MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Siğil (Verruca) (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/172519-sigil-verruca.html)

drzombie 25 Mayıs 2008 18:12

SİĞİLLER / VERRUCA VULGARİS veya
HUMAN PAPİLLOMAVİRÜS İNFEKSİYONU

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Siğiller; derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papillomavirüs / HPV olarak bilinen bir virüse ait infeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler.(1)

KAÇ ÇEŞİT SİĞİL VAR?

Siğilleri 4 ana grupta toplayabiliriz

1-YAYGIN SİĞİLLER/VERRUCA VULGARİS: Ellerde, parmaklarda ve tırnak çevresinde görülen bu tip siğiller çok yaygındır.Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (tırnak yeme/yolma, vb.) daha kolay çıkar.çocuklarda sık görülür.

2-AYAK TABANI SİĞİLLERİ/PLANTAR WARTS:
Tek veya çoklu gruplar (mozaik warts) halinde olabilir.Diğer siğillerden farklı olarak deri içine gömülü görünümdedirler ve ağrı yapabilirler. Vücut ağırlığının basısına bağlı olarak bu şekilde gelişirler. Üzerlerinde kanama odaklarını gösteren kırmızı/siyah noktacıklar olabilir.Ağrı, siğilin büyüklüğüne ve derinliğine (basıya) göre değişir.

3-DÜZ SİĞİLLER/FLAT WARTS:
Nispeten küçük,yumuşak ve üzerleri düz siğillerdir.Sayıları çok fazla olabilir. Vücudun her yerinde olabileceği gibi, yoğunluk yüz ve saçlardadır.Düz olmaları nedeniyle gözden kaçabilirler.

4-ETEK SİĞİLLERİ/GENİTAL WARTS/KONDİLOMA:
Erişkinlerde daha sık görülür ve yaşam kalitesini etkiler. Farklı büyüklük ve sayıda olabilir. Genital organların dışında ve bayanlarda vajen, servix gibi iç kısımlarda da olabilir.Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda rastlanır. Bu tip, özellikle bayanlarda servixi (rahim ağzını) uzun süre tedavi edilmeksizin tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir.

NASIL BULAŞIR?

Siğiller direk kişiden kişiye temasla bulaşır.Nadiren indirek yollarla bulaşabilir. Siğiller bulaştıktan sonra hemen belirmezler.Kuluçka dönemi aylarca sürebilir. El, ayak tabanı ve düz siğillerin bulaşma riskleri düşüktür.Ancak etek siğillerinin bulaşma özelliği çok yüksektir,bulaşma yolu da cinsel temastır. Siğillerin indirek bulaşma yolları arasında ortak kullanılan havlu,bornoz terlik gibi giysiler ile havuz,hamam ve kaplıca alışkanlıkları riskli olabilir.

BÖLGESEL YERLEŞİM VE BULAŞICI ÖZELLİKLERİ
NEDEN FARKLIDIR?

Siğil virüslerinin /HPV, 100 farklı tipi bulunduğu anlaşılmıştır.(HPV 1,HPV 2 vb) Bunlardan yaklaşık 10 tanesi özellikle genital bölgeye yerleşmeye eğilim göstererek, çok kolay bulaşır ve tedaviye direnç gösterirler.Bu nedenle bunlara YÜKSEK RİSK GRUBU SİĞİLLER adı verilir (2).Bunların içinde HPV16 en azgın olanıdır ve rahim ağzı kanserlerinde doku içinde sık rastlanır.

NEDEN HERKES DE SİĞİL OLMAZ?

Siğiller her bünyeye giremez; girse bile üreyemez.Deri bütünlüğünün bozulması (tırnak yiyen/yolan kişiler),bağışıklık sisteminin bozulması(kansız/anemi veya kanser hastaları,bağışıklık sistemini baskılayan ilaç alanlar vb.),allerjik bünyeli olma durumlarında infeksiyon kolay yerleşir.Yoğun stresi olanlar,sıkı diyet veya düzensiz/dengesiz beslenenlerde,aşırı çalışma ve yorgunluk halleri,çok eşli ve güvenlik önlemi olmaksızın cinsel temasta bulunanlarda, ortak havlu, bornoz kullananlarda,havuz,hamam,jakuziyi sık kullananlarda bulaşma riski yüksektir.

SİĞİLLER MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ Mİ?

Çocuklarda siğillerin çok büyük bir kısmı tedavi gerektirmeksizin zaman içinde kendiliğinden kaybolur.Ancak kendiliğinden kaybolmanın kimlerde oluşacağı öngörülemediğinden,diğer kişi ve bölgelere yayılmasını önlemek için tedavi gerekir.
Erişkinlerde ise kendiliğinden kaybolma çocuklar gibi kolay ve kısa zamanda gelişmez.Özellikle yüksek risk grubuna dahil olan HPV tiplerinin fonksiyonları tedaviye bile direnip nüksedebilirler.Bu tip siğiller uzun süre tedavi edilmeksizin kalırlarsa bulundukları bölgede kanserleşme riski taşırlar.Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidirler.

SİĞİLLERİ NASIL TEDAVİ EDERİZ?

Siğilleri tedavi etmek için 100'ün üzerinde seçeneğimiz vardır.Ancak tedavi hastanın yaşı,siğilin tipi,yerleştiği bölge ve maddi imkanlara göre değişir.Bir diğer sınıflandırma da tedavinin hasta veya hekim tarafından uygulanmasına göre belirlenmesidir.
Cerrahi tedavi yöntemleri, cryo,laser,elektrokoter,cerrahi eksizyon hekimlerin uygulayabileceği yöntemlerdir. Dıştan, salisilik asit,5-FU, podophyline uygulamaları ise hastaların evde kendilerinin tatbik edebilecekleri yöntemlerdir.
Alternatif olarak immunoterapi, interferon ve imiquimod (ALDARA) düşünülebilir.

SİĞİL İÇİN DOKTORA GİTMESEM OLMAZ MI?

Hocaya okutmak,sarımsak sürmek,sigara basmak gibi bilimsel olmayan yöntemler hastalar tarafından devamlı sorulur. Ancak HPV infeksiyonlarının yüksek risk grubuna dahil olmayan tiplerinde, döküntüler çoğu zaman hiçbir uygulama yapılmaksızın da zaten gerileyebilir.Bu nedenle "okuttum kayboldu" öyküleri muhtemelen bu tip gerileyen döküntülerdir.Ancak strese bağlı olarak gelişen siğillerde bir büyünün veya hocanın sıkı bir telkini veya hipnoz bir anlamda psikoterapi yerine geçebilir.Zararı olmadığından ülkemizde çoğu zaman hastalar hekime de danışmadan bu uygulamayı yaparlar.Her halükarda doğru olan uzman hekime danışmaktır.

SİĞİL DEVAMLI TEKRARLIYOR İSE...

Bu durumlarda şu ihtimaller akla gelir:
-
Hasta tedaviyi tam uygulamıyordur
-
Hastanın vücut direnciyle ilgili sorunlar vardır.(kansızlık, parazit, kronik infeksiyonlar ve böbrek yetmezliği, atopik bünye,immünyetmezlik,beslenme bozukluğu vb.)
- Hastanın yoğun stresi devam ediyordur.
-
Siğil, yüksek risk grubuna dahil bir HPV tipine aittir.(HPV 16 gibi)
-
Yakın çevrede bulaş kaynağı olabilir.

YENİ GELİŞMELER VAR MI?

Var.En önemlisi gerek koruyucu, gerekse de tedavi edici HPV aşılarıyla ilgili deneysel çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiği ve hayvansal çalışmalarının bitmekte olduğudur.


volture 5 Temmuz 2008 18:29

Siğil İçin:
Kayın kabuğu

- Dünyanın her yerinde, yüzyıllardır siğil tedavisinde kullanılan bir şifalı bitki. Eğer taze kayın kabuğu bulabiliyorsanız, yaş olan iç kısmı aşağıya gelecek şekilde doğrudan siğilin üstüne yerleştirin. Taze kabuk bulamazsanız, bir-iki çay kaşığı toz haline getirilmiş kayın kabuğunu bir fincan kaynar suda 10 dakika demlendirip için ya da siğilin üzerine sürün.


Pasakli_Prenses 13 Eylül 2008 19:43

Siil http://www.alternatif-tip.net/hastaliklar/sigil.2.jpg

Siğil, verruca parmak siğili ve genital siğilin resmi (condylomata acuminata)
Siğil iyi huylu deri değişimleri olup, bunun 100?e yakın türü vardır ve bu rahatsızlıklara human papilloma virüsleri (HPV) sebep olur. Human papilloma virüslerine kısaca papilloma virüsleride denir Bu virüslerin hücre zarı yoktur ve 50 nm (nanometre) büyüklüğünde olup insan hüresinin çekirdeğine yerleşirler ve derinin yapısın bozarak siğile sebep olurlar. Almanyada yılda ortalama 800.000 kişi bu rahasızlığa yakalanmaktadır. Siğil genelikle zararsızdır, fakat nadiren deri kanserine sebep olur. Cinsel organlardaki incir siğili olarak bilinen siğilse bulaşıcıdır ve cinsel organlarda tahribat yapar.

Siğil türleri:
Siğilin bilinen 100?e yakın türü vardır ve bunları dört ana grupta toplayabiliriz.
a-) Basık siğil:
Basık veya düz siğil olarak bilinene siğile latince verrucae planae juveniles denir. Bu siğile papilloma virüsleri sebep olur. Basık siğil ur şeklinde, mercimek büyüklüğünde, basık hafif kızarık ve genelikle yuvarlaktır. Bu mercimak büyüklüğündeki basık, kırmızımsı siğile latince papula (papule) denir. Basık siğil alın, yüz, ağız ve kollarda olur. Papula genelikle küçük çocuklar, çocuklar ve nadirende yetişkinlerde görülür.

b-) Düğüm siğil:
Düğüm siğiline latince verrucae vulgaris denir ve bunada papilloma virüsleri sebep olur. Bu öncekilerden farklı olarak düz değildir, yani düğüm gibi yukarıda durur ve zamanla sertleşerek kemiksi ve grimsi bir hal alır, üzeri pörtükleşir. Düğüm siğili toplu iğnenin başı ile mercimek büyüklüğünde olabilir. Düğüm siğilleri vücudun hemen her yerinde görülmesine rağmen genelikle eller, yüz ve tırnak altında görülür. Düğüm siğili bulunduğu çevreye göre çeşitli şekiler alır.

c-) Tiken siğili:
Tiken siğili olarak adlandırabileceğimiz, bu siğil ayak tabanında olur ve içeri doğru büyüdüğünden ayağın üstüne basınca çok ağrı verir. Ayağa tiken batmış gibi ağrı verdiğinden tiken siğili denir. Tiken siğilinin özeliği olduğu yerde kemiksi sertleşme oluşur ve bu sertliğin üzerinde kırmızımsı ve siyahımsı noktalar vardır. Tiken siğilinin sebep olduğu iç kanama dışarı çıkar ve deri üzerinde kırmızımsı ve sıyahımsı nokta şeklinde lekeler oluşur. Bu lekeler mozaik gibi bir görünüm verir. Tiken siğili her yaşta ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık genelikle sauna, yüzme havuzu, kapalı spor salonu ve işyerlerinde toplu giyinme ve duş alınan mekenlarda buluşur.

d-) İncir siğili:
İncir siğiline latince ??condylomata acuminata?? (kondilomata akuminata) denir ve bu siğil genelikle nemli ve sıcak deri aralıklarında ve mukozada oluşur. Bu nedenle daha çok anüs, rektum (son bağırsak), erkeklerin penis ve kadınların vajinasında görülür. Bu organlar ve dokularda tahribat oluşmuşsa enfeksiyon daha kolay yayılır. Enfeksiyondan önce papula (küçük kırmızı, basık ve mercimek büyüklüğünde kabarcık) oluşur. Genelikle birçok siğilden kümeler oluşur ve bunlar önce tuta benzer ve sonra azarak incir şeklini alırlar. Bu nedenlede incir siğili diyede anılır.

Siğilin Teşhisi:
Siğilin görünümü bulunduğu yer aslında onu tanımak ve teşhis etmekte çok kolaydır. Eller ve ayaklar üzerinde pörtüklü ve pullu düğüm şeklinde yukarı kalkıkdır. Bazen ortasında siyah nokta olur. Ayak tabanındaki siğiller derinin içine doğru büyür ve dış yüzeyi düz olup kemik gibi siyah ve kırmızımsı noktalarla bezenmiştir. Cinsel organlardaki incir siğili ise genelikle birçoğu bir arada olup tedavi edilemezse azar ve incirin görünümü gibi bir görünüm verir.

Ne yapılabilir?
1-) Şayet 45 yaşının üzerinde siğil görülürse mutlaka doktora görünmek gerekebilir. Zira kötü huylu ur olabilir, bu nedenle teşhis şarttır.
2-) Şayet yüzme havuzu ve sauna gibi umuma açık yerlere gidince ayakları mutlaka dezenfekte etmek gerekir.
3-) Siğilleri kendiniz tedavi etmeye kalkarsanız, yani keserek, yolark veya ısırarak koparmaya çalışırsanız, virüsler serbet kalır ve dahada yaygınlaşır.
4-) Banyodan sonra siğilli nokta nasır taşı ile törpülenir, fakat kanatmamak gerekir.
5-) Bazı kocakarı ilaçları etkili oluyorsaki olabilir, buna karşı bu tür ilaçlardan dolayı immün sisteminin uyarılıp harekete geçmesindedir.

Siğilin tedavisi:
Siğil bazen kendiliğinden iyileşir. Siğile karşı oldukca çok doğal veya kimyasal ilaç vardır ve bunların etkileri tartışılmaktadır.
1-) Salisilik veya laktikasitten yapılan damlama ve bantlar mevcuttur. Bandı yapıştırmadan önce siğilin etrafındaki derinin tahrip olmaması için, siğilin çevresine çinko merhemi sürülür.
2-) Tiken siğili ise doktor tarafından laserle amaliyat edilir veya burada tentür, ya siğile sürülür veya alınır.
3-) Bazı alkalik minerallerin karışımından oluşan özel tebeşir siğillere sürülerek tedavisi yapılır.


pesimist 9 Mayıs 2011 21:49

Siğil nedir, nasıl tedavi edilir?

Vücutta iyi huylu deri kabartıları olarak bilinen ve bulundukları bölgede görünümü bozan siğiller kolayca bulaşabiliyor. Tedavisi zor olan siğiller özellikle ortak kullanım alanları ve eşya aracılığıyla yayılıyor.
Tıp literatüründe “verruka vulgaris”, halk arasında “siğil” olarak adlandırılan hastalık, derinin üst tabakasına ve mukozalara yerleşen HPV (human papilloma virüs) enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Toplumun yaklaşık yüzde 10’unda görülüyor, çocuklarda ve gençlerde daha sık ortaya çıkıyor. Lezyonların görüntüsü yerleştiği bölgelere ve virüsün tipine bağlı olarak değişiyor.
HPV tiplerinin 150’nin üzerinde olduğunu belirten Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Tuğba Yüzüak Türe, “Virüs ile enfekte olduktan 2 ile 9 ay arasında gözle görülür belirtiler oluşur. Ancak bu süre bazen çok daha uzun sürebilir” diyor.
Siğillerin sadece ellerde değil tüm vücutta görülebildiğini belirten Dr. Türe, siğillerin en tehlikeli özelliğinin bulaşıcılık olduğunu belirtiyor. Mukozaya yerleşen siğillerin kanser riski taşıdığını, bu nedenle zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Türe, hastalığın seyri hakkında şu bilgileri veriyor:
“Görüldüğü bölge ve klinik HPV tipine bağlı olarak değişiklik gösterir. Klinik görünüme ve yerleşim yerine göre adlandırılır. En yaygın görülen tipi “verrüka vulgaris”dir. Çoğu kişi tarafından siğil olduğu rahatlıkla anlaşılır. Sıklıkla ellerde, tırnak etrafında, kollarda, bacaklarda görülmekle birlikte; vücudun herhangi bir bölgesine yerleşebilirler.
Görünümleri kabarık, düz veya saplı olabilir. Genellikle deri rengindedir, yüzeyi pürüzlü veya düz olabilir, ayrıca dokunulduğunda kabalaşma hissi verir. Tırnak yeme alışkanlığı olanlarda tırnak etrafına yayılım bazen dilde ve ağızda da görülebilir. Özellikle ellerinde siğilleri olan annelerin, çocuklarında alt temizleme esnasında bulaşma ile makat ve genital bölgede siğiller oluşabilir.
Siğiller kişiden kişiye direkt temas ile bulaşırlar. Genital siğiller en sık cinsel temasla bulaşır. Ancak indirekt bulaşmalar da gözlenebilir. Havuz kenarları, ortak kullanılan banyolar, hamam, kaplıcalar gibi ıslak ve sıcak ortamlardan, ortak kullanılan havlu, bornoz ve terliklerle de bulaşma görülebilir.”
Ayak tabanı siğillerinin tedavisi daha zor
Ayak tabanı siğillerinin, diğer siğillere göre daha kalın ve çok sayıda olduğunu, lezyonların birleşerek mozaik siğiller oluşturduğunu belirten Dr. Türe, bu siğillerin genellikle ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında oluştuğunu söylüyor ve tedavi yöntemleri ile ilgili şunları anlatıyor:

“Görünümleri tek veya çoklu, üzerlerinde küçük siyah noktalar bulunan, yüzeyi pürüzlü hemen hemen deri ile aynı seviyede kalınlaşmalar şeklindedir. Vücut ağırlığının etkisi ile deri yüzeyinden kabaramazlar ve derine doğru ilerlerler ve ağrı yaparlar. Derin yerleşimli olduklarından tedavisi diğerlerine göre daha güçtür. Ayak tabanının aşırı terlemesi, sürekli nemli ortamda bulunması tedaviyi güçleştirir.
Rahim ağzı kanserine neden olabilir
Düz siğiller, genellikle deri renginde veya hafif kahverengimsi, üzeri düz, deriden çok hafif kabarık, zor fark edilen çok sayıda, oldukça küçük kabarıklıklar şeklindedir. Genellikle yüz ve boyun ve göğüs bölgesine yerleşirler. Genital bölgede de görülebilir. Bazen ellerde ve bacaklarda da görülebilir. Genellikle hastalarımız siğilleri benlerle karıştırır ve sayıları artığında bize başvurur. Özellikle
kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden olabilirler. Ayak tabanındaki siğiller ağrı yapması, yüzeyinin kalınlaşması sebebi ile nasırlarla sıkça karıştırılır. Özellikle çocuklarda nasır şüphesi varsa mutlaka çok yayılmadan hekime başvurmak gerekir. Yüzdeki düz siğiller ise güneş lekeleri ile karışabilir.

Bulaşma riski yüksek

Enfeksiyonun vücuda girişi ve siğil oluşumu için kolaylaştırıcı faktörler vardır. Deri bütünlüğünün bozulması virüs için giriş kapısı oluşturur (küçük yara ve kesikler, tırnak yeme alışkanlığı). Kişinin bağışıklık sisteminin bozulması (kansızlık, beslenme bozuklukları, kontrolsüz diyetler, aşırı yorgunluk, stres, düzensiz uyku), bağışıklığı baskılayan hastalık veya ilaç alımı, alerjik yapı, çok eşlilik (özellikle genital siğillerde) bulaşma riskini yükseltir.

Yayılmadan tedavi edilmeli

Çocuklarda görülen siğiller bir yıl içinde kendiliğinden gerileyebilir. Ancak bunun garantisi yoktur. Bu süre içinde tedaviyi çok daha güçleştirecek kadar yayılabilir ve çevresindekileri de enfekte edebilir. Erişkinlerde ise kendiliğinden gerileme oldukça nadirdir. Hastalığın tanısı konulduğunda tedavi edilmesi en doğru olandır. Özellikle mukozalara yerleşen tipleri (genital bölge, makat, ağız içi) kanser oluşumu için risk oluştururlar.

Tedavi yöntemleri ve süresi değişebilir

Siğillerin tedavisinde kullanılan yöntemler virüsün yerleştiği dokunun yıkımına yönelik fiziksel ve kimyasal uygulamalardır. Çeşitli kimyasal solüsyonlar, elektrokoterizasyon, krioterapi (sıvı nitrojen) uygulamaları en sık kullanılanlardır. Hiçbir tedavi virüse özgü değildir, bu nedenle çeşitli tedavi yöntemleri kullanılır. Tedavinin seçimi kadar, kişinin bağışıklık sisteminin cevabı da tedavi başarısını etkiler. Kimi hastalarda tek seans ile tedavi sağlanırken, bazılarında tekrarlayan ve uzun süren tedaviler gerekebilir.”



kalennder 9 Haziran 2012 17:59

Arkadaşlar tamamen siğiller ve siğillerin tedavisi ile ilgili bir blog oluşturulmuş..

Ayak tabanındaki siğillerden tutun yüzde çıkan siğillerin tedavisine kadar siğillerle ilgili ne ararsanız var:)

Bence siğil sorunu olanların göz atmasında büyük fayda var..

Detaylı bilgi için tıkla >> Yüzdeki siğillerin tedavisi


Efulim 12 Ekim 2012 11:48

Siğil (Verruca)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Deride ve en çok ellerde, parmakların yan ve üst yüzeylerinde çıkan pürtüklü, küçük, zararsız ur. Saman rengi, düz çıkıntılar, topluiğne başı, bezelye büyüklüğünde grimsi, girintili çıkıntılı ya da pürtüklü kabarcıklar biçimindedir. Etmeni özel bir virüstür. Genellikle çocuklarda görülür. Bulaşıcı olup kendiliğinden geçer. İlâçla ya da elektrikle dağlama (koterizasyon) yapılarak ve radyoterapi (ışın tedavisi) ile yok edilebilir. Bazı hayvanların derisindeki küçük, nokta biçimindeki çıkıntılara da siğil denir.



Saat: 08:56

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık