MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Sürtünme kuvvetinin olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir, örnek verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/210424-surtunme-kuvvetinin-olumlu-ve-olumsuz-etkileri-nelerdir-ornek-verir-misiniz.html)

Ziyaretçi 15 Kasım 2008 14:30

Sürtünme kuvvetinin olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir, örnek verir misiniz?
 
Sürtünme kuvvetinin varlığının olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir, örnek verir misiniz?



Misafir 15 Kasım 2008 16:10

Sürtünme Kuvvettinin Olumlu ve Olumsuz Etkileri
  • Cismlerin bulundukları yerde hareket etmeden durmaları sürtünme kuvveti sayesindedir.Hareketlilerde sürtünme kuvveti olmasaydı istendiği zaman durulamazdı.Bizde yürürken duramazdık.Bu durum çarpışma ve kazalara neden olurdu.
  • Buz veya kar üzerinde sürtünme kuvvetti azdır.Bu nedenle kış mevsiminde ayakkabıların altlarının pürüslü olması tercih edilir.Otomobillerin kaymalarını önlemek içnde zincir takılır.
  • Makina parçaları hareket ederken bir birine sürtünür.Sürtünmeden dolayı parçalar yıpranır.
  • Cisimlerin ağırlığı büyük olur sürtünmeden dolayı onları hareket ettirmek için daha fazla enerji gerekir.
  • Yukarda anlatılan sürtünmenin olumlu ve olumsuz etkilerini azlalt için bir takım önlenler alınır.
  • Araba motorunun rahat çalışması veya sürtünmeyi azaltmak için parçalar yağlanır.Tekerleklerin rahatça dönmesi için bilye kullanılır.
  • Trenlerin tekerlekleri demirdir.Raylarda demir olduğundan sürtünme azdır.Bu nedenle kamyondan daha büyük olan vagonların daha az enerjin harcayarak hareketi sağlanır.Ancak durması gerektiğinde sürtünmenini artması gerekir bu nedenle tekerlek ile ray arasında kum püskürtülerek kolayca durması sağlanır.


nötrino 18 Kasım 2009 15:07

Sürtünme Kuvvetinin Etkileri


Sürtünme kuvveti, cisimlerin yüzeyde tutunmasına yardım eden bir etkendir. Eğer sürtünme kuvveti var olmasaydı birçok yaşamsal faaliyet mümkün olmazdı. Yolda yürüyemez, bir yerde oturamaz, yemek yiyemez, yazı yazamaz, araç kullanamazdık. Örneklerde de görüldüğü gibi her türlü hayati olayın gerçekleşmesinde sürtünme kuvvetinin etkisi vardır. Araba örneğini biraz açacak olursak, yolda hareketine başlayan bir aracın durması sürtünme kuvvetinin etkisi ile oluşmaktadır. Bu kuvvet olmasaydı frenler tutmayacağı için araba sürekli hareket ederdi.

Buzun sürtünme kuvvetinin toprak veya asfalta göre daha düşük bir sürtünme kuvveti olduğu bilinmektedir. Kışın buzlu yollarda araçlar daha fazla kaymakta ve frenlerin etkisi daha az olmaktadır. Bu nedenle kışın meydana gelen kazalar, diğer zamanlara göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle kışın buzun erimesi için tuz kullanılması (suyun donma sıcaklığını düşürür) veya toprak atılması bu sürtünme kuvvetini artırmak içindir.

Sürtünme kuvvetinin hayatımızı kolaylaştıran çok büyük etkilerinin yanında günlük yaşantıda işleri zorlaştırdığı da bilinmektedir. Çünkü sürtünme kuvvetini yenerek, cisimleri harekete geçirmek için daha büyük kuvvet kullanılması gerekir. Ve büyük yükleri, sürtünme kuvveti nedeni ile kas gücümüzle hareket ettiremeyiz. Bundan dolayı çeşitli makineler kullanarak bu yükleri hareket ettiririz.

Makineler çalışırken, içerisindeki parçalar birbirine sürtünürler. Sürtünen bu parçalar zamanla aşınarak kullanılmaz hale gelirler. Makinelerin yıpranmasını engellemek için sürtünme kuvvetini düşürücü önlemler almak gerekir. Yani sürtünme kuvvetinin çok büyük yararları olmakla beraber bazı zorlukları da vardır.

Sürtünme Kuvvetini Artırmak ve Azaltmanın Yolları


Sürtünme kuvvetinin, bir olayın gerçekleşmesi için yetersiz kaldığı durumlarda alınması gereken tedbirler vardır. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak;
  • - Kışın araba lastiklerine zincir takılması,
  • - Sporcuların ayakkabılarının altına dişler yapılması,
  • - İş makinelerinin tekerlerinde dişlerin daha büyük yapılması,
  • - Büyük kütlelerin altına tekerlek tipinde cisimlerin konulması,
  • -Makinelerin yağlanması,
  • - Dik yokuşlarda ulaşımı kolaylaştırmak için önlemler alınması.
BAKINIZ Sürtünme Kuvveti Nedir?


nötrino 23 Aralık 2009 22:52

Sürtünme kuvvetinin olumlu yönleri
-Arabaların frene basınca durmasını sağlar.
-Yürümeyi kolaylaştırır.
-Cisimlerin kaymasını önler(yamaçlardaki topraklar vsvs gibi)
-Eşyaların bulundukları yerde sabit bir şekilde durabilmeleri, sürtünme kuvvetinin varlığındandır
-Sporcuların kullandıkları ayakkabıların altındaki çıkıntılar, sürtünme kuvveti nedeniyle yere daha rahat basmalarını sağlar.
Sürtünme kuvvetinin olumsuz yönleri
-Araçların hızını azaltır.(uçak,gemi,tren,araba vsvs gibi.)
-Sürtünme kuvveti cisimleri aşındırır
-Metaller arasında oluşan sürtünme de,sert metal yumuşak metali aşındırır bu nedenle enerji kaybı olur.
-Hareketi zorlaştırır
-Arabalardaki motor gücünün %20 si sürtünme kuvvetini yenmek için harcanır.


nötrino 25 Aralık 2009 14:44

Sürtünme kuvvetinin harekete etkisi
Sürtünme kuvveti her zaman hareket yönüne zıt bir kuvvettir .Hareketi zorlaştırır, yavaşlatır.Sürtünme kuvvetinin hareket ettirici özelliği yoktur. Pasif bir kuvvettir ; hareketi önler.Sürtünme ;kuvvet ile aynı doğrultuda ve zıt yönlerdedir. Eğer cisim duruyorsa,sürtünme ve kuvvet eşittir veya kuvvet, sürtünmeden daha azdır. Sürtünme kuvveti,yüzeydeki pürüzlük arttıkça artar.Bir cismin üzerine tepki kuvveti ve yerçekimi kuvveti dışında kuvvet uygulanmıyorsa sürtünme yoktur.





nötrino 31 Aralık 2009 15:30

Sürtünme Kuvveti
Yağmur tanelerinin yere düşme hızı,sesin duvara çarparak yankılanması ve hava direnciyle karşılaşan bir paraşütün bu hava direnci(havanın sürtünme kuvveti) sayesinde yere inebilmesi, arabaların frenleri (sürtünme kuvvetiyle karşılaşan arabanın freni bu kuvvetin etkisiyle devreye girer ve araba durur) Bu örneklerin hepsi,sürtünme kuvvetinin varlığıyla ilgilidir.


_KleopatrA_ 20 Şubat 2010 18:41

ÖNEMİ:
Sürtünmenin büyük önemi vardır. Sürtünme olmasa yürüyemeyiz taşıt araçları da hareket edemez ve duramazlar. Motor arka tekerleri döndürür. Pürüzlü lastik ve kuru yolda oluşan sürtünme kuvvetleri tekerin kaymasını önler ve dönmesini sağlar. Dönme de otomobili hareket ettirir. Teker ile yer arasında sürtünme kuvveti tekeri döndüren kuvvetten küçük ise tekrar kayar(patinaj). Böylece statik sürtünme kuvveti konulmuş olur ki bu sonucu küçültür. Bir kayakçı kayarak indiği tepeye kayaklarıyla adım adım çıkabilir. Bu nasıl açıklanır? Keza araçları durdurmak için fren düzeneğine ihtiyaç vardır. Burada fren balataları denen sürtünmesi çok levhalar kullanılır.
Bazı hallerde enerjiyi başa götüren hızı azaltan ve bizi daha büyük kuvvetler kullanmaya zorlayan sürtünme kuvvetlerini azaltmak gerekir. Bu amaçla sürtünen yüzeyler arasına yağ konulur. Böylece yüzeyler birbiri üzerinde kayan sıvı tabakaları üzerinde hareket eder. Sıvı(akışkan) tabakaları arasındaki sürtünme (viskosluk)kuru sürtünme denen önceki sürtünmeye göre çok küçüktür.


Misafir 6 Ocak 2011 14:40

Sürtünme birbirine görevli olarak hareket eden iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvete denir.
Sürtünme, kuvvet ile aynı doğrultuda ve zıt yönlerdedir. Eğer cisim duruyorsa, sürtünme ve kuvvet eşit veya kuvvet sürtünmeden daha azdır. Eğer bir cismin üzerine tepki kuvveti ve yer çekimi kuvveti dışında kuvvet uygulanmıyorsa sürtünme yoktur.
Bir cismi farklı yüzeylerde hareket ettirmenin, cismin hareketinde değişiklikler yaptığını günlük yaşantımızdan bilmekteyiz. Pürüzlü, kaygan veya cilalı yüzeylerde aynı cismin hareketi farklı farklı olmaktadır. Cam üzerinde bir cisim daha kolay hareket ederken tahta üzerinde hareket etmesi daha zordur. Cismin hareket ettiği yüzeyin pürüzlü olması, cismin harekete geçmesini zorlaştırırken, düz veya pürüzsüz yüzeylerde aynı cisim daha kolay harekete geçer. Bu nedenle halı, tahta, taşlı zemin gibi yüzeylerde cismi harekete geçirmek için gerekli olan kuvvet; cam, asfalt, yağlı zemin gibi yüzeylerdeki aynı cismi hareket ettirmek için gerekli olan kuvvetten daha büyüktür. Yani cismin temas ettiği yüzeyin pürüzlüğü arttıkça, cismin harekete geçmesi için gerekli olan kuvvete artmaktadır


Misafir 1 Ocak 2012 16:22

1. Yürümeyi kolaylaştırır. Hareketi zorlaştırır.
2. Sürtünme kuvveti nedeniyle yerine koyduğumuz koltuk ve masa gibi eşyalar yerinde kalır.
3. Metaller arasında oluşan sürtünme sonucu sert metal yumuşak metali aşındırır. Enerji kaybına neden olur. Arabaların motor gücünün yaklaşık %20 si sürtünme kuvvetini yenmeye harcar.
4. Sporcular ayaklarına giydikleri çıkıntılı ayakkabılar ile daha rahat yere basarlar.
5. Sürtünme kuvveti cisimleri aşındırır .
6. Araba,uçak,gemi ve trenin hızını yavaşlatır.
7. Sürtünme kuvveti olmasaydı dağ yamaçlarındaki kaya ve topraklar kolaylıkla kayardı.
8. Kalemle yazamaz veya yazdıklarımızı silemezdik.
9. Arabalar frene basılınca duramazdı.




Saat: 03:26

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık