclik tarzında zaman zaman gelen karın ağrıları ve bazı sinir bozuklukları vb. gibi belirtiler vardır. Krizler sebepsiz başlayabileceği gibi bazı ilaçlar da (Barbituratlar, östrojenler, ergo bileşikleri ve sulfonarnidler) krizlere neden olabilir.
Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2016 00:21
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Hemoglobin
  • Eritrositler Hemoglobin denilen ve eritrosit ağırlığının üçte birini oluşturan bir protein içerir.
  • Kandaki O2’in %97 si HgB ile taşınır. Geriye kalan %3 kanda çözülmüş olarak taşınır.
  • HgB proteini 4 adet hem ve ikisi alfa diğer ikisi beta olmak üzere 4 adet polipeptit zincirinden oluşur.
  • Hemoglobin molekülünün protein kısmını oluşturan polipeptid zincirlerindeki amino asitlerin sayı ve dizilişlerindeki farklılıklar, farklı hemoglobin tiplerinin oluşmasına neden olur;
  • HbA, HbF, HbS gibi. HbA normal erişkin hemoglobinidir, HbF fetüs hemoglobini, HbS orak hücreli anemi olarak bilinen bir tip anemi hastalığında bulunan hemoglobin tipidir.
48692d1462854582 kan hucreleri nedir kan hucrelerinin yapisi ve gorevleri hemoglobinum

Hem grupları O2 bağlar, her molekülde 4 hem grubu vardır, dolayısı ile 4 O2 atomu bağlayabilir. O2 bağlı HgB ne oksihemoglobin denir. Oksijenden doymuş kan parlak kırmızı renkte görülür. (Arteriyel kan)
  • 1 veya 2 O2 kaybeden hemoglobine Deoksihemoglobin denir. Bu tür kanlar venöz kandır ve kanın koyu olmasını sağlar.
DEVAMI Kan Hücreleri Nedir - Kan Hücrelerinin Yapısı ve Görevleri

Kan Kırmızı iken Damarlar Neden Mavidir?

Yaşamımızın sürebilmesi için vücudumuzdaki her bir hücrenin oksijene ihtiyacı vardır. Hücrelerimize oksijeni kanımız taşır. Kanımız oksijeni havadan aldığımız nefesin sonucunda akciğerlerimizden alır ve vücudumuzun her bir noktasına ulaştırır. Bu noktalarda oksijeni hücrelere devreden kanımız, kalp tarafından emilerek tekrar oksijen depolayabilmesi için akciğerlerimize pompalanır ve çevrim böyle devam eder.

DEVAMI
Kan kırmızı iken damarlar neden mavidir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Şubat 2010 / Misafir Genel Mesajlar
1 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
20 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular