Arama

Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı

Güncelleme: 7 Ekim 2018 Gösterim: 7.263 Cevap: 0
STKMDER - avatarı
STKMDER
Kayıtlı Üye
6 Ekim 2018       Mesaj #1
STKMDER - avatarı
Kayıtlı Üye
ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZASI TAZMİNATI
Kara yolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin karıştığı ölüm, yaralanma ve maddi zararla sonuçlanan kazalar trafik kazası’dır.”
Sponsorlu Bağlantılar

Trafik Kazası Türleri
  • İki veya daha fazla aracın çarpışması
  • Çarpışan araçların ardı sıra başka araçların da karışması
  • Sürücü hatası sonucu tek yanlı kaza
  • Tek yanlı, ancak yol kusurlarının da etken olması
  • Motorlu aracın yayalara çarpması
  • Motorlu aracın, taşıdığı yolculara zarar vermesi
  • Motorlu aracın hayvanlara, nesnelere ve tesislere çarpması
  • Aracın düzenli bakımının yapılmamasından kaynaklanan teknik arıza
  • Aracın imalat hatasından kaynaklanan teknik arıza
  • Demir yolu geçidinde tren ile kara motorlu aracının çarpışması
  • Engellenemez doğa olayı (mücbir sebep) nedeniyle gerçekleşebilir.
  • Ölümlü Trafik Kazası Nedeni ile Maddi Ve Manevi Tazminat
Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin yakınları (desteğinden yoksun kalanlar), mirasçılık söz konusu olmaksızın,Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin yakınları desteğinden yoksun kaldıkları için destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masrafları adı altında maddi tazminat talep edebilirler.

Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin yakınları duydukları elem, acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminat isteme hakkına da sahiptirler.

Trafik kazasından ölüm hemen gerçekleşmemiş ise kaza gününden ölüm gününe kadar hastane ve yol giderleri başta olmak üzere yapılan her türlü masraflarını ve kazanç kayıplarını isteyebileceklerdir.

Ölümlü trafik kazasından ölen kişinin annesi, babası, eşi, çocukları, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteğine muhtaç olanlar maddi ve manevi tazminat isteme hakkına sahiptirler. Ölümlü trafik kazasının gerçekleşmesinden itibaren yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) gereği 15 yıllık süre içerisinde bu tazminatların alınması gerekmektedir. 15 yılın ardından süreler zamanaşımına uğrayacağından tazminat talep edilemeyecektir.

TRAFİK KAZALARINDA TAZMİNAT DAVASI ZAMAN AŞIMI TABLOSU
765 SAYILI ESKİ TCK YARALANMA 5 YIL
5237 SAYILI YENİ TCK YARALANMA 8 YIL
765 SAYILI ESKİ TCK ÖLÜM 10 YIL
5237 SAYILI YENİ TCK ÖLÜM 15 YIL
765 SAYILI ESKİ TCK YARALANMA +ÖLÜM 10 YIL
5237 SAYILI YENİ TCK YARALANMA +ÖLÜM 15 YIL
*** 5237 SAYILI YENİ TÜRK CEZA KANUNU 01.06.2005 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. BU TARİHTEN SONRA MEYDANA GELEN KAZALARDA YENİ CEZA KANUNUN ZAMANAŞIMINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ UYGULANACAKTIR.

Ölümlü Trafik Kazalarında Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Ölümlü Trafik kazalarında hayatını kaybedenin yakınlarına ve kazazedelere ödenecek tazminatın tutarı, sigorta poliçelerinde üst sınır olarak yer almaktadır. Kazazede ve yakınlarının ne kadar tazminat alabileceği yönündeki soruya net cevap vermek yanlış olur. Çünkü mağdur ve yakınlarına ödenecek tazminat tutarı bu konuda uzman kişiler tarafından hesaplanmaktadır.

Trafik kazası tazminat hesaplaması, hayatını kaybeden kişinin yaşı, aile ekonomisine katkısı, geride kalan yakınlarının sayısı gibi kriterler göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Örneğin; bir kazada hayatını kaybeden 60 yaşındaki bir kişinin yakınına ödenecek tazminat ile 20 yaşında kazada hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ödenecek tazminat farklı olacaktır.

Trafik kazasında tazminatın hesaplanmasında ölen kişinin ve kazazedenin ekonomik durumu ve uğramış olduğu zararların tam olarak tespiti çok önemlidir. Trafik kazası tazminat hesaplama sırasında hasarlar delilleriyle tam olarak ispat edilemez ise asgari ücret üzerinden zararın hesaplanması ve daha düşük tazminat miktarlarının hak sahiplerine ödenmesi söz konusu olacaktır.

Maddi Ve Manevi Tazminat Kimlerden İstenebilir?
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı tazminatlar; trafik kazasına sebebiyet veren kişiden istenir. Ancak bu husus; kazanın şekli, kusur durumu gibi her vakıada farklı değerlendirilmektedir. Örneğin; aracı kullanan kişi kusurlu olarak trafik kazasına sebebiyet vermesi durumunda, tazminat talepleri aracı kullanan kişiye ve araç sahibine yöneltilecektir.

Ayrıca ilgili yasalar gereği Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası kapsamında ilgili sigorta poliçesinde belirtilen miktarlarla sınırlı olmak kaydıyla Sigorta Şirketi tazminatlardan sorumludur. Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında ölen kişi tamamen kusurlu olsa bile, ölen kişinin yakınlarının trafik kazası tazminat taleplerinden Sigorta Şirketi sorumludur.

Ölümlü Trafik Kazasında Vefat Dosyalarında Gerekli Evraklar
  • Kaza tespit tutanağı
  • Veraset ilamı
  • Nüfus kayıt örneği
  • Ölen kişinin mesleği ve aylık gelir durumunu gösteren resmi belge
  • Ölüm raporu

Son düzenleyen Safi; 7 Ekim 2018 22:25 Sebep: Reklam Yasaktır

Benzer Konular

17 Haziran 2016 / evo Motorlu Araçlar
28 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
5 Şubat 2014 / ali başkan Taslak Konular
3 Aralık 2008 / Misafir Çevre Bilimleri
6 Mart 2010 / Misafir X-Sözlük