Arama

Femur kırığı olan bacağımın iyileşme sürecini hızlandırmak için neler yapabilirim?

Güncelleme: 22 Haziran 2019 Gösterim: 41.726 Cevap: 8
Yakup Kadri - avatarı
Yakup Kadri
Ziyaretçi
31 Temmuz 2011       Mesaj #1
Yakup Kadri - avatarı
Ziyaretçi
20 yaşında geçirdiğim trafik kazası sonucunda sol femur şaft kırığı meydana geldi. kazadan 10 gün sonra ilk ameliyatımı oldum. platinle müdahele yapıldı. fakat kontrollerde tekrar dize yakın bölgede bir vida atılması gerektiği söylendi.
İlk ameliyatımdan 20 gün sonra ikinci ameliyatımda dize yakın bölgede bir vida takviyesi yapıldı. malesef kırık bölgesi açık bırakılarak atılan vida bacağımı olumsuz yönde kötü bir sürecin içine çekti. yaklaşık 1 sene ağrı içinde ve hiç bir tedavi göremeden geçirdim.
1 sene sonunda 3. ameliyatımı oldum. Mevcut platin ve vidalar çıkarılarak yeni daha dayanıklı platin, "kemer" bölgemden alınan "graft" Kırık bölgeye takviye edildikten sonra takıldı.
Şu anda 2. ay dolmak üzere. doktorum 3. ameliyatımı geçirdiğim ve yapılan ilk müdahelelerin kötü olması nedeniyle kırığın çok fazla hasar gördüğünü ve bundan dolayı "kaynamama" riskinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Bu durumda kaynamama riskini azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için neler yapabilirim nelere çok dikkat etmeliyim ?
Son düzenleyen perlina; 29 Ekim 2016 14:51
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
22 Ocak 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Kırılan kemiğin onarımı veya iyileşmesi kırık yerinin gene kemikten bir doku ile birleşmesi ile olur. Kırık iyileşmesi kırığın olduğu an başlar ve olgun, organize kemik doku ile kırık uçlar bütünleşinceye kadar devam eder.

Sponsorlu Bağlantılar
Kırık iyileşmesi birbiri içine geçmiş 3 dönemde olur:

1. İnflamatuar (kırık hematomu ve organizayonu) : 1-4 gün %10

2. Reperasyon (onarım) : 4-40 gün %40

3. Remodeling (kemiğin yeniden şekillenmesi) : 25-100 gün %70

Kırık iyileşmesini etkileyen genel faktörler: yaş, diyet, hormonlar, diabet, anemi, ilaçlar Lokal faktörler: venöz staz, kırığın yeri, vasküler durumu, şekli, kusurlu tedavi, enfeksiyon, kemik tümörleridir.

Olumlu etki yapanlar: gelişme hormonu, tiroksin, kalsitonin, insülin, vit.A ve D, anabolik steroidler

Olumsuz etki yapanlar: kortikosteroid, raşitizm, anemi, geç maniplasyon, denervasyondur.

bu durumda ilerde sorun olup olmayacağı , eskisi gibi sağlam olup olmayacağı , ne kadar süre içerisinde iyileşeceği hususları ; tamamen yukarda izah ettiğim faktörlere göre değişir.

Kırık iyileşmesine yardımcı olan besinler genellikle kalsiyum -fosfor ve d vitamininden zengin yiyeceklerdir... bunlar içerisinde yoğurt - süt -peynir - tereyağ , ceviz , fındık , balık gibi yiyecekler sayılabilir..

Kalsiyum , fosfor ve d vitamininden zengin süt ve süt ürünleri yanında , balık ve baklagiller yemenizi öneririm..

Ayrıca güneş ışınları ; kemikleri geliştiren ultraviyole gibi faydalı ışınlar içerdiğinden kısa süreli güneş banyosu yapmanızda fayda vardır...

Benim size önerim ; iyi bir merkezde uygun bir süre içerisinde yoğun ve kaliteli bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı görmeniz olacaktır.


Kaynak

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 29 Ekim 2016 13:37
Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ağustos 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Fizik Tedavi
Alıntıdaki Ek 66671
Ameliyat sonrası yapılacak olan fizik tedavi işlemleri sayesinde kişilerin kemik iyileşmesi sırasında kasların güç kazanması için ve kişinin bacak üzerinde durabilmesi için mutlaka fizik tedavi uygulanması gerekmektedir. Başarılı bir ameliyat olabilmesi için kişilere fizik tedavi uygulaması şart olacağını da unutmamak gerekmektedir. Ayrıca kişilerde kilo sorunu olması durumunda fizik tedavi eşliğinde bacak hareketlerini yaparken diğer yandan da kişinin kilo vermesi son derece uygun olacaktır. Bu fizik tedavi işlemleri sizler ameliyattan çıktıktan hemen sonra başlayacaktır. Ve eski sağlığınıza kavuşana kadar da birçoğu kişilerde devam etmektedir. Çoğu insanın kemiklerinin iyileşmemesinin nedeni fizik tedavi egzersizlerini ise tam olarak yapmaması olmaktadır.

Hareket: Duvara tutunarak sizler de eğilmelisiniz. Bacaklarınızın dik durması çok önemlidir. Belden yukarınız kırılmalı yani 90 derece bir pozisyona gelmelisiniz. Ameliyat olan dizinizi arkaya doğru hareket ettirmelisiniz. Bu işlemi yaparken diz kapağınızın kırılmamasına çok dikkat etmelisiniz. 10 saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz. Bu hareketi 2 set her defasında 10 defa yapmanız gerekmektedir.

Hareket: Yere sağlam ayağınızın üzerine uzanmanız gerekmektedir. Sağlam olan bacağınızı diz kapağından hafif bir şekilde kırmalısınız. Ameliyat olan bacağınız dik durmalıdır. Daha sonradan ameliyat olan bacağınızı kırmadan ileriye doğru hareket ettirmelisiniz. Yerle temas etmeden 10 saniye kadar beklemelisiniz. Ardından tekrardan başlangıç pozisyonuna dönmelisiniz. Diğer ayağınızın hareket etmemesine dikkat edin. 10 defa bu hareketi tekrar etmeniz gerekmektedir.

Hareket: Ameliyat olan bacağınızın üzerine olacak şekilde yan yatmanız gerekmektedir. Sağlam bacağınız üstte olması gerekiyor. Ameliyat olan bacağınızı diz kapağından kırın. Ve arkaya doğru olabildiği kadar getirmeye çalışın. Bu hareketi yaparken ağrı çekmemeye dikkat etmelisiniz. 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönmeniz gerekmektedir.

Hareket: Ayakta dizlerinizi hafif kırarak durun. Ellerinizi belinize koyun. Bacaklarınızın ikisine de bir lastik geçirin. Diz kapağınız hizasında olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bacaklarınızı açın. 10 saniye kadar bekledikten sonra bacaklarınızı eski hizasına getirin.
Son düzenleyen Safi; 25 Mayıs 2018 00:53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ağustos 2015       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar araba Kazası geçirdim hatta kasti arabayı üstüme sürdü iki araba arasında kaldım ve femur kemiğim kırıldı ve parçalı bir Kırılma gerçekleşti bunun üzerine hemen ameliyata alındım ve bacağıma Çivi takıldı ilk 1 1,5 ay boyunca bacağıma hiç Yük vermedim ve sonra doktorum çift değnekle ilk bacağıma işte 10 kiloluk ağırlık vererek herif hafta bunu arttırarak ve ağrırsa eski kiloya düşerek yürümemi söyledi ve toplam 80 gün içinde kemiğim kaynadı şuan yürüyeli 1 hafta oluyo burdaki kötü yorumlara bakmayan cidden iyileşir iyileşmez ilk bu sitelere yorum atıcaktım ama iyileşince insanın aklına gelmiyo besininize çok dikkat edin doktorun dediklerinden çıkmayın sigara içiyosanızda iyileşenene kadar içmeyin geçmiş olsun herkese Allah herkesin yardımcısı olsun Allah hepimize şifa versin

Beslenme ile ilgili önerilerim olacak. Badem, fındık ve semizotu, dereotu, koyu yeşil sebzeler, çörekotu bolca alınabilir. Ayrıca kalsiyum ve diğer kemik oluşumunu geliştiren minaraller için şu içeceği yapınız. doğal köy yumurtası bir kavanoza koyulur. Üzerini dolduracak kadar yani yumurta tamamen içinde kalacak kadar limon suyu orjinal limon suyu doldurulur. Ağzı iyice kapatılır ve gün ışığı alan ama güneşi direk görmeyen bir yerde 21 gün bekletilir. 21 gün sonra hergün 1 su bardağı tüketiniz. 15-20 kavanoz yapınız ki tedaviye ara vermek zorunda kalmayınız. 21 gün bekliyorsunuz çünkü
Son düzenleyen Safi; 25 Mayıs 2018 00:51
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
29 Ekim 2016       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kırık sonrası iyileşme süresi kırığın bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal bir kırık yani basit ve tek bir yerde meydana gelen kırık genellikle 4-6 hafta içerisinde iyileşmektedir.

Kırığın iyileşmesinde etkili birçok çevresel faktör ve kişinin kendisinden kaynaklı bireysel faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin etkisi ile kırığın iyileşme süresi değişiklik gösterebilir.

Kırık sonrası iyileşme bazen beklenilen zamanda gerçekleşmez. Özellikle yaşlı kişilerde meydana gelen kırıkların birçoğu, tahmini iyileşme sürecinden daha geç sürede iyileşirler.

Yaşlı kişilerde kemik erimesi gibi hastalığın bulunması kırığın iyileşme sürecini uzatacağı gibi aynı zamanda kırığın iyileşme sürecinde kişinin ağrı ve acı duymasına sebep olabilmektedir.

Kırık sonrası iyileşmede;


Kişi kırığın olduğu bölgeyi zorlu hareketlerden ve ters hareketlerden sakınmalıdır.
Kişinin beslenmesi kırığın daha çabuk iyileşmesine etki eden bir faktördür. Kişi protein yüklü beslenir ise kırık çok daha hızlı iyileşme gösterebilir.
Kemik erimesi, kalsiyum eksikliği olan kişiler kesinlikle tedavi görmeli, doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır.

Kırık iyileşmesini olumsuz etkileyen faktörler:


Yüksek enerjili travmalar ve geniş yumuşak doku hasarı bulunması, kırık uçların birbirinden ayrılması, araya yumuşak dokuların girmesi (interpozisyon), besleyici damarların hasar görmesi, cerrrahi redüksiyon yapılmışsa aşırı disseksiyon ve yumuşak doku hasarı yapılması, kırığın transvers , parçalı veya segmenter olması (spiral ve oblik kırıklar daha çabuk kaynar) , açık kırık olması (hematomun boşalması, kontaminasyon ve enfeksiyon olasılığı ve aşırı yumuşak doku hasarı nedeniyle), redüksiyonun başarısızlığı, iyi stabilizasyon yapılmaması, yeterli süre immobilizasyon yapılmaması, kırık yerinde enfeksiyon olması, hastanın ileri yaşta olması, eklem içi kırık olması (sinovyal sıvının kırık iyileşmesini bozucu etkisi nedeniyle), kemikte önceden var olan patolojik bir durum olması, spongioza ihtiva etmeyen veya kortikal kemik içeriği yüksek kırık olması, beslenme ve sağlıklı metabolizmayı etkileyen her türlü sistemik hastalık (diabet, maligniteler, sistemik enfeksiyonlar, anemiler vb), kemoterapi, radyoterapi, sigara bağımlılığı (nikotin) ve kortikosteroidler kırık iyileşmesini olumsuz etkiler.

Kırık iyileşmesini olumlu etkileyen faktörler:


Olumsuz etkileyen faktörlerin tam tersi durumların olumlu etkilemesinin yanısıra; elektrik akımları, manyetik alan, ultrason, hiperbarik oksijen uygulamaları, düşük kuvvette lazer uygulaması, anabolik steroidler, D vitamini, kalsitonin, parathormon, prostoglandinler, BMP (Bone morphogenetic protein), büyüme hormonu , büyüme faktörleri , kafa travması , ameliyatla uygulanan kemik grefti ve demineralize kemik matriksi, gen tedavisi olumlu etkileyen faktörlerdir.

DEVAMI >>>>> Kemik Nedir - Kemiğin Yapısı ve Görevleri

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2016       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Trafik kazası geçirdim femur kemigi içten dıştan catladı Allaha hamd olsun ameliyat olmadım ama dizimden traksiyon takıldı 2 ay hiç kıpırdamadan sırt üstü yattım 2 ay sonra doktorum tamam kaynadı artık cift degnekle yürü dedi traksiyon çıkartıldı (traksiyon)diz bölgemden insaat civisi kalınlıgında 30 cm uzunlugunda civi takıp 7 kg agırlıkla germe isine yaradı )benim uyguladıklarım düzenli beslenme süt yoğurt yumurta balık bide sade kemik suyu faydası olurmu diyeceksiniz bende dedim araştırdım doktora sordum olur dedi şuanda 5.aydayım ufak bi aksama kaldı oda geçecek inşallah.Zor bi durum biliyorum aklınıza kötü hersey gelebilir ama takmayın moralinizi yüksek tutun şimdiden çoook geçmiş olsun.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2018       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaslar bnde meyve agcı kazaası gecırdım dustukten sonra sag uyluk kemıgım kırıldı yanı femur ..tıtanyum cıvı ve 2 vıda takıldı 3 ay sonucu bastonu uafaktan bırakmaya baslaadımm..kısaca sporcuların kulladıgı PROTEİN TOZU var onları alın kullanın cok faydalı hızlı kaynaması ıcınn tavısyemmmm
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2019       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
11yaşima girelli 3 ay henüz olmadı. Okulda koşarken benden 1yaş büyük çocuğa çarptım çarpışma çok şiddetliydi öyle böyle değil. Sağ ayağında femur şaft kırağı oluştu. Yakında 2 ayolacak. 2 aydır yatıyorum. Daha hızlı iyileşmek için ne yapmalıyım?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Haziran 2019       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhabalar hocam,
ben femur boynu kırığından ameliyat oldum. 51 yaşındayım. ameliyatta 3 vida taktılar. yaklaşık 4 ay geçti. 10 gün kadar fizik tedavi gördüm. son durumda %90 kaynama olduğu ama avaskuler nekroz riskinin devam ettiği söylendi. şu an aksayarak yürüyebiliyorum ama ağrılarım tam olarak geçmedi. acaba yüzmek bu gelişime yarar sağlar mı?

Benzer Konular

20 Ocak 2012 / dreamspasa37 Soru-Cevap
13 Ocak 2010 / Sadık Soru-Cevap
1 Temmuz 2012 / IssızKız Soru-Cevap
15 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap