MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Kırmızı benler hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/208781-kirmizi-benler-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Ziyaretçi 8 Kasım 2008 18:24

Vücudumda çok yerde küçük kırmızı var bunların sebebi ve çözümü nasıldır?


fadedliver 8 Kasım 2008 18:37

_"Ben" dediğimiz şey tam olarak nedir?
Halk arasında genellikle çok farklı şeylere "ben" deniyor. Bunların arasında gerçek anlamda ben denilen belirtiler, derinin rengini veren melanin maddesini yapan hücrelerden oluşanlar.
_Benler nasıl oluşurlar ve neden vardırlar?
Oluşum sebebi kesin belli değil. Ama esas olarak kişinin kendi yapısı, tamamen kendi genlerindeki özelliklere bağlı. Bir kısmı doğumsal olabiliyor. Sonradan ortaya çıkanlarda özellikle genetik yapıya ek olarak ultraviyolenin, yani güneşin etkisi çok büyük.
_Güneşin benlere etkisi nasıl oluyor?
Güneşi gördükçe hem sayıları artıyor ham da yapıları bozulup, dejenere olabiliyorlar. Güneş etkisi derken, burada özellikle ani ve yüksek dozdaki güneş çok önemli. Özellikle yanık yapacak boyutta, kızarma, soyulma vs. gibi durumlar, deri kanserine dönüşme riski taşıyabiliyorlar.
Benlerin tehlikeli olup olmadıklarını görünüşlerinden anlamamız mümkün mü?
Belli bir ölçüde anlaşılabilir. Bir kere benlerin sayısının çokluğu önemli. Koyu renkteki benler, renk düzensizliği, mesela bir benin içinde birden fazla renk varsa bunlar da tehlikeli. Ayrıca normalde oval ya da yuvarlar olan benlerin sınırları düzensiz, yani dantel gibi girintili çıkıntılıysa bu da riskli bir durum. Benlerin hareketlenmesi de bir o kadar önemli. Normal duran bir ben kısa süre içersinde büyümeye ya da hızla renk değiştirmeye başlarsa, dikkatli olmak gerek. Bunun yanında benlerin büyüklüğü de önemli. Yarım santimden itibaren, kayda değer belli bir risk taşıyorlar. Benlerin bütününe bakarsar ve hepsini birden değerlendirirsek, melanoma (kanser) dönüş riski yüzde bir civarındadır. Yalnız yarım santimden sorna, yavaş yavaş kademeli olarak tehlike artar.
_Melanoma nasıl bir kanser türü?
Benlerden çıkan bir kanser tipi, yalnız deri kanserleri değil, bütün kanser tiplerinin içinde en hızlı ilerleyen ve en çok ölüme neden olan kanserlerdendirb Melonomun yüzde otuzbeşi benler üzerinde çıkıyor, diğerleri sağlam görünen deri üzerinde çıkıyor.
Peki, kanser riskini ortadan kaldırmak için ne yapmalıyız?
Yılda bir gibi belli aralıklarla doktor kontrolüne gidilmelib Özellikle çok sayıda beni olanlar için geçerli bu. Bunun yanında güneşten korunmak çok önemli. Güneş cildi bid tetikleyici faktör. Bir de benlerin korunmasında, zedelenmemelerine dikkat etmek gerekir. Çarpma, vurma, sürtme gibi...
_Et benleri de aynı riski taşıyor mu?
Genelde halkımız kabarık olan benlerin daha tehlikeli olduğunu düşünür. Oysaki aksine, deriden kabarıklaştıkça tehlike azalır.
Bazı insanlarda doğum lekesi gibi büyük benler vardır. Bunlar da risk kapsamına giriyor mu?
Evet. Bazılarında 5 cm, 15 cm gibi büyük benlere rastalayabiliyoruz. Bunlarda ciddi oranlarda, özellikle 20 cm üzerine çıktığı zaman, yüzde onbeşleri bulan melanoma dönüş riski bulunuyor.
_Ben aldırmanın tehlikesi var mı?
Genelde benler çıkarılınca kanser olunduğuna inanılır, ama benin tamamının vücuttan atılmasıyla hiçbir şey olmaz. Benden ve onun tehlikesinden kurtulmanın en sağlıklı yolu budur. Ama ben vücut üzerinde dururken kesilir, koparılır ya da takılıp düşme gibi nedenlerden koparsa, bu tehlikelidir.
_Ben aldırmak basit bir işlem mi?
Evet. Benin çevresine iğneyle lokal anestezi yapılıyor. İşlem yarım saat kadar sürüyor.
_Ben aldırdıktan sonra güneşe rahatlıkla çıkılabilir mi?
Ben aldırsan da aldırmasan da güneşe çıkmamak en iyisi. Ben aldırmak, tehlikeden kurtulunduğu anlamına gelmiyor, çünkü sürekli yenileri çıkabiliyor.


scream4586 11 Ağustos 2009 06:08

ben 23 yaşındayım 11-12 li yaşlarda yüzümde 3 tane ben çıktı mercimek tanesi gibi yuvarlak kabarık veya et beni değil ama elinle dokunduğunda hissedilebiliyor bitanesi koyu renkte diğerleri açık renk bunlardan kurtulmanın yolu varmı varsa ne kadar harcamam gerek


Misafir 11 Ağustos 2009 11:45

Benler derinin rengini veren melanin maddesini yapan hücrelerden oluşurlar. Benler sayıları kalıtsal olarak belirlenir, çocuklukta çıkmaya başlar ve ergenlik döneminde renkleri koyulaşıp çapları büyür. Benlerin bir kısmı doğumsal olabilir. Ancak sonradan ortaya çıkanlarda özellikle genetik yapıya ek olarak ultraviyolenin, yani güneşin etkisi çok büyük.

Benler güneşi gördükçe hem sayıları artıyor ham da yapıları bozulup, dejenere olabiliyorlar. Özellikle ani ve yüksek dozdaki güneş çok önemli. Yani yanık yapacak boyutta, kızarma, soyulma vs. gibi durumlar, deri kanserine dönüşme riski oluşturur.

Benlerin tehlikeli olup olmadıklarını görünüşlerinden anlamak mümkündür. Bir kişide çok sayıda ben bulunması, ailesinde özellikle deri kanseri bulunması, açık ten rengi bulunanlar özellikle risk altındadır.. Bir bende değişiklik olması da çok önemlidir.

Benlerin birden bire ortaya çıkması, hızla büyümesi, farklı renk tonları içermesi, sınırlarının düzensizleşmesi, kaşınması ve kanaması durumunda mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekir. Bunun için benleri analiz edip düzenli olarak takip etmek gereklidir.

Risk faktörleri bulunan kişilerin her yıl düzenli olarak bir hekim tarafından takip edilmesi gerekir.

risk altında olan kişiler :
1) Kolayca güneşte yanan açık tenli kişiler özellikle deri kanseri için yüksek risk altındadır.
2) Fazlaca deri lekeleri ve benleri olması
3) Ailede deri kanseri görülmüş olması veya güneşte derinin su toplaması
4) Aşırı güneşlenme ve açık havada fazla kalmak

kanser riskini ortadan kaldırmak için yılda bir gibi belli aralıklarla doktor kontrolüne gidilmelidir.
Özellikle çok sayıda beni olanlar için bu geçerlidir. Bunun yanında güneşten korunmak çok önemlidir. Güneş dışında bir de benlerin çarpma, vurma, sürtme koparma gibi tahrişlerden ve zedelemelerden kaçınmak gerekir.
Genelde benler çıkarılınca kanser olunduğuna inanılır, ama benin tamamının vücuttan atılmasıyla hiçbir şey olmaz.
Benden ve onun tehlikesinden kurtulmanın en sağlıklı yolu budur. Ama ben vücut üzerinde dururken kesilir, koparılır ya da takılıp düşme gibi nedenlerden koparsa, bu tehlikelidir.


kaynak


Misafir 11 Ağustos 2009 17:37

Alıntı:

scream4586 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1456586)
ben 23 yaşındayım 11-12 li yaşlarda yüzümde 3 tane ben çıktı mercimek tanesi gibi yuvarlak kabarık veya et beni değil ama elinle dokunduğunda hissedilebiliyor bitanesi koyu renkte diğerleri açık renk bunlardan kurtulmanın yolu varmı varsa ne kadar harcamam gerek



Vücudun herhangi bir yerinde çıkan kırmızı ve siyah renkteki et benlerinin koparılması kansere yol açabilir.

http://www.ekolay.net/images/trans.gifTrakya Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Görgülühttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif vücudun herhangi bir yerinde çıkan kırmızı ve siyah renkteki et benlerinin koparılmasının kansere yol açabileceğini söyledi.

Koparmak tehlikeli!
Prof. Dr. Adnan Görgülühttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif et benlerinin insan vücudunda koparılmadığında herhangi bir zararı ya da yararı olmayan kırmızıhttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif siyah ya da siyaha yakın renkteki et parçaları olduğunu söyleyerekhttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif "Eğer koparılmayahttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif kesilmeyehttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif kaşınmaya kalkışılırsa koparıldığı yerde yara oluşur. Bu yara kaşındıkça daha da büyür ve oradaki hücreler zarar görür. Bu da kansere yol açabilir" dedi.

Et benlerin koparıldığı yerde meydana gelen yarayı kapatmak için vücutta hücre artışının meydana geleceğini söyleyen Prof. Dr. Adnan Görgülühttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif “Bu hücre artışının etkisi ile yarahttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif zamanla kansere dönüşür. Et benleri ya doğuştandır ya da doğduktan itibaren ilk birkaç yıl içerisinde oluşur. Vücutta doğuştan var olan et benlerininhttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif dokunulmadığı takdirde insan sağlığı için herhangi bir zararı yoktur. Alınmasını gerektirebilecek tek neden ise estetik görünümden şikayetçi olmaktır” dedi.

Sonradan oluşanların bir kısmı kanser tehlikesi taşıyor
Prof. Dr. Adnan Görgülühttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif 15 yaşından sonra meydana gelen et benlerinin doğuştan beri var olan ya da doğduktan itibaren ilk birkaç yıl içerisinde oluşan et benlerinden farklı bir yapıya sahip olduğunun altını çizerekhttp://www.sagliksal.net/images/smilies/smilie1.gif sonradan oluşan et benlerinin sadece bir kısmı koparıldığı zaman kansere dönüşme riski taşıdığını da söyledi.




scream4586 12 Ağustos 2009 11:41

2 side sorumun cevabı değil ama neyse saolun yinede


Misafir 12 Ağustos 2009 11:46

Alıntı:

scream4586 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1457276)
2 side sorumun cevabı değil ama neyse saolun yinede

Cildiyeci'ye gitmenizde fayda var biz sadece sizi genel olarak bilgilendirebiliriz.Geçmiş olsun.


Misafir 12 Ağustos 2009 12:23

Alıntı:

scream4586 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1457276)
2 side sorumun cevabı değil ama neyse saolun yinede


Bu konuda size en iyi bilgiyi doktor verir.Ama benlerin kucuk bir operasyonla yakildigini biliyorum.Fakat maliyeti ne kadar hic bir bilgim yok...


Misafir 31 Ağustos 2009 09:07

VÜCUNDA ÇIKAN KIRMIZI BENLERİN VE BÜYÜYEN BU BENLERİN SEBEBLERİ NELERDİR.


Misafir 31 Ağustos 2009 09:20


Benler derinin rengini veren melanin maddesini yapan hücrelerden oluşurlar. Benler sayıları kalıtsal olarak belirlenir, çocuklukta çıkmaya başlar ve ergenlik döneminde renkleri koyulaşıp çapları büyür. Benlerin bir kısmı doğumsal olabilir. Ancak sonradan ortaya çıkanlarda özellikle genetik yapıya ek olarak ultraviyolenin, yani güneşin etkisi çok büyük.

Benler güneşi gördükçe hem sayıları artıyor ham da yapıları bozulup, dejenere olabiliyorlar. Özellikle ani ve yüksek dozdaki güneş çok önemli. Yani yanık yapacak boyutta, kızarma, soyulma vs. gibi durumlar, deri kanserine dönüşme riski oluşturur.

Benlerin tehlikeli olup olmadıklarını görünüşlerinden anlamak mümkündür. Bir kişide çok sayıda ben bulunması, ailesinde özellikle deri kanseri bulunması, açık ten rengi bulunanlar özellikle risk altındadır.. Bir bende değişiklik olması da çok önemlidir.

Benlerin birden bire ortaya çıkması, hızla büyümesi, farklı renk tonları içermesi, sınırlarının düzensizleşmesi, kaşınması ve kanaması durumunda mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekir. Bunun için benleri analiz edip düzenli olarak takip etmek gereklidir.

Risk faktörleri bulunan kişilerin her yıl düzenli olarak bir hekim tarafından takip edilmesi gerekir.

risk altında olan kişiler :
1) Kolayca güneşte yanan açık tenli kişiler özellikle deri kanseri için yüksek risk altındadır.
2) Fazlaca deri lekeleri ve benleri olması
3) Ailede deri kanseri görülmüş olması veya güneşte derinin su toplaması
4) Aşırı güneşlenme ve açık havada fazla kalmak

kanser riskini ortadan kaldırmak için yılda bir gibi belli aralıklarla doktor kontrolüne gidilmelidir.
Özellikle çok sayıda beni olanlar için bu geçerlidir. Bunun yanında güneşten korunmak çok önemlidir. Güneş dışında bir de benlerin çarpma, vurma, sürtme koparma gibi tahrişlerden ve zedelemelerden kaçınmak gerekir.
Genelde benler çıkarılınca kanser olunduğuna inanılır, ama benin tamamının vücuttan atılmasıyla hiçbir şey olmaz.
Benden ve onun tehlikesinden kurtulmanın en sağlıklı yolu budur. Ama ben vücut üzerinde dururken kesilir, koparılır ya da takılıp düşme gibi nedenlerden koparsa, bu tehlikelidir.
kaynak



Saat: 09:53
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık