MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Genel Galeri (https://www.msxlabs.org/forum/genel-galeri/)
-   -   İnci Resimleri (https://www.msxlabs.org/forum/genel-galeri/179079-inci-resimleri.html)

Misafir 7 Haziran 2008 18:26

İnci Resimleri
 
Denizin Göz Kamaştıran Mücevherleri: İnciler
İnsan dünya üzerinde her nereye gözünü çevirip bakacak olsa ihtişamlı bir yaratılış, kusursuz bir tasarım ve hayret verici özelliklerle karşılaşır. Bu kitap boyunca verdiğimiz örnekler bu ihtişamın yalnızca birkaç küçük detayıdır. Allah insanlar için yeryüzünde görünümü son derece güzel olan pekçok bitki ve hayvan türü yaratmıştır. Doğadaki her detayı insanın zevk duyacağı, lezzet alacağı şekilde var etmiştir. Tüm bunlarla birlikte yeryüzünde pek çok süs eşyası da Allah tarafından yaratılarak insanların hizmetine sunulmuştur. Bu süs eşyalarından biri olan inciler ihtişamlı güzelliklerinin yanısıra, her yönden ilginç özelliklere de sahiptirler.
İncilerin oluşum aşamaları hayranlık uyandırıcıdır. İncileri genellikle inci midyesi denilen ve pek çok türü bulunan istiridyeler üretirler. Bu istiridyelerin kabuklarının dirençleri oldukça yüksektir. Açılması son derece zor olan dış kabuklarının kalsiyum karbonat esaslı olan bileşimleri birçok düşman için de caydırıcıdır. Kalsiyum karbonat maddesi aynı zamanda istiridyenin inciyi oluşturmasında da önemli rol oynamaktadır.

İstiridyeler içlerine kum, çakıl veya zarar verecek parazit organizmalar girdiğinde bundan rahatsız olurlar. Bu gibi durumlarda bir korunma yöntemi olarak bu davetsiz misafiri izole ederler ve üzerini sedefle kaplamaya başlarlar.

İşte bu kaplama işlemi incinin oluşumundaki ilk aşamadır. İstiridyenin içine giren yabancı cisimler incilerin oluşması için bir çekirdek görevi görürler. Yıllar boyunca bu çekirdek maddenin üstü ince kalsiyum karbonat katmanlarının üst üste gelmesiyle kaplanacaktır.
İstiridyenin içine giren yabancı cisimler incilerin oluşması için bir çekirdek görevi görürler. Yıllar boyunca bu çekirdek maddenin üstü ince kalsiyum karbonat katmanlarının üst üste gelmesiyle kaplanacaktır.

Peki istiridyenin içinde sedef maddesi nasıl oluşmaktadır? İstiridyenin iç derisindeki katmanlarda sedefi oluşturan iki ana madde bulunur.

Bir katmanda inciyi meydana getiren ve "aragonite" adı verilen, kalsiyum karbonat içerikli bir mineral, diğerinde ise incideki bu aragonite maddesini bir arada tutacak olan uhu benzeri "conchiolin" maddesi bulunur. Aragonite yarı şeffaf bir madde olduğu için inciye parlaklık kazandıracaktır. Bu iki maddenin istiridye (aslında beyni bile olmayan bir et parçası) tarafından üretiliyor olması, sonra bunların biraraya gelip bir toz tanesini kaplayarak inci gibi bir güzelliği oluşturması elbette ki düşündürücüdür. İstiridyenin korunma amaçlı ürettiği inci, insanlar için estetik bir süs olarak yaratılmaktadır.

Allah Rahman Suresi'ndeki;
"İkisinden de inci ve mercan çıkar." (Rahman Suresi, 22)
ayetiyle incilere dikkat çekmiştir. Ayrıca Kuran'da, dünyada insanlara bir güzellik olarak sunulan incilerden cennet süslerinden biri olarak da bahsedilmektedir.

İnci nasıl oluşur?
Kültür incileri, canlı istiridyelere (Akoya veya güney denizi incileri) veya midyelere (tatlı su incileri) yerleştirilen ve genellikle doğal kabuktan bir boncuk veya etli bir doku parçası olan bir küçük uyarıcıdan elde edilir. İstiridyeler veya midyeler, uyarıcıya tutunan ve 'sedef' denilen bir madde salgılar. Ortaya çıkan sedef tabakaları incileri oluşturur.

Kaç yılda elde edilir?
Bir inci elde etmek genellikle birkaç yıl sürer. Midyelerin üç yıla kadar süren olgun bir yaşa gelmesi gerekir. İncinin tam büyüklüğüne ulaşması bir üç yıl daha sürebilir. İncinin oluşmasını sağlayan doğal uyarıcı inciyi şekil bozukluğuna uğratabilir ya da istiridye hastalıktan dolayı ölebilir. Beş ila 10 yıllık bir dönemin sonuna kadar, yalnızca istiridyelerin yüzde 50'si canlı kalır. Üretilen incilerden ise yalnızca yaklaşık yüzde 5 kadarı en iyi mücevher üreticileri için yeterli kaliteye ulaşır. Başından itibaren inci yetiştiricisi, birçoğu hiçbir üretimde bulunmayacak veya ölecek olan her istiridye için 100 dolardan fazla harcama yapar.

Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:
  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Daviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.


Misafir 10 Haziran 2008 17:04



Misafir 11 Haziran 2008 18:17



Misafir 19 Haziran 2008 11:28


Yuvarlak İnciler
Yuvarlak inciler kusursuz bir küre şekline sahiptirler. Bir inci kabuklu deniz hayvanının içerisinde ne kadar fazla kalırsa şeklinin de o oranda bozulduğu ve yuvarlaklığını kaybettiği bilinmektedir. Hem büyük hem de kusursuz yuvarlaklığa sahip inciler oldukça ender bulunmaktadır. Bulunanların birçoğu ise Güney Denizi'nden çıkarılmaktadır.




Yuvarlağa Yakın İnciler
Yuvarlak incilerle şekil farkı çıplak gözle görülemeyen, küre şekline çok yakın incilerdir. Şekil, incinin kalitesi açısından önemli bir faktör olduğu için, gözle görülemeyen bu şekil farkı bile incinin değerini düşürür. 20. yüzyıldaki kültür incisi üretiminin tüm dünyaya yaygınlaşmasından önce doğal yollarla elde edilen incilerin bir çoğu yuvarlağa yakın incilerdendi.




Oval İnciler
Genelde tatlı su kabuklu hayvanlarının ürettiği inciler farklı şekillere meyillidir. Bunun en yaygın örneği ise oval incilerdir. Tatlı su kültür incilerinin Çin'de üretilmeye başlaması ile dünyada yaygınlaşmıştır. Değerli olanları simetrik şekle sahip oval incilerdir. Oval formu sıklıkla, aynı kabukta büyüyen iki incinin birleşmesinden doğar.


Buton(Düğme) İnciler
Birçok insan kabuklu deniz hayvanlarının bir tek inci ürettiğini zannader. Bunun aksine tek bir kabuklu hayvan bir düzine inci üretebilir. Buton şeklinin oluşumu da bu sebeptendir. Diğer incilerin arasında kalanlar yana doğru genişleyerek bu şekli alır. Yüzyılın başında Amerikan tatlı su incilerinden üretilen bu inciler tekstilde düğme olarak kullanılmış ancak plastik sanayinin gelişimi ile geri planda kalmışlardır.



Biwa İncileri
'Biwa'; Japonya'nın Kyoto şehrinin yakınındaki bir gölün ismidir. Bu göl Japon tatlı su incisi üretiminin merkezidir. İlginç şekil ve renkleriyle ünlü olan bu inciler halen sadece Japonya'da üretilmektedir.

Ünlü İnciler

Paulding Farnham tarafından Tiffany & Co. için 1904 yılında tasarlanan bu eşşiz broş, platinyum, pırlanta ve Missisipi tatlı sus incilerinin kombinasyonuyla oluşturulmuştur. Tatlı sus incilerinin asimetrik olmaya yatkın karakteri bu broşta farklı bir tasarımın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ünlü Amerikan opera sanatçısı Lillian Russell tarafından alınan broş en son olarak Amerikan Doğal Tarih Müzesi'ndeki yerini almıştır.




Afrodit İğnesi (Aphrodite Pin)

Günümüz Kıbrıs'ında Kouklia olarak blinen yerleşimin yakınındaki Afrodit Tapınağı'nda bulunmuştur. Bulunduğu lahitte açıkca yazılmıştır ki; Aratas'ın eşi Paphoslu Afrodit Eubola tarafından kullanılmıştır. En eski İnci örneklerinden biri olan bu mücevher, eski çağlarda Kıbrıs ve ortadoğu'nun en önemli din merkezlerinden biri olan Paphos M.Ö. 294 yılında Mısır kontrolüne geçmesiyle Afrodit Tapınağı'na adanmıştır. Günümüzde ise diğer birçok tarihi eser gibi TheBritish Museum'da serglenmektedir.



26.6 gramlık bu tatlı su incisi, İskoçya nehirlerinde bulunan en mükemmel incidir. Abernathy incisi hem boy hem de kalite olarak bulunması en nadir incilerdendir.
Abernathy İncisi 1967 yılında profosyonel bir inci dalıcısı olan Bill Abernathy tarafından İskoçya'daki Kay nehrinde
garip şekilli bir istiridyenin içerisinde bulunmuştur.
Abernathy incisinin ünü bütün ülkeye yayılmış ancak sanayi devriminin tatlı su kaynaklarına verdiği kalıcı zarar istiridye nüfusunu ortadan kaldırmış ve bir efsaneye dönüşen bu incinin herhangi bir eşi daha bulunamamıştır.
1992 yılına kadar Cairncross şehrinde bir mücevher dükkanında muhafa edilen inci daha sonra ismini açıklamak istemeyen bir müşteriye satılmıştır.



Arco Vadisi İncisi


Marko Polo'nun rivayetine göre; 1495 gramlık bu devasa inci, Çin imparatoru tarafından ünlü Moğol hükümdarı Kubilay Kağan'a hediye edilmiştir.
Barok şekilli inci en son olarak Abu Dabi'deki bir açık artırmada 8 milyon USD karşılığında ismini açıklamayan bir Fransız kolleksiyonere satılmıştır.


Doğal inciler arasında en büyüğü olarak da adlandırılan 'Allah İncisi'nin hikayesi 2500 yıl öncesine kadar dayanır. 6350 gramlık inci ilk olarak Taoizm'in kurucusu Lao Tzu tarafından barış ve uyumun sembolu olarak adlandırılmış ama daha sonra kaybomuş ve nihayet 1934 yılında Filipinler'de Etem adında bir inci dalıcısı bulmuş ve 'Allah İncisi' ismini vermiştir. 40 milyon USD değer biçilen inciyi Usame Bin Ladin'de almaya çalışmış ama VictorBarbish adlı bir koleksiyoner incinin sahibi olmuştur.


Umut İncisi (Hope Pearl)

Tuzlu su yumuşakcaları tatlı su akrabalarına nazaran daha büyük oldukları için genelde incileri de o nispette büyük olur. Ancak çok nadir de olsa tatlı su incilerinin de devasa boyutlara ulaşabilmesi mümkündür.Bunun en canlı örneği ise umut incisidir. 1170 gramlık bu inci genel olarak saf bir beyaz ışık verse de, yeşilimsi bir bronz renge de sahiptir.
19.yüzyılın ünlü bankerlerinden Henry Hope tarafından satın alınan inci günümüzde Londra Doğal Tarih Müzesi'nde sergilenmektedir.


Gümüş renkli ,emsalsiz ,131 gramlık ve kusursuz damla şekliyle La Peregrina tarih boyunca gözden düşmemiştir.
Orijini Güney Amerika'ya dayanan La Peregrina 16. yüzyılda İspanyol denizciler tarafından Kral II.Phillip'e verilmiş o da İngiliz kraliçesi Mary'a düğün hediyesi olarak sunmuştur.
Yüzyıllarca İspanyol kraliyet ailesince saklanmış daha sonra da Fransız saraylarını süslemiştir.
1969 yılında İngiliz aktör Richard Burton tarafından 37 bin USD karşılığında satın alınıp eşi Elizabeth Taylor'a sevgililer günü hediyesi olarak verilmiştir. Pırlanta ve yakutlarla süslü bu mücevher halen son sahibinin boynunu süslemektedir.

Tarihte İnci

Binlerce yıl önce, yazılı tarihten uzun zaman evvel, ilk insan ilk inciyi muhtemelen deniz kıyısında yiyecek araken keşfetmiştir.
Tarih boyunca inci, sıcak iç parıltısı titrek yanar dönerliği ile, en çok değer verilen ve aranan değerli taşlardan biri olmuştur. Birçok kültürün dininde mitolojisinde en eski zamanlardan beri inciye sayısız atıf bulunabilir. Hindular inciyle ay arasında bir bağ kurmuş, evlilik serenomilerinde ise saflığın bir sembolu olarak eşe hediye edilmiştir.
Eski Mısırlılar inciler kendileriyle birlikte gömecek kadar değer vermiştir. Markus Antonius'tan bir bahis kazanıp bütün bir ülkenin varlığını bir öğünde yutabilmek için, Kleopatra'nın tek bir inciyi bir kadeh şarap içerisinde eritip içtiği rivayet edilir.
Bilinen ilk inci takı milattan önce 520 yılında ölen bir Pers kraliçesinin lahitinde bulunmuştur. Günümüzde Paris'deki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
Eski Roma'da inciler, varlık ve sosyal statünün en üstün simgesi olarak kabul edilmiştir. İnci mücevher takabilmek ise yalnızca aristokratlar için bir lükstü. Grekler inciye hem rakipsiz güzelliği hem de aşk ve evlilik ile ilişkisi dolayısıyla çok değer vermiştir.

http://www.goldstore.com.tr/images/bilgi/inci-tarih-1.jpg



Kraliçe Mary(1867-1953)'nin


Doğalve Derin Bir Pembeye



Sahip İnci Mücevheri

Asil sınıftan güzel genç kızların zarif inci kolyeler taktığı Karanlık Çağlar boyunca kahraman şövalyeler incileri genellikle savaş alanlarına taşımışlardır. Parlak değerli taşların sahip olduğu sihrin kendilerini zarar görmekten koruyacağına inanmışlardır.
Rönesans, Avrupa kraliyet saraylarının inciler içerisinde yüzdüğüne tanıklık etmiştir. İncilere çok değer verildiğinden dolayı, çok sayıda Avrupa ülkesi asil sınıf dışındakilerin inci takmasını yasaklayan kanunlar çıkarmıştır. Avrupa'nın Yeni Dünya'ya yayılışı sırasında, Orta Amerika sularında inci bulunması, Avrupa'nın servetine servet katmıştır. Ne yazık ki denizde yetişen değerli taşlara yönelik açgözlülük ve zaaf, 17 yüzyılda bütün Amerikan inci istiridyesi popülasyonunun tükenmesine yol açmıştır.
1900'lerin başında doğal incilere yalnızca zengin ve ünlüler ulaşabilmiştir.1916 yılında, ünlü Fransız kuyumcu Jacques Cartier, değerli gayrımenkul karşılığında iki inci kolye vererek New York'un ünlü Beşinci Caddesi'ndeki mağazasını almıştır.
Bugün inci yetiştiriciliğinin ilerlemesi ile, inciler herkes tarafından alınabilmekte ve bulunablimektedir. Kültür incileri doğal incilerle aynı özellikleri paylaşmakta olup canlı istiridyeler tarafından yetiştirilmektedir. Tek fark insan tarafından gerçekleştirilen az miktardaki teşviktir.


Eski çağlardan beri, inci kusursuz güzelliğin simgesi olmuştur. Bilinen en eski cevher olup yüzyıllar boyunca en değerli taş olarak kabul edilmiştir. M.Ö. 520 yılında ölen bir Pers prensesinin lahdinde bulunan, bilinen en eski mücevher parçası Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Eski insanlar için inci ayın simgesiydi ve sihirli güçlere sahipti. Klasik Roma'da yalnızca belirli rütbeye sahip insanların inci mücevher takmasına izin verilirdi. Edebi olarak inci kelimesinin Latince karşılığı 'eşsiz' demektir ve bu, iki incinin birbirine benzemediğinin kanıtıdır.

İnciler saflığı ve masumiyeti simgelemeleri nedeniyle ideal düğün hediyesi olarak kabul edilmiştir. Hindu dininde, delinmiş incinin hediye edilmesi ve delinmesi evlilik törenin bir parçasını oluşturmuştur.
Romantik dillerde (İspanyolca, Fransızca, İtalyaca) margarita inci demektir. İnci kelimesi İngilizce dilinde 14. yüzyılda görülmüştür. Onüçüncü ve ondördüncü yüzyıllarda inciler, Avrupa'da şahsi süs olarak çok moda olmuştur. İngiltere Kraliçesi I.Elizabeth'in dizlerine kadar uzanan 7 adet inci kolyesi bunun kanıtıdır. Hem erkek hem de kadın giysileri incilerle işlenmiştir.
Amerika kıtalarında hem İnkalar hem de Aztekler, güzellikleri ve sihirli güçleri dolayısıyla incilere değer vermişlerdir.


http://www.goldstore.com.tr/images/bilgi/inci-tarih-2.jpg



Kraliçe I. Elizabeth ve Ünlü İnci Kolyeleri


Misafir 19 Haziran 2008 11:38

İnci Hakkında





İstiridye ve İnci



İstiridye gibi kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle ziynet eşyası olarak kullanılan küçük tanedir. Bunlar, küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler. Hayvanın vücuduna bir kum tanesi, bir parazit veya yapay olarak bir sedef parçası girince, kendini koruma amacıyla etrafını kaplayan sedefimsi bir madde salgılar. Böylece tabaka üst üste gelerek küresel inci meydana gelir.
Eski bir Arap efsanesi bize, incilerin, ayışığı ile dolu çiğ damlaları okyanusa düştüğü ve istiridyeler tarafından yutulduğu zaman oluşturulduğunu anlatır. Modern bilimsel açıklama bu kadar romantik olmamakla birlikte,yine de oldukça büyüleyicidir.

Bu nedenle sonuçta ortaya çıkan çekirdek, doğal incide olduğundan çok daha büyüktür. Yine de güzel ve taş kalitesinde bir inci yaratmaya yetecek kadar sedef (uyarıyıcı kaplayan salgılanmış sıvı) tabakası bulunduğu sürece, çekirdeğin büyüklüğünün güzellik veya dayanıklılık açısından hiçbir önemi yoktur.
Esas olarak üç tip inci vardır: doğal, kültür ve taklit.
Bir kültür incisi de yukarıda belirtilen işlemler sonucu oluşur. Tek fark, uyarıcının cerrahi olarak yerleştirilmiş bir boncuk veya Sedef denilen bir kabuk parçası olmasıdır. Bu kabuklar genellikle kendi açılarından kaliteli inciler için uyarıcı katalizörleri olarak önemli miktarlarda para eden sürtülerek parlatılmış istiridye kabuklarıdır.

İnciler tatlı veya tuzlu su kaynaklarından gelebilir. Tipik olarak tuzlu su incileri daha yüksek kaliteli olma eğilimine sahiptir; buna rağmen kalite bakımından yüksek kabul edilen tatlı su incisi türleri de vardır. Tatlı su incileri, en sık rastlananı kabarmış pirinç görünümü olduğu halde, şekil olarak çok düzensiz olma eğilimine sahiptir. Bununla birlikte, değeri belirleyen, incinin kaynağından ziyade tek tek incileri özellikleridir.
Bir inci elde etmek için kullanılan yönteme bakılmaksızın, süreç genellikle birkaç yıl sürer. Midyelerin. Üç yıla kadar sürebilecek olgun bir yaşa gelmesi ve sonra bir uyarıcının yerleştirilmesi veya doğal olarak girmesi gerekir. Uyarıcı yerleşir yerleşmez, incinin tam büyüklüğüne ulaşması bir üç yıl daha sürebilir. Uyarıcı genellikle reddedilebilecek, inci müthiş bir şekilde şekil bozukluğuna sahip olacak veya istiridye hastalıktan veya sayısız komplikasyondan dolayı ölebilecektir. Beş ila on yıllık bir dönemin sonuna kadar, yalnızca istiridyelerin %50'si canlı kalmış olacaktır. Üretilen incilerden ise yalnızca yaklaşık %5 kadarı en iyi mücevher üreticileri için yeterli kalitede olacaktır. Başından itibaren inci yetiştiricisi, birçoğu hiçbir üretimde bulunmayacak veya ölecek olan, yetiştirilmiş her istiridye için 100 USD'den fazla harcama yapacağını tahmin edebilir.



İstiridye ve İnci




Tuzlu Su Kültür İncisi

Taklit inciler tamamen ayrı bir olaydır. Çoğu durumda bir cam boncuk, balık pullarından yapılan bir solüsyonun içerisine daldırılır. Bu kaplama ince olup sonunda aşınabilir. Sahte inciler dişlerinizin üzerinde kayar, halbuki gerçek incilerin üzerindeki sedef tabakası pürüzlü bir his verir. Mayorka Adası, taklit inci sanayii ile tanınır.

İnciler Nerede Bulunur?

İTarihsel olarak dünyanın en iyi incileri, İran Körfezi'nden, özellikle bugün Bahreyn olarak bilinen yerden gelmektedir. İran Körfezi'nin incileri, nefeslerini tutarak dalış yapan dalgıçlar tarafından yaratılan ve toplanan doğal incilerdir. Körfez incilerinin özel parlaklığının sırrı, muhtemelen ada çevresindeki tatlı ve tuzlu suyun benzeri olmayan karışımından elde edilmiştir. İran Körfezi'nin doğal inci sanayii, büyük petrol birikimlerinin keşfedilmesi ile 1930'ların başında ne yazık ki birdenbire sona ermiştir. Bir zamanlar inci için dalış yapanlar, zenginliği, petrol sanayii tarafından getirilen ekonomik patlamada aramıştır. Sızan petrolden kaynaklanan su kirliliği ve istiridyelerin gelişigüzel aşırı avlanması esas olarak bir zamanlar Körfez'in inci üreten eski sularını mahvetmiştir. Bugün inci dalgıçlığı yalnızca bir hobi olarak yapılmaktadır. Yine de Bahreyn, yüksek kaliteli inciler için en önde gelen ticaret merkezlerinden biri olarak kalmaktadır. Aslında, bölgenin mirasını korumak çabası içerisinde, kültür incileri Bahreyn inci piyasasında yasaklanmıştır.



Siyah İncileriyle Ünlenmiş Japonya'daki

Okinawa Adası


LaSalle 6 Temmuz 2009 23:52



OceaN 3 Nisan 2011 06:52



herifz 6 Ekim 2011 19:54



Mavi Peri 22 Temmuz 2012 03:25

İnciler - İnci Resimleri
 
İnci

İstiridye gibi kimi yumuşakçaların içinden çıkan ve daha çok süs eşyası olarak kullanılan küçük, yuvarlak, sert, sedefli tane. İncinin ortasında parazit, kum tanesi vb. bir çekirdek vardır. Bu çekirdek yıllarca üst üste binen kalsiyum karbonat tabakalarıyla kaplanır. Yapay olarak inci yetiştirme yöntemini 13. yüzyılda Çinliler denedi, ancak en düzgünleri 1912'den sonra Japonya'da üretilmeye başlandı. Bu yönteme göre istridyenin içine küçük bir yabancı madde sızdırılır ve zamanla hayvan bunun çevresini sarar. Dünyanın en büyük incisi, armut biçiminde, bir güvercin yumurtası büyüklüğünde ve 34 kırattır. Doğal inciler Kızıldeniz, Hint Okyanusu gibi sıcak deniz istiridyelerinden çıkarılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi




Saat: 23:43

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık