Arama

İnsanlar birbirlerine neden yardım ederler?

Güncelleme: 23 Nisan 2018 Gösterim: 8.130 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İnsanlar birbirlerine neden yardım ederler?
Son düzenleyen Safi; 23 Nisan 2018 17:01
sade - avatarı
sade
VIP hazan
10 Aralık 2012       Mesaj #2
sade - avatarı
VIP hazan
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Yaşadığı toplumun üyesidir. Duyguları, ihtiyaçları onu toplumla içiçe yaşamaya yöneltir. Toplum içinde yaşayan bireyler ise farklı yetenek ve özellikler taşırlar.
Çevremize baktığımızda insanların farklı zenginlik seviyesine sahip olduğunu görürüz. Günlük yaşamda kendi ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken bir çok insan karşımıza çıkar. Yaşlılık, hastalık, engelli olma gibi durumlar bunlardan bazılarıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Deprem, sel, yangın ve benzeri afetlerde, insanların yıllar boyu emek vererek kazandıkları şeyler yok olabilir. Böyle durumlarda insanların birbirine yardım etmeleri kaçınılmaz hale gelir.

Paylaşma ve yardımlaşma insanların ekonomik düzeylerini birbirine yaklaştırır. Aynı zamanda arada sevgi, saygı ve kaynaşmayı sağlar. Paylaşan ve başkalarına yardım yardıma hazır olan insanlar cimrilik hastalığından kurtulmuş olur. Mutluluğun ve huzurun yalnızca parayla elde edilmediğini yaşamış olurlar. İlaçlarını alamayan, tedavi masraflarını karşılayamayan bir kimsenin bu ihtiyaçları karşılandığında ne kadar mutlu olacağını tahmin edebiliriz. Ona yardımcı olan da en az onun kadar mutlu olur.

Herkes kabul eder ki mutluluklar paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır. (Anlatım: Mevlüt Aydın)
Aynı toplumun bireyleri olan bu insanların birbirlerine ihtiyaçları vardır. Böyle bir toplumda komşusu açlık, hastalık çeken bir kişi, kendi içinden o komşusuna yardım etme gereksinimi duyar. Kendi ailesi için hazırladığı bir tas çorbasını muhtaç komşusuyla paylaşmak ister. Doktora, hastaneye gidemeyen komşusunu doktora, hastaneye götürmek ister. Sonucunda içini manevi bir mutluluk kaplar.

Aynı toplumun bireyleri olan insanların her açıdan birbirlerine ihtiyaçları vardır. Karşılıklı ihtiyaçların giderilmesi toplum bilincini güçlendirir. Aynı zamanda bu yardımlaşma ve paylaşmalar toplumdaki ekonomik ve sosyal dengesizlikleri de önler. Malını fakir ve kimsesiz ile paylaşmak aradaki sevgiyi artırır, toplumsal dayanışmayı geliştirir. Başkasının acısını paylaşmak kadar, insana huzur veren diğer bir manevi haz yoktur. Bir ölüm acısını paylaşmak ne güzel bir davranıştır. Aynı olayları biz de yaşayabiliriz. Bizim de başımıza öyle şeyler gelmez mi?
Son düzenleyen Safi; 23 Nisan 2018 17:02


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Nisan 2018       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İnsan aslında isteğin egöre harekete geçer bazen küçük yardımlar bazende büyük yardım eder küçük yardımlara su koyarmısın,şunu şura taşıyalım gibi büyükler ise maddi manevi olur maddi olarak fakir veya ekonomik olarak zar zor olanlara yardım edenlerdir yardım ederken bide büyük yardım olarak doğal afetler,cenazelerde insanlar yardımda bi karşılık beklemesi o kişinin sadece gösteriş yapmak için ve sevabı yoktur.dinimizde bu yardımla ilgili ayetler vardır mesala:

"Bu, bir ricada bulunacak, bir yardım isteyecek sandı." (Memduh Şevket Esendal)
"Kalkmasına yardım etmedikten başka ayaklarından sarılmış, bir defa da böyle sürümüştüm."(Refik Halit Karay)
"Devlet yahut diğer kamu tüzel kişilerinden mali yardım gören haber ajansları hakkında da uygulanır." (Anayasa)
"Mal sahibi Rafet Reis, ona epey yardımda bulunmuştu." (Sait Faik Abasıyanık)

gibi ayelerde gösterilmiştir

Benzer Konular

26 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
31 Ekim 2011 / Misafir Taslak Konular
4 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
14 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap