Arama

Karın zarı yangısı nedir, nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 27 Ekim 2014 Gösterim: 1.937 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ekim 2014       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Peritonit nedir?
Peritonit neden meydana gelir?
Peritonitbelirtileri nelerdir?
Son düzenleyen _Yağmur_; 27 Ekim 2014 11:50 Sebep: soru düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Ekim 2014       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Peritonit nedir? Peritonit neden meydana gelir, belirtileri nelerdir?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Peritonit; Karın boşluğundaki iç organların, bağırsakların üzerini kaplayan zara “periton” (karınzarı), bu zarın iltihaplanmasına da “peritonit” (karınzarı yangısı) denir.

Periton, kapladığı organları bir kese gibi sarar, onları yerli yerinde tutar. Bu, ince bir zardır, içindeki sinirler dolayısıyla da pek duyarlıdır. Üzerini kapladığı organlardaki bozukluklardan, iltihaplardan derhal etkilenir.

Peritonit ya birdenbire başlar, ya da yavaş yavaş ilerler. Birden ortaya çıkan peritonitler, daha çok, barsaklarda yaşıyan çeşitli mikroplardan ileri gelir. Mide, .barsak yaraları, dizanteride, tifoda bağırsaklarda görülen yaralar, apandisit, safra kesesi iltihapları, her hangi bir sebeple delinecek olursa, buralardaki mikroplar karınzarına yayılarak âni bir peritonite yol açarlar. Cerahatli zatürre, zatülcenp, kadınlarda yumurtalık, dölyatağı (rahim) gibi organların cerahatli iltihaplarından dolayı da peritonit olabilir. Ayrıca, yaralanma sonunda yara peritona kadar gitmişse, dışarıdan, ya da içeriden gelecek mikroplar da peritonite yol açabilir.

Belirtileri. — İlk belirti karın ağrısıdır. Hasta, “içine ateş dökülmüş gibi” şiddetli, yaygın bir sancı duyar, bazen karnına el süremez, yorganın, örtünün karnına dokunmasından bile rahatsız olur. Devamlı kusar, safra, hattâ dışkı kustuğu da olur, sürgün (ishal) de görülebilir. İdrar azalır, koyu kırmızı bir renk alır. Ateş 39-40°’ye kadar yükselir, nabzın sayısı artar, kuvveti azalır. Bazılarında koltuk altından alınan ateş düşükse de makattan alınan ateş yüksek olur.

Sinsi geçen peritonitler, çoğunlukla, verem mikroplarından, seyrek olarak da sıtma, frengi mikroplarından ileri gelir. Bunda hasta başlangıçta kusar, sonra karnı şişer, sertleşir; hasta yemeden, içmeden kesilir, akşamları terler, rengi sararır, solar.

Tedavi. — Birdenbire başlayan şiddetli peritonitler sülfamit, antibiyotik gibi ilâçlarla tedavi edilir. Sinsi peritonitlerde ise, buna yol açan hastalıkların ilâçları kullanılır. Peritonit tehlikeli bir hastalık olduğu için, böyle bir halden şüphe edilince derhal hekime başvurmak, onun göstereceği tedavi şeklini uygulamak gerekir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

17 Ağustos 2018 / Misafir Soru-Cevap
1 Mayıs 2016 / buz perisi Tıp Bilimleri
5 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
17 Kasım 2014 / misafir Tıp Bilimleri
7 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap