Arama

Okul fobisi olan çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?

Güncelleme: 7 Aralık 2016 Gösterim: 1.164 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2016       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benım bir oglum var henuz 8. sınıf ogrencısı ve surgun yedı.Ona karsı hosgörülü olmaya calısıyorum kızmamaya calısıyorum.Oglum okula gıtmek ıstemıyor korkuyor neden korkuyor anlamıyorum bana gıtmek ıstemedıgını soyluyor ve okulların kapanmasına 6 ay kaldı 5 ay sonra teog var dıyorum evde calısırm baba hıc bısey anlamıyorum dıyor kafam artık almıyor düşünmekten kımseyı tanımıyorum vb şeyler söylüyor .8. sınıfta çok sıkıntılar çekti hak veriyorum 8. sınıfı raporla bitirmek istiyor bende öyle karar verdim şu an öyle bi yol varmı yani nasıl bu çocuğa 2 aylık veya daha uzun sürelik rapor alabiliriz ?Bana sorunumla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2016 19:03
serpilmeral - avatarı
serpilmeral
Kayıtlı Üye
7 Aralık 2016       Mesaj #2
serpilmeral - avatarı
Kayıtlı Üye
Öncelikle okulun rehberlik bölümüne götürebilirsiniz ve orasının yönlendireceği bir kurum olabilir anlattıklarınızdan yola çıkarsak biraz sıkıntılı bir durumda psikolojik destek çok doğru bir karar zaten gerek görülürse size raporda verilicektir ayrıca okula devamsızlıktan da kalmaz ortaokul ve ilkokulda öğrenci devamsızlıktan kalmıyor yada sorun çıkmıyor tabi sınavlarına girmesi gerek.Allah yardımcınız olsun diyorum.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Okul fobisi


Okula başlayış ailenin yaşamında çocuğun konuşması ve yürümesi gibi önemli bir aşamadır. Okula başlama çocuk yönünden belli bir ruhsal olgunluğa ulaşmış olmayı gerektirir. Zihinsel gelişimi normal olan bir çocuk, ruhsal bakımdan evden kopabilme olgunluğunu da gösteremeye bilir. Böyle çocuklar için okula gidiş Öyle mutlu bir olay değildir. Okula yeni başlayan her çocuk için okulda öğretmen ve arkadaşlar başlangıçta onun duygusal olgunluğuna bağlı olarak az veya çok bir tehdit kay oluşturmaktadır. Okula başlama kaygılı ve güvensiz çocuklar üzerinde büyük bir psikolojik baskı yaratabilir. Okula yeni başlayan bazı çocuklarda kekemelik ve tiklerin görülmesi mümkündür.

Çocukta Okul Fobisini Önlemek İçin Yapmamız Gerekenler;
  • Öncelikle okul öncesi dönemde çocuklarımızın bizi taklit ederek bir şeyler öğrendiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Çocuklarımızın olduğu ortamlarda her hangi bir nesne veya olayla ilgili korkularımızı dile getirmemeliyiz. Çünkü korku taklit yoluyla edinilebilecek bir durumdur.
  • Aşırı koruyucu- baskıcı tutumlar da bulunmamalıyız. Evi içi etkinliklerde onlara yapabilecekleri ölçüsünde küçük sorumluluklar vermeliyiz. ( çiçekleri sulamak, hayvan beslemek, masadan kendi yemek tabağını kaldırmak gibi)
  • Aile de hastalık, sosyo-ekonomik kriz, kardeş doğuşu, göç, okul veya öğretmen değişikliği gibi kritik durumlara çocukları önceden hazırlamalıyız.
  • Okulla ilgili önceden bir ön deneyim oluşturmalıyız. Eğer mümkünse gideceği eşdeğer okullardan birine götürmeliyiz.
  • Erken çocukluk döneminde çocuğun öz bakım ile ilgili becerileri kazanmalarını sağlamalıyız. Yani çorabını biz giydirmeyeceğiz. Onun giymesine yardımcı olacağız. Kendi başına bir şeyler başarıyor olmak, çocukta güven duygusunu destekleyecek bir süreçtir.
  • Okul çağına kadar çocuğumuzun tuvalet eğitimini tamamlamasını sağlamalıyız.
  • Kendi akranları ile etkileşim sürecine girebileceği ortamlar oluşturmalıyız.
  • Okulla ilgili çocuk öyküleri okuyarak, öykü canlandırma çalışmaları yapabiliriz.
Okul fobisini çözmek için yapmamız gerekenler;
  • Okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamaktan kaçınılmalıyız. Onu asla gitmesi konusunda zorlamamalıyız, sabırlı davranmalıyız.
  • "Korkuyorum" derse "Ne var bundan korkacak" diye karşı çıkmak yerine "Demek korkuyorsun" diyerek sarılmalıyız. Bakın işte o zaman hem korkusunu anlattığını hem de onu yenme şansının arttığını göreceğiz.
  • Ona bu durumun birçok çocukta görüldüğünü, bunun geçici bir durum olduğunu anlatmalıyız.
  • Çocuğumuza okula gitmenin avantajlarını vurgulamalıyız; okulda yeni arkadaşlar edinebileceğini, arkadaşları ile çok keyifli vakit geçirebileceğini, eğlenirken yeni şeyler öğrenebileceğini anlatmalıyız.
DEVAMI Okul Fobisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

30 Aralık 2019 / Misafir Tıp Bilimleri
7 Aralık 2016 / Safi Psikoloji ve Psikiyatri
8 Ekim 2012 / off Cevaplanmış
1 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap