MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Zooloji (https://www.msxlabs.org/forum/zooloji/)
-   -   Arıkuşu (Merops apiaster) (https://www.msxlabs.org/forum/zooloji/199148-arikusu-merops-apiaster.html)

asla_asla_deme 15 Eylül 2008 14:23

ARIKUŞU. Avrasya, Afrika ve Avustralya' nın ılıman bölgelerinde arıkuşlannın 25 kadar türü yaşar. Bunlar göz alıcı renklerle bezen­miş çok gösterişli ve zarif kuşlardır. Bayağı arıkuşunun (Merops apiaster) erkeği ile dişisi birbirine çok benzer. İkisinin de sırtı kızıl kahverengi, gerdanı san, karnı ise yeşilimsi mavi renktedir. Uzun ve hafifçe aşağı kıvrık olan gagalarının ucu sivridir. Kuyruklarının tam ortasında, öbür kuyruk tüylerinden daha uzun olan iki tüy bulunur.


Böceklerle beslenen arıkuşlannın en sevdi­ği yiyecek, adlanndan da anlaşılacağı gibi arılardır. Bu yüzden arı kovanlannın çevresi­ne bazen 20-30 kadar arıkuşunun üşüştüğü olur. Kırlangıçlar gibi süzülerek uçan arıkuş-lan küçük gruplar halinde avlanır ve uçarken havada yakaladıklan öbür kanatlı böcekleri de yerler. Kuru dallara, telefon tellerine ve direklere tünemeyi çok seven bu kuşlar, konduklan yerden birden havalanıp bir böcek yakalayarak yeniden tüneklerine dönerler. Gagalannda tuttukları iri ve sokucu böcekleri öldürünceye kadar tüneğe çarpar, sonra bü­tün olarak yutarlar. Tek bir nota üzerinden sürekli yinelenen ötüşleri flüt sesini andırır.


Genellikle bir arada yaşamayı seven ve sürü halinde yuvalanan ankuşları yumuşak kumlu toprağı gagalanyla kazar ve çıkan toprağı ayaklarıyla iterek geriye yığarlar. Uzunluğu 2 metreyi bulabilen bu tünelin ucunda yuva olarak kullanılan yuvarlak bir oda bulunur. Dişi ankuşu kumun üstüne beş ya da altı tane beyaz yumurta bırakır.


Bayağı arıkuşu yazın Avrupa'nın güneyin­de, İspanya'dan Bulgaristan'a kadar olan yerlerde ve Türkiye'nin bütün bölgelerinde yuvalanıp kuluçkaya yatar. Sonbaharda kala­balık sürüler halinde Afrika ve Hindistan'a göç ederler. Ayrıca Türkiye'nin Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yeşil arıku­şu (Merops superciliosus) denen bir tür daha yaşar.


Arıkuşu türlerinin çoğu Afrika kıtasında dağılmıştır. Bunlardan kırmızı arıkuşu (Me­rops nubicus) bazen toy ve leylek gibi iri kuşların sırtında yolculuk yaparak, kuşlardan ürküp kaçışan çekirge gibi böcekleri yakalar. Aynı amaçla kamyonları izlediği de olur.




Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


_EKSELANS_ 11 Haziran 2013 14:01

Avrupa arı kuşu
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Pair_of_Merops_apiaster_feeding.jpg/260px-Pair_of_Merops_apiaster_feeding.jpg

Avrupa arı kuşu
(Merops apiaster), arı kuşugiller (Meropidae) familyasına ait bir kuş türü.

Özellikleri
Bu tür, diğer arı kuşugiller gibi zengince renkli, zarif bir kuştur. Kahverengi ve sarı üst parçaları, yeşil kanatları, siyah gagaları vardır. 27–29 cm uzunluğuna ulaşabilirler. Eşeyler benzerdir.

Beslenme

İsmindende anlaşıldığı gibi en çok arılarla beslenirler, yanı sıra böcekleri de yerler. Yemeden önce, böceği defalarca sert bir yüzeye vurarak iğnesini çıkarırlar. Her gün yaklaşık 250 arı tüketirler.

Davranış ve ekoloji

Daha çok ılıman iklimlerde açık ülkede görülen bir kuştur. Toplu halde yaşarlar. Genellikle mayıs aylarında kumsal kenarlarında, tercihen nehir kıyılarının yakınlarında yuva yaparlar. Haziran başında 5-8 tane küre gibi beyaz yumurta bırakılır. Hem erkek hem de dişi, yaklaşık 3 hafta boyunca kuluçkaya yatan yumurtalara bakar.

Yayılışı

Güney Avrupa'da ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinde ve Batı Asya'da görülürler. Kuvvetli göçmendirler, kışı tropikal Afrika’da geçirirler.


nötrino 20 Mart 2017 22:11

1 ek

Arı Kuşu!


Alıntıdaki Ek 62890
Arıkuşugiller ailesinden kuş cinsi (Bilimsel adı: Merops). 24 tür içeren arı kuşu cinsi üyelerinin tümü arı, yaban arısı vb. gibi böceklerle beslenir. Tropikal bölgelerde yaşayan türlerin gagası kıvrık, bedenleri incedir. Bütün türlerin boyları 15-36 cm arasında değişir.Renkleri genellikle canlı, göz alıcıdır.

Afrika arı kuşları çok parlak yeşil ya da cam göbeği rengindedir. Gagalarından başlayıp gözlerinin aralarından geçen siyah renkli geniş bir şerit bulunan bazı türlerin kanat uçları da siyah renklidir. Türkiye'de yaşayan türün (Merops apiaster) sırtı kızıl, karnı açık mavi, gerdanı sarıdır. Arı kuşları kuytu oyuklara yuva yapar, bazı türleri ise topluca yaşarlar. Kuluçkaya erkek ve dişi nöbetleşe yatar, yavruları da birlikte büyütürler.

Nübye Arı Kuşu (Merops nubicus)!


Orta Afrika'da yaşar ve böcekleri, özellikle arı ve yaban arılarını havada, uçuş sırasında yakalar. Uzunluğu 35 cm'yi aşar.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana



Saat: 14:05

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık