Arama

İcatlar - Önemli İcatlar - Sayfa 3

Güncelleme: 5 Mart 2017 Gösterim: 276.780 Cevap: 21
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ekim 2015       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

Uçan Ampul: Ticarî Zekâ mı, Gereksiz Bir İcat mı?


İsveç merkezli bir şirket, 'Parlak Fikir' dedikleri yeni bir ürünü tanıttı. Flyte ampulleri havada asılı kalıp kendi etrafında dönebiliyor. Ana ünitedeki bir endüksiyon bobini kablosuz olarak akım gönderiyor ve ampul bir elektromıknatıs sayesinde kendi etrafında dönebiliyor.Ancak ampulün bu özelliği daha fazla elektrik harcamasını gerektiriyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: BBC

Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2016 22:01
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mart 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

Gaz Kaçaklarını Görüntüleyen Kamera!


Günümüzde pek çok yerde ısınma için doğal gaz kullanılıyor. Bir grup araştırmacı doğal gaz kaçaklarının sebep olabileceği tehlikeli olayları engellemek için kullanılabilecek bir kamera geliştirdi. Dr. Graham M. Gibson ve arkadaşlarının tasarlayıp ürettiği kamera, kızılötesi ışık kullanarak doğal gazın ana bileşeni olan metanı (CH4) görüntüleyebiliyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  kamera_gaz_kacagi2.jpg
Gösterim: 480
Boyut:  78.1 KB
Metan gazı çıplak gözle görülemez. Dolayısıyla bu gazı görüntüleyebilmek ancak insan gözünün göremediği ışığı algılayabilen karmaşık cihazlarla mümkündür. Geçmişte bu amaçla kullanılan cihazlar hem çok pahalıydı hem de her ortamda çalışmıyordu. Yeni kameraysa çok çeşitli koşullar altında metan gazını belirleyebilmek için ucuz bir alternatif sunuyor. Geliştirilen yeni yöntemde metan gazının varlığını belirlemek için metanın soğurabildiği bir dalga boyunda ışık üreten lazer kullanılıyor. Ekrandan saçılan kızılötesi ışık kullanılarak ortamda metan gazı olup olmadığı, eğer varsa nerede olduğu anlaşılabiliyor.

Araştırmacıların yayımladıkları makalede, geliştirilen kameranın saniyede yaklaşık 25 görüntü aldığı ve kameradan yaklaşık 1 metre uzaktaki bir tüpten sızan metan gazını görüntüleyebildiği belirtiliyor. Ayrıca kamera ve sızıntının olduğu bölge arasında başka gazlar olsa da sistem başarılı bir biçimde çalışmaya devam edebiliyor.

Kaynak: Optics Express (27 Şubat 2017)


Benzer Konular

16 Mart 2016 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
27 Temmuz 2016 / KisukE UraharA Mühendislik Bilimleri
9 Ocak 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Kasım 2012 / ölmez fenerli Mühendislik Bilimleri
23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular