MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Meslekler (https://www.msxlabs.org/forum/meslekler/)
-   -   Boyacı (Yapı) (https://www.msxlabs.org/forum/meslekler/10308-boyaci-yapi.html)

Pollyanna 2 Ekim 2006 23:51

BOYACI VE YÜZEY HAZIRLAMACI (YAPI)

TANIM

Metal, ahşap, beton ve sıva kaplı yüzeylerin boya ve cila vb. işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir.

GÖREVLER
- İşlem yapılacak zemini, üst yüzey işleminde kullanılacak boya, cila vb. maddenin özelliğine göre hazırlar, - İşlem yapılacak zemine uygun olan maddeyi hazırlar, - Gerekli gördüğü durumda, iç ve dış cephelerdeki bozuk yerleri uygun dolgu maddesi ile tamir ederek, işleme hazır hale getirir, - Eskimiş boya ve yüzeyleri onarır ve yeniden en uygun biçimde boyama ve gerekli gördüğü işlemleri yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Çeşitli fırçalar, rulo, metre, zımparalar, çekiç, kerpeten, tornavida, toz fırçası, macun küreği ve ıspatulası, boyacı merdiveni, eldiven, maske, süzgeç, boya hazırlama kapları, karıştırma çubukları gibi boyacıda bulunması gerekli aletler, sistre ve diğer yardımcı gereçler. - Boya tabancası. - Kireç-badana, çeşitli boyalar (plastik, akrilik, sentetik, su bazlı boyalar, vb.) - Ahşap koruyucular ve vernikler. - Alçı (Onarım, sıva ve perdah alçısı ) - Dolgu gereçleri olarak macunlar (calsit ve diğer macunlar ), beziryağı, ince ve kalın üstübeç.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Boyacı ve yüzey hazırlamacı olmak isteyenlerin; - El ve parmak becerisine, göz-el koordinasyonuna sahip olmaları, - Renkleri iyi ayırt edebilmeleri, - Ayakta durmayı engelleyici bir sağlık sorununun olmaması, - Dikkatli, tedbirli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma ortamı genelde kapalı olup, hava boya ve vernik kokusu ile yüklüdür. İşin akışı içerisinde ve sonrasında ortam dağınık bir görünüm arz eder. Yerler, boya damlalarına maruz kalır. Çalışma esnasında havada boya zerrecikleri oluşur. İşlem yapılacak yüzeyin işleme hazırlanması sırasında kir, pas ve lekelerden temizlenmesi gerektiğinden, ortam kirli bir görünüme bürünür. Çalışma sırasında uzun süre ayakta kalmak gerekebilir. Mesleğin icrası genellikle tek başına gerçekleştirilir. Zaman zaman meslektaşları ve iş sahibi ile iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu meslekteki kişiler; genelde inşaat sektöründe, konutlar veya işyerlerinde boyacılıkla ilgili boyama işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve yüzey kaplamacılığında çalışırlar. Bu meslek dalında iyi eğitim görmüş nitelikli eleman sıkıntısı çekilmektedir. Yeterli bilgiye ve eğitime sahip olan meslek elemanlarının iş bulmaları nispeten kolaydır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; Mesleki eğitim merkezlerinin boya, boyacılık ve yüzey hazırlama bölümünde verilmektedir. Çıraklık eğitimi kapsamına alınmayan yerlerde, usta-çırak yöntemi ile bu meslek öğrenilebilir. Bunun yanı sıra, Endüstri Meslek Liselerinin “Yapıcılık ve Mobilya Dekorasyon” bölümlerinde de bu mesleğin eğitimi ders olarak verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Boyacı ve Yüzey Hazırlamacı (Yapı) mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde haftanın 1 günü teorik eğitim verilmekte, uygulamalı eğitim ise işletmelerde görülmektedir. Eğitim programı içerisinde genel kültür derslerinin yanı sıra, ikinci ve üçüncü yıl içerisinde mesleki dersler ağırlıklı olarak yer almaktadır. Meslek eğitiminde öğrencilere, Makine ve Alet Bilgisi, Malzeme Bilgisi, Meslek Matematiği, Teknik Resim vb. derslerin yanı sıra; - Boya, boyacılık ve yüzey hazırlamada kullanılan araç-gereç ve makinelerin tanınması, işe göre malzemenin seçilmesi, - Yapılacak işin planlanması, organizasyonun sağlanması, - Yapılması gereken iş ve işlemleri tekniğine uygun olarak ve yeterli çabuklukta yapabilecek alışkanlık düzeyine gelinmesi, - Güvenli, planlı ve sıralı çalışma alışkanlıklarının kazanılması, - Ekonomik çalışma, yardımlaşma, işbirliği ve ekip halinde çalışma ruhunun geliştirilmesi, - Yangın, patlama ve iş kazalarına karşı tedbirli olunması, - Makine teçhizatının bakımlı ve tedbirli kullanılması alışkanlığının kazandırılması gibi konularda eğitim verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Boyacı ve yüzey hazırlamacı (yapı) mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER:
Duvar boyacılığı.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Çıraklık süresince yaşa uygun asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alınır. - Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır. - Bu meslek elemanları, çalışılan işyerine ve deneyime bağlı olarak değişmekle birlikte asgari ücretin 2 ile 4 katı arasında ücret alabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri. http://www.iskur.gov.tr/mydocu/yeni_iskur_sitesi/index_dosyalar/g%C3%BCndemgazete/ http://www.iskur.gov.tr/mydocu/meslek/meslek62.html http://www.iskur.gov.tr/mydocu/yeni_iskur_sitesi/index_dosyalar/spacer.gif Türkiye İş Kurumu © İşgücü Piyasası Bilgi Hizmetleri Dairesi Başkanlığı 2004-İşkur http://www.iskur.gov.tr/mydocu/meslek/starline3.gif



Saat: 19:02

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık