MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Ananas ve Sağlık için Faydaları (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/199819-ananas-ve-saglik-icin-faydalari.html)

CrasHofCinneT 20 Eylül 2008 12:43


http://www.cnntrap.net/NympH/ananas.JPG
(1 kalın dilim ananas=43 kalori)
Sindirim Yardımcısı ve Doğal İltihap Önleyici
Taze ananas içinde bulundurduğu protein sindiren enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek iltihapları ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır. Özellikle sinüzit, bademcik iltihabı, gut hastalığı, mafsal iltihabı yada yaralanma veya ameliyatlardan sonraki iyileşme dönemlerinde ananasın faydalı olduğu bilinmektedir. Bromelainin iltihap önleyici etkisini artırmak için ananas öğünler arasında tek başına yenilmelidir. Bu sayede ananasın içinde bulunan enzimlerin tamamının sadece sindirime yardımcı olacak biçimde kullanılmasının önüne geçilmiş olunur.


C vitamini vücudun suda çözünebilen başlıca antioksidanıdır ve vücudun suyla dolu olan bütün bölümlerini, hücrelere saldıran ve zarar veren serbest radikallerin saldırılarından korur. Serbest radikallerin, damarların tıkanmasını ve kalp hastalıklarını artırdığı, solunum yollarının spazm geçirmesi olasılığını artırarak astım nöbetlerine yol açtığı, kolon hücrelerine zarar vererek kolon kanserine ortam hazırladığı, eklem ağrılarını artırdığı, osteoartrit ve romatizmal artrit rahatsızlıklarında sakatlanma riskini artırdığı ortaya çıkarılmıştır. Böylece C vitamini yönünden zengin bir dietin, bu rahatsızlıkları önleme veya zararlarını azaltmada ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Buna ek olarak, C vitamini bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasında, kulak enfeksiyonlarında, soğuk algınlığı ve griplerde de çok etkilidir. Ananas C vitamini yönünden zengin bir besin olduğu için bolca tüketilmesi gerekmektedir.


Enerji Üretimi ve Antioksidan Müdafası için Manganez, Thiamin(B1 Vitamini) ve Riboflavin
http://www.verita.com.tr/images/pineapple-271.jpg
Ananas az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır. Manganez enerji üretimi ve antioksidan müdafası için gerekli olan birkaç enzim yönünden çok değerli kofaktördür. Manganeze ilave olarak ananas, yine enerji üretimi için gerekli olan ve enzimatik reaksiyonlarda kullanılan B vitaminleri olan thiamin ve riboflavin açısından da zengindir.


Ayrıca Ananas
Vücuttaki yağı azaltarak kanser riskini azaltır. Lifli bir besin olduğu için kroner kalp hastalıkları riskini azaltır. Doymuş yağ oranını ve kolestrolü düşürdüğü için yine kroner kalp hastalığı riskini azaltır. Vücutaki sodyum oranını azalttığı için de yüksek tansiyon riskini azaltır.

Ananas Seçerken
Tombul, taze gözüken ve mümkün oldukça en geniş olanını seçin. Ananas ne kadar genişse yenilebilir kısmı o kadar fazla olur. Taze gözüken koyu yeşil yapraklar iyi kalitede olduğunun belirtisidir. Kokusu da iyi kalitede olduğunun bir göstergesidir fakat soğuk ortamlarda muhafaza edildiği için genelde kokusu oda ortamında olmadıkça fazla hissedilmez. Yaprakların kolayca çıkabilir olması yada kabuğunun rengi ananasın olgunluğu yada iyi kaliteli olup olmadığı hakkında bilgi vermez. Ananası olgunlaşması için saklamak gerektiği hakkındaki bilgilerde yanlış yönlendiricidirler. Ananas hasat edildikten sonra ne olgunlaşır nede tadı tatlılaşır. Ananas olgunlaşmaya çok yakınken hasat edilir ve hemen pazarlara gönderilir. Bu yüzden hemen yenilmesi gerekir.

Ananasın üst yapraklı bölümünü bıçakla kesin. Daha sonra boylamasına 4 parçaya ayırıp kavun keser gibi kabuğundan meyvesini ayırıp dilimleyebilirsiniz. Eğer ananasın kabuğunu meyva salatası olarak kullanmak ve yapraklarının dekoratif bir görüntü vermesini istiyorsanız ananası boylamasına ikiye ayırıp yine kavun keser gibi etli kısmını kabuğundan ayırabilirsiniz. Elde edeceğiniz ananas kabuğunu meyve salatası, yeşil salata yada dondurma koymak maksadıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca güzel bir şekilde ananası dilimlemenin ve ortadaki sert kısmından kolayca kurtulmanın en kolay yolu bir ananas dilimleyicisi satın almaktır. Bu alet yardımıyla dilimleri çıkardığınızda elde edeceğiniz ananasın çanağını hazırlayacağınız meyve salatalarını servis etmekte dekoratif kap maksadıyla kullanabilirsiniz.

Ananas Saklarken
Ananası saklamak için streç yada alimünyum folyoya sararak kokusunun diğer yiyeceklere bulaşmasını önleyebilirsiniz. Ananas buzdolabında saklanmalıdır. Dilimlediğiniz ananasları ağzı sıkıca kapatılmış bir saklama kabında buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.


Efulim 28 Haziran 2012 15:37

Sağlıklı Beslenme - Meyveler - Ananas
 
Ananas
Ananasın içinde bol miktarda lif var. C vitaminden de çok zengin. B1 ve manganez kaynağı. Enfeksiyonlara karşı koruyucu bir yapısı var.

http://www.gurmebebek.com/images/makalefoto/ananas-crop.jpg

Faydaları
Taze ananasın içinde protein sindiren bir enzim olan bromelain var. Bu enzim sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek iltihapları ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır.

Ananasta bol miktarda B vitamini ve az bulunan bir mineral olan manganez var. Manganez enerji üretimi için vücudun ihtiyacı olan bir mineral. Yine enerji üretimi için gerekli olan ve enzimatik reaksiyonlarda kullanılan B vitaminleri olan thiamin ve riboflavin açısından da zengindir.

Bunun yanı sıra ananas stresin giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de yardımcı olur.

Aklınızda bulunsun
Taze gözüken koyu yeşil yapraklar ananısın iyi olduğunun bir göstergesi. Ananasın olgun olup olmadığını onu koklayarak da anlayabilirsiniz.

Bebeğinize ananasın kök kısmına yakın yerini kesip verin. Çünkü ananastaki şeker bu bölgelerde daha yoğun, üstelik bu kısmı daha da yumuşak.

Uyarı
Ananasın asitli bir yapısı var. O yüzden küçük bebeklerde pişiğe neden olabiliyor. Bazı bebeklerde ağız etrafında kızarıklara da yol açabiliyor. Bebeğinizin ağız etrafında bu tür kızarıklıklar oluşuyorsa bu onun ananasa alerjisi olduğunu göstermekten çok, nazik bir cilt yapısına sahip olduğunu gösterir. Ama bu konuda doktorunuza danışmayı da ihmal etmemek gerek. Ananas bu yüzden bebeğin ilk gıdaları arasında yer almamalı.

Hassas bebekler için bir yaşı beklemekte fayda var. Eğer bebeğinizin bu tür hassasiyetleri yoksa 9 aydan sonra çok küçük miktarda ananas vermeyi deneyebilirsiniz. Ama o zaman da adımları yavaş yav aş atmanızı ve üç gün bekleme kuralını uygulamanızı öneririz.

Bebeğinizin ananasın asitli yapısına tepki vermeyeceğinden emin olduktan sonra ve kendi eliyle beslenebilecek kadar büyüdüğü zaman eline bir dilim ananası kemirmesi için verebilirsiniz. Ama o zaman da yanında olun ve boğazına kaçmaması için dikkat edin. Bu iş için üretilen meyve filelerini de kullanabilirsiniz.

Bebeğinize olgun olmayan ananas vermeyin. Kendiniz de yemeyin. İshal ve kusmaya neden olabilir.

Reflüsü olan bebeklere ananas vermeyin. Reflüyü tetikliyor.

1 bardak (165 gram) doğranmış ananasta;
  • A vitamini 95.7 IU
  • C vitamini 78.9 mg
  • Folat 29.7 mcg
  • Kalsiyum 21.5 mg
  • Magnezyum 19,8 mg
  • Fosfor 13.2 mg
  • Potasyum 180 mg
  • Manganez 1.5 mg
  • Şeker 16.3 g


ölmez fenerli 18 Kasım 2012 12:38

Sağlıklı Beslenme - Meyveler - Ananas
 
Ananas
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından sıcak ülkelerde yetişen bitki ve onun meyvesi. Anayurdu Güney Amerika'dır. Meyvesi iri, güzel kokulu ve lezzetlidir, üstünde bir demet yaprak vardır. 1555'te Jean de Léry tarafından Brezilya'da bulundu, oradan İngiltere'ye götürüldü, sonra Fransa'da yetiştirildi.
Türkçe adı ile ananas veya (İspanyolcadaki adı ile piña) bir çam kozalağıyla meyvenin şekillerinden dolayı bu adı almıştır.
Ananas kelimesi lügate ilk olarak 1938 yılında kaydedilmiştir. Kozalaklı çam ağaçlarının üreme organlarının şeklinde olduğu için ve Avrupalı gezginler bu meyveyi ilk bulduklarında çam kozalağına çok benzediğinden Ananas ismini koymuşlardır. O
zamanlar çam kozalağı orijinalinin korunması için bu adı seçmişlerdir...



Saat: 19:12

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık