Arama

Lenfoma hastalığı dışarıdan bakıldığında anlaşılabilir mi?

Güncelleme: 13 Mart 2017 Gösterim: 7.274 Cevap: 2
Mervelove - avatarı
Mervelove
Ziyaretçi
3 Ekim 2011       Mesaj #1
Mervelove - avatarı
Ziyaretçi
Lenfoma belirtileri dışarıdan bakınca anlaşılır mı?
Son düzenleyen perlina; 13 Mart 2017 14:54
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
3 Ekim 2011       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı

Lenfomada hastaların hangi şikayetleri olur?


İlk şikayet çoğu kez boyunda ortaya çıkan ağrısız bir şişliğin farkedilmesi şeklindedir. Hodgkin hastalığında bu şişlik özellikle solda köprücük kemiği üzerinde yerleşimlidir. Koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümü bölgelerinde de büyüme olabilir. Az sayıda hastada ise lenf düğümü büyümesinin yaygın olduğu görülür. Göğüs kafesi içinde ya da karın boşluğu içindeki lenf düğümlerinde de büyüme olabilir. Bunlar bası nedeni olacak büyük kitleler oluşturuyorsa nefes darlığı, yüzde ve boyunda şişme ya da karında şişlik, ele gelen kitle, karın ağrısı olması gibi şikayetlere yol açarlar. Fizik muayenede karaciğer ya da dalak büyüklüğü saptanabilir. Hastalık lenf düğümü dışındaki dokuları da tutabilir. Akciğer, karaciğer, kemik, kemik iliği tutulumu en sık lenf düğümü dışı tutulum yerleridir. Lenf düğümü dışı tutulum olması ekstranodal hastalık olarak adlandırılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Başlangıçta vakaların % 5- 10 unda ekstranodal tutulum olabilir. Hastaların bir kısmında lenfomaya bağlı olarak ortaya çıkan ve sistemik semptomlar olarak değerlendirilen bulgular olabilir. Bunlar ateş, gece terlemesi, son 6 ayda vücut ağırlığının % 10 undan fazla kilo kaybı olmasıdır. Ateşin nedeni bir infeksiyon değildir. Sistemik semptomlar bu hastalıklara özgü değildir. Hodgkin hastalığında kaşıntı da olabilir.Hodgkin hastalığında hasta alkol alınınca büyümüş lenf düğümlerinde ağrı olduğunun ifade edebilir. Bademciklerin tutulumu Hodgkin dışı lenfomada daha sık olmaktadır. Lenfomalı hastaların az bir kısmında fizik muayenede büyümüş bir lenfadenomegali bulunmaz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Mart 2017 16:29
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
13 Mart 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
62666d1489409803 lenfoma lenfoma

Boyunda Kitle Ne Demektir:


Boyun üstte çene, altta da köprücük kemiklerine kadar olan kısımdır. Bu bölge de çok sayıda lenf bezi bulunur. Bu lenf bezleri normalde dıştan görülmez ve elle hissedilmezler. Ancak iltihap, tümör gibi durumlarda büyürler ve gözükür hale gelirler. Boyunda kitle tabiri bu lenf bezlerinin büyümesi, ya da boyundaki lenf bezi dışındaki organların iltihabı, tümörü ve kistlerine bağlı olarak gelişen, dıştan görülebilen veya doktorun elle muayenesinde ortaya çıkan şişliklere denir.

Lenfomada en sık görülen belirti boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin, ağrısız şişerek gözle görülmesi ve ele gelmesidir.



Lenfoma Belirtileri

• Lenf düğümlerindeki büyümeye bağlı olarak ensede, koltukaltında ve kasıkta ele gelen yaygın, ağrısız, yüzeysel şişlikler
• Vücut genelinde şiddetli kaşıntı
• Ateş, titreme, gece terlemesi
• Sürekli halsizlik hissi, kilo kaybı, iştah kaybı
• Sürekli öksürme, nefes darlığı, göğüste rahatsızlık hissi
• Karaciğer ve dalakta büyüme
• Enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artması...

DEVAMI >>>> Lenfoma


Benzer Konular

11 Mart 2017 / Pollyanna Tıp Bilimleri
11 Mart 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
14 Nisan 2012 / ThinkerBeLL Genel Mesajlar
13 Mart 2017 / elmas Tıp Bilimleri
9 Nisan 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap