Arama

Çevre ve Ekoloji Haberleri - Sayfa 5

Güncelleme: 21 Şubat 2019 Gösterim: 52.610 Cevap: 42
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
19 Haziran 2013       Mesaj #41
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
GÜNGÖREN BELEDİYESİ, İLÇEDE DİKEY YEŞİLLENDİRME PROJESİ UYGULAMAYA BAŞLADI
Güngören Belediyesi, ilçedeki yoğun yapılaşma ve yeşil alan yetersizliğine ‘ekolojik mimari’ ile çözüm bularak Avrupa ülkelerinde kullanılan ‘dikey yeşillendirme’ çalışmalarını uygulamaya başladı. Proje kapsamında belediyenin park ve bahçeler ile fen işleri müdürlüğünde çalışanlar Hollanda Twente Üniversitesi’nde eğitim aldı.
Sponsorlu Bağlantılar

Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, Güngören’in yeşil alan miktarı konusunda İstanbul’un en sıkıntılı ilçelerinden biri olduğunu belirtildi. Yeşil alan oluşturmak için çalışma başlattıklarını ifade eden yetkiler, bina yüzeylerini yeşillendirmeye başladıklarını kaydetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, İstanbul’un çeşitli semtlerinde, sarmaşık ve üzüm gibi bitkilerin bina yüzeylerini kapladığı belirterek 'Bu proje sayesinde, sık ve kesintisiz yapılaşmanın yeşile geçit vermediği sokak ve caddelerde dikey yeşillendirme yapıyoruz. Boş duvar yüzeylerini yeşil dostu binalara dönüştürüyoruz.' diye konuştu.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2019 14:33
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Temmuz 2015       Mesaj #42
Avatarı yok
Yasaklı
'Küresel Isınma Tehlikeli Sonuçlara Yol Açabilir'
Dünyanın en önemli Klimatoloji (İklim Bilimi) uzmanlarından James Hansen, küresel ısınmanın insanlık için "son derece tehlikeli" sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Hansen, "Atmospheric Chemistry and Physics Discussion" dergisinde yayımlanan araştırmasında, küresel sıcaklığın 2 derece daha artması durumunda deniz seviyesinin gelecek 50 yılda 3 metre kadar yükselebileceğine dikkati çekti.
Sponsorlu Bağlantılar

Binlerce yıl önce ortalama hava sıcaklığındaki 1 derecelik artışın deniz seviyesinin tehlikeli oranda yükselmesine ve şiddetli fırtınaların çıkmasına yol açtığını hatırlatan Hansen ve araştırmaya katılan 16 bilim adamı, araştırmada "Sera gazı emisyonunu azaltmak için alınan önlemler yeterli değil. Grönland ve Antarktika'daki buz tabakaları, normalin çok üzerinde hızla eriyor. Bu da okyanuslardaki su miktarının artmasına ve deniz seviyesinin hızla yükselmesine neden oluyor" ifadesini kullandı. Hansen, "Deniz seviyesindeki artışla ilgili son veriler, dünya liderlerine küresel bir krizle karşı karşıya olduğumuz mesajını veriyor. Sera gazı emisyonunun mümkün olduğunca çabuk azaltılması için tüm ülkeler işbirliği yapmalı" dedi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uzay Araştırmaları Goddard Enstitüsü Müdürlüğü'nden 2013'te emekli olan ve halihazırda Columbia Üniversitesi Yeryüzü ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Hansen, deniz seviyesindeki artışın yıkıcı toplumsal ve ekonomik etkilere yol açabileceğini belirtti.

Dünya'nın En Büyük Yüzer Türbini
Alternatif enerji teknolojilerine yönelen Japonya, yüzen rüzgar enerjisi türbini ile 7 megavatlık kurulu güç elde etmeyi hedefliyor. Proje kapsamında inşaatı devam eden türbin ile tsunamiye dayanıklı rüzgar türbini ilk kez denenecek.Proje kapsamında üretilen 7 megavatlık türbin 104 metre uzunluğunda, üç kanattan oluşan pervanenin bir tanesi ise 80 metre uzunluğunda olacak. Denizden 32 kilometre uzağa kurulan türbin 20 tonluk deniz içi sabitleyiciler kullanılarak inşa edilecek.

Rüzgar türbininin Japonya'da sıklıkla meydana gelen dev dalgalara ve hatta güçlü tsunamilere dayanıklı olması bekleniyor. Amerikan televizyonu NBC'ye konuşan proje mühendislerinden Katsunobu Shimizu, "Projede yer alan türbin, teknik özellikleri açısından dünyanın en büyük yüzer rüzgar türbini. Proje için üretilen rüzgar türbini ve denizaltı destekleyici ekipmanları yaklaşık 20 metre uzunluğunda dalgalara karşı sağlam kalabilir" dedi. Shimizu, Japonya'nın enerji ihtiyacını karşılamak için benzer alternatif kaynakların inşaatının önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini söyledi.İnşaatı süren türbinin 401 milyon dolar değerinde olduğu belirtilirken, proje Japon firması Marubeni Co., Japonya Hükümeti, bazı özel ve kamu kurumlarının desteği ile yürütülüyor.Japonya'da 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından yaşanan Fukuşima faciası sonrası bazı nükleer istasyonlar kapatılmıştı.

Son 50 Yılın En Güçlü "El Nino"su Yaşanabilir
Dünya Meteoroloji Örgütü, mart ayında başlayan El Nino doğa olayının, 2015 yılının son yarısında etkisini giderek artırabileceğini ve son 50 yılın en güçlülerinden biri olabileceğini bildirdi.Örgütten yapılan açıklamada, bu küresel okyanus ve atmosfer olayının tropik Pasifik Okyanusu'nda şu an mevcut olduğu ve bu yılın sonuna doğru etkisini giderek artabileceği ifade edildi.Pasifik Okyanusu'nda deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamanın 2 derece üzerine çıkabileceği belirtilen açıklamada, 2015 yılının son yarısında etkisini giderek artırması öngörülen El Nino'nun, son 50 yılın en güçlülerinden olabileceğine işaret edildi.El Nino, oluşturduğu ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, taşkınlara, kuraklıklara, yangınlara ve tarımsal ürün kayıplarına yol açıyor, bütün bunların sonucu olarak da salgın hastalıklar artıyor ve çok sayıda kişi ölüyor.

Kuzey Kutbu'nda Okyanus Dibindeki Yaşam
Norveç ve Kuzey Kutbu arasındaki Svalbard fiyordunda yapılan üç yıllık bir araştırma, kutupta uzun ve soğuk geçen kış mevsimine rağmen, okyanusta yoğun bir canlı yaşamı olduğunu ortaya koydu. Current Biology adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, sualtında kaydedilen görüntülere, bölgedeki ekolojik çeşitlilik konusundaki sayımlara ve balıklarla kuşların karnında bulunan yiyeceklerin incelenmesine dayanıyor. Konuyla ilgili hızlandırılmış bir video kaydı, ölü bir morina balığının okyanusun karanlık sularında nasıl pek çok canlının ilgisini çektiğini ortaya koyuyor.

Kaynak: Current Biology / Piotr Balazy, Polonya Bilimler Akademisi, Okyanus Bilimleri Enstitüsü (25 Eylül 2015)

Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2019 14:34
Ayşe Nur Sümbül - avatarı
Ayşe Nur Sümbül
Ziyaretçi
24 Eylül 2015       Mesaj #43
Ayşe Nur Sümbül - avatarı
Ziyaretçi
Makine Teknolojileri Kulübü (MakTek) tarafından; Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, ISKAV ve İSKİD destekleriyle geleneksel olarak düzenlenen ve sektörün en büyük öğrenci etkinliği olan ‘ Enerji Verimliliği Paneli (EVP) ’ etkinliği, bu sene de 26 Ekim tarihinde YTÜ Oditoryum Sergi Salonunda kapılarını iklimlendirme ve enerji sektörüne ilgi duyan herkese açıyor.
Yeraltı kaynaklarının hızla azaldığı, çevre kirliliği ve iklim değişikliklerinden dolayı doğal hayatın büyük zarar gördüğü şu günlerde, insanların hayat kalitesini değiştirmeden aynı hizmete ulaşabilmesi için ‘enerjiyi verimli kullanmak’ ve ‘yeni enerji türleri’ büyük bir önem kazanmıştır. Dünyadaki enerji tüketiminin çoğunluğunun binalardan kaynaklandığını düşünecek olursak, binaların temel bileşeni olan iklimlendirme elemanları, büyümeye açık ve tartışılması gereken bir konu olmaktadır.
Bu amaçlar doğrultusunda; ulusal kalkınma ve küresel rekabet edilebilirlik düzeyinin arttırılmasına katkı sağlamak, inovasyon ve AR-GE kültürüne sahip nesiller yetiştirmek vizyonu oluşturmak amacıyla bu sene sekizincisi düzenlenecek olan panelde, sektörün ileri gelen firmalarından çağrılan konuşmacılar ile ‘İklimlendirme Sektörü ve Hedefleri’, ‘Üniversite-Sanayi İşbirliği’, ‘Enerji Verimliliği’, ‘Dünyada Sektörün Durumu ve Türkiye’ nin Dünyadaki Yeri’, ‘Sektörün Öğrencilerden Bekledikleri ve Fırsatlar’ konu başlıkları hakkında konuşulacaktır.
Sergi Alanı
Sergi alanında etkinlik boyunca ısıtma, soğutma, havalandırma tesisat ve yalıtım sanayii ürünlerinin sergisi ile öğrencilerle buluşacağı bir fuaye alanı oluşturulacaktır.
Bu sergi ile öğrencilerimizin sektörde yapılan çalışmalar hakkında bilgisinin arttırılması, sektörün ne derecede gelişmiş olduğunu görmesi ve gelecekte çalışabileceği bu alan hakkında ilgisinin arttırılması hedeflenmektedir.
İklimlendirme Dalı
Türkiye’de ilk defa Makine Teknolojileri Kulübü öncülüğünde; iklimlendirme sektörü firmalarının ve derneklerinin katkısı, YTÜ Makine Fakültesi Dekanlığının destekleri ile Makine Mühendisliği Isı Anabilim Dalının altında İklimlendirme Dalı açılmıştır.
YTÜ Makine Fakültesi Dekanlığı ve ilgili kurum kuruluşlar tarafından ortaklaşa hazırlanan İklimlendirme Dalı müfredatı; sektörün AR-GE mühendisi ihtiyacını karşılamaya odaklı ve üniversite sanayi işbirliğini güçlendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sektör firmaları her yıl İklimlendirme Dalı’nı seçen 30 öğrenciye burs, uzun dönem staj, sürekli teknik gezi ve eğitim, eğitim sürecinde sektörde çalışma imkanı gibi birçok avantaj sunmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2019 14:34

Benzer Konular

1 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Çevre Bilimleri
25 Kasım 2016 / Hi-LaL Çevre Bilimleri
25 Eylül 2010 / Misafir Çevre Bilimleri
5 Haziran 2015 / ThinkerBeLL Çevre Bilimleri
8 Aralık 2016 / gülbeyaz8 Cevaplanmış