Arama

Vergi Çeşitleri - Emlak Vergisi

Güncelleme: 17 Aralık 2018 Gösterim: 4.945 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Aralık 2018       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Emlak Vergisi

Ad:  Emlak vergisi.jpg
Gösterim: 340
Boyut:  33.4 KB

1986 yılında çıkan bu vergi sene de bir sefer de ya da iki seferde ödenebilen , taşınmazın bulunduğu belediyelerce tahsili yapılan, taşınmaz mal varlığı için devlete ödenen vergidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Emlak vergisini kimler öder?
Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.

Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder. Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartiyle kendilerine ret ve iade olunur.

Emlak vergisi ne zaman ve nereye ödenir?
Emlak vergisi her takvim yılına göre hesaplanır. Her yıl taşınmazın rayiç bedelinde ve taşınmazda meydana gelen cins değişikliklerine göre ödenecek vergi bedeli değişebilmektedir. Yıllık bedel belirlenerek ödenecek emlak vergisi tespit edilir. Yıllık bedel tek seferde ödenebildiği gibi iki taksit halinde de ödenebilmektedir.
  • İlk taksit; 01 Mart-31 Mayıs
  • İkinci taksit; 01-30 Kasım
Belirlenen dönemlerde ödeme yapılmadığı takdirde aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.

Emlak vergisi belediyelere ödenir. Taşınmazın bulunduğu belediyeden emlak vergisi miktarını öğrenerek bedelini ödeyebilirsiniz.

Taşınmazınıza ait emlak vergisi miktarını ve ödenecek para bedelini farklı yöntemlerle ödeyebilirsiniz.

Belediyeye giderek
Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek emlak verginizi ödeyebilirsiniz.

Havale ile
Emlak vergisi mükellef numaranızı bağlı olduğunuz belediyeden öğrendikten sonra, PTT şubelerine giderek ilgili belediyeye havale yapabilirsiniz. Belediyenin hesap numarasına, taşınmazınıza ait emlak vergisini mükellef numaranız ile havale yapabilirsiniz.

Online ödeme
Belediyelerin resmi internet sitesine TC kimlik numaranız ile veya e-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ile şifrenizi girerek ilgili belediyenin resmi internet sitesine girebilirsiniz.

Belediyenin resmi internet sitesinde sizin adınıza kayıtlı taşınmazın emlak vergisi tespit edilmiş olarak ödemenizi yapmanıza olanak sağlar. Borç sorgulama ile tüm bilgilerinizi görebilirsiniz. Kredi kartı ile borcunuzu online ödeyebilirsiniz.

Emlak Vergisinden kimler sorumludur?
Tapulu taşınmazda tapu kimin adına ise o kişi emlak vergisi ödemek zorundadır. Tapusuz taşınmazlarda ise emlak vergisi, noterde düzenlenen senedin ya da sözleşmenin imzalandığı gün doğar. Miras yolu ile taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerde emlak vergisi yükümlülüğü ölümün meydana geldiği tarihte başlar.

Taşınmazın sahipleri ya da yararlanma hak sahipleri, bu kişiler yok ise taşınmazı koruyan kişiler emlak vergisi yükümlüleridir.

Vergi Değeri nedir?
Bina ve arazinin Emlak Vergisi Yasasının 29. Maddesine göre saptanan değere vergi değeri denir.

Arsa ve araziler için 213 sayılı Vergi Usul Yasasının en az ölçüde birim değer sapmasına ilişkin kurallarına göre komisyonca hesaplanır. Vergi değeri taşınmazların bulunduğu yere ve metrekaresine göre belirlenir. Her 4 yılda bir açıklanan emlak vergisi değeri üzerinden alınır.

Bina Vergi değeri hesaplanırken ne gibi işlemler yapılır?

  • Binanın dıştan dışa cephe metrekare birimi ile bina metrekare normal inşaat maliyeti bedellerini gösteren cetvelde yer alan oran çarpılacaktır.
  • Çarpım sonucunda var ise binada asansör, kalorifer gibi farklarda eklenecektir.
  • Toplam değerde Tüzüğün 23. Maddesi gereği yıpranma payı düşülecektir.
  • Bu pay düşüldükten sonra kalan değere arsa ya da arsa payının en az ölçülere göre saptanan değeri eklenecektir.
Emlak Vergi oranları nasıldır?
Bina, arazi ve arsalar için ayrı oranlar belirlenmiştir.

Bina emlak vergisinde iki farklı oran vardır. Bina emlak vergisinin oranı binde iki, konutlarda ise binde birdir. Arazi emlak vergi oranı binde bir, arsalarda binde üç olarak ayarlanmıştır.

Emlak vergisi işlemleri için neler gerekiyor?
Emlak vergisi ödemek için mükelleflerin her bir gayrimenkul türü için (arsa,arazi,bina ve işyeri ) ayrı ayrı bilgi formu doldurmaları gerekiyor. Doldurması gereken emlak bildirim formlarını ilgili belediyelerden veya internet sitelerinden de temin edilebilir.

Gerekli Belgeler
  • Emlak bildirimi için gerekli belgeler şöyle;
  • Tapu fotokopisi,
  • Binalar için yapı kullanma izin fotokopisi,
  • Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası)
  • Beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi,
  • Vergi numarası ve T.C. kimlik numarası
Emlak Vergisi Hesaplama , nasıl hesaplanır ?
Emlak Vergisi hesabı çok basittir. Vergiler gayrimenkulün türüne göre (arsa , arazi , bina ,konut ve iş yeri için ) farklı farklı hesaplanır. Yani hepsi için ayrı oranlar vardı. Bu oranlar hesaplanırken belediyedeki rayiç bedel üzerinden hesaplama yapılır. Ayrıca gayrimenkulun bağlı olduğu belediye eğer Büyük Şehir Belediyesi ise ödenmesi gereken vergi 2 katı çıkar.

Normal Belediyelerde Emlak Vergisi:
  • Binalarda Binde 2
  • Meskenlerde Binde 1
  • Arazilerde Binde 1
  • Arsalarda Binde 3
Büyük Şehir Belediyelerinde Emlak Vergisi:
  • Binalarda Binde 4
  • Meskenlerde Binde 2
  • Arazilerde Binde 2
  • Arsalarda Binde 6
MsXLabs.org
-derlemedir.
Bknz.>>>Vergi Nedir?



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

14 Kasım 2009 / Misafir Cevaplanmış
31 Mart 2016 / Pollyanna Meslekler
9 Aralık 2016 / _Yağmur_ Ekonomi
31 Mart 2010 / _KleopatrA_ Ekonomi
15 Aralık 2018 / _Yağmur_ Ekonomi