MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Turizm (https://www.msxlabs.org/forum/turizm/)
-   -   Dünya Kentleri: San Francisco (https://www.msxlabs.org/forum/turizm/12920-dunya-kentleri-san-francisco.html)

Hi-LaL 9 Kasım 2006 05:15

Dünya Kentleri: San Francisco
 
2 ek

San Francisco

Alıntıdaki Ek 63561

FRİSCO olarak da bilinir, ABD’de California eyaletinin kuzeyinde kent ve liman.

San Francisco iliyle aynı alanı kaplar. Büyük Okyanus ile San Francisco Körfezi arasındaki yarımadanın kuzey ucunda yer alır. ABD’nin batı kesiminin başlıca kültür ve mali hizmetler merkezi olan San Francisco, aynı zamanda ülkenin en kozmopolit kentlerinden biridir. San Francisco kentinin yüzölçümü 120 km2, metropoliten alanmki ise 6.428 km2’dir.

16. yüzyılda Juan Rodriguez Cabrillo ve Sir Francis Drake gibi kâşiflerin San Francisco Körfezinin çevresinde dolaşmalarına karşın, körfeze ilk kez 1775’te Juan Manuel de Ayala komutasındaki bir İspanyol gemisi girdi. Körfez kıyılarına yerleşen ilk Avrupalılar, 1776’da Jose Joaquin Moraga ve Francisco Palöu’nun önderliğinde Monterey’den gelerek bölgeye yerleşen bir grup göçmen oldu. Aynı yıl bölgede askeri bir üs ile San Francisco de Asis Misyonerliği kuruldu. Yaklaşık yarım yüzyıl sonra, misyonerlik merkezinin yaklaşık 4 km doğusundaki Yerba Buena’da bir köy ortaya çıktı. ABD 1835’te San Francisco Körfezini Meksika’dan satın almak için bir girişimde bulunduysa da sonuç alamadı.

ABD’li göçmenlerle Meksika birlikleri arasındaki çarpışmaların sonunda, bölge Haziran 1846’da ABD’nin denetimi altına girdi ve Haziran 1847’de Yerba Buena’nın adı San Francisco olarak değiştirildi. 1848’de bölgede altın bulunmasından sonra nüfusu hızla artmaya başlayan kent, 1860’larda ve 1870’lerde modem bir kent durumuna geldi. 1906’daki deprem ve yangın kente büyük zarar verdi ve San Francisco 1906-10 arasında yeniden inşa edildi. 1989’daki deprem Marina Bölgesi’nde hasara neden oldu.

San Francisco, bir dizi tepenin üzerinde kurulmuştur. Bu tepelerin en yüksekleri, Davidson ve Sutro tepeleri ile İkiz Doruklar, en ünlüleri ise 1870’lerde kentin seçkin kişilerinin görkemli malikâneler yaptırdığı Nob Tepesi ile Telegraph Tepesidir. Altına hücum döneminde kurulan eski kentin yerinde bugün iş merkezi ile Çin mahallesi ve Kuzey Kumsalı bulunur. Iş merkezi, 52 katlı Bank of America ve 48 katlı Transamerica Corporation binaları gibi gökdelenleriyle dikkati çeker. Batıda, Golden Gate Köprüsü’nün yakınlarında, ABD ordusuna ait bir yerleşme olan Presidio yer alır. Presidio’nun güneyinde bir çöl alanının ağaçlandırılmasıyla oluşturulan Golden Gate Parkı bulunur.

San Francisco’nun nüfusunun heterojen yapısı kentin görünümüne de yansımıştır. Asyalılar' İtalyanlar, Siyahlar ve İspanyol kökenliler gibi farklı etnik toplulukların yaşadığı mahallelerin her birinin kendine özgü bir atmosferi vardır. Asya dışındaki en kalabalık Çinli topluluğunun yaşadığı Çin mahallesi renkli dükkânları ve lokantalarıyla dikkati çeker. Nüfusun çoğunluğunu belirli bir etnik topluluğun oluşturduğu öteki mahalleler arasında, Japon mahallesi, Rus Tepesi, Siyahların çoğunlukla olduğu Fillmore Caddesi ve Orta Amerika ve Meksika’dan gelen göçmenlerin yaşadığı Mission sayılabilir.
San Francisco’da kışlar yağışlı ve ılık, bahar ayları güneşli, yazlar ise sisli ve serin geçer. Ortalama sıcaklık 17°C, ortalama yıllık yağış miktarı ise 533 mm’dir; bu miktarın yaklaşık tamamı kasım ve nisan ayları arasında düşer.
Alıntıdaki Ek 63562

Kent ekonomisi hizmet sektörüne dayanır. Bankacılık hizmetleri açısından, New York’tan sonra ikinci sırada yer alan kentte, Bank of America, Wells Fargo & Company ve Crocker National Bank gibi bankaların merkezleri vardır. Pacific Stock Exchange’in de merkezi San Francisco’dadır. Sanayinin ikincil bir uğraş olduğu kentteki başlıca sanayi dalları kumaş ve giyim eşyası üretimi ile gıda işleme ve gemi yapımıdır. San Francisco Gümrük Bölgesi yoluyla yapılan ithalat ve ihracat işlemleri San Francisco Körfezi kıyısındaki San Francisco, Oakland, Alameda, Sacramento ve Stockton birleşik limanlarından yürütülür.
Kentteki başlıca yükseköğretim kurumları San Francisco Üniversitesi, San Francisco Eyalet Üniversitesi, Golden Gate Üniversitesi, City College of San Francisco ve San Francisco Sanat Enstitüsü’dür.

San Francisco metropoliten alanına gelişmiş bir karayolu ağı hizmet verir. Yapımı 1972’de tamamlanan 120 km uzunluğundaki Körfez Bölgesi Hızlı Ulaşımı (BART) sistemi San Francisco’dan körfezin doğu kıyısındaki Oakland ve Berkeley’e uzanır. San Francisco-Oakland Körfezi Köprüsü kenti körfezin doğu kıyısına, Golden Gate Köprüsü ise Marin iline bağlar. Kentin yaklaşık 11 km güneyinde uluslararası bir havalimanı vardır. Nüfus (1990) kent, 723.959; San Francisco metropoliten alanı, 1.603.678; San Francisco-Oakland-San Jose metropoliten alanı, 6.253.311.

kaynak: Ana Britannica


volture 21 Aralık 2009 21:28

1 ek
San Francisco
ABD'de, Pasifik kıyısında, aynı adı taşıyan çok elverişli bir koyda kurulmuş büyük liman kenti; endüstri ve kültür merkezi (Kaliforniya).

Los Angeles'in 560 km. kuzeybatısında bulunan San Francisco'nun nüfusu 753.900, çevresindeki uydu kentlerle birlikteyse 5.700.000'den fazladır. San Francisco, ABD'nin güneybatısında büyük bir kentleşme bölgesinin merkezidir (San Francisco, San Mateo, Palo Alto, Richmond, Berkeley, Oakland, Alameda vb.). Çok etkin bir liman ve ABD'nin başlıca endüstri, malî ve ticarî merkezlerinden biri olan San Francisco; elverişli iklimi, mimarî ve doğal güzellikleri (Golden Gate, Transbay köprüleri; koy çevresindeki tepeler üzerinde değişik görünüşlü semtleri), üniversiteleri (Berkeley, Palo Alto) ve çok sayıda yüksekokulları, araştırma enstitüleri, sanat enstitüleriyle dikkati çeker.
Alıntıdaki Ek 63563
Kent 1776'da İspanyollar tarafından kuruldu. 1846'da Birleşik Devletler'e geçtikten sonra, özellikle 1849'da başlayan "altına hücum" döneminde hızla gelişmeye başladı. 1869'da ilk kıta aşırı demiryolunun terminali oldu, fakat 1906'da meydana gelen şiddetli deprem ve onu izleyen yangınla büyük ölçüde zarar gördü. 1945'te Birleşmiş Milletler'in kuruluş toplantısı burada yapılmış ve 1951'de Japonya-ABD barış antlaşması burada imzalanmıştır.

MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Efulim 7 Ağustos 2012 17:11

1 ek
San Francisco
ABD'nin en büyük 13. şehri ve California eyaletinin en büyük 4. şehridir.2004 yılında tahmini nüfusu 744.230'dir.


Tarih
Amerikan Yerlileri San Francisco Körfezi olarak bilinen bölgeye ilk olarak 10.000 yıl önce yerleşmişlerdi, Avrupalı yerleşimcilerden önceki bilinen en son yerleşke ise Yelamu dir. 19. yüzyılın ortalarına doğru, hastalık ve Avrupalı yerleşimcilerle savaşlar nedeniyle bütün yerli aşiretler yok olmuştu.

San Francisco Körfezi'ne ulaşan ilk Avrupalı bu bölgeye 1770 yılında gelen İspanyol Kaşif Don Gaspar de Portola'dır. İlk İspanyol misyonu olan Mission San Francisco de Asis, 6 yıl sonra kurulmuştur. Bugün Presidio ve Alcatraz adaları olarak bilinen bölgelerde ufak askeri kalelerle Yerba Buena adlı ufak bir köy kurulmuştur. İspanya bu limanı İspanyol Devrimi'ne kadar elinde tutmuş olsa da 1792 yılından itibaren bölgede kürk ticareti amacıyla İngiliz yerleşimleri de kurulmuştur. Bölgede Avrupalılar yanında Ruslar da bugünkü Kuzey Kaliforniya'nın güneyindeki Sonoma County'deki Fort Ross'a kadar koloniler kurmuşlardı.
Alıntıdaki Ek 63564
Bölge Meksika'nın İspanya'dan bağımsızlığını elde etmesiyle Meksikalıların eline geçti. Bu dönemde bölgedeki Avrupalı ve Amerikan yerleşimleri arttı. 1847'deki Amerika-Meksika Savaşından sonra bölge ABD'nin eline geçti.


Safi 18 Nisan 2017 00:23

1 ek
SAN FRANCİSCO
ABD'de kent.

Kaliforniya'da; 723 959 nüf. (1990); San Jose’ye kadar uzanan yerleşme alanında 6.2 milyondan fazla. Ünlü bir köprüyle aşılan Golden Gate'in güney kıyısında kurulmuş kent, görünümünü daha da güzelleştiren tepeler üzerinde yayılmaktadır (kremayerli tramvayları da ünlüdür). Coast Ranges'ler aracılığıyla okyanusu orta vadiye bağlayan geçidin ağzında, elverişli bir konumda olması kente büyük yararlar sağladı. XIX. yy. sonunda batı kıyısının başlıca limanıydı (Seattle ve Los Angeles o zamanlar henüz birer köydü). Kent, önce körfezin doğu kıyısında (Oakland, Berkeley, Alameda), sonra batı kıyısında ilk çekirdeğin güneyinde (San Mateo, Redvvood City, Palo Alto, San Jose) yayıldı. Deniz ticareti (özellikle Asya ve Havvaii ile), hizmetler kesimi (finans, turizm) ve sanayi (petrol arıtması, özellikle körfezin doğu kıyısında gemi ve otomobil yapımı) San Francisco'nun başlıca iktisadi etkinlikleridir. Sanat müzeleri: M. H. De Young Memorial Museum ve California Palace of the Legion of Honor, vb.
Alıntıdaki Ek 63565
—Tar. Yerba Buena ('İyi Of) adıyla tanınan kent, 1776 yılında Juan Bautista de Anza tarafından kurulan, aziz Francesco d'Assisi'ye adanan bir İspanyol misyonu çevresinde gelişti. 1846 yılında Amerikalıların Meksika'dan aldığı kente 1847'de San Francisco adı verildi. Altına hücum (1849), doğudan başlayan ilk demiryolunun gelişi (1869), Uzakdoğu'yla ilişkilerin kurulması, Panama kanalının açılması kentin gelişmesinde önemli rol oynadı. San Francisco 1906'daki bir depremden, daha sonra da bir yangından büyük zarar gördü.

San Francisco konferansları


ikinci Dünya savaşı'nın doğurduğu uluslararası toplantılar.
—Birinci San Francisco konferansında (25 nisan - 26 haziran 1945), Birleşmiş miletler antlaşması hazırlandı. (BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRGÜTÜ.)
—ikinci konferans (4-8 eylül 1951), Japonya ile eski düşmanlarının birçoğu arasında barış antlaşması hazırlandı. SSCB dahil 48 devlet bu konferansa katıldı; komünist Çin çağrılmamıştı. SSCB, Polonya ve Çekoslovakya antlaşmayı imzalamayı reddettiler Bonin ve Ryukyu adalarıyla eskiden Japonya'nın mandası olan yerler ABD'nin stratejik vesayetine bırakıldı. Japonya, Formoza (yazgısı belirlenmedi), Pescadores ve Sahalin’in güneyinde Kuriller’den, Antarktika bölgesiyle Spratly ve Paracel adaları üzerindeki haklarından vazgeçti.

Kaynak: Büyük Larousse


Safi 18 Nisan 2017 00:29

1 ek
SAN FRANCİSCO
Alıntıdaki Ek 63566

ABD nin Büyük Okyanus kıyısındaki en önemli limanı ve mali merkezi olan San Francisco, California eyaletinin kuzeyinde yer alır. Yaklaşık 5 km uzunluğundaki Golden Gate Boğazı, San Francisco Körfezi'ni Büyük Okyanus'a bağlar. Genişliği 5-19 km arasında değişen, 97 km uzunluğundaki bu körfez dünyadaki en iyi doğal limanlardan biridir. Körfez kıyısı boyunca San Francisco ve birçok başka kent yer alır. Körfez çevresindeki bu metropoliten alanın nüfusu 5.514.000'dir (1982).

Golden Gate Boğazı'nın güneyindeki tepelik yarımada üzerinde kurulmuş olan San Francisco 120 km2'lik bir alanı kaplar; nüfusu 753.930'dur (1988). Kentin üzerine kurulduğu dik tepelerin arasında birbirini kesen yollar uzanır. San Francisco'daki çok sayıda güzel parktan biri olan Golden Gate Parkı kentin merkezinden batıya, Büyük Okyanus kıyısına doğru uzanır.

San Francisco'nun iklimi yumuşaktır; kışlar ılık ve yağışlı, yazlar serin ve sislidir. Ortalama sıcaklık 17°C, ortalama yıllık yağış 790 milimetredir. Kentin en önemli caddesi olan Market Caddesi, liman bölgesi Embarcadero'dan başlayarak güneybatıya doğru uzanır ve kentin merkezindeki Twin Peaks'e ulaşır. Dünyanın en dik sokaklarından birkaçı Market Caddesi'nden başlayarak Nob, Russian ve Telegraph tepelerine doğru çıkar. San Francisco'nun 43 tepesinden en yükseği 280 metre yüksekliğindeki Davidson Tepesi'dir.

Kentin toplumsal yaşamında önem taşıyan, belediye binası, opera binası, konferans salonu, konser salonu, kütüphane gibi birçok yapı Market Caddesi'nin üzerinde yer alır. San Francisco'daki birçok önemli yapı arasında 48 katlı Transamerica Corporation binası da vardır. Eski fabrikaların onarılarak lokantalar, dükkânlar ve sanat galerilerine dönüştürüldüğü Cannery ve Ghiradelli meydanları hem kent halkının, hem de turistlerin sevdiği buluşma yerleridir.
San Francisco Körfezi'ndeki 5 köprünün en ünlüsü Golden Gate Köprüsü'dür. İki ayağı arasındaki uzaklık 1.280 metre olan bu asma köprü 1937'de tamamlanmıştır. San Francisco Uluslararası Havaalanı'nın yanı sıra daha küçük başka havaalanları, son derece gelişmiş bir karayolu ağı ve bilgisayarlarla denetlenen bir metro sistemi San Francisco metropoliten alanında ulaşımı sağlar.

Dünyanın her köşesinden gelerek San Francisco'ya yerleşmiş olan pek çok insan arasında İtalyanlar, İspanyollar, Meksikalılar, Portekizliler, Ruslar, Japonlar, Filipinliler, Almanlar, Fransızlar, İngilizler ve İrlandalılar vardır. Çin dışındaki en kalabalık Çinli topluluğu San Francisco'nun Çin Mahallesi'nde yaşar.
San Francisco, ABD'nin batı bölgesinin mali, ticari ve ulaşım merkezidir. San Francisco Borsası, New York Borsası'ndan sonra ABD'deki ikinci büyük borsadır. Kentteki önemli bir ekonomik etkinlik de deniz taşıma-cılığıdır. San Francisco, körfez çevresindeki öbür limanlarla birlikte ABD'nin en çok mal yüklenen 10 limanı arasında yer alır.

Kentteki öbür önemli ekonomik etkinlikler arasında bilgisayar sanayisi, reklamcılık, ticaret ve turizm sayılabilir. Büyük bölümü körfez çevresindeki küçük kentlerde toplanmış olan öbür sanayi kuruluşları içinde birçok uzay ve elektronik sanayisi kuruluşu vardır.

San Francisco Körfezi'ne ilk ayak basan beyaz, İspanyol kâşif Juan Manuel de Ayala idi (1775). İspanyollar 1776'da yanmada üzerinde bir kale ve misyonerlik kurdular. Zamanla yakında bir de köy kuruldu. O zaman Yerba Buena adı verilen ve Meksika toprağı olan bu yerleşim 1846'da ABD'nin denetimine geçti ve adı, kentin koruyucusu olarak kabul edilen Assisili Aziz Francesco onuruna San Francisco olarak değiştirildi. California'da altın bulunduktan, kıtanın doğu ve batı kıyılarını birleştiren ilk demiryolu 1869'da tamamlandıktan sonra kent hızla gelişti (ALTINA HÜCUM). Nisan 1906'daki deprem ve onu izleyen üç günlük yangın kentin büyük bir bölümünü yok etmiş, ama kent hızla yeniden kurulmuştur.
Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin imzalandığı Birleşmiş Milletler Konferansı 1945'te San Francisco'da toplanmıştır. 1951'de Japonlar'la yapılan ve II. Dünya Savaşı'nın bitişini belirleyen barış antlaşması da San Francisco'da imzalanmıştır.

kaynak: Temel Britannica



Saat: 04:32

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık