Arama

Motor Nedir? Motor Teknolojisi

Güncelleme: 20 Şubat 2017 Gösterim: 31.513 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ocak 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

MOTOR

Ad:  motor.jpg
Gösterim: 1033
Boyut:  67.9 KB

a (fr. moteur'den).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Önceden belirlenmiş bir işlevi gerçekleştirmede kullanılan mekanik sistemleri, hiçbir insan ya da hayvan gücüne başvurmadan çalıştırmak amacıyla, doğal ya da yapay bir kaynaktan sağlanan ve mekanik olmayan bir enerjiyi, bir harekete dönüştüren organ. (Bk. ansikl. böl.)
2. Halk arasında motosiklete verilen ad.

—Ask. denize. Servis motoru, demirli bir savaş gemisi ile kıyı ya da bir başka gemi arasında bağlantı sağlayan motorlu küçük tekne.

—Denize. Nehirlerde ve göllerde seyreden, denizde balık avlamada kullanılan güverteli ya da güvertesiz motorlu küçük teknelere verilen genel ad.
Yardımcı motor, bir gezi yelkenlisinin itici motoru. (Zayıf güçlü olan yardımcı motor genellikle sabit ya da kıçtan takmadır ve liman içindeki manevralarda ya da rüzgârsız havalarda kullanılır.)

—Elektrotekn. Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren elektrik makinesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Hava
  • Motor denetim manevrası, kalkıştan önce, pistin ucunda, motorları maksimal devir sayısıyla bir süre çalıştırmaya dayanan manevra. (Her kalkıştan önce motor denetim manevrasının yapılması zorunludur.)
  • Motor frenlemesi, inen bir jet uçağını, tekerlek frenlerine gerek kalmadan ya da bu frenlere ek olarak frenlemeyi sağlayan işlem. (Pervaneli uçaklarda pervane adımlarının ters yöne çevrilmesiyle benzer bir etki elde edilir.)
  • Motor sehpası, bir uçak motorunun taşıyıcı kundağı.

—Hidr. pnöm.
  • Hidrolik motor, basınçlı bir yağın enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren motor. (Bk. ansikl. böl.)
  • Pnömatık motor, sıkıştırılmış havanın enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren motor. ( HAVA.)
—rlsılmot.
  • C.F.R. motoru, bir yakıtın oktan sayısını belirlemek için vuruntu şiddetini ölçen bir düzenekle donatılmış teksilindirli özel motor.
  • Döner pistonlu motor, pistonu çembersel bir hareket yapan özel ısıl motor. (Bk. ansikl. böl.)
  • Isıl motor, ısıl enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren motor.
  • Kare motor, silindir çapı silindir kursuna eşit (ya da hemen hemen eşit) motor.
  • Kumandalı ateşlemen motor ya da patlamalı motor, içindeki hava-yakıt (gaz ya da benzin) karışımı, bir bujinin elektrotları arasında oluşturulan bir kıvılcımla tutuşan içten yanmalı motor. (Bk. ansikl. böl)
  • Serbest pistonlu motor, zıt yönlü iki pistonun almaşık hareketleri, genişlemesi bir güç türbinini çalıştıran bir akışkanı sıkıştırmak için kullanılan mekanizma.
  • Süperkare motor, silindir çapı silindir kursundan daha büyük olan motor.
  • Uzun kurstu motor, kurs uzunluğu silindir çapından daha büyük olan motor.
—Mak. san. Redüktörlü motor, bir motor ile bu motorun çalıştırdığı bir hız düşürücüden oluşan bütün.

—Oto. Motor bloku, motor, kavrama ve vites kutusundan oluşan bütün. (Önden çeklşli bir arabanın motor blokunda, yukar- dakilerden başka konik çark çifti ile diferansiyel de bulunur.)

—Spor. Motor arkası bisiklet yarışı, KEİRİN’in eşanlamlısı.

—Teknol. Motor bloku, bir taşıtın yer değiştirmesini sağlayan organların tümü. (Bir uçakta, motor bloku, çalışır haldeki motor ve gerektiğinde pervanenin yanı sıra motora eklenen ve motorla birlikte blok halinde sökûlebilen donanımlardan oluşur)

—ünl. Sine. Bir sinema, televizyon vb. filmi çekiminde yönetmenin kameranın çalıştırılması için verdiği komut.

—ANSİKL. Motorlar hareketi oluşturan etkene göre sınıflandırılır. Bu etken ısıtılmamış bir gaz akışkan (atmosferde oluşan rüzgârlar [rüzgâr pervanesi gibi çalışan hava motoru] ya da sıkıştırılmış hava [pnömatik ya da sıkıştırılmış hava motoru]) olabilir. Isıl motorlarda ısıtılmış gaz kullanılır; bunlar ısıl enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren çeviricilerdir. Isıl enerji çeşitli kaynaklardan, örneğin nükleer enerjiden, güneş enerjisinden vb. sağlanabilir; ancak, uygulamada en çok bir hava-yakıt karışımının yanmasıyla elde edilen ısıl enerji kullanılır. Bu alanda içten yanmalı ve dıştan yanmalı motorlar ayırt edilir.

Dıştan yanmalı motorlarda, yanma gazlarından farklı olan bir akışkan, iş üreten termodinamik bir çevrim (buhar türbini, buhar makinesi, Stirling motoru, vb.) izler, içten yanmalı motorlardaysa, (patlamalı motorlar da denen kumandalı ateşlemeli motorlar, Diesel motoru, gaz türbini, türboprop, türbojet, remjet, füze) devindirici akışkan görevini yanma ürünleri yapar. Devindırici akışkan bir sıvı, örneğin belli bir yükseklikten akan su (hidrolik türbinler) ya da basınçlı bir yağ (hidrolik motorlar) olabilir. Son olarak, elektromanyetik olaylardan yararlanan elektrik motorları çok önemli bir motor tipini oluşturur.

—Elektrotekn. Elektrik motoru. Elektrik motorlarının birçoğu döner düzeneklerdir, yani bunlar, benzerleri olan üreteçler gibi, bir çekirdek aralığıyla ayrılmış, biri sabit (stator) öbürü hareketli (rotor), silindirsel, eşeksenli iki ferromanyetik armatürden oluşur.

Alternatif akım motorları.


Yüksek güçlü motorların büyük bir bölümü döner alanlı motorlardır; bunlarda, statorun oyuklarına yerleştirilmiş indükleyici bobinaj üç- fazlıdır ve ffrekanslı dağıtım ağıyla beslenir. Bu bobinaj çekirdek aralığı çevresinde, bir döner manyetik alan oluşturur. (FERRARİS TEOREMİ.) Motorun sıfırdan farklı bir ortalama kuvvet çifti üretmesi iki koşula bağlıdır: her şeyden önce, rotor bobinajı statorunkiyle aynı hızda dönen bir alan oluşturmalıdır; daha sonra her iki bobinajın 2p kutup sayısının özdeş olması gerekir. Böylece, iki temel alternatif akım motorları sınıfı ayırt edilir: senkron motorlar ve asenkron motorlar.

Senkron motorlar'da rotor bobinajı doğru akımla beslenir ve motorun ortalama kuvvet çifti ancak motor Ns =f/p (devir/saniye cinsinden) senkron hızında döndüğünde sıfırdan farklıdır. Senkron motorun, hızının değişmezliği ve güç çarpanının, uyarma doğru akımı aracılığıyla ayarlanabilmesi gibi iki elverişli özelliği vardır ama, bu motorun kendi başına kalkışa geçememesi temel bir sakınca oluşturur. Rotor bobinajı yerine sürekli mıknatısların kullanıldığı "özsenkron” motorlar da vardır.

Asenkron motorlar’da rotor bobinajı çokfazlı (ya üçfazlı sargı ya da çokfazlı sincap kafesi) ve kısa devre oluşturacak biçimde kendi üzerine kapalıdır. Stator manyetik alanının bu bobinaj içinde indüklediği emklere, aynı hızda dönen bir alan oluşturan indüklenmiş akımlar karşılık gelir. Böylece bir asenkron motor dönme hızı ne olursa olsun ve özellikle yol verme sırasında bir kuvvet çifti oluşturabilir. Çalışma rejiminde motor, Ns senkron hızından biraz düşük olan ve N = Ns (1 -g) = (flp) (1 -g) bağıntısıyla verilen N hızıyla döner Motor ne denli yüklüyse o denli büyük olan g kayması, uygulamada her zaman % 10'dan küçüktür. Öte yandan tek-fazlı asenkron motorlar da yapılmıştır; bunlarda, üçfazlı motorlarınkiyle aynı rotorlar ancak, ters yönde dönen iki alana ayrıştırılabilir (LEBLANC TEOREMİ) bir alternatif alan üreten tekfazlı stator bobinajları kullanılır; böylece bu motorlarda yol verme kuvvet çifti yoktur, bu arada, yol verme kuvvet çifti gerçekleştirildiğinde, özellikleri üçfazlı motorların özelliklerine çok benzer.

Senkron ve asenkron motorlarda, uzun süre, değişken hızda çalışmalarına ilişkin güçlüklerle karşılaşıldı. Bu güçlüklerin üstesinden gelmek için, günümüzde hemen hemen terk edilmiş olan, kolektörlü üçfazlı motorlar yapıldı. Gerçekte, yarıiletkenli düzenekler alanında gerçekleştirilen ilerlemeler, motorları frekans değiştiricileri ve değişken f frekanslı eviriciler aracılığıyla beslemeye olanak verdi. Bu, senkron motorlara ilişkin hız değişimleri probleminin (Ns ve N, f ile orantılı olduğundan) yanı sıra, sınır hızın artışı (örneğin Fransa’da, f= 50 Hz için, p= 1’e karşılık düşen maksimal hız Ns = 50 dev/sn= 3 000 dev/dk’ydı; oysa, eviricilerle kolayca f = 100 Hz ve Ns = 6 000 dev/dk elde edilebilmektedir) ve doğrudan yol verme problemlerine de çözüm getirdi.

Doğru akım motorları.


Statorları ya doğru akımla beslenen indükleyici bir bobinaj ya da sürekli mıknatıslar taşıyan ve dolayısıyla, uzay içinde sabit bir manyetik alan oluşturan doğru akım motorları ancak, rotor sargılarını besleyen doğru akımın oluşturduğu alan da sabit olduğunda bir kuvvet çifti verebilir; bu ikinci alanın sabitliği, rotor, hareketli bir kolektör' ün iletken lamaları üzerine sürtünen sabit fırça’lardan oluşmuş kayar kontaklarla donatılarak gerçekleştirilir.

Benzerleri olan üreteçler gibi bu motorlar, bağımsız, şönt, seri ve karma uyarmalı dört tipten biri olabilir; özelliklerinin çok farklı olmasına karşın bunların tümünde ayırtedici nitelik hızlarının kolayca ayarlanabilmesidir; hız ayarı ya bir uyarma reostasına etkiyerek ya da çoğu kez yarıiletkenli bir doğru akım kıyıcısı aracılığıyla gerçekleştirilir.

Alternatif akım motorlarının sunduğu yeni olanaklara rağmen doğru akım motorlarının düşük güçler alanında (otomatik ve robotik etkileyicileri) olduğu kadar yüksek güçler alanında da (elektrikle çerde kullanılan seri motorlar) hâlâ çok sayıda uygulaması vardır.

Üniversal motor.


Seri doğru akım motoru, düşük verimlerle de olsa, alternatif akımla da çalışır; böylece, yaygın olarak, örneğin elektrikli ev aletlerinde kullanılan, düşük güçlü üniversal motorlar gerçekleştirilir. Yapımında özel bir özen gösterilmiş aynı tip motorlar elektrikle cer donanımlarında, — = 16,66 Hz ve — = 25 Hz’ 32lik indirgenmiş frekanslarda da kullanılır.

Çeşitli motorlar


Çok sayıda özel elektrik motoru tipi vardır; histerezis motorları, adım motorları, sürekli mıknatıslı ya da değişken manyetik dirençli motorlar, itimli motorlar vb. bunlara örnek gösterilebilir.

Tüm bu düzenekler arasında, düzlemsel ve koşut iki armatürden oluşan ve çok şematik olarak, üçfazlı asenkron bir motorun düzlem üzerindeki açılımı olarak göz önüne alınabilen indüklemen doğrusal motor’un özel bir yeri vardır. Bu motor daha şimdiden kimi otomatik denetim sistemi organlarında ve montaj zincirlerinde kullanılmaktadır ve ileride, elektrikle cer donanımlarında da kullanımı tasarlanmaktadır.

—Isıl mot. Kumandalı ateşlemen motor Çok hızlı bir biçimde gerçekleştirdiği yanma olayı uzun süre patlamayla karıştırıldığından bu motora "patlamalı motor” da denilir. Yanmanın başlaması ve alevin yanma odası içinde gerektiği gibi yayılması için gereken temel koşul kıvılcımın belirli oranlarda ve hassas bir biçimde karıştırılan, homojen bir gaz-hava-yakıt karışımının içinde tutuşmasıdır. Dolayısıyla böyle bir motor daima bir karışım hazırlama düzeneğiyle bir arada bulunur; bu düzenek, yakıtla havayı belirli oranlarda karıştıran ve yakıt sıvı haldeyse buharlaşmayı sağlayan bir karbüratör'den ya da bir yakıt püskürtme sisteminden oluşur. Sabit dönme rejiminde motorun gücü, yanma odasına giren karışımın miktarı değiştirilerek ayarlanır. Bu işlem gaz pedalıyla kumanda edilen ve motorun emdiği gaz debisini isteğe göre ayarlayan emme supabına etkiyerek sağlanır.

Gazlar, motor içinde, dört zamanlı (Beau de Rochas çevrimi) ya da iki zamanlı bir çevrim izler. (ÇEVRİM.) En çok kullanılan uygulama biçiminde yanma olayı, yanlarından silindir biçiminde bir zarf ya da gömlek, üstten silindir kafası, alttan da pistonla sınırlanmış bir yanma odasında gerçekleşir. Kol-biyel mekanizması sayesinde pistonun silindir içinde izlediği almaşık ötelenme hareketi krank milinin yaptığı dönme hareketine dönüşür.

Dört zamanlı motorlarda, silindir kafasında, giriş ve egzos supaplarından oluşan bir dağıtım sistemi bulunur; bu supaplara ya silindir kafasında (üstten kamil mil) ya da motor blokunda (yandan kamil mil) bulunan bir mekanizma kumanda eder, iki zamanlı motorlarda dağıtım silindir gömleğinde bulunan ve pistonun yer değiştirmesiyle dönüşümlü olarak açılan pencerelerle yapılır. Malzemenin mekanik özelliklerinin kaybolmaması içirt silindir su ya da hayayla soğutulur.
Çok silifıdirli motorlarda, birçok silindir değişik ğeometrik düzenlemelere göre aynı mil ürerinde bir araya getirilir. Bu tip motorlarııjı en yaygın olanları şunlardır: “doğrusal silindirli” ya da “V biçiminde" motorlar; jayrıca "yıldız”, “H", "Z" biçiminde olanları da vardır.

“Benzinli motor” deyimi süper benzin, normal benzin, kimi zaman da hidrokarbon ve alkol karışımları (karbüroller) gibi sıvı yakıtlir tüketen kumandalı ateşlemeli motorlar ijpin kullanılır. "Gaz motoru", atmosfer basıncında olan bir gaz yakıtla beslenir: şıklaştırılmış doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı (L. R G. "yakıt”), metanın mayalanmasıyla oluşan gaz, ısılbozunma yaj da havalı bir ortamda gerçekleştirilen gazlaştırma sonucu elde edilen fakir gazlar (CO, C02, H2 ve N2 karışımı).

Kumandalı ateşlemeli motorların oldukça geniş bir uygulama alanı vardır (otomobil, mptosiklet, turizm havacılığı, tekneler, bahçej makineleri). Yakıtın pahalı oluşu, bunun yanı sıra enerji verimindeki bazı sorunlar bedeniyle benzin motorlarının gücü 500jkW'ı ender olarak geçer. Buna karşılık gak sıkıştırma birimleri gibi özel uygulama alanlarında kullanılan 1 000 kW gücünde gaz motorları da vardır,

Döner pistonlu motor


Bu motorun en kaçak dönüş deliği büyük üstünlüğü tamamen dengelenebilir oluşudur; böylece titreşim tehlikesi olmadan yüksek rejimlere ulaşılabilir. Özellikle alman NSU firmasının geliştirdiği Wankel motoru sanayi alanında gerçekleştirilen ilk döner pistonlu motorlardan biridir. Bu motorun karteri içinde, üç kenarı büyük yarı- çaplı çember yaylarından oluşan üçgen biçiminde bir rotor döner. Her yüzde, delemek gerökir. Bir yanında egzos deliği ve emme deliği bulunan stator, ateşleme bujisinin yuvasını da taşır.

Birçok stator-rotor grubu (2, 3 ya da 4) eşeksenli olarak bir araya getirilebilir. Otomobillerde kullanılan döner pistonlu motorların ticari gelişmesinde, yapım sırasında karşılaşılan güçlüklerin yanı sıra, egzos gazlarının atmosfere karışmasını önlemek için getirilen standartlara uyma sorunlarıyla özgül yakıt tüketimini azaltma zorunluluğundan kaynaklanan sorunlarla da karşılaşılmıştır. Tüm bu güçlüklere karşın japon yapımcılar bu motoru başarılı bir biçimde, hatta rekabete girerek piyasaya sürmektedirler (Mazda otomobilleri).

Diesel motoru

Bakınız Önemli İcatlar - Dizel Motor

—ANSİKL. Hidr. pnöm. Hidrolik motor Sanayide kullanılan bir hidrolik motor, birlikte çalıştığı bir pompanın gönderdiği basınçlı yağın hidrolik enerjisini mekanik dönme enerjisine dönüştürür. Bu dönüşüm kolayca tersinir olduğundan hidrolik motorların yapımında genellikle pompalarda (dişli, paletli ya da pistonlu pompalar) uygulanan teknolojiden yararlanılır, istenen niteliklere göre (hız, kuvvet çifti, yol verme koşulları, kullanma esnekliği, vb.), birinin ya da diğerinin silindir hacmi sabit ya da değişken olan bir pompa ile bir motor birlikte çalıştırılır. Geniş bir hız alanında önemli özellikler gösteren kimi eşlemeler hidrostatik iletim'leri oluşturur.

Motor meslek lisesi, ortaokula dayalı, üç yıl öğrenim süreli mesleki ve teknik öğretim kurumu.
Sanat enstitüleri adıyla 1953-1954 öğretim yılında açıldı; adları 1974-1975 öğ retim yılında öteki sanat enstitüleri gibi meslek lisesi olarak değiştirildi. İzmir Motor meslek, Eskişehir Motor endüstri meslek ve Adana Motor meslek liseleri ile bazı teknik ve endüstri meslek liselerinin motor bölümlerinde öğrencilere benzin ve Diesel motorları, oto şasi, motor onarımı, otomatik transmisyon, motor ayarları, oto boyacılığı ve kaportacılık alanlarında bilgi ve beceri kazandırılır. Motor bölümünü bitirenler, mesleklerinde bir yıl pratik çalışma yaptıktan sonra girecekleri ustalık sınavını başarmaları koşuluyla işyeri açabilir, oto servis istasyonu, oto tamirhaneleri vb. yerlerde çalışabilirler (3308 sayılı Çıraklık ve meslek eğitimi yasası, madde 30).


Son düzenleyen Safi; 20 Şubat 2017 02:51
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Şubat 2007       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

İÇTEN YANMALI MOTOR.


Yakıtın ayrı bir kazanda yakıldığı buhar makinesinden farklı olarak, içten yanmalı motorda yakıt motorun içinde, hareketin oluştuğu bölümde yanar. İçten yanmalı motorların başlıca üç türü vardır. Birincisi, otomobillerde, motosikletlerde ve bazı küçük uçaklarda kullanılan benzin motorlarıdır. İkincisi, genellikle ağır iş makineleri, gemiler, lokomotifler, otobüsler ve ağır kamyonlarda kullanılan, ama benzinden daha ucuz olan mazotla çalıştığı için son zamanlarda otomobiller ve küçük kamyonlarda da gittikçe daha çok kullanılmaya başlayan dizel motorlarıdır (DİZEL MOTORU).
Sponsorlu Bağlantılar

Üçüncü tür ise, çoğunlukla jet uçaklarında kullanılan gaz türbinleri ya da türbojetlerdir. Bütün bu içten yanmalı motorlarda, yakılan yakıt havayı ısıtır ve ısınan hava genleşerek bir itme kuvveti doğurur. Genleşen havanın itme gücü ya bir silindir içindeki pistonu hareket ettirir ya da bir türbini, rüzgârın yel değirmenini döndürdüğü gibi döndürür.
Ad:  motor.JPG
Gösterim: 1267
Boyut:  97.7 KB
İçten yanmalı ilk motorlarda yakıt olarak kömürden elde edilen havagazı kullanılırdı. Bu tür bir motoru ilk kez 1860'ta Fransız Etienne Lenoir yaptı. Onu izleyen Alman Nikolaus Otto ve Eugen Langen 1867-84 arasında 50 bin "sessiz" gaz motoru yapıp sattılar. Başka bir Alman, Gottlieb Daimler sıvı yakıtla çalışan yüksek devirli ilk motoru yaptı ve bunu 1885'te bir bisiklete, 1886'da da bir otomobile taktı. Rudolf Diesel adlı başka bir Alman 1894'te ilk dizel motorunu yaptı. 20. yüzyılın başlarında pek çok mucit gaz türbinleri yaptı, ama bunlar ancak II. Dünya Savaşı (1939-45) sırasında kullanılmaya başladı.

kaynak: Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2017 23:47
SİLENTİUM EST AURUM
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
24 Aralık 2007       Mesaj #3
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye

Motor Tipleri

İçten yanmalı motor


İçten yanmalı benzinli motorun çalışma prensibi
İçten yanmalı motorlar, yakıtın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlanmış bir alan içinde yakılması ile enerji elde edilen motorlardır.

Bu motorlara bu ismin verilmesinin sebebi , bu motorlardan önceki motorlarda yani dıştan yanmalı motorlarda (örneğin; buhar makinesi,Stirling motoru) yakıtın motor dışında bulunan başka bir ortamda yakılması ile enerji elde edilmesidir. Buhar makinelerinde yakıtın motorun dışında bir bölümde yakılması ile elde edilen ısı enerjisi suyun buharlaştırılmasında kullanılıyordu. Buhar basıncı ile hareket ettirilen pistonlardan da mekanik enerji elde ediliyordu. İçten yanmalı motorlarda yanma odasının motorun içine taşınmasıyla birlikte oldukça kompakt motorlar üretilebilmiştir ve otomobillerin oluşması sağlanmıştır.

Dıştan yanmalı motor


Dıştan yanmalı motor, yakıtın yanması ile sistemde çalışacak olan farklı bir akışkanı ısıtarak o akışkan aracılığı ile enerji dönüşümünü yapan bir motordur.(Örneğin;Buhar makinesi ve Stirling motoru)

Dıştan yanmalı motorlar, içten yanmalı motorlardan daha düşük güçte ve daha çok yer kaplayan bir yapıdadır, fakat bazen daha verimli ve yanma sonucu daha az zararlı partikül içeren durumlarda olabilirler. Düşük yanma sıcaklığı ve basınçları nedeni ile daha az zararlı egsoz gazı çıkarması nedeni ile daha çevreci olmaya meyillidirler.

Mekanik enerji ile ısı enerjisi birbiri ile bağlantılıdırlar. Örneğin, makinenin hareketli parçaları arasındaki sürtünme ile mekanik enerji, ısı enerjisine dönüşür. Isı enerjisi de, ısı motorları ile mekanik enerjiye dönüşebilir.

Isı motorları iki gruba ayrılır;


1. Dıştan yanmalı motorlar
2. İçten yanmalı motorlar

Dıştan yanmalı motorlarda yanma ile oluşan sıcak gazlardaki ısı enerjisini başka bir akışkana transfer ederler ve bu akışkandaki ısı enerjisi mekanik enerjiye dönüşür. Bu motorlar gaz ve buhar türbinleri içerirler. İçten yanmalı motorlarda yanma ile oluşan sıcak gazların ısı enerjisi doğrudan mekanik enerjiye dönüşür.

Bir buhar türbini, dıştan yanmalı motorlara iyi bir örnek oluşturabilir. Yakıtın yanmasından veya nükleer reaktörden gelen ısı, suyu bir kaynatıcı ile buhara çevirir. Borular buharı bir mile tutturulmuş kanatçıkları olan türbinin içine taşır. Yüksek sıcaklıktaki buhar genleşerek türbin boyunca sıkıştırma yaparak kanatçıkları iter ve milin dönmesine sebep olur. Dönen mil, bir elektrik jeneratörü, bir gemi pervanesi veya başka bir iş için güç sağlayabilir.

Silindir Biçimlerine Göre

Sıralı tip motor


Sıralı tip motor, silindirlerin krank mili üzerinde bir çizgi üzerinde sıralandığı motor tipidir. Günümüzde otomobillerde kullanılan en yaygın modeldir.Silindirlerin yanyana dizilmesinden dolayı bu adı almıştır.Dizel veya benzinli olabilirler.

İki, üç, dört, altı silindirli olarak yapılabilirler. Altı silindirden sonrasında motor boyu uzadığından motor dengesi bozulduğundan dolayı yapılmamaktadır.Bazı sıralı tip motorlar eğik olarak yapılmaktadır. Bunun sebebi araçtaki motor bölmesini küçültmek içindir. Örneğin 1967 model Plymouth'ların 6 silindirli motorları bu şekildedir.Yatay vaziyette yapılan sıralı tip motorlar da vardır.
Sıralı tip motorlarda silindirler DIN 73021'e göre ifade edilirler. Silindirlerin numaralandırmasına güç çıkışının karşısından başlanır.

V tipi motor


V tipi motor, silindirlerin krank şaftı üzerinde "V" şeklinde iki sıra halinde dizildiği motor tipi. Sıralı tip motorlara göre daha yüksek bir güç/hacim oranına sahip olan bu tip motorlar nispeten yüksek performans gereken uygulamalarda kullanılırlar.

Silindirler arasındaki açı benzinli motorlarda 600 veya 900 olabilir , dizel motorlarda 300 ila 1200 arasında değişebilir. Silindirlerin numaralandırmasına DIN 73021'e uygun bir şekilde güç çıkışının karşı tarafındaki sol silindirden başlanır.
Daha çok güç istenen ve fazla yer kaplamaması gereken yerlerde tercih edildiğinden V4 , V6 , V8 en çok kullanılan tiplerdir.

Boksör(Boxer) tipi motor


Boksör motor (boxer) ya da diğer adıyla düz motor pistonları yere paralel olan bir içten yanmalı motordur.Boksör motorda silindirler tek bir krank milinin her iki tarafına 2 sıra halinde yerleştirilmiş ve böylece tüm pistonların hareketinin tek bir düzlemde olması sağlanmıştır.

Yatay olarak pistonları karşılıklı olan bu içten yanmalı motorun patent hakkı 1896 yılında Karl Benz tarafından alınmıştır.Boksör motorların pistonları yatay ve karşılıklı dizilmiştir ve krank milleri ortada ve ortaktır. Ancak çoğu zaman bu motorları başka bir motor tipi olan ve yine pistonları karşılıklı ama bu sefer zıt dizili olan Zıt pistonlu motorlar ile karıştırırlar. Oysa bu iki motor tipinin en bariz farkı boksör motorda ortak ve ortada olan krank milinin diğer tipte ayrı (çoğunlukla) ve dışta olmasıdır.

Alfa Romeo, Porsche, Subaru ve Volkswagen gibi markaların bir dönem kullanmış oldukları hala da bazılarının kullanmaya devam ettiği bu motor tipi, dar alanda minimum dirençle maksimum güç alınması için kısa piston kolu kullanımına izin verir. Fakat yüksek yakıt tüketimi sebebi ile günümüzde pek tercih edilmemektedir. Ancak hala bazı araçlarda kulanılmaktadır.

Yıldız tipi motor


Yıldız tipi motor, silindirleri bir daire merkezine karşı sıralanmış motorlara denir. Bu motor türünde tüm piston kolları tek biyel muylusuna (resimde piston kollarının bağlı olduğu ortadaki döner kısım) bağlı olarak çalışırlar. Yıldız tip motorlarda ateşleme aralığının düzgün olabilmesi için 4 zamanlıları tek sayıda 2 zamanlıları çift sayıda silindirli olarak yapılır. Bu tertip şeklinde beygir gücü başına düşen motor ağırlığı 2 kg civarındadır. Bu nedenle uçaklarda ve bazı deniz taşıtlarında rahatlıkla kullanılır.

W tipi motor


W tipi motor, birleştirilmiş iki adet V-tipi motordan oluşur. Bu birleştirme seri bağlantı şekilnde gerçekleştirilir.Bugatti Veyron'da bu motordan kullanılmıştır.
İlk W tipi motor İtalyan Alessandro Anzani (1877-1956) tarafından 1906 yılında bisiklete uygulanan W3 motorudur.

H tipi motor


H tipi motor , silindirlerin birbirine göre konumları H şeklinde olan motordur. V açısı 180 derece olan iki V motorun kranklarının birer dişli ile ortak kullanıldığı düşünülürse H tipi motor ortaya çıkar. Silindir blokları aynı kartere bağlıdır. 2 krank mili ve bir iş alma mili mevcuttur. Böylece iki ayrı motorun gücü bir blokta toplanmış olur.Ancak bu gibi motorlarda hareketli parça ne kadar çok olursa aşınma, ısınma,mekanik ses,sık arıza v.s olacağından pek fazla rağbet görmezler.

Ateşleme Tipine Göre

Buji ile ateşlemeli motorlar


Buji ile ateşlemeli motorlar, piston üst ölü noktaya geldiğinde maksimum gücü elde etmek için yakıt hava karışımının buji kıvılcımı ile ateşlendiği motorlardır. Çevrimlerine göre sabit hacim çevrimli motorlardır.
Benzin , LPG , Doğalgaz yakıtlı olabilirler.
Ateşleme sistemleri distribütörlü (Klasik Sistem) veya Transistörlü (Elektronik Sistem) ; yakıt sistemleri karbüratörlü , enjeksiyonlu ya da direkt püskürtmeli enjeksiyonlu olabilir.

Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar


Bu tip motorlar (İng: compression ignition engines, CI) yakıt ve hava karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisi ile tutuşmasıyla çalışır.

Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlarda buji ya da herhangi bir ateşleme mekanizması bulunmaz. küçük patlamalar ile piston hareketi sağlanır. Bununla birlikte enjeksiyon sistemleri benzinli motorlara göre daha karmaşıktır, ve çok daha yüksek basınçlar altında çalışırlar.

Benzinli motorlarda görülen ateşleme sistemi bir noktadan tutuşma sağladığı için silindirin çapını belirli bir büyüklükle sınırlandırır(Genelde en çok 0.15 m.). Buda bujili motorların büyüklüğünü ve dolayısıyla gücünü sınırlar. Dizel motorlarda ise silindir çapı çok daha büyük olabilir (1 m.), ve çok yüksek güçler üretilebilir. Yanma benzinli motorlara göre daha yavaş gerçekleştiği için sıkıştırma ile ateşlemeli motorların devri nispeten düşüktür.

Ekonomik olmaları nedeniyle bu tip motorlar kamyon, otobüs, iş makineleri gibi ticari araçlarda yoğun bir şekilde kullanılır. Ayrıca gemi, tren, denizaltı gibi yüksek güç gerektiren ve arabalara göre daha düşük devirlerde çalışan makinelerde tercih edilir.

Günümüzde gelişen dizel motor teknolojisi bu tip motorların binek otomobillerde de yaygınlaşmasını sağlamıştır. Yüksek fiyat ve bakım masraflarına rağmen ekonomik olması ve ivmelenme performansının benzinli motorlara çok yaklaşması sebebiyle önemli bir alternatif haline gelmiştir.

Zamanlama Sistemine Göre

İki zamanlı motor


İki zamanlı motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha yaygın olarak kullanılan dört zamanlı motordan farkı, pistonun lineer hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasıdır. Fakat bu iki strokta, 4 zamanlı motorda oluşan 4 işlemde (emme, sıkıştırma, yanma, egsoz) meydana gelmektedir. Yani emme ve sıkıştırma 1 strokta , yanma ve egsoz 1 strokta yapılır.

Çalışma Prensibi

Emme ve sıkıştırma
Bu motor tipinde emme ve egsoz sübapları yoktur. Emme ve egsoz işlemleri silindir içinde oluşan basınç farkları vasıtası ile yapılır. Piston yukarı hareket ederken, üst kısımdaki karışımı silindir içinde sıkıştırmaya başlar. Bu esnada pistonun yukarı hareketi ile krank bölümünde bir vakum oluşur ve karışım krank bölümüne dolar. Bu karışım yakıt, yağ ve hava karışımıdır. Sıkışan karışım buji ile ateşlenir ve patlama oluşur. Çıkan enerji pistonu aşağı iter.

Yanma ve egsoz
Pistonun aşağı itilmesi ile egsoz çıkışı açılıp, emiş ağzı kapanır. Yanma sonucu ortaya çıkan atık gaz, egsoz borusundan atılır. Pistonun hareketi ile aşağıda sıkışan karışım, taşıma cebinin açılması ile pistonun üst kısmına dolar. Üst kısıma yeni karışım dolması ve egsoz gazının tamamen atılması ile çevrim tamamlanır ve diğer çevrim başlar.

Avantaj ve Dezavantajları
  • İki zamanlı motor, dört zamanlı motora göre daha basit ve az maliyetlidir.
  • Soğuk havalarda çalıştırılması daha kolaydır.
  • Yakıt karışımının bir kısmı yanmadan egsoz gazı ile atıldığı için çevre ve yakıt ekonomisi konularında başarılı değildir.
  • Yakıt karışımının pistonun üst kısma ulaşması krank bölümü ile sağlandığından, krank bölümü devamlı yağlamaya maruz değildir ve yağlama yakıt karışımı içine karıştırılan yağ ile olur. Bu yağın yakılması çevre açısından zararlıdır.
  • İki strokta çalıştığı için pistonun her yukarı çıkışında yanma olur ve aşırı ısınma meydana gelir.
Kullanıldıkları yerler
Genelde küçük yapıdaki benzin motorları iki zamanlı olarak kullanılırlar. Motosiklet,bazı küçük teknelerde, scooter, kar motosikletleri ve model uçaklarda kullanılır. Ayrıca motorlu bahçe araçlarında da (çim biçme makinası vb.) kullanılırlar.Büyük yapıdaki iki zamanlı dizel motorlar başta gemilerin ana makinası olmak üzere 2000 hp gücün üzerindeki güçlere ihtiyaç duyduğumuzda iki zamanlı dizeller kullanılmaktadır.

4 Zamanlı motor


4 zamanlı motorlar (Dört Fazlı), pistonun bir çevriminin (cycle) 4 aşamada (4-stroke cycle) tamamlandığı motor tipleridir. İçten yanmalı motorlar (internal combustion engines) sınıfında yer alırlar.

Çalışma prensibi

Motorlarda güç üretimi önce yakıtın içindeki kimyasal enerjinin ısı enerjisine dönüşmesi, sonra da bu ısı enerjisinin pistonu harekete geçirmesiyle gerçekleşir. Bir dört zamanlı motorda bu işlem şu aşamaları izler:
  1. Yakıt ve hava karışımı pistonun dışarı hareketiyle dolar.
  2. Karışım pistonun içeri hareket etmesiyle sıkıştırılır.
  3. Sıkışmış karışım benzinli motorlarda bir kıvılcım ile tutuşturulur, dizel motorlarda ise yüksek basınç ve sıcaklık altında kendiliğinden tutuşur ve yanma gerçekleşir. Yanma sonucu açığa çıkan enerji ile piston dışarı doğru itilir. Bu sayede krank şaftı döndürülür ve kinetik enerji elde edilmiş olur.
  4. Pistonun geri dönüşü sırasında egzoz valfı açıktır ve egzoz gazları pistondan atılır. Döngü böylece başlangıç konumuna gelir ve 1. aşamadan itibaren işlemler yinelenir.
Motorun bir döngüsünü yukarıda anlatılan 4 aşamada tamamlamasından dolayı bu tip motorlara 4 zamanlı motorlar ismi verilir. Hareket halindeki benzinli bir araçta bu döngü dakikada ortalama 3.000-3.500 defa tekrarlanır.
2 zamanlı motorlara göre daha verimli olan 4 zamanlı motorlar günümüzde en çok kullanılan içten yanmalı motor tipidir.

Silindir Sayılarına Göre

Çok silindirli motorlar


Silindirlerin düzenine göre çok çeşitli motor yapı şekilleri vardır ( Motorların Sınıflandırılması şablonunda silindir birleştirme şekkillerine göre motorlar satırından ayrıntılı bilgi alınabilir) Silindirler DIN 73021’e uygun bir şekilde ifade edilir. Silindirlerin sayılmasına güç çıkışının karşı tarafından başlanır. Boksör motorlarda ve V tipi motorlarda güç çıkışının karşı tarafından soldaki silindirden başlanır ve sıra takip edilir. Genelde 4 zaman ilkesine göre çalışırlar. 2 zaman ilkesine göre çalışan tipleri de mevcuttur. Hava veya su ile soğutulan çeşitleri vardır.

Silindir sayıları


İki silindirli motorlar


Otomobil motorlarında çok az kullanılırlar. Örneğin DAF firması Hollandada ürettiği otomobillerde yatık I tipi subap mekanizmasına sahip bir motor kullanmıştır. Genelde hava soğutmalı olup 2 zaman prensibine göre çalışan motorlardır.

Üç silindirli motorlar


Buji ile veya sıkıştırma ile ateşlemeli , 2 zamanlı veya 4 zamanlı olabilirler. Hyundai Accent Admire 1,5 CRDI model otomobiller sıralı 3 silindirli , dizel , su soğutmalı 1500 cc hacminde motorlara sahiptirler.

Dört silindirli motorlar


En çok kullanılan silindir sayısıdır. Çeşitli kombinasyonlarda (buji ile ateşlemeli, su soğutmalı v tipi – sıkıştırma ile ateşlemeli , sıralı , su soğutmalı–buji ile ateşlemeli , boksör , hava soğutmalı gibi ) yapılabilirler.
  • Volkswagen kaplumbağa : Buji ile ateşlemeli , benzinli , boksör , hava ile soğutmalı
  • Ford Taunus : Buji ile ateşlemeli , v tipi , su ile soğutmalı , benzinli
  • Hyundai Accent Era CRDI : Sıkıştırma ile ateşlemeli , mazotlu , sıralı , su ile soğutmalı

Altı silindirli motorlar


Avrupada genelde kullanılmayan ağırlıklı olarak ABD’de ürtilen otomobillerde kullanılan motorlardır. Sıralı veya V tipinde yapılabilirler.

Sekiz silindirli motorlar


Genelde eski otomobillerde kullanılmıştır. Sıralı tiplerinin boyu çok uzun olduğundan ve otomobillerin ön kısmının uzamasına sebep olduğundan motor parçalarının dengelenmesi problemlerinden ötürü genelde V tipinde yapılırlar.

Oniki ve Onaltı silindirli motorlar


Genellikle deniz vasıtalarında , lokomotiflerde ve sanayi işlerinde kullanılan motorlardır. Otomotiv sektöründe ise otobüs ve kamyonlarda kullanılmasına rağmen spor otomobillerde kullanılan tipleri de vardır . Ferrari 12 silindirli motorları bazı modellerinde kullanırken , Bugatti Veyron modelinde 16 silindirli bir motor kullanmıştır. Silindir birleştirme şekillerine göre dengeleme probleminden ötürü sıralı tip kullanılmamaktadır. V tipi , boksör tipi , iki sıralı yıldız , yıldız , W tipi , üç sıralı X veya sıra halinde X tipi olarak yapılırlar.

Tek silindirli motorlar


İki krank mili devrinde sadece bir iş yaptığından dolayı dengesiz harekete sahip ve gücü düşük motorlardır. 2 zaman prensibine göre çalışırlar. Otomobillerde kullanım olanağı yoktur. Daha çok küçük işlerde , su tulumbalarında , sandallarda , motorsikletlerde , jenaratörlerde ve askeri amaçlar için kullanılmaktadırlar.

Soğutma Sistemlerine Göre

Hava soğutmalı motor


Hava soğutmalı motor, motorun sıcak parçalarının soğutulması için direkt olarak hava sirkülasyonunu kullanır.

Çoğu modern içten yanmalı motor, kapalı devre sıvı soğutucuların motor bloğu içindeki kanallar boyunca dolaşması ile soğutulur. Soğutucu ısıyı absorbe eder, daha sonra bir ısı eşanjörü veya radyatör ile üzerindeki ısıyı havaya iletir ve döngü bu şekilde devam eder. Bu şekilde de , nihai soğutucu hava iken, sistemde dolaşan sıvı soğutucu dolayısı ile bu tipler su soğutmalı motor olarak bilinir. Buna göre, bir hava soğutmalı motorda ısı motordan direkt olarak havaya atılır, sıvı soğutucu kullanılmaz.

Havacılık endüstrisinde kullanılan pistonlu motorların bir çoğu da hava soğutmalıdır. Günümüzde de birçok firma hafif uçaklarda genelde bu tip motor kullanmaktadır.

Bir çok motorsikletde, ağırlıktan kazanmak ve motor yapısını basitleştirmek için hava soğutmalı motor kullanılır. Günümüzde imal edilen otomobillerde hava soğutmalı motorlar kullanılmamaktadır, fakat geçmişte üretilen birçok modelde hava soğutmalı motorlar kullanılmıştır.

Su soğutmalı motor


Su soğutmalı motor, motorun çalışması esnasında ortaya çıkan aşırı sıcaklıktan dolayı motor yağı ve parçalarının zarar görmemesi için motor bloğunun soğutulmasında soğutucu sıvı (su) sirkülasyonunu kullanan motor tipidir.

Çoğu modern içten yanmalı motor, kapalı devre sıvı soğutucuların motor bloğu içindeki kanallar boyunca dolaşması ile soğutulur. Soğutucu ısıyı absorbe eder, daha sonra bir ısı eşanjörü veya radyatör ile üzerindeki ısıyı havaya iletir ve döngü bu şekilde devam eder.

Bu şekilde, sistemde dolaşan sıvı soğutucu kullanan bu tipler su soğutmalı motor olarak bilinir.
Buna göre, bir su soğutmalı motorda ısı motordan direkt olarak havaya atılmaz, soğutma işleminin etkinliğini arttırmak için sıvı soğutucu kullanılır.

Su soğutmalı motorların, hava soğutmalı motorlara göre çeşitli üstünlükleri vardır. Su soğutmalı motorda motor bloğunu saran su gömlekleri (kanalları) motor sesini izole eder ve hava soğutmalı motora göre daha sessiz çalışır. Ayrıca büyük hacimli motorlarda hava soğutmalı tip kullanmak mümkün olmaz, motoru soğutmak için yerleştirilecek vantilatörün çok büyük olması gerekeceğinden hem kaplayacağı yer, hem de gürültü bakımından uygulaması çok zordur. Bu yüzden günümüz otomobil teknolojisinde artık tamamen su soğutmalı motorlar kullanılmaktadır. Suyun, donma noktasının altındaki hava şartlarında donmaması için antifriz kullanılır.

Hava soğutmalı tip, daha çok küçük motorların daha basit ve ekonomik olması için kullanılabilmektedir.

Yakıt Çeşitlerine Göre

Benzinli motor


Benzinli motor, bir tür içten yanmalı motordur.Benzinli motorlarda kullanılan yakıt benzin olup, yakıt dizel motordan farklı olarak karbüratör adı verilen bir düzenek sayesinde,sıvı olarak değil buharlaşıp hava ile karışarak silindire girer.

Benzinin oksijen (hava) ile oluşturduğu karışım sonucunda yanma gerçekleşir.Yakıt hava karışımının silindirin içinde bir kıvılcım ile yanması sonucu bir patlama meydana gelir. Burada yine dizel motordan farklı yanmayı sağlamak için kıvılcım yani buji kullanılır. Patlamanın ortaya çıkardığı basınç, piston tarafından hareket enerjisine dönüştürülür.

Benzinli motorun çalışma prensibini oluşturan çevrim dört zamanlı çevrim ya da Otto Çevrimi olarak da anılır. Bu çevrim 1876 yılında Alman mühendis Nikolaus Otto tarafından bulunmuştur.Çevrim dört aşamadan oluşur.
  1. Emme: Karbüratörden gelen benzin-hava karışımı, emme sübabının açılması ile silindir içine çekilir.
  2. Sıkıştırma: Piston yukarı çıkarak benzin-hava karışımını sıkıştırır.
  3. Yanma: Sıkışan ve ısınan karışım, bujiden çıkan kıvılcım ile tutuşur. Oluşan patlama ile piston aşağı doğru itilir.Hareket gücü bu aşamada üretilmiş olur.
  4. Egsoz: Bu aşamada ise pistonun yukarı hareketi ile yanma sonucu oluşan gazlar egsoz sübabından dışarı atılır ve bir çevrim tamamlanarak, diğer çevrim yeniden başlar

Dizel motor


Dizel Motoru, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.
1892'de Alman Mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunmuş ve daha sonra 23 Şubat 1893'te patenti alınmış bu süreç dizel çevrimi olarak bilinir. Diesel, motoru kömür tozu dahil çeşitli yakıtların kullanımına yönelik olarak tasarlamıştır. Motorun sunumunu 1900’deki Dünya Fuarı'nda, yakıt olarak yer fıstığı yağı (Biodizel) kullanarak yapmıştır.

Çalışma prensipleri
Gaz sıkıştırıldığında, sıcaklığı yükselir, dizel motoru bu özelliği kullanarak yakıtı ateşler. Hava, dizel motorunun silindiri içine çekilir ve bir piston tarafından, kıvılcım ateşlemeli (benzinli) motorlardakinden çok daha yüksek (25 katı bulabilir) bir oranda sıkıştırılır. Hava sıcaklığı 700-900°C'a ulaşır. Piston hareketinin en tepe noktasında, dizel yakıt yüksek basınçla atomizer memeden geçerek yanma odasının içine püskürtülür, burada sıcak ve yüksek basınçlı hava ile karışır. Bu karışım hızla tutuşur ve yanar. Hızlı sıcaklık artışı ile yanma odası içindeki gaz genleşir, artan basınç, pistonu aşağı doğru hareket ettirir. Biyel (piston) kolu, krank mili çıkışına dönme gücü olarak iletilir.

Motorun süpürmesinde, egzoz gazını silindirin dışına atma ve taze hava çekme işlemi, kapakçıklar (valf) veya giriş ve çıkış kanalları aracılığıyla yapılır. Dizel motorun kapasitesinin tam olarak kullanılabimesi için içeriye alınan havayı sıkıştırabilecek turboşarjer kullanılması gerekir; turboşarjer ile havanın sıkıştırılmasından sonra bir artsoğutucu/arasoğutucu ile içeri alınan havanın soğutulması ayrıca verimi arttırılır.

Çok soğuk havalarda, dizel yakıt koyulaşır, viskozitesi artar, balmumu kristalleri oluşur veya jel haline dönüşür. Yakıt enjektörü, yakıtı silindirin içine etkili bir şekilde itemez ve bu yüzden soğuk havalarda motorun çalıştırılmasını zorlaştırabilir. Dizel teknolojisinde bu zorluğu yenmek için çeşitli önlemler geliştirilmiştir. Sıkça kullanılan bir uygulama, yakıt hattı ve yakıt filtresini elektrikle ısıtmaktır. Bazı motorlarda silindir içinde bulunan kızdırma bujileri denen küçük elektrikli ısıtıcılar, çalıştırmak için silindirleri önceden ısıtırlar. Az sayıda motorda kullanılan başka bir teknolojide ise, manifold içindeki rezistans telli ısıtıcılar, motor çalışma sıcaklığına gelinceye dek giriş havasını ısıtır. Soğuk havalarda, motor uzun süreli (1 saatten daha fazla) kapatıldığında kullanılan ve şehir cereyanı ile çalışan motor blok ısıtıcıları, aşınma ve çalıştırma zamanını azaltmak için sıklıkla kullanılır.

Eski dizel motor sisteminin en önemli parçası hız kontrol ünitesidir; bu ünite yakıtın gelme hızını kontrol ederek motorun hızını sınırlar. Benzin motorlarından farklı olarak dizel motorlarında hava emme sübabı yoktur, bu yüzden hız kontrol ünitesi olmazsa motor fazla hızlanır. Eski tip hız kontrol üniteleri motordan bir vites sistemi ile yönlendirilir ve böylece sadece motor hızıyla doğru ilişkili olarak yakıt sağlanırdı.

Modern elektronik kontrollü dizel motorları benzin motorlarındakine benzer bir kontrol mekanizmasını (ECM) Elektronik Kontrol Modülü veya Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) yoluyla uygularlar. Motor "bilgisayarı" ECM/ECU içinde motorun çalışmasıyla ilgili algoritmalar ve kalibrasyon tabloları kaydedilmiştir. ECM/ECU bir sensörden motor hızına dair sinyal alınca gereken bilgi işlemlerini yapar, elektronik ve hidrolik valfler aracılığıyla yakıt miktarını ve yanma zamanlamasını kontrol ederek motor hızını sabit tutar.

Yakıtın pistonların içine enjeksiyonunun başlama zamanının kontrolu, emisyonların azaltılması ve motor veriminin (yakıt ekonomisi) artırılması için en önemli unsurdur. Silindir içine yakıt enjeksiyonu başlama zamanlaması, günümüz modern motorlarında elektronik olarak kontrol edilmektedir. Zamanlama, genellikle üst ölü noktanın (TDC/Top Dead Center) önündeki pistonun krank ünitesi açısı ile ölçülür. Örneğin, piston üst ölü noktadan 10 derece önde olduğu zaman eğer ECM/ECU yakıt enjeksiyonuna başlarsa, enjeksiyon başlama veya zamanlama 10 derece öndedir denir. Optimal zamanlama, motorun hızı ve yükü kadar tasarımına da bağlıdır.

Enjeksiyon tipleri
Dizel motorlarda yakıt enjeksiyonu, endirekt ve direkt olarak iki tiptir. Endirekt enjeksiyonda yakıt, dizel motorda yanma odası dışında, ön oda olarak adlandırılan yere verilir. Yanma başladığında yanma odasının içine yayılır. Bu tipte motordaki aşırı gürültü ve titreşim düşürülür, fakat ısı kaybı artar ve motor verimi düşük olur. Direkt enjeksiyon ise modern dizel motorlarda kullanılır. Burada motordaki yanma odasına yakıt doğrudan püskürtülür.

Emisyon Kontrolü
Dizel motorlarının en büyük sorunlarından biri, yanma veriminin düşük olmasıdır. Bir başka deyişle; yanma odasına giren yakıt homojenize bir şekilde yanmaz. Bunun sonucunda ortama çok fazla sera etkisi yapacak gazlar verilir. Bunun kontrolü son yıllarda Dizel motoru üreticilerinin en büyük sorunlarından birisi haline gelmiştir. Avrupa Birliğinin almış olduğu karara göre Kasım 2008'de Euro V standartları Avrupa'da devreye giriyor.

Emisyon değerlerini düşürmek için ise araştırmalar hala devam etmekte. NADI konsepti diye tabir edilen bir uygulama ile emisyon değerleri düşürülürken performans artışı da kayda değer bir şekilde artmaktadır. Bu uygulama ile enjeksiyon açıları düşürülerek küresel ısınmaya etkisi olacak gazların oluşumu bir nebze olsun azaltılmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2017 23:56
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
16 Mart 2008       Mesaj #4
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye

TEMEL KAVRAMLAR VE MOTOR TEKNOLOJİSİ

BASINÇ (P)


Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,Kg/cm2 dır.
1 bar = 1 atm = 1.033 Kg/cm2
1 bar = 15 psi

ATMOSFER BASINCI


Havanın ağırlığına yer çekimi etkisidir.
Deniz seviyesinde 1,033 Kg/cm2 ye eşittir. Yaklaşık 1 Kg/cm2 olarak alınabilir. Atmosfer basıncı, deniz seviyesinden yukarıya çıkıldıkça azalır. Hava ısındıkça, genleşir ve hafifler.

VAKUM


Silindir içerisindeki basıncın, atmosfer basıncından düşük olmasına denir.

İŞ (W)


Bir cismin, bir kuvvet tarafından yer değiştirilmesine denir. İtme, çekme, kaldırma şeklinde olabilir. Birimi, newtonmetre’ dır. (NM) ile gösterilir.

GÜÇ (N)


Birim zamanda yapılan iştir. Birimi, newtonmetre/saniye’dir. (Nm/s) şeklinde gösterilir.

MADDE


Genel anlamda, uzayda yer kaplayan her şeye madde denir. Maddenin bir fiziksel yapıdan, farklı bir fiziksel yapıya dönüşmesine maddenin hal değişikliği denir. Suyun soğuduğunda donması, ısındığında buharlaşması gibi. Soğutma sistemlerinde; genelde su kullanıldığı için, donduğunda ve ısındığında genleşme özelliğine sahip tek madde olduğunu bilmemiz gerekir. Bu nedenle de, soğutma sisteminde antifrizli su kullanılır. Yaz-kış uygun oranlarda mutlaka kullanılması gerekir.

Maddenin genleşmesi; ısı ve sıcaklık yükseldiğinde genleşme olur. Genleşme, hacimsel bir büyümedir. Çubuk şeklindeki metal maddelerde boyuna uzama daha belirgin olarak görülür. Genleşme miktarı, malzemenin yapısına bağlıdır. Örneğin alüminyum ile döküm malzemenin genleşmesi farklıdır. Bu nedenle supap ayarı oda sıcaklığında yapılmalıdır. Mekanik ve elektriksel ölçümlerinde oda sıcaklığında yapılması gerekir.

ISI


Isı, bir enerji çeşididir. Birimi, kalori’dir. (cal) şeklinde yazılır. Genellikle Kilokalori (Kcal) olarak kullanılır.

SICAKLIK (t)


Isı enerjisi ile değiştirilebilen bir büyüklüktür. Birimi santigrat derece’dir. (‘C) ile gösterilir. Termometre ile ölçülür.

KUVVET (F)


Bir cismin, bulunduğu konumu ve şeklini değiştiren etkidir. Birimi, Newton’dur. (N) ile gösterilir.
1 Kg. = 9,81 N = 10 N
1 Kg. =0,981 daN = 1 daN

AĞIRLIK (G)


Yer çekimi kuvvetini, maddelere uyguladığı etkidir. Birimi, gram’dır. (g) harfi ile gösterilir. Daha çok Kilogram kullanılır. (Kg) ile gösterilir.

ATALET


Cisimlerin, yön ve hız değişikliklerine karşı gösterdikleri direnç’tir. Örneğin otomobilin dururken ataleti çok yüksektir. Motorun gücü; bu ataleti yenemeyeceğinden, vites kutusu yardımı ile atalet kuvvetleri yenilerek otomobil hareket ettirilir.

BEYGİR GÜCÜ (BG), (HORSE POWER) (HP)


Beygir gücü, 1 saniye de yapılan 736 Nm’lik işe eşittir.
736 Watt = 1 BG

MOMENT (TORK) (T)


Bir kuvvetin, bir cismi bir eksen etrafında döndürebilmesidir. Burma veya döndürme kuvveti de denir. Birimi, (Nm) dır. Genellikle (daNm) kullanılır.

DEVİR (rpm, d/d)


Bir cismin, belirli bir noktadan başlayarak dairesel olarak bir tur atmasıdır. Birimi, devir/dakika dır. (d/d) şeklinde gösterilir veya dakikadaki devir sayısı (rpm) olarak gösterilir.

MOTORLARDA TORK ve GÜÇ


Pistonu iten kuvvetin artması, yanma odasındaki basınca bağlıdır. Bu basınç; ana hatları ile motorun devrine, sıkıştırma oranına, silindir içerisine alınan yakıt-hava karışımının miktarına ve yanma verimine bağlıdır. Bu kuvvetin artışı, krank miline uygulanan momenti arttırır. Moment ile güç karıştırılmamalıdır. Çünkü güç, motorun iş yapma hızıdır. Motor momenti, devir yükseldikçe belli bir devire kadar artar ve bu devirden sonra, motor devri arttırılmaya devam edilirse moment azalmaya başlar. Bunun nedeni, hacimsel verimin azalmasıdır.

MOTOR


Motor, ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren makinelere denir. Gerekli olan ısı enerjisini silindirler içerisinde meydana getiren motorlara içten yanmalı motorlar denir.

ÜST ÖLÜ NOKTA (Ü.Ö.N.) (T.D.C.)


Pistonun, silindir içerisinde çıkabildiği ve yön değiştirmek için bir an durakladığı en üst noktaya denir.

ALT ÖLÜ NOKTA (A.Ö.N.) (B.D.C.)


Pistonun, silindir içerisinde inebildiği ve yön değiştirmek için bir an durakladığı en alt noktaya denir.

KURS (STROK, PİSTON YOLU)


Pistonun, Ü.Ö.N. ve A.Ö.N. arasında hareket ettiği mesafedir. (L) ile gösterilir.

SİLİNDİR HACMİ (V)


Taban alanı ile yüksekliğin çarpımı, hacmi verir. Silindir hacminde; yükseklik kurs’tur (L). Taban alanı da (A) silindirin dairesel alanıdır.

SIKIŞTIRMA ORANI


Piston Ü.Ö.N. da iken, üzerinde kalan hacme yanma odası hacmi denir. Buna göre; sıkıştırma oranı, piston A.Ö.N. ‘da iken üzerinde bulunan hacmin, yanma odası hacmine denir. Benzinli motorlarda; sıkıştırma sonundaki basınç ve sıcaklık, yanma sonundaki basınç ve sıcaklığa ve aynı zamanda da motorun momentine de etki edecektir. Benzinin kendi kendine tutuşmasını önlemek için, sıkıştırma oranı belli bir değerden sonra yükseltilemez. Dolayısıyla; motorda kullanılacak benzinin, normal veya süper benzin olmasıda motorun sıkıştırma oranına bağlıdır.

ZAMAN


Pistonun, iki ölü nokta arasında yaptığı bir harekete zaman denir. Krank mili dönüşü, açı cinsinden dört zamanlı bir motorda bir zamanın süresi 180’ dir.

ÇEVRİM


Çevrim; bir işin meydana gelebilmesi için, geçen süredir. Açı cinsinden bir çevrimin meydana gelebilmesi için, krank milinin 720’ dönmesi gerekir.

ATEŞLEME


Sıkıştırma sonunda; yanma odasına sıkıştırılmış olan karışım, buji tırnakları arasında oluşan elektrik kıvılcımı ile ateşlenir. Kıvılcım sıcaklığı 2500 – 3000 ‘C arasında değişir. Karışım ani olarak yanmaz. Yanma ani olursa, vuruntuya neden olur. Bu nedenle, piston Ü.Ö.N. ‘ya 10’ – 12’ kadar yaklaşınca karışım ateşlenmelidir. Ateşleme avansı, piston Ü.Ö.N. ‘ya gelmeden önce verilir. Ateşleme avansının değeri, motorun devrine, sıkıştırma oranına ve kullanılan yakıt cinsine göre değişir.

DETENASYON (VURUNTU)


Yanma odasındaki hava/yakıt karışımının, kendi kendine patlamasıdır. Buji çaktıktan sonra oluşan alevin; bir alev cephesi halinde yanma odasının diğer kısımlarına ulaşmadan, başka noktalardan karışımın tutuşması sonucu detenasyon oluşur. Vuruntunun şekli, motor parçaları üzerine çekiç ile vuruluyormuş gibi etki yapar. Karbüratör ayarları, soğutma sisteminin iyi çalışması, ateşleme zaman ayarının uygun olması ve yakıtın kalitesi detenasyonu önleme çareleridir. Şehir içinde sık sık duruş ve kalkış yapan otomobilde oluşan karbon birikintisinin fazlalığıda detenasyona neden olur. Detenasyon sonucu; piston, piston kolu, krank mili ve yataklar üzerine fazla yük biner, motor parçaları kısa sürede aşınır ve kırılır, motor gücü düşer ve yakıt tüketimi artar.

ERKEN ATEŞLEME


Yanma odasında; sıkıştırılmış karışımın, buji ateşlemeden kendi kendine yanmaya başlamasıdır. Karbon birikintisi, yanma odası hacmini küçültüp, sıkıştırma oranını arttırdığından erken ateşlemeye neden olur. Silindir kapak contasının içeri doğru taşma yapması, soğutma sisteminin yeterli çalışmaması, taşlama sonucu çok incelmiş supap tablası kenarları, rektifiye edilmiş silindirlerde, silindir ağız kenarlarının pahlanmamış olması erken ateşlemeye neden olur.

MOTOR VERİMLERİ


Alınan işin, verilen işe oranına verim denir. Verim daima %100 ‘den küçük olur. Verilen işin aynen kazanılması hiçbir şekilde mümkün olmaz. Bunun nedeni, meydana gelen kayıplardır.

HACİMSEL (VOLUMETRİK) VERİM


Emme zamanında; silindire giren karışım hacminin, silindir hacmi oranına denir. Motor gücüne ve torkuna etki eden nedenlerin başında gelir. Bu verim artarsa, motor gücü ve torku da artar. Hacimsel verim emme supabı düzenleniş şekline, havanın ve motorun sıcaklığına, atmosferik basınca, motor devrine ve gaz kelebeği açıklık miktarına bağlıdır.

MEKANİK VERİM


Karışımın silindirde yanması sonucu, oluşan güç (Pi) iç güçtür. Bu güç, krank milinden alınan çıkış gücünden (Pe) daima büyüktür. İç güç; krank milinden alınıncaya kadar piston, segman ve silindir yüzeyinde ve yataklardaki sürtünmeyi yenmek için birçok kayıplara uğrar. Mekanik verim, silindirler içinde elde edilen gücün yüzde olarak ne kadar harcandığını ve faydalı güce dönüştüğünü gösteren bir verimdir.

YAKIT SİSTEMİ


Otomobil motorlarında kullanılan yakıt sistemleri; karbüratörlü ve enjeksiyonlu sistemler olarak ikiye ayrılır. Otomobillerimizin yakıt sisteminin kumandaları; karbüratörlü olanlarda mekanik, enjeksiyonlu olanlarda ise elektroniktir.

KARBÜRATÖRLÜ SİSTEMLER


Yakıt sistemi karbüratörlü olan sistemlerin genel olarak elemanları; yakıt deposu, yakıt filtresi, yakıt pompası ve karbüratördür. Karbüratörler, yakıt ile havanın karıştırıldığı ve motorun çalışma koşullarına uygun karışımın hazırlandığı yer olmasına karşın yapısından dolayı yakıt ile havanın motorun değişik çalışma koşullarına göre homojen bir biçimde karışmasını tam olarak sağlayamaz. Bu yüzden; teknolojinin gelişimi ile karışımın nasıl daha iyi hazırlanabildiği hava/yakıt karışımının silindirde sıkıştırma sonunda buji ile ateşleme yapan motorlarımızda, karbüratörlü sistemler dışında, benzini püskürten enjeksiyon sistemleri kullanılmıştır.

ENJEKSİYONLU SİSTEMLER


Enjeksiyonlu sistemlerin yakıt sistemi karbüratörlü olan sistemlere göre farklı olan elemanları yakıt deposu ve yakıt deposu içerisinde bulunan elektrikli yakıt pompası, emme manifoltu üzerinde bulunan enjektör gövdesi bünyesinde yer alan enjektör ve yakıt basınç regülâtörüdür. Sistemde bulunan elektrikli elemanların çalışması; elektronik bir kontrol ünitesi tarafından, motorun devrine ve yüküne bağlı olarak, sensorlardan gelen bilgiler doğrultusunda kontrol edilir. Enjektörler benzini çok küçük damlacıklar halinde zerreleştirme görevini yerine getirirler. Motorun düzenli şekilde çalışması için, hava/yakıt karışımının hazırlanması bakımından karşılanması gerekli olan koşullar esas olarak şunlardır;
  1. Gereksiz yakıt tüketiminin önlenmesi ve yanmayı garanti altına almak için, hava/yakıt oranı olabildiğince stokiyometrik değerde tutulmalıdır.
  2. Karışım, mümkün olduğu kadar homojen oluşmalıdır.

ENJEKSİYON SİSTEMLERİNİN, KARBÜRATÖRLÜ SİSTEMLERE GÖRE ÜSTÜNLÜKLERİ


  1. Motorun değişik çalışma koşullarına göre (motor sıcaklığı, emme manifoltuna giren havanın sıcaklığı, emme manifoltu vakumu, yanma odasına giren havanın ağırlığı, motor devri, egzoz gazı içerisindeki oksijen miktarı, gaz kelebeğinin pozisyonu) çalışma veriminin yüksek olmasıdır.
  2. Uzun süre bakım, onarım ve temizliğe gerek duyulmamasıdır.
  3. Enjeksiyon sisteminin kullanıldığı otomobil, ekolojik olmaya uygundur.

ENJEKSİYON SİSTEMİNİN GENEL OLARAK GÖREVLERİ


  1. Püskürtme sürelerinin ayarlanması
  2. Soğukta harekete geçmenin kontrolü
  3. Hızlanma sırasında yakıt zenginliğinin kontrolü
  4. Yavaşlama sırasında yakıtın kesilmesi
  5. Motor rölanti hızının kontrol ve yönetimi
  6. Maksimum devrin sınırlandırılması
  7. Lambda sensörü ile yanmanın kontrolü
  8. Kendi kendine arıza teşhisi

EMİSYON SİSTEMLERİ


Emisyon kontrol sistemi atmosfere yayılan zehirli gazların emisyonunun sınırlandırılmasına yönelik elemanları içermektedir.
Aracın neden olduğu temel emisyonlar şunlardır;
  1. Egzoz emisyonu: Sonda Lambdalarla motordan çıkan gazların uygunluk kontrolünü yapar.
  2. Motor bloğu buhar/gaz emisyonları: Sistem hava, yakıt buharı, piston segmanlarından sızan yakıt gazlarından ve yağ buharından oluşan karışımın motor bloğu tarafından emilimini kontrol eder ve bunların motor tarafından yeniden emilerek yakılmasını sağlar.
  3. Besleme devresi yakıt buharı emisyonu: Buharlaşmayı önleyen sistem depoda oluşan az orandaki hidrokarbonla meydana getirdiği yakıt buharının atmosfere yayılmasını engeller.
Son düzenleyen Safi; 19 Şubat 2017 00:10
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
4 Kasım 2008       Mesaj #5
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye

Motorlarda Ateşleme Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorlar 100 seneden fazladır popüler olarak kullanılan, düşük verimi, çevre kirliliğe neden olması, ağır ve hantal olması gibi birçok eksi yönüne rağmen vazgeçilemeyen sistemler olmuştur. Günümüzde son derece komplike şekilde ve ince ayarlara dayalı biçimde çalışan bu motorlar, genel olarak Otto Motoru yani benzin motoru olarak bilinir. İçten yanmalı motorların en önemli örneği olan bu tip motorlar, yanma odası içerisine emme kanalından alınan hava-yakıt karışımının buji ile ateşlenmesi sonucunda pistonu aşağı ittirmesi prensibine dayalı olarak çalışır. Ateşleme gelişigüzel birşekilde yapılmaz, distribütör tarafından ayarlanmış bir düzeni vardır ve bujiler bu sıraya göre ateşleme yaparlar. En çok kullanılan motor tipi dört zamanlı olandır. Aşağıda dört zamanlı bir motorun çalışma çevrimini açıklamaya çalışacağım.

Emme Zamanı


Piston en üst seviyede bulunur ve o esnada emme sübabı açılır. İçerideki basınç bu anda turbosuz atmosferik bir motorda dış basınca eşitti ve ilk etapta temiz hava girişi olmaz. Piston aşağıya doğru hareket ettikçe silindir içerisinde hava için ayrılan alan genişler ve basıncın düşmesiyle yüksek basınçlı atmosferik ortamdan silindir içerisine temiz hava akışı olur. Piston en alt noktaya gelene kadar bu vakum oluşumu ve hava girişi devam eder. En alt noktada emme sübabı hemen kapanmaz ve bir miktar daha hava alınabilmesi için piston yukarı bir miktar çıkarken de açık kalır. Bunun amacı silindir içerisine mümkün olduğunca fazla miktarda hava alınmasıdır. Çünkü ne kadar fazla temiz hava alınır ve sıkıştırılırsa, patlama da o kadar kuvvetli gerçekleşir.

Sıkıştırma Zamanı


Emme sübabı kapatılıp piston yukarıya doğru hareket ederken hiçbir sübap açık olmaz ve sıkıştırma başlar. Piston en üst noktaya geldiğinde hem sıkıştırmayla oluşan ısı sonucunda hava 500C’ye varan sıcaklığa ulaşır hem de silindir hacmi minimum hale yani ateşeleme için en uygun konuma gelir. Burada sıkıştırma oranı olarak bilinen oran önemlidir. Sıkıştırma oranı küçüldükçe sıkıştırma ve oluşan basınç daha da artar. Isınan ve basıncı artan hava ve emme kanalından yanma odasına püskürtülen yakıt partikülleri hava + yakıt karışımı oluşturmuş olur. Eğer buradaki yakıtın miktarı iyi ayarlanmamışsa, zengin veya fakir karışım olur. Zengin karışımda yanmamış yakıt partikülleri fazladır ve yakıtın bir kısmı kullanılamadan atılmış ve daha da kötüsü silindir çeperlerine yapışmış olur. Bu birikintilerin artması ile sıkıştırma sonucunda artan basınç ve sıcaklıkla beraber daha buji ateşlemeden patlama olabilir. Araçta vuruntu olarak hissedilen bu yanma olayı eğer birkaç pistonda aynı anda veya çok aksi bir zamanda olursa, krank milinin kırılmasına ve motor bloğunun çatlamasına varabilecek çok büyük hasarlara neden olabilir. Tutuşma sıcaklığı düşük olan yakıtların kullanımı ve optimum yakıt + hava karışımının sağlanması bu durumun engellenmesi için alınacak en etkili önlemlerdir. Dizel motorlarda sıkışan hava üzerine enjektörle yakıt püskürtüldüğünden bu tarz sorunlar bulunmaz.

İş Zamanı


Sıkıştırma sonucunda iyice ısınan ve basıncı artan hava yakıt karışımı buji ile ateşlenir ve patlama ile piston aşağıya doğru itilir. Pistonun krank miline gücü ilettiği an bu andır. Dört zamanlı motorlarda her piston bir kez ateşlemeyle aşağıya iner, ardından biyel mekanizmasının momentiyle ve diğer pistonların sağladığı krank itki gücüyle bir kez boş döner. Daha sonra tekrar emme ve sıkıştırma yapılarak ikinci ateşleme gerçekleşir. Boşta gidilen çevrim yanma sonucu oluşan artıkların egsozdan dışarı atılması içindir. Pistonların kranka bağlı kısımlarındaki yarı-dairesel bölüme karşı ağırlık denir. Bu kısım pistonun boşta döndüğü andaki momentini korumasına yardımcı olur yani hareketin sekteye uğramamasına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.

Egsoz Zamanı


İş zamanı sonunda hızla aşağıya inen piston karşı ağırlığın da etkisiyle tekrar yukarı çıkar ve çıkarken emme sübabı hala kapalıdır, sadece egsoz sübabı açılır ve piston en üst noktaya gelene kadar açık kalarak yanma sonrası artık gazlar yanma odasından dışarı atılır. Bu dört zamanlı motorlara has bir çevrimdir. Çünkü dört zamanlı motorlarda her çevrimde değil, iki çevrimde bir ateşleme yapılır. İki zamanlı motorlarda ise, her çevrimde ateşleme yapılır ve bu nedenle egsoz gazları rahat atılamadığından kötü bir yanma gerçekleşir ve bunun neticesinde düşük verimlilik olur. Fakat her çevrimde ateşleme yapıldığından daha fazla güç alınırken, iki misli fazla yakıt sarfiyatı olur. Egsoz zamanında mümkün olduğunca fazla yanmış gaz atımı için, iş zamanının sonuna doğru egsoz sübabı açılır. Aynı şekilde emme yapılmaya başlandığı anda da az bir süre açık kalır ve silindire alınan havanın oluşturduğu basınçla bir miktar daha artık gaz egsoz sübabından dışarı atılmış olur. Yani emme ve egsoz sübapları çok kısa bir süre de olsa beraber aynı anda açık kalmış olurlar.

Motordaki bu dört zaman gerçekleştiğinde çevrim tamamlanmış olur. Bu her piston için ayrı ayrı gerçekleştiğinden bunu bir düzen içerisinde sırayla yapmak gerekir. İşte bu sıralamayı yapan distrübütördür. Yanda distribütörün bujilere bağlantısını ve hareketli bir anahtar mekanizması gibi çalışan şeklini görmektesiniz. Kırmızı daire içerisinde gözüken distribütör kolu döndüğü esnada saatin 12, 3, 6 ve 9 konumlarına denk geldiğinde, bağlı olduğu bujide kıvılcım oluşturur. Dört buji olduğuna göre bu dört silindirli bir motor demektir. Her bir silindir distribütörün 90 derecelik açısına denk gelen sürelerde birer birer ateşlenirler. Distribütör kolu ilk ateşlediği bujiyi tekrar ateşlemeye geldiğinde piston sırasıyla iş, egsoz, emme ve sıkıştırma zamanını gerçekleştirmiş ateşlenmeye hazır konumda bulunur. Distribütör hareketini krank miline bağlı olan eksantrik milinden alır. Bu sayede motorun devrine göre ateşleme sıklığı anlık olarak ayarlanmış olur. Motorun devri arttıkça piston dört zamanı daha hızlı gerçekleştirecek ve daha sık ateşlemeye ihtiyaç duyacaktır. Bu da son derece hassas bir denge ile ayarlanmıştır.
Son düzenleyen Safi; 19 Şubat 2017 00:13
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ağustos 2012       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

İçten Yanmalı Motorlar Ateşlemeye Devam Edecek


Yeni bir çalışmaya göre içten yanmalı motorlar 2050’ye kadar “hakim” güç kaynağı olmaya devam edecek.
Çalışmada, “İçten yanmalı motor teknolojileri muhtemelen daha onlarca yıl baskın tahrik sistemleri olmayı sürdürecek, sıvı yakıt karışımları ise kayda değer olarak kalsa da daha az rol oynayacak,” denildi. Ulusal Petrol Konseyi, ABD Enerji Bakanlığı’na tavsiyede bulunan bir panel. ABD’deki Ulusal Petrol Konseyi’nin çalışmasında, yüksek maliyetin, teknolojik engellerin ve altyapı zorluklarının hidrojen yakıt hücreleri dâhil olmak üzere diğer teknolojileri geciktireceği belirtildi.

Çalışmada şöyle denildi: “Hangi yakıt araç sistemlerinin teknoloji engellerinin üstesinden gelip 2050 itibariyle ekonomik ve çevresel açıdan cazip hale gelecekleri konusunda büyük bir belirsizlik var. Dolayısıyla devlet politikaları teknolojik bakımdan nötr kalmalı ve pazar dinamikleri ticarileşmeyi belirlemeli.” Çalışma kimileri tarafından, 2015 itibariyle 1 milyon elektrikli aracın yollara çıkması hedefini koyan Obama hükümetine yapılan bir uyarı olarak yorumlanıyor. Hükümet Tesla Motors ve Fisker Automotive gibi şirketlere yönelik devlet hibeleri, vergi istisnaları ve krediler vasıtasıyla alternatif yakıtlı araçları teşvik ediyor. Konsey endüstriden, devletten ve üniversitelerden temsilcileri içeriyor.

Kaynak : Ntvmsnbc
Son düzenleyen Safi; 19 Şubat 2017 01:03

Benzer Konular

13 Haziran 2016 / KENCISii Motorlu Araçlar
25 Ağustos 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
18 Ocak 2011 / kalpprerensi Cevaplanmış
10 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
17 Haziran 2015 / nötrino X-Sözlük