Arama

LHC - Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider)

Güncelleme: 5 Aralık 2018 Gösterim: 6.222 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC İngilizce "Large Hadron Collider" kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltma) CERN'de 2008 yılında devreye girip yüksek enerjili parçacık fiziği deneyleri yapılmasına imkân verecek bir projedir. İsviçre - Fransa sınırında, daha önceden kullanılmış olan yerin 100m altındaki çevresi 27 km uzunluğunda olan LEP tünelinde kurulmuştur. Tünel İsviçre ve Fransa sınırının altında her iki ülkenin topraklarına girmektedir. Tünelin çapı 3,8 metredir. Dairesel bir hızlandırıcı - çarpıştırıcı olan LHC, öncelikli olarak protonları ilave olarak da kurşun (Pb) iyonlarını ışık hızı'na çok yakın bir hıza ulaştıracak sonra da deneylerin merkezlerinde çarpıştıracaktır. LHC SPS den alacağı 450 GeV enerjilik protonları 14000 GeV enerjiye çıkaracaktır. İki proton demetinin birbirlerine çok yakın ama aksi yönde dönmelerini sağlamak için süperiletken elektromıknatıslar kullanılacaktır. Süperiletkenlik sağlamak için mıknatıslar -271 dereceye kadar soğutmaktadır ki bu mutlak soğuğun sadece 2 derece üzerindedir.
Projenin yaratacağı mikro kara delikler ve gizemli cisimlerin dünyayı yok edeceği ve solucan delikleri ile zamanda yolculuğun mümkün olabileceği söylentilerine rağmen CERN mühendisleri böyle bir durumun olmayacağını belirtmişlerdir. Standart Modele göre LHC'de kara delik oluşması için gereken şartlar bulunmamaktadır. Bazı genişletilmiş Standart Modellerde uzayda bilinenden fazla boyutlar olduğu kabul edilir ve bu boyutlardan dolayı LHC'de mikro kara deliklerin oluşması mümkündür. Ama Hawking radyasyonuna göre bu mikro kara delikler çok hızlı ışınım yayarak kısa süre içerisinde kendi kendilerine yok olacaklardır, yani tamamen zararsızdırlar.

Ad:  Inside_the_CERN_LHC_tunnel.jpg
Gösterim: 542
Boyut:  57.7 KB
LHC tünelinin içten görünümü

Ad:  CERN_cables_p1030764.jpg
Gösterim: 494
Boyut:  49.3 KB
LEP'te (Üstte) ve LHC'de (altta) kullanılan 12500 amperlik normal ve süperiletken kablolar

LHC'de Deneyler
  • Alice deneyi
  • ATLAS deneyi
  • CMS deneyi
  • LHCb deneyi
  • TOTEM deneyi

x
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Haziran 2015       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Fizikte Yeni Bir Çığır Açmaya Hazır

Sponsorlu Bağlantılar
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı iki yıldır süren geliştirme çalışmalarının ardından yeniden tam faaliyete geçiyor.Fransa-İsviçre sınırında, yerin 100 metre altında bulunan CERN tesislerinde çalışan bilim insanları daha önce görülmemiş bir hızla protonları çarpıştıracak.Bilim insanlarının amacı, evrenin büyük bölümünü oluşturan karanlık madde hakkında yeni bilgilere ulaşmak. Bu yöndeki bulguların Albert Einstein'ın izafiyet teorisinden bu yana, fizik alanında büyük bir devrim olacağına inanılıyor.

CERN'de yapılan deneylerle, Mart 2013'te, evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık 'Higgs Bozonu' keşfedilmişti. Cenevre'de kumanda odasından, iki proton ışını Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın çevresine yönlendirilecek ve daha sonra 27 kilometrelik yeraltı tünelinde önceden belirlenmiş noktalarda birbirleriyle çarpıştırılacak.Bu noktalara yerleştirilen dev detektörler çarpışmanın neden olduğu enerjiyi kaydedecek ve ortaya çıkacak proton enkazında yer alacak yepyeni parçacıkların ne olduğunun saptanması için gereken bilgileri toplayacak. Sheffield Üniversitesi'nden Profesör Dan Tovey, "Bu aşama, 13 TeV (trilyon elektron volt) çarpıştırmasından ilk önemli bilgileri almaya başlayacağımız dönem olacak. Bu biraz musluğu açmaya benziyor. Ama sadece işin başlangıcı." dedi.

Kaynak: BBC (3 Haziran 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ekim 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) Yeni Parçacıklar Keşfetti!


İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yapılan deney sırasında iki yeni baryon keşfedildi ve bir diğer parçacığa ilişkin ipucu elde edildi. Yeni keşfedilenlerin, alt baryon olarak sınıflandırıldığı, Σb(6097)+ ismiyle anılan ilkinin, bir alt ile iki üst kuarktan, Σb(6097)-'nin ise bir alt ile iki aşağı kuarktan oluştuğu belirtildi. Deney sırasında ipucu elde edilen potansiyel parçacığın da Z sub c-(4100) olarak adlandırıldığı, iki kuark ve iki anti-kuarktan oluşan garip mezon olabileceği ifade edildi. Fransa-İsviçre sınırında, yerin 100 metre altında Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yapılan deneyler sırasında 2013 yılı mart ayında evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık "Higgs Bozonu" keşfedilmişti.

Kaynak: LiveScience (2 Ekim 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Aralık 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) Devre Dışı Bırakıldı!


Ad:  thumbs_b_c_bc5fa2792fa61ced8cde8eff4f7a0074.jpg
Gösterim: 213
Boyut:  74.0 KB
Fizik açısından önemli deneylerin yapıldığı, Fransa-İsviçre sınırında, yerin 100 metre altında yer alan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın, iyileştirme sürecine girdiği ve ilgili iyileştirme çalışmaları nedeniyle de kapatıldığı açıklandı. Parçacık ışınlarını yoğunlaştırma doğrultusunda iyileştirmeye gidilecek çarpıştırıcının, 2021 yılına kadar kapalı kalacağı bildirildi. İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), söz konusu kapanışın, çarpıştırıcı adına ikinci uzun sessizlik süreci olacağını belirtti. Mart 2013'te Büyük Hadron Çarpıştırıcısı aracılığıyla yapılan deneyler sonrasında evrenin oluşumu hakkında en büyük sırlardan biri olarak kabul edilen atom altı parçacık 'Higgs Bozonu' keşfedilmişti.

Kaynak: LiveScience (5 Aralık 2018)

Benzer Konular

1 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış
6 Kasım 2016 / Baturalp Türk ve İslam Dünyası
18 Kasım 2016 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
1 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış
5 Temmuz 2012 / nötrino Mühendislik Bilimleri