Arama

Saç koparma hastalığından nasıl kurtulabilirim?

Güncelleme: 11 Kasım 2016 Gösterim: 10.207 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Temmuz 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Saç koparma hastalığından nasıl kurtulabilirim?
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 05:01
MMM - avatarı
MMM
Ziyaretçi
13 Ocak 2014       Mesaj #2
MMM - avatarı
Ziyaretçi
BU BİR PSİKOLOJİK HASTALIKTIR (TRİKOTİLOMANİ) ASLINDA ÇOK YAYGIN OLARAK GÖRÜLEN BİR HASTALIKTR. FAKAT BU HASTALIK YÜZÜNDEN SOSYAL HAYATI AZALAN İNSANLAR TOPLUM İÇİNE GİRMEKTEN UTANIRLAR GÖRÜNTÜSÜ YÜZÜNDEN... BİTKİ ÇAYLARIYLA GEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR GENELLİKLE ERGENLİK DÖNEMİNNDE BAŞLAR KİŞİ KIL YOLMAYI BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE YAPAR VE GENELDE TİK SANILIR AMA DEĞİLDİR BU DURUMUN TEDAWİSİ PSİKOLOJİK DESTEKLE OLUR. EĞER KİŞİ PSİKOLOJİK DETEKTEN KAÇINIYORSA ELİNİ HER SAÇINA ATTIĞINDA BEN NAPIYORUM SORUSUNU KENDİNE SORMALIDIR.BU SORUYU SORUP SAÇ KOPARDIĞINDA KELLEŞECEĞİNİ DIŞ GÖRÜNTÜSÜNÜN BOZULACAĞINI AİLESİNDEN DIŞLANACAĞINI VE TOPLUMDAN UZAKLAŞIP ARKADAŞSIZ KALACAĞINI KENDİNE SÖYLEDİĞİ AN BU SAPLANTI ZAMANLA AZALIR AMA ASLA YOK OLMAZ ÇÜNKÜ EN KÜÇÜK STRES ,KORKU,BASKI GİBİ DUYGULARDA TEKRAR EDERSİNİZ EN İYİSİ TERAPİ GÖRMEK KALICI ÇÖZÜM OLABİLİR AMA İYİ BİR TERAPİ MÜMKÜNSE İLAÇSIZ...GENELLİKLE BU HASTALIKTA ANAFRİL VE PROZAC ADLI İLAÇLAR KULLANILIR DOKTORUNUZA DANIŞMADAN ASLA KULLANMAYIN BU HASTALIK KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR BUNUN EN İYİ TEDAVİSİNİ YAPACAK KİŞİDE HEKİMDİR... EN YAKIN SÜREDE KURTULMANIZ DİLEĞİMLE UNUTMAYIN YANLIZ DEĞİLSİNİZ VE YAPTIĞINIZ ŞEY BİR HASTALIK UTANILACAK BİŞİ DEĞİL
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2016       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BEN 8 YAŞIMDAN ŞİMDİYE KADAR 14 YAŞINDAYIM İSMİM EGE KASTAMONU/BOZKURTTA YAŞIYORUM BUNUN ORTAYA ÇIKMA SEBEBİNİ 13 YAŞIMDA ÖĞRENDİM İNSANLAR SANA SAÇIN ÇOK GÜZEL GİBİ SAÇINIZA BİR ŞEY DEDİĞİ ZAMAN İLTİFAT OLARAB BURADA SADECE OYNAMA GÖRÜLÜR BU HASTALIK ARKADAŞLARINIZADA GEÇEBİLİR YANI OKULDA YANIMDA OTURAN ARKADAŞIMDA SAÇIYLA OYNUYOR. BAŞKA OYNAYAN VARSA BERE YADA BONE TAKABİLİR KAFALARI KAPANSIN YETER. AİLESİNE SENİN İRADEN GİBİ ŞEYLER SÖYLEMESİNE İZİN VERMESİN OBLARI UYARSIN PSİKOLOJİK OLARAK PSİKOLOĞA GİDERSENİZ EĞER YUTUYORSANIZ AĞZINIZA GÖTÜRÜYORSANIZ SÖYLEYİN BEN UTANIP SÖYLEYEMEDİM SONRADAN PİŞMAN OLDUM... KAFANIZI SIKMAYAN BİR BONE ÖNERİMDİR. UMARIM HERKES YAKIN ZAMANDA KURTULUR BUNUN TÜRKİYEDE SADECE 1MİLYON KİŞİDE OLDUĞUNUDA UNUTMAYIN.
zalım - avatarı
zalım
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2016       Mesaj #4
zalım - avatarı
Kayıtlı Üye
Tırnak yemek gibi psikolojik bir rahatsızlık sanırım ya iradenize sahip olacaksınız veya psikologla görüşeceksiniz.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Kasım 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Hastalık ne kadar geç ortaya çıkarsa belirtilerin o derece yoğun olarak görüldüğünü, tedaviye direnç ve beraberinde görülen sorunların sayısının arttığını belirten Dr. Yıldız, erken yaşlarda fark edilmesi ve tedavi edilmesi durumunda ise iyileşme oranının daha yüksek olduğunu söylüyor.
57638d1478829666 trikotillomani sac koparma hastaligi sac4

Tedavide ‘davranışçı yöntemler’ modeli
Saç koparma hastalığı bugüne dek oldukça az araştırılmış bir konu. Tedavisinde ilaç ve psikoterapi birlikte uygulandığında başarı oranı artıyor. Tedavinin genellikle psikiyatrist ve dermatolog tarafından ortaklaşa yürütülmesi gerektiğini belirten Dr. Yıldız, “Tedavisinde altta yatan nedenin ve eşlik eden durumların tanınması ve giderilmesi ilk iştir” diyor. Davranışçı yöntemler adı verilen tedavi yönteminin uzun sürmekle birlikte etkili olduğunu belirten Dr. Yıldız, bu yöntemleri şöyle sıralıyor:
  • Bilişsel-Davranışçı Terapi: Bu yaklaşım kişinin, kendiyle ve saç koparma davranışıyla ilgili yanlış ve çarpık inanışlarını tanımlamayı ve bunları daha uygun ve yapıcı inanışlarla değiştirmeyi amaçlar. Bilişsel-davranışçı terapinin, bu hastaların %70’ inde bir düzelme sağladığı saptanmıştır.
  • Alışkanlığı tersine çevirme: Bu yaklaşımda kişide farkındalık uyandırmak ön plandadır. Bu farkındalık, kişiyi saç koparmaya nelerin ittiğini fark etmesini ve daha sonrasında saç koparmak yerine başka bir davranışı koymasını içerir. Bu yaklaşımda, kişinin kendini sürekli gözlemlemesi, çizelgeler tutması ve kendini ödüllendirmesi beklenir. Alışkanlığın, daha uygun bir alışkanlıkla yer değiştirmesi hastalığın tedavisindeki en etkili yaklaşımlardan biridir.
  • Uyaranı kontrol etme: Bu yaklaşımda amaç, kişinin saç koparma eylemini gerçekleştirmesine engel olmaktır. Kişinin saçına ulaşmasını engellemek için eline eldiven taktırmak, saçını örtmek üzere şapka takmaya teşvik etmek, koluna şıngırtılı bilezikler takmasını istemek gibi engeller planlanır.
  • Gevşeme: Gevşeme yöntemlerinin tedaviye eklenmesi, tek başına etkili bir yöntem olmamakla birlikte, diğer yöntemlerle bir arada kullanıldığında bu yöntemlerin etkinliğini artırmaktadır.
DEVAMI Trikotillomani (Saç Koparma Hastalığı)
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

31 Ekim 2018 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
4 Mart 2010 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
9 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap