MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sanat ww (https://www.msxlabs.org/forum/sanat-ww/)
-   -   Camille Pissarro (https://www.msxlabs.org/forum/sanat-ww/209921-camille-pissarro.html)

ThinkerBeLL 22 Temmuz 2009 01:38

Camille Pissarro
 
2 ek
Camille Pissarro
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pissarro'nın kendini betimlediği bir portre - 1903
Alıntıdaki Ek 16775

Camille Pissarro (d. 10 Temmuz 1830, St.Thomas, Danimarka Batı Hint Adaları - ö. 13 Kasım 1903, Paris, Fransa), izlenimci Fransız ressamdır.
Ticaretle uğraşan varlıklı bir Yahudi ailesinin çocuğuydu. Sanata yakınlığı 12 yaşında,eğitim amacıyla yollandığı Paris'te ortaya çıktı. 5 yıl öğrenim gördükten sonra babasının yanında çalışmak üzere Batı Hint Adalarına geri döndü,asıl amacı ressam olmaktı. Çevreyi ve insanları betimlediği ilk çalışmalarını bu yıllarda yaptı.
Babası ressam olmasina izin vermeyince Varacas'a kaçtı ve 2 yıl Danimarkali ressam Fritz Melbye'nnin yanında kaldı. Sonuçta babasınun iznini olarak 1855'te Fransa'ya gitti. Bu dönemde yaptığı ilk resimler tropik manzaralar; Fransa'dan kır görünümleri ve figür çalışmalarıydı.
Girdiği Güzel Sanalat Yüksekokulu'ndaki akademik eğitim sistemine yakınlık duyamayınca, Corot'un izinden gitmeye başladı. Aynı dönemde Barbizon okulu ressamlarından Jean-François ile Gustave Courbet'nin yapıtlarına da ilgi duydu. Zaman içinde kendini geliştirdi ama yeni-izlenimci türdeki yapıtları sanat çevrelerinde de tepkiyle karşılanmış buda onu maddi açıdan sor günlere sürüklemişti. Açtığı bir iki sergiyle az da olsa maddi durumunu biraz düzeltebildi lakin sağlık sorunları başladı. 1893de Paris'te bir otel odası tuttu ve penceresinden gördüklerini resmlemeye başladı. Aynı görünümleri günün değişik saatlerinde betimlediği 24 resim bu döneme aittir. 1890'larda da bir süre Rouen'da ırmak manzaraları yaptı. En verimli dönemi son yılları oldu. Sanat Yaşamında 1.600 resim ve 200 baskı gerçekleştirmişti.
Montmarte
Alıntıdaki Ek 16776


ThinkerBeLL 22 Temmuz 2009 02:13

Camille PISSARRO (1830 - 1903)
MsXLabs.org & Temel Britannica


İzlenimci ressam Camille Pissarro, Batı Hint Adaları'ndan St. Thomas'ta doğdu. Ticaretle uğraşan varlıklı bir Yahudi ailesinin çocuğuydu. 12 yaşında Paris'e gönderildi ve orada beş yıl eğitim gördü. Daha sonra babasının yanında çalışmak üzere St. Thomas'a döndü. Babası ressam olmasına izin vermeyince, önce sanatçı bir arkadaşıyla birlikte Venezuela'ya kaçtı. Ama sonunda babasından izin alarak 1855'te Paris'e gitti.
Pissarro orada ünlü ressam Jean-Baptiste Camille Corot'dan manzara resmi yapmasını öğrendi. Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet ve Paul Cezanne gibi İzlenimci ressamlarla dostluk kurdu. Bir süre Paris yakınlarındaki Louveciennes köyünde yaşadı ve orada çok sayıda manzara resmi yaptı. İzlenimci ressamlar günün değişik saatlerinde ışığın sudaki yansımalarını resimlerken, Pissarro toprağın, ağaçların, köy evlerinin resmini yaptı. Resimlerini öteki İzlenimci ressamlar gibi parçalı ve kesik fırça vuruşlarıyla yapıyordu. Toprağın resmini yapmayı çok sevdiği için ufuk çizgisini resmin üst bölümlerine yerleştirip gökyüzüne daha az yer bırakıyordu. Fransız yazar Emile Zola sanatçının resimleri için, "Pissarro'nun resimlerinde toprağın derinden gelen sesini duyarsınız" demişti.
1870'te Fransa-Prusya Savaşı çıkınca İngiltere'ye gitti ve orada Julie Vellay ile evlendi. İngiltere'de kaldığı bir yıl boyunca İngiliz manzara resmini tanıma fırsatını bulan Pissarro, bir yandan da çevresinde gördüklerini tuvale geçirdi. Kristal Saray, Londra (1871)
adlı tablosunu o dönemde yaptı. Daha sonra Fransa'ya dönerek Paris yakınlarındaki Pontosie köyüne yerleşti. Bundan sonraki 12 yıl boyunca çevredeki kır ve koy yaşamını, tarlaları, çalışan köylüleri resimledi. En soğuk kış günlerinde bile hep açık havada çalıştı.
İzlenimci ressamlar arasında, resimleri çok satılan sanatçılardan biri Pissarro'ydu, ama gene de geçim sıkıntısı çekiyordu. 1885'te tanıştığı Georges Seurat'nın etkisiyle bir süre noktacılık tekniğini benimsedi. Ama çok geçmeden bu tekniğin doğayla doğrudan ilişkisini engellediğini öne sürerek İzlenimci üsluba geri döndü. Sanatçının 1892'de Paris'te açtığı başarılı sergi bir ressam olarak ününün artmasını ve parasal durumunun düzelmesini sağladı.
1890'larda göz iltihabı yüzünden açık havada çalışamaz oldu. Ama gene de resim yapmayı sürdürerek penceresinden gördüklerini tuvaline geçirdi. O dönemdeki en önemli yapıtları Sabah, Gün Işığında İtalyanlar Bulvarı (1897) ve Paris, Monmartre Bulvarı'nda Gece'dir (1897).


ener 9 Mayıs 2011 13:35

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Camille Pissarro

(1796 Paris-1875 Paris), Fransız ressamı. Resim yapmaya, Michallon ve Victor Bertin'in atölyelerinde başladı. Doğa manzaraları üzerinde çalıştı. 1825-1828 arası İtalya'da bulundu. Peyzaj, figür ve portre çalışmalarını İtalya'dan sonra Fransa'da da sürdürdü. 1833 sergisinde "Fontainebleau Ormanı'ndan Bir Manzara" ile ikincilik ödülü kazandı. 1840'daki sergide "Küçük Çoban" adlı yapıtı, devlet tarafından satın alındı. Akademizme ve romantizme karşıydı. İtalya'da yaptığı çalışmalarında açık biçimler, insancıl bir yaklaşım, ışık-gölge karşıtlıkları gibi özellikleri; 1850'yi izleyen yıllarda, gümüş renginin ağırlık kazandığı bir düzende renklerin uyumlu kaynaşması, karşıtlıkları bırakıp ayrıntılara önem verişiyle ilgi çekti.
Başlıca yapıtları:
  • "Bir Sabah",
  • "Douai Gözleme Kulesi",
  • "Macbeth ve Cadılar",
  • "Homeros ile Çobanlar",
  • "Sens Katedrali",
  • "İncili Kadın".



Saat: 10:04

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık