Arama

Keloid nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 31 Ekim 2019 Gösterim: 4.504 Cevap: 2
fgnkal - avatarı
fgnkal
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2016       Mesaj #1
fgnkal - avatarı
Kayıtlı Üye
Merhaba ben Fatma 22 yaşında Kocaeli de yaşıyorum. İlkokul 3.sınıfta aşı olmulştum ve sol omzumda keloid oluşmaya başladı. Ben büyüdükçe oda büyüdü. 13-14 yaşımda genital bölgemde 3 tane çıktı daha sonra göbek bölgemde çıktı. Ben 18 yaşımdayken sağ koltuk altımın alt kısmında çıktı. Vücudumda tam 6 tane var ailem bu zamana kadar hastaneye götürmedi. Ben 18 yaşımdayken devlet hastanesine gittim orda 1.5 yıl kortizon tedavisi oldum sadece sol omzumdakine iğne vurdular öbürkülere dokunmaları yasakmış. Daha sonra doktorum dedi ki senin vücudun iğne tedavisine cevap vermiyor ve bu hastalık için daha farklı tedavi yöntemleri var ama devlet bize bu imkanı sağlayamıyor dedi ve beni Kocaeli Umuttepe Eğitim Araştırma hastanesine yönlendirdi git dedi orda bir kaç kez tedavi ol ve raporunu al gel ben incelim dedi. Umuttepe de 3 kere tedavi oldum yine kortizon iğnesi tedavisi uyguladılar onlara benim vücudumun kortizona cevap vermediğini anlatmama rağmen doktoruma tekrar gittim Umuttepe hastanesine gitmemin yararlı olmicağını söyledi İstanbul da ki büyük eğitim araştırma hastanelerine git dedi ve bende gidemedim Kocaeli de ki bütün özel ve devlet hastanelerine gittim doktorumun dediği çıktı bana Kocaeli de bu hastalığın bilinmediğini tedavisinin olmadığını söylemişti. Ve ben bu zamana kadar Keloid rahatsızlığı olan bir hastayla karşılaşmadım.Lütfen bana yardımcı olurmusunuz iyice piskolojim bozuldu hergün daha çok kaşınıyolar krem kullandığım halde daha çok büyüyolar. Bana lütfen bu hastalığı olan insanlar Hastane ve doktor önerebilir mi teşekkürler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
29 Ekim 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Keloid nedir?


Ad:  keloid.JPG
Gösterim: 2244
Boyut:  46.1 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Keloid, aşırı hücre üretimi sonucunda anormal yara iyileşmesi durumudur. Normalde yaralar iyileşirken iyileşme tamamlandığında doku onarımı durur. Oysa keloidlerde doku onarımı ısrarla devam eder ve bu yüzden iyileşen yara büyümeye başlar. Özellikle yaraların iyileşmesi uzun sürdüğü iltihaplanma, yabancı cisim, yanık gibi durumlarda, cildin gergin olduğu bölgelerde ve bazı ailelerde daha sık görülür.

Keloid kimlerde görülür?


En sık 10-30 yaş arası görülür. 10 yaş öncesi ve 30 yaş sonrası nadirdir. Esmer kişilerde ve zencilerde keloid şansı yüksektir

Keloid ne zaman ortaya çıkar?


Deri yaraları, iltihap, sivilce, cerrahi müdahaleler, aşı bölgesi, yanıklar, suçiçeği hatta böcek sokması sonrası bile görülebilir. Cerrahi işlem sonrası yaranın mikrop kapması, çok sert dikişler ve yara içinde yabancı cisim kalması keloid oluşumunu tetikler. Yara dokusunun iyileşmesinden sonra yaklaşık 1 yıl içinde ortaya çıkar.

Keloid nasıl belirti verir?


Keloid bazı kişilerde ciltte yara, sivilce veya cerrahi bir işlem sonrası, yara iyileşmesi aşırı sert doku gelişmesi şeklinde olur. Keloid yara iyileşmesi sonrasında pembe, kırmızı veya ten rengi, düzensiz yumru görünümünde, sert, elastik kıvamlı bir oluşumdur. Vücutta göğüs ön yüzü, omuz, sırt, çene, kulaklar ve alt bacaklar keloidin en sık görüldüğü alanlardır.

Keloid tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?


  • Masaj, basınç uygulama tedavisi
  • Kortizonlu, retinoid, silikon ve imuquimod içeren kremle
  • Kryoterapi
  • Lazer tedavisi
  • İlaç enjeksiyonları

Keloid nasıl tedavi edilir?


Bazı ciltlerde basınç uygulamak ve masaj keloidi hafifletebilir. Kortizonlu kremler, retinoid kremler, imuquimod, silikon içeren krem ve örtüler de keloidi azaltabilmektedir. Pulsed dye lazer ve fraksiyonel lazerler keloid tedavisinde belli oranlarda başarılı olmaktadır. Kortizon ve 5-fluorouracil, ilaçların keloid içine injeksiyonu, keloid tedavisinde faydalı bulunmuştur. Kryoterapi yani buz tedavisi keloidlerde düzleşme sağlayabilir. Ayrıca keloid içine kortizon injeksiyonu ile birlikte uygulandığında, kortizon tedavisinin etkinliğini arttırmaktadır. Çok gerekmedikçe keloidin cerrahi olarak çıkarılması tavsiye edilmez. Çünkü keloid, cerrahi tedavi sonrası % 45-100 oranında tekrar eder.

BAKINIZ Keloid Hastalığı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 01:23
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ekim 2019       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba bende de keloid var senelerdir ama kupe deligi den cikti benim. Doktor bulabildiniz mi ? Herhangi bir tedavi yada ? Bende kortizon tedavisi oldum ama asla ise yaramadi 😔

Benzer Konular

3 Nisan 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
29 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap
17 Nisan 2010 / ZÜREFA Tıp Bilimleri
23 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Mayıs 2013 / Misafir Soru-Cevap