Arama

İklim değişikliklerinin canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?

Güncelleme: 9 Mayıs 2017 Gösterim: 8.162 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İklim değişikliklerinin canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 25 Şubat 2016 15:44
tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
25 Şubat 2016       Mesaj #2
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN CANLILARIN YAŞAMINA OLAN ETKİLERİ
Ekosistemlere etkileri: Küresel ısınmaya bağlı olarak kış sıcaklıkları artıyor, ilkbahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor, hayvanların göç dönemleri değişiyor. Kısacası iklimler değişiyor. İşte bu değişikliklere dayanamayan bitki ve hayvan türleri azalma ya da tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeryüzünde yaşayan türlerin yüzde 35’i, toplamda bir milyondan fazla tür, 2050’ye kadar yok olma tehlikesi altında. Özellikle Güney Afrika’daki Cape bölgesi gibi pek çok nadir ekosistem ve onların barındırdığı türlerin kaybolması gündeme gelecek. Kuzey Akdeniz’de ise örneğin 3.6◦C oranında küresel ısınma, bitkilerin yüzde 50’sinin kaybına yol açacak. Bu durum İspanya ve Fransa’da bitki türlerinin yüzde 80 oranında kaybına neden olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Gıda sıkıntısı: Isınma sonucu Afrika’da ve diğer yerlerde daha sık kuraklık yaşanacak. Bu yüzden, buharlaşmadaki artış sebebiyle, tropikal bölgelerden ılıman orta enlemlere kadar uzanan bölgelerdeki tahıl hasatında genel bir düşüş yaşanacak.

Su sıkıntısı: Sıcaklığın artmasıyla birlikte küresel ölçekte yaşanacak su sıkıntıları sonucunda üç milyardan fazla insan risk altında olacak. Erime sularının kaybı, örneğin yalnızca Hindistan’da 500 milyon insan için ve sulama alanlarının yüzde 37’si için su sıkıntısına neden olacak.

Sağlık sorunları: Küresel ısınma insan sağlığını da doğrudan etkiliyor. Bilimadamları iklim değişikliklerinin kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarını, bulaşıcı ve alerjik hastalıkları tetikleyebileceği görüşünde. Dünya çapında üç yüz milyon insan, sıtma ve benzeri hastalık riskiyle karşı karşıya kalacak. Ayrıca 2020 yılına kadar, kısmen sıcaklık artışından kaynaklanan stres nedeniyle, özellikle da düşük gelirli ülkelerde ishal ve kötü beslenme nedeniyle, sağlık harcamaları ikiye katlanacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TOZLAŞMAYA VE TOHUMLARIN TAŞINMASINA NEDEN OLAN ETKİLERİ
  1. Küresel ısınmaya bağlı olarak kış sıcaklıkların artması, ilkbaharın erken gelmesi, sonbaharın gecikmesi .Hayvanların göç zamanını değiştirir.Göç eden hayvanlar ise tozlaşmada büyük rol oynar.
  2. İklim değişikliği sonucu tozlaşmada görev alan arı türlerinin azalmasına neden olcaktır.Bu ise felaket demektir. Arılar tozlaşmada en önemli görevi üstlenirler. Arı olmasa nerdeyse tozlaşma sadece rüzgara kalır o da iklim değişmesiyle değişeceği için tozlaşmayı nerdeyse imkansız hale getirecektir.Buda birçok bitki türünün yok olmasına neden olacaktır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 9 Mayıs 2017 21:36
''Boşver''
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mayıs 2017       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İklim insanlar üzerine etkileri
1. Yeryüzüne dağılışlarını,
2. Ekonomik faaliyetlerini
3. Yiyecek ve giyeceklerini
4. Fizyolojik gelişimlerini
5. Karakterlerini
6. Kültür faaliyetlerini etkiler.
7. Endüstrinin dağılışını etkiler.
8. Konut tipini ve malzemesini etkiler.
9. Ulaşım faaliyetlerini etkiler.
10. Turizm faaliyetlerini etkiler.
11. Tarım faaliyetlerini etkiler.
12. Tarım ürünleri çeşitliliğini etkiler.

İklim çevre üzerine etkileri
1. Toprak oluşumunu ve verimlilik derecesini etkiler.
2. Yeryüzü şekillerinin oluşumunu etkiler.
3. Bitki örtüsü çeşitliliğini etkiler.
4. Göllerin oluşumunu ve göl sularının kimyasal özelliğini etkiler.
5. Akarsu debilerini ve rejimlerini etkiler.
6. Hayvan türleri ve dağılışını etkiler.
7. Dış kuvvetlerin etki alanlarını ve dağılışını etkiler.
8. Kayaların çözülme türünü belirler.
9. Erozyonu etkiler.
10. Kalıcı kar sınırı yükseltisini etkiler.
11. Denizlerin tuzluluk oranlarını etkiler.

İklim değişikliklerinin etkileri

Doğal Bitki Örtüsüne Etkisi
Bir yörenin sıcaklık ve yağış değerleri buharlaşma durumu , o yöredeki bitki örtüsünün türü, sıklığı ve dağılışı üzerinde belirleyicidir. Bu nedenle her iklim tipinin doğal bitki örtüsü farklıdır. Örneğin; Ekvatoral iklimin doğal bitki örtüsü Tropikal yağmur ormanı, Akdeniz ikliminin maki, okyanus ikliminin ise karışık ormandır.

Ekonomik Faaliyet Türüne Etkisi
Sıcaklık ve yağış koşulları, doğal bitki örtüsü, tarım ürünleri, hayvan türleri ve akarsu rejimleri üzerinde belirleyicidir. Bu nedenle ekonomik faaliyetler de iklime bağlı bir dağılış gösterir. Örneğin; Yağış azlığı ve yaz kuraklığına bağlı olarak oluşan bozkırların yaygın olduğu bölgelerde küçükbaş, yaz mevsiminin serin ve yağışlı geçmesine bağlı olarak oluşan çayırların yaygın olduğu bölgelerde büyükbaş hayvancılık yaygındır. Çiçekli bitkilerin yaygın olduğu bölgelerde arıcılık, kışların ılık ve güneşli geçtiği bölgelerde seracılık, yazların sıcak ve kurak geçtiği kıyılarda ise kıyı turizmi gibi ekonomik etkinlikler gelişir.

Erozyon ve Heyelana Etkisi
Yıllık yağış miktarının az, doğal bitki örtüsünün cılız olduğu bölgelerde erozyon (İç Anadolu Bölgesi), yıllık yağış miktarının fazla olduğu engebeli bölgelerde ise heyelan olayları (Karadeniz Bölgesi) görülür.

Giyim Tipine Etkisi
Kutuplara yakın soğuk bölgelerde deri, kürk ve yünlü giysiler yaygın olarak kullanılırken, Arap Yarımadası gibi sıcak bölgelerde açık renk (beyaz) giysiler yaygındır. Orta kuşak ülkeleri gibi, dört mevsimin belirgin olarak yaşandığı yerlerde ise yıl içinde sık giysi değiştirilir.

Konut Tipine Etkisi
Yıllık yağış miktarının bol olduğu ormanlık bölgelerin kırsal kesimlerinde ahşap evler yaygınken (Karadeniz Bölgesi), yıllık yağış miktarının az olduğu kurak ve yarı kurak bölgelerin kırsal kesimlerinde ise kerpiçevler (İç Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgeleri) yaygındır.

Nüfus ve Yerleşmeye Etkisi
Ekvatoral bölge dışında bol yağış alan yerler genelde yoğun nüfuslu iken, az yağış alan kurak bölgeler seyrek nüfusludur. İklim koşulları elverişsiz olan çöl ve kutup bölgeleri de seyrek nüfusludur. Ilıman iklimin görüldüğü orta kuşak bölgeleri ile iklim koşullarının elverişli olduğu deniz kıyıları ile muson iklimi bölgelerinde genelde nüfus yoğundur.

Tarım Faaliyetlerine Etkisi
İklimin tarım faaliyetleri üzerinde ki etkisi oldukça belirgindir. Bir bölgedeki sıcaklık ve yağış koşulları, yağış düzeni ile buharlaşma tarım ürünlerinin verimlerini , tür çeşitliliklerini , olgunlaşma sürelerini ve dağılışlarını etkiler.İklim ayrıca; bir bölgedeki tarım devresinin uzunluğunu, uygulanan tarım yöntemini de etkiler. Örneğin; yaz devresinin erken başladığı bölgelerde tarım ürünleri erken olgunlaşır. Yetişme devresinin uzun olduğu bölgelerde ise aynı tarladan yılda birkaç kez ürün alınabilir. Yazların kurak geçtiği bölgelerde topraklar nadasa bırakılır. Çay, pirinç, mısır bol yağış, kahve, kakao, muz, hurma yüksek sıcaklık isteyen ürünlerdir. Yani her ürünün yetişme koşulları iklim açısından farklıdır. Bu nedenle, iklim çeşitliliği fazla olan bölgelerin tarımsal ürün çeşitliliği de fazladır. Örneğin; Marmara Bölgesi.

Toprak Oluşumuna Etkisi
Sıcaklık ve yağış koşulları; hem fiziksel ve kimyasal çözülmeyi, hem de bitki örtüsü türünü belirleyerek, toprak oluşumunu etkiler. Bu nedenle her iklim tipinin toprak çeşidi farklıdır. Örneğin; Akdeniz ikliminin toprağı terra rossa, Ekvatoral iklimin toprağı laterit, sert karasal iklimin toprağı ise çernozyomdur. Ayrıca çok yağış alan bölgelerin topraklarında aşırı yıkanma gözlenirken ( Ekvatoral Bölge, Doğu Karadeniz ) az yağış alan bölgelerin topraklarında az yıkanmadan dolayı tuz ve kireç birikimi ( İç Anadolu ) gözlenir.

Ulaşım Üzerindeki Etkisi
Aşırı yağış, sis, fırtına, kar yağışı, donma gibi iklim olayları ulaşımı olumsuz etkilediği gibi ulaşım maliyetlerini de arttırır. Sisli havalarda hava, deniz ve kara ulaşımı aksar, aşırı yağış ve donma nedeniyle yollar bozulur, fırtına ve tipi ulaşımı aksatır. Çığ ve heyelan yol yapımını zorlaştırır, ulaşım maliyetlerini artırır. Kışların soğuk geçtiği bölgeler de yollar kapanabilir. Örneğin; Doğu Anadolu Bölgesi, Bolu Dağı.

İklim değişikliklerinin canlılar üzerindeki etkisi
Su sorunu,
  • Tarım ve orman ürünlerinde önemli azalış,
  • Su kaynaklarının azalması sonucu enerji sıkıntısı,
Turizm ve rekreasyon imkânları;
  • Turizm ve rekreasyon alanlarının sorunlu bölgeler hâline gelmesi, bir çok sektörün kapanması olasılığı,
  • Sorunlara karşı mücadeleci yaklaşım zorluğu, yerleşimler ve sahil kenarındaki yapılardan kaçmak yerine, kentlerin yeniden plânlanması ya da bina kodlarında değişikliğe gidilmesi,
İnsan Sağlığı;
  • Bazı bölgelerde aşırı ısınma nedeniyle virüs türlerinin mutasyona uğraması,
  • Su kaynaklarının kullanılamaz, onarılamaz hâle gelmesi ve kirlenmesi,
  • Taşkın, sel vb. gibi olaylar sonucu hastalık oluşturan canlıların taşınması,
  • Besin maddelerindeki azalış,
  • Oluşabilecek ekonomik kriz vb. sonucu, kendini çâresiz hisseden bireyde gelişecek psikolojik sorunlar küresel ısınmanın insanlığa tehditleridir.
Göç;
  • Az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru bir göç dalgasının başlaması beklenmektedir.
  • Az gelişmiş ülkelerin hükümetlerinin politikasızlıkları (ekonomik, siyasal) ve güçsüz alt yapılarıyla halklarını küresel ısınmanın olumsuz etkilerine karşı koruyamamaları, bunun sonucunda ülkelerde krizlerin baş göstermesi,
  • Ülkeler içindeki bu iç sorunlardan yararlanmak isteyen süper güçlerin rant plânları geliştirmeleri beklenmektedir.

Benzer Konular

10 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Mart 2011 / sera Cevaplanmış
28 Mart 2012 / yagut Soru-Cevap
28 Eylül 2011 / logerman Soru-Cevap
22 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap