MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Siyaset tr (https://www.msxlabs.org/forum/siyaset-tr/)
-   -   Devlet Bahçeli (https://www.msxlabs.org/forum/siyaset-tr/20025-devlet-bahceli.html)

MaTTo 13 Şubat 2007 15:03

Devlet Bahçeli
 
Devlet Bahçeli (1948)
MsXLabs.org
http://www.biyografi.net/biyografi/resim/kisi/58.jpg

1948 yılında Osmaniye'de doğdu. Yörede Fettahoğulları olarak bilinen geniş bir Türkmen ailesine mensuptur.

İlk öğrenimini Osmaniye'de, orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. BAHÇELİ, üniversite öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisinde yapmıştır.

Dr. BAHÇELİ, başlangıcından itibaren Ülkücü Hareket'in her kademesinde görevler üstlenerek Büyük Ülkü Davası'na hizmet etti. Dr. BAHÇELİ, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde öğrenci iken Ülkü Ocağı Kurucusu ve yöneticisi olarak görev aldı. 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Dr. Bahçeli, bir yandan aktif olarak Ülkücü Hareket'te yeralırken, diğer yandan da ilmi alandaki çalışmalarını devam ettirmiştir.

1972 yılından itibaren Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı Yüksek Okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev almıştır. Dr. BAHÇELİ, yine 1970'li yıllarda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜNAY) kurucularından ve Genel Başkanlarındandır. İyi derecede İngilizce bilen Dr. Devlet BAHÇELİ, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İktisat Doktorası yapmış ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürmüştür.

Dr. BAHÇELİ yine bu süre içerisinde Türk-İslam alemi, Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Türk Tarihi ve Dış Politika konularıyla ilgilenmiş ve bu alanlarda çalışmalar yapmıştır. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra cezaevlerine doldurulan MHP ve Ülkücü kuruluşların yöneticileri ile mensuplarının haklı davalarının her platformda savunulmasında takdirle karşılanan çalışmalarda bulunmuştur.

Ülkücü kadroların yetişmesinde önemli görevler de üstlenen Dr. BAHÇELİ, Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ tarafından göreve çağırılması üzerine 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa etmiş, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultay'ında parti yönetimine seçilmiş ve Genel Sekreterlik görevine getirilmiştir.

MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi, günümüze kadar kesintisiz olarak sürmüştür. Çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı görevlerinde bulunan Dr. Devlet BAHÇELİ, 6 Temmuz 1997 tarihli 5'nci Olağanüstü Kongre sonrasında MHP Genel Başkanı görevini üstlenmiştir.

05 Kasım 2000, 12 Ekim 2003 ve 19 Kasım 2006 tarihlerindeki MHP Olağan Kongreleri'nde tekrar Genel Başkan seçilmiştir.


Misafir 21 Mayıs 2008 09:44

Devlet Bahçeli

İlk öğrenimini, 1948’de dünyaya geldiği Osmaniye'de, orta öğrenimini de İstanbul'da tamamlayan Bahçeli, lisenin ilk senesini, Emirgan Akgün Koleji’nde geçirmesinin ardından, lise diplomasını, ikinci sınıfta geçtiği Etiler Özel Ata Lisesi’nden aldı. Daha sonra, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde üniversiteye başladı. 1967 senesinde, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğrenciliği devam ederken, Ülkü Ocakları kurucusu ve yöneticisi olarak görev alan ve 1970 - 1971 yıllarını kapsayan dönemde Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği yapan Bahçeli, aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütmesinin yanı sıra, akademik çalışmalarını da sürdürdü.
1972 yılından başlayarak, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı Yüksek Okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev alan Bahçeli, 1970'li yıllarda, Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin kurucuları aralında da yer alan Bahçeli, burada genel başkanlık görevi de üstlendi.
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevine devam eden Devlet Bahçeli, bu süre zarfında, Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk Tarihi ve dış politika, Türk - İslam alemi gibi konularına yönelerek, bu alanlarda kendini geliştirdi.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra tutuklanarak cezaevlerine konan MHP ve Ülkücü kuruluşların yöneticileri ile mensuplarının yanında yer alan Bahçeli, ülkücü kadroların yetişmesinde çeşitli görevler de üstlendi.
Alparslan Türkeş tarafından göreve çağırılması üzerine, 17 Nisan 1987’de, üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden ve 19 Nisan 1987’deki, MÇP Büyük Kurultayı’nda parti yönetimine seçilen Bahçeli, daha sonra Genel Sekreterlik görevine getirildi. MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarında uzun yıllardır Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı gibi görevler üstlenen Bahçeli, Alparslan Türkeş’in, 4 Nisan 1997'de ölümünün ardından, 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresi sonrasında Genel Başkanlığa geldi.
18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde, oyların yüzde 18.2'sini alan ve 127 milletvekili ile Meclis'te yer bulan MHP’nin, ikinci parti olması sonucunda,DSP ve ANAP ile koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığına gelen Bahçeli, 28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002 tarihleri arasında bu görevi yerine getirdi.
5 Kasım 2000 Olağan Kongresi’nde tekrar Genel Başkan seçilen Bahçeli MHP’nin, 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerde yüzde 8.34 oy alarak, Meclis dışında kaldı. Genel Başkan Devlet Bahçeli, görevinden istifa kararı aldı. Daha sonra 12 Ekim 2003 tarihindeki MHP Olağan Kongresi’nde yeniden Genel Başkan seçilen Bahçeli, halen bu görevini sürdürmektedir.


asla_asla_deme 25 Nisan 2011 18:13

Devlet Bahçeli
 
Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli (1948 Osmaniye), siyaset adamı.
Alparslan Türkeş'ten sonra Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) genel başkanlığına seçildi. Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'ni (AİTİA) bitirdi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorasını tamamladı ve aynı üniversitede 1987'ye kadar öğretim üyesi olarak bulundu. 1970-71 arasında Türkiye Millî Talebe Federasyonu'nun genel sekreterliğini yaptı. Çeşitli ülkücü derneklerin kurucuları ve yöneticileri arasında yer aldı. Nisan 1987'de öğretim üyeliğinden istifa ederek MHP'nin devamı olan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçildi; partinin genel sekreterliğine getirildi. Ardından MÇP'de ve MÇP'nin adını değiştirmesiyle yeniden ortaya çıkan MHP'de genel başkan yardımcılığı, merkez yürütme kurulu üyeliği, merkez karar kurulu üyeliği, genel başkan başdanışmanlığı gibi görevlerde bulundu. Alparslan Türkeş'in ölümünden sonra, 6 Temmuz 1997'de MHP 5. Olağanüstü Kongresi'nde genel başkanlığa getirildi. MHP, 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde oyların yüzde 18'ini alarak Demokratik Sol Parti'nin (DSP) ardından ikinci parti oldu. Bahçeli, Mayıs 1999'da kurulan üçlü koalisyon hükümetinde (DSP-MHP-ANAP) başbakan yardımcısı olarak yer aldı.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


_GüzelikMeleği_ 12 Şubat 2013 19:05

Devlet Bahçeli

İlk zamanlar (1948-1967)

1948 yılında Osmaniye (Bahçe ilçesinde)'de doğdu.Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir aileye üye olan Bahçeli, ailenin 4 çocuğundan biriydi. Babasının ilk evliğinden olan 2 üvey kardeşi vardır.
İlk öğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak ilkokulunda pekiyi dereceyle tamamladı. Ailesi varlıklı olduğu için üniversiteye kadar tahsilini özel okullarda sürdürdü. Ortaokulu Servet Bahçeli adında, kendisinden üç yaş büyük, abisiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okudu. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti. Emirgan Akgün Koleji’ne yazıldı. Lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji’ne geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı.

Üniversite hayatı (1967-1971)
Devlet Bahçeli, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni(Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ) kazandı ve dış ticareti okumaya başladı. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin genel başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitmeye başladı. Ardından akademi'de Ülkü Ocakları'nı kurdu. 1970-71 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Bahçeli, bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirdi.

Asistanlık zamanı (1971-1987)
1971'de mezun oldu ve aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı Yüksek Okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Öğrencilerle yakından ilgilenen bir akademisyendi. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneğinin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlığını yaptı.
Devlet Bahçeli, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Dr. Bahçeli yine bu süre içerisinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Türk Tarihi ve Dış Politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.

Siyasi Hayatı (1987- )
17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultayında parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi.
MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı görevlerinde bulundu ve 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongre sonrasında Genel Başkanlığı görevini üstlendi. 1999'da yapılan genel seçimlerde MHP'nin ikinci parti çıkması üzerine DSP ve ANAP ile koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcılığına geldi. 2002 genel seçimlerinde partisi baraj altında kalınca milletvekili seçilemedi. 2007 Türkiye genel seçimleri'ne Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak katıldı. Partisinin barajı geçmesiyle birlikte yeniden milletvekili olarak meclise girdi. 24. Dönem Osmaniye Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiştir.

Özel hayatı
Hiç evlenmemiştir.



Saat: 12:01

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık