Arama

Stendhal

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 4.632 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Kasım 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Marie Henri-Beyle Stendhal
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Marie-Henri Beyle (d. 23 Ocak 1783, Grenoble-Fransa – ö. 23 Mart 1842, Paris-Fransa), daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız Realist yazardır.
Stendhal
Ad:  200px-Stendhal.jpg
Gösterim: 171
Boyut:  11.7 KB
Doğum: 1783, Grenoble, Fransa
Ölüm: 1842, Paris, Fransa
Milliyet: Fransız
Meslek: Yazar
Dönem: 19. yüzyıl
Tür: Roman, Deneme, Gezi Yazısı, Biyografi
Akım: Realizm, Romantizm
Marie-Henri Beyle, Grenoble'da 23 Ocak 1783 tarihinde burjuva bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası avukat Cherubin Beyle, annesi Hanriette Gagnon'dur. Çok sevdiği annesi 1790 yılında, Stendhal henüz yedi yaşındayken öldü. Stendhal, disiplinli ve muhafazakar kimseler olan teyzesinin babasının etkisi altında büyüdü.
1796'da Grenoble'da bir okula girdiyse de, 30 Ekim 1799'da askeri okulun giriş sınavına katılmak için Paris'teki, kuzeninin de çalışıyor olduğu Savaş Bakanlığı'na gitti. Ertesi yıl ağır süvari birliğinde teğmen olarak İtalya'ya gitti. Bu seyahati sırasında Dimenico Cimarosa ve Gioachino Rossini'nin müziğini ve Vittorio Alfieri'nin eserlerini tanıması için bir fırsat oldu.
1801'de ise Napolyon Bonapart'ın ordusunda görev alarak İtalya seferine çıktı. Bu sefer sırasında bir komutanın asistanı olarak Brescia'da üç ay kaldı ve bu sırada soylu ailelerin evlerinde bulundu; ki bu sürenin onun hayatında ne kadar önemli bir yer tuttuğu, sonradan yayınlanan günlüklerinden anlaşılmaktadır. Yine bu zamanlarda yerel dergilerin yazarlarıyla tanışıp Romantik edebiyatı öğrendi.

1802'de bu bölgeden ayrılarak Almanya, Avusturya ve Rusya'da bazı askeri görevlerde bulundu, ama asla savaşa katılmadı. Aynı yıl, hayatı boyunca aşık olduğu onlarca kadından ilki olan Madame Rebuffel'in peşinden Marsilya'ya gitti. Orada ticarete atıldıysa da başarısız oldu. Bu ve bunu takip eden olayların ve yılların, Kırmızı ve Siyah romanının baş karakteri Julien Sorel'in karakterinin detaylarının çizilmesine büyük katkı sağladığı düşünülmektedir.
1812'de Napolyon ile birlikte Rus seferine katıldı ve Moskova'nın baştan sonra yanışına şahit oldu. Napolyon'un büyük ordusundan sağ kalmayı başaran az sayıdaki askerden olan Stendhal, notlarının önemli bir kısmını, ordu Rusya'dan geri çekilirken kaybetti. Ayrıca o zamana kadar yüzlerce takma isim kullanan yazar, Stendhal ismini bu sıralarda seçmiştir.
1814'te Napolyon'un düşüşünden sonra Milano'ya yerleşmiş ve burada da Angéla Pietragrua'ya aşık olmuştur. Ertesi yıl Parma'yı ziyaret etmiş ve bu seyahati, üçüncü romanı olan Parma Manastırı'na ilham kaynağı olmuştur. 1817'de ise İtalya'daki izlenimlerini anlatan ve İtalya'ya olan hayranlığının simgesine dönüşen Roma, Napoli ve Floransa kitabını yazmıştır.
1818'de Napolyon'un Hayatı'nı yazmaya başlamıştır. Bu sırada da mutsuz bir aşk yaşayacağı Mathilde Dembowski ile tanışmıştır. 1821'de ise yasadışı bir İtalyan örgütüne üye olduğu suçlamasıyla Milano'dan uzaklaştırılmıştır. Stendhal bunun üzerine Batı Avrupa'yı dolaşmaya başlamıştır. Bu yolculuklar sırasındaki tecrübeleri, düşünceleri ve hisler, sonradan yazacağı romanların ana şeklini oluşturmuştur.

1827'de ilk roman Armance'ı, üç yıl sonra da Kırmızı ve Siyah'ı yazmıştır. 1831'de ise Trieste'ye giderek bir süre konsolosluk yapmıştır.
1839'da Parma Manastırı'nı yazmayı bitirdikten sonra, gençliğinde yaptığı İtalya seyahatlerinden birinde kaptığı frengi hastalığı etkilerini göstermeye başlamıştır. 1841'de geçici bir felce uğramış, daha sonradan da birçok benzer sıkıntılar yaşamıştır. Ve Paris sokaklarında yürürken bayılıp kaldırım kenarına yığılmasından birkaç saat sonra, 1842 yılının 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gecesinde vefat etmiştir. Mezarı Montmarte Mezarlığı'ndadır.

Stendhal'in Montmarte'daki mezarı
Ad:  450px-Stendhal_grave_on_cimetiere_de_montmartre_paris_02.JPG
Gösterim: 189
Boyut:  77.8 KB

Eserleri


Roman
  • Armance (1827)
  • Kırmızı ve Siyah (1830)
  • Parma Manastırı (1839)
  • Lucien Leuwen (tamamlanmamış kitap, 1835'te yazıldı, 1894'te yayınlandı.)
  • Lamiel (tamamlanamamış kitap, 1839-1842 yıllarında yazıldı, 1889'da yayınlandı.)
Deneme
  • Aşk Üzerine (1822)
Biyografi
  • Haydn, Mozart ve Metastasio'nun Hayatları (1815)
  • Napolyon'un Hayatı (1817-1818)
  • Rossini'nin Hayatı (1823)
Otobiyografi
  • Henri Brulard'ın Hayatı (1890'da yayınlandı.)
  • Bir Bencilin Anıları (1892'de yayınlandı.)
Gezi Yazısı
  • Roma, Napoli ve Floransa (1817)
  • Roma'da Gezintiler (1829)
  • Bir Turistin Anıları (1838)
Diğerleri
  • İtalyan Resim Sanatının Tarihi (1817)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Stendhal nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
11 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Marie Henri-Beyle Stendhal(1783 Grenoble-1842 Paris)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Fransız romancı. Asıl adı Marie-Henri Beyle'dir. Babası zengin bir avukattı. Çocukluğunun en önemli olayı, yedi yaşındayken çok sevdiği annesini yitirmesi oldu. Babası ve halası tarafından yetiştirildi.

Öğrenimini sürdürmek üzere gittiği Paris'te yeğeninin aracılığıyla Savaş Bakanlığı'na girdi. Görevli olarak İtalya'ya gönderildi (1799). Daha sonra ordudan ayrıldı (1802) ve Paris'te üç yıl başıboş bir hayat sürdü. Genç bir tiyatro oyuncusunun ardına takılarak Marsilya'ya gitti ve bir ihracat şirketinde çalıştı. Yeniden orduya girdi (1806). Subay olarak Napoléon'un Rusya Seferi'ne katıldı (1813). Ordudan ayrılarak Milano'da yerleşti (1814). Mozart, Haydn ve Napoléon üzerine kitaplar yazdı. "Rome, Naples et Florence" (Roma, Napoli ve Floransa, 1817) adlı öykü kitabını yayımladı. Onu İtalyan yurtseverleriyle ilişki kurmakla suçlayan Avusturya hükümeti tarafından Paris'e dönmeye zorlandı (1821). Dokuz yıl boyunca, düşük bir gelirle Paris'te yaşadı ve kendini edebiyata verdi. Roman yazmaya oldukça geç başladı. İlk romanı "Armance" (1827) ilgi uyandırmadı. Fransız hükümeti tarafından, Roma yakınlarındaki Civita Vecchia konsolosluğuna atandı (1831). Yeniden Paris'e döndükten sonra (1841), bir inme sonucu öldü. Stendhal, coşumculuk döneminde yaşamasına karşın gerçekçilik akımının öncülerinden biri oldu. İnsanı toplumsal çevresiyle birlikte inceledi ve çevrenin, insanın ruh dünyası üzerindeki etkilerini gösterdi. "Le Rouge et le Noir" (Kırmızı ve Siyah, 1830) adlı ünlü romanında, çağının Fransa'sının değişik toplumsal kesimlerini sergiledi, toplumda kendine bir yer edinmek için her şeyi göze alan bir gencin trajik öyküsünü, duygusallığa kaçmadan, nesnel bir anlatımla dile getirdi.

Başlıca romanlarından biri sayılan "Le Chartreuse de Parme"da (Parma Manastırı, 1839), Napoléon ordularının işgali altındaki İtalya'yı yansıttı. Fransız toplumundaki çıkarcı düşünce tarzını yeren "Lucien Leuwen" adlı romanınıysa bitiremedi. Yaşadığı dönemde anlaşılamamış, bu nedenle de başarılı olamamış bir yazar olan Stendhal, günümüzde 19. yüzyılın en önemli romancılarından biri olarak değerlendirilmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...