MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Meslekler (https://www.msxlabs.org/forum/meslekler/)
-   -   Fırıncı (https://www.msxlabs.org/forum/meslekler/10349-firinci.html)

Pollyanna 3 Ekim 2006 02:00

FIRINCI

TANIM
Ticari fırın, lokanta veya pastahanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi, fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir.

GÖREVLER
-Ekmek, börek vb. için hamuru yoğurur, -Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir, -Hamurun kıvamını gözler ve elleri ile kontrol eder, -Hamuru bıçakla veya makine ile istenilen boylarda keser, -Şekillendirilmiş hamuru tepsilere veya tablalara koyar, -Hamuru belirli bir kabarma haddine ulaşıncaya kadar beklettikten sonra uzun saplı ağaç kürekler kullanarak fırına sürer, -Termostat veya rutubet tesisatını ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol eder, -Fırında kalma süresine dikkat ederek veya fırındaki maddenin görünüşüne bakarak pişme kıvamını gözler, -Pişme süresi sonunda fırının kapağını açarak fırın küreği ile pişen maddeleri (ekmek vb.) çıkartır, -Pişme durumunu eliyle kontrol eder, -Gerektiğinde fırının bakım ve temizliğini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Un, su, tuz, şeker, yumurta, yağ, maya, susam, hamur, pekmez, tahin, içli pide malzemeleri, uzun saplı ağaç kürek, odun, terazi termometre, hamur teknesi, hamur yoğurma kazanı, hamur tahtası, hamur tezgahı, hamur kesme aleti (keski), sarmaşık ocak.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fırıncı olmak isteyenlerin; -El becerisine sahip, -El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, -El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip, -Yeni şeyleri denemekten hoşlanan, -Temizlik ve tertibe önem veren, -Bedence güçlü kimseler olmaları beklenir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fırıncılar, fırınlarda, ekmek fabrikalarında, makarna, bisküvi gibi unlu ürünler üreten işletmelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı unlu, kokulu, sıcak ve gürültülüdür. Fırıncılar birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

-Fırıncı, ekmek fabrikalarında, ticari fırınlarda, lokantalarda, pastanelerde, turistik otellerde çalışabilir.
-Teknolojinin gerektirdiği yeniliklere uygun elemana ihtiyaç vardır. Özellikle de modern eğitim (okul-işletme) görmüş elemana her zaman gereksinim olacaktır. -Modern araç ve gereç ile makinelerin kullanımları bedenen yapılan işlerin azalmasına dolayısıyla çalışanların sayısında da bir düşmeye neden olmaktadır. -Yeterli sermaye ve deneyime sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
-Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde fırıncılığa yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.
-Mesleğin eğitimi bazı yerlerde mesleki eğitim merkezlerinde verilmesine karşın, büyük bir bölümü halen geleneksel eğitim şekli olan "Usta-Çırak" usulü ile işbaşında öğrenilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; -En az ilköğretim okulu mezunu olmak, -14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. -Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, -Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Fırıncı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Geleneksel eğitimde (usta-çırak) belli ve kesin bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Adayın genel kavrama, öğrenme yeteneği ve isteğine göre bu süre 2 ile 3 yıl arasında değişiklik arz eder.

MESLEKTE İLERLEME
-Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Fırıncı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. -Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER:
Hamurkarlık (Ekmek), Pastacılık (Ekmek), Pişiricilik (Ekmek), Aşçılık.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilere pratik eğitimleri boyunca, işverenleri tarafından asgari ücretin brüt tutarının %30'undan az olmamak üzere aylık ücret ödenir, Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. Mesleki eğitim sonrasında iş piyasasında asgari ücretle iş bulabilirler. Ücret kişinin deneyimine ve işyerinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Kendine ait işyeri olan meslek elemanlarının kazanç durumu aldıkları siparişe ve yaptıkları işe göre değişmektedir.Kendi işyeri olanların kazanç durumu çok değişkendir. İşyerinin konumuna, ürünlerin çeşitliliğine ve kalitesine bağlıdır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

-İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.


MaKaLeLe 16 Şubat 2007 00:25



asla_asla_deme 17 Ekim 2008 16:11

Günümüzde inanılmaz bir ürün çeşitliliğine ulaşmış olan fırıncılığın tarihi ekmekle başlar. Çünkü, içine katılan çeşniler­le tadı ne kadar değişirse değişsin, fırında pişirilen bütün hamurlu yiyeceklerin temel maddesi ve pişirme yöntemi ekmekle aynıdır

Fırıncılıkta ve pastacılıkta kullanılan deği­şik hamurların çoğu un. su, yağ, yumurta, şeker ya da tuzla hazırlanır. Ekmek hamurun­da olduğu gibi kek ya da pasta hamurunun da kabararak hafif ve süngerimsi bir yapı kazan­ması için bazı kabartıcı maddeler gereklidir. Bunun için genellikle kabartma tozu. amon yak tuzu (amonyum karbonat) ve krem tartar (hidrojenli potasyum tartarat) kullanılır. Be­yaz bir köpük haline gelinceye kadar çırpılmış yumurta akı da hamurun kabarmasını sağlar. Buna karşılık, ekmek yapımında kullanılan ekmek mayası fırıncılıkta ve pastacılıkta kul­lanılmaz; mayalı hamurdan yapılacak yiye­ceklerde bira mayası çok daha iyi sonuç verir . Bu temel maddelerin değişik ölçülerde karıştırılması ve hamurun içine ce­viz, badem, fındık, kuru üzüm, limon kabuğu rendesi, vanilya, kakao, tarçın gibi tat ve koku verici maddelerin katılmasıyla çok deği­şik lezzette yiyecekler hazırlanabilir. Fırının sıcaklığı ve pişirme süresi de kuşkusuz yiyece­ğin tadını büyük ölçüde etkiler.

Fırıncılık bugün büyük ölçüde makineleş­miş olan önemli bir işkoludur. Ekmek fab­rikalarında olduğu gibi bisküvi fabrikala­rında da kullanılacak gereçleri otomatik ola­rak tartan, hamuru karıştırıp yoğuran ve sürekli bantla fırına gönderen, hemen hemen aynı tipte makineler kullanılır. Bisküvi, ma­yasız hamurdan yapılan, ağızda dağılacak ka­dar gevrek bir çeşit kurabiyedir. Latince'den türeyen adı da "iki kez pişmiş" anlamına gelir; çünkü ilk bisküviler iyice kuruyup gevrek olması için iki kez fırınlanırdı. Bugün de, sıcaklığı iyi ayarlanmış bir fırında küçük ve yassı parçalar halinde pişirildiği için bütün suyunu kaybederek kurur. Böylece, nem al­mayacak biçimde paketlendiğinde uzun süre tazeliğini koruyabilir.

Bisküvi gibi bozulmadan saklanabilen ku­rabiyeler, peksimet, gevrek ve galetalar da büyük çapta üretilerek pastanelerde ve bak­kal dükkânlarında satışa sunulur. Ama bütün fırıncılık ürünleri bu kadar dayanıklı olmadı­ğından, çoğunun yapıldığı gün tüketilmesi gerekir. Hem bu nedenle, hem de insanlar her gün taze olarak hazırlanmış özel yiyecek­lerden hoşlandıklarından, en büyük kentlerde bile bisküvi fabrikalarının yanı sıra geleneksel fırıncılık mesleğini sürdüren küçük fırın ve pastaneler bulunur. Bu fırınlarda susamlı simitler, içine kıyma, peynir, ıspanak, patates gibi değişik katkılar konmuş çeşitli börek ve poğaçalar, paskalya çörekleri, tarçınlı ceviz ezmesiyle yapılmış ay çörekleri, acı badem kurabiyeleri, üzümlü ya da kakaolu kekler, meyveli turtalar, jöle, marmelat, krema, taze meyve ya da erimiş çikolata sosuyla çeşnilen­dirilmiş çeşit çeşit pastalar her gün yeniden yapılıp taze olarak satışa sunulur.
Her ülkede varlığını sürdüren bu küçük fırınlar, genellikle o ülkenin mutfağına özgü, en sevilen yiyecekleri yaparlar. Örneğin Fran­sızların mayalı hamurdan yapılmış, yarımay biçimindeki "kruasan"ları ve meyveli tartları pastanelerden hiç eksik olmaz. İtalyanlar'ın "pizza"ları ünlüdür. İngiltere'deki küçük fı­rınlarda akşam çayı için hazırlanmış kekler ve sütlü ekmekler, İngiltere ile ABD'de elmalı "pay'Tar, İskandinav ülkelerinde Danimarka çöreği, Almanya'da ve öbür Orta Avrupa ülkelerinin bazılarında "ştrudel" denen, içine elma ve ceviz ezmesi, kuru üzüm, tarçın koyulmuş, üstü pudraşekcrli çörekler satılır


MsxLabs & Temel Britannica



Saat: 12:26

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık