MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   X-Sözlük (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/)
-   -   Darbe Nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/212912-darbe-nedir.html)

Kral_Aslan 25 Kasım 2008 00:16

Darbe Nedir?
 
1 ek

DARBE

Alıntıdaki Ek 64662

a. (ar. darbe).
1. Bir cismin gidip başka bir cisme çarpmasından meydana gelen ani ve sert vuruş, özellikle de, vücudun bir parçası ya da bir araçla yapılan vuruş: Yumruk, bıçak, sopa darbeleri yemek. Yanındakini bir dirsek darbesiyle uyarmak. Bir darbeyi savuşturmak. Kalbinin üzerine öldürücü bir darbe indirmek. Bıçak darbeleri altında can vermek
2. Vuruşun, çarpmanın sonucu: Kalasını kapıya çarptı, darbenin etkisiyle yıkıldı
3. Bir vuruşla sonuçlansın ya da sonuçlanmasın, bir cismin ya da vücudun bir parçasının hızla harekete geçmesi: Çıldırmış gibi ayaklarıyla, kollarıyla darbeler savuruyordu.
4. Bir kimseyi manen, psikolojik olarak yıkan eylem, olay, haber, vb.; psikolojik, manevi şok: işine son verildiğini bildiren mektup onun için korkunç bir darbe oldu.
5. Bir nesnenin ya da bir aygıtın hızlı ve kısa hareketi: Birkaç fırça darbesiyle portreyi tamamlayıverdi. Birkaç makas darbesiyle kumaşı biçti
6. Bir grup yönetici tarafından yürütülen, yönetimi devirmeye yönelik eylem. Hükümet darbesi.
7. Darbe vurmak, darbe indirmek, bir şeyin iyi yönde gelişimini engellemek; durumunu kötüleştirmek. ll Darbe yemek, gücünü sarsıp tüketen bir olay ya da durumla karşılaşmak.

—Akustik Bir fiziksel büyüklüğün ani ve kısa süreli değişimi ve hızla ilk değerine dönüşü biçiminde ortaya çıkan olay.
  • Darbe kodu, sürekli değişimli bir işaret örneğinin kuvantalanmış değeri Hfe sayısal iletimde bu değeri gösteren işaret öğeleri grubu arasındaki eşdeğerliliği veren kod. (Darbe kodu kavramı, alfasayısal kod kavramının karşıtıdır; ama her iki gösterim de aynı sayısal iletim yolunda kullanılabilir. Darbe kodları, darbe kiplemeli ve kodlamalı ses işaretlerini, gereğinde sayısal iletim ağlarındaki diğer işaretleri göstermeye yarar.)
  • Eşzamanlama darbesi, çeşitli aygıtların çalışmasını eşzamanlamak, örneğin televizyonda bir görüntünün çözümleme ve bireşim tarama larını eşzamanlamak için dönemsel olarak üretilen darbe.

Kaynak: Büyük Larousse


Safi 14 Temmuz 2017 16:04

DARBE
—Asker
  • Manevra darbesi, vurucu güçlerin baskınını ve nükleer ateşi birlikte kullanarak düşman tesislerini yıkma amacı güden, nükleer taktik manevranın temel harekâtı.
  • Nükleer darbe, kısa sürede etki sağlamak amacıyla, birçok nükleer silahla yapılan atış. (Yalnız bir bölgeye uygulanırsa birleşik, ayrı bölgelere uygulanıyorsa dağınık darbe denir.)
Darbe deneyi, bir gerecin rezilyansa dayanımını incelemek için yapılan deney.

Açılma darbesi, paraşütün açılmasından kaynaklanan ani yavaşlama. (Yavaşlama, insanın serbest düşme hızından [50 ile 60 m/sn] paraşütle düşme hızına [6 ile 7 m/sn] geçişidir.)

Isıl darbe, çok kısa sürede çok büyük ısıl enerjiyle karşılaşmış malzemelerde görülen olay. (Bu darbeler sıcak akışkanlara dokunan kimi parçalarda [ateşe dayanıklı alaşımlar ya da tuğlalar], metalleri sıcakta işleme sırasında [dövme kalıpları, hadde silindirleri] ya da atmosfere giren uzay araçlarının yüzeyinde oluşur. Darbeler malzemede çatlaklara ya da pullanmalara yol açar; dolayısıyla bu tür etkilerle karşılaşan parçaları özel bir incelemeden geçirmek gerekir.) [Eşanl. TERMİK ŞOK]
  • Darbe başlığı, kafatasını, darbelere karşı korumaya yarayan başlık.
  • Darbe yöntemi, matkaba hiç dönme devinimi vermeden, bir gelgit devinimiyle delik dibine vurarak kuyu açma. (Darbe yöntemi, çok derine inmeyen kuyularda ve özellikle temel kazıklarını çakmada hâlâ kullanılır.)
—Mak. san. Darbe düzeneği, taşınabilir takım tezgâhında (matkap tezgâhı, vidalama aygıtı vb.), döner takıma işlemi (matkabın taş ya da beton gibi malzemeye girmesi; yapışmış cıvataların sökülmesi vb.) kolaylaştırmak için ardışık darbeler vuran düzenek.

—Yatay eşzamanlama darbesi, satır ya da örü eşzamanlama darbesi.

—Her darbe en büyük değeri ya da genliği, süresi ve yükseliş zamanı ile tanımlanır. Dönemsel bir darbe dizisinin tanımına ise ayrıca yinelenme frekansı ya da saniyedeki darbe sayısı eklenir. Böyle bir diziyle darbelerin genliği, bunların zaman içindeki konumları ve süreleri, kipleme yoluyla değiştirilerek bilgi iletilebilir.

Kaynak: Büyük Larousse


Safi 14 Temmuz 2017 16:09

darbe
isim Arapça

1 . Vuruş, çarpış:
"Başına şiddetli bir darbe indirerek hayvanı sersemletti."- O. C. Kaygılı.
2 . Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi:
"Partisinin hükûmet darbesi yapacağına dair haber aldığını söylediğini, açık açık belirtmişti."- Ç. Altan.
3 . mecaz Birini kötü duruma düşüren, sarsan olay:
"Bu, nereden ve kimden geldiği belli olmayan darbe son kalkınma ümitlerini de silip süpürmüştü."- E. E. Talu.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • darbe almak
  • darbe vurmak (veya indirmek)
  • darbe yemek
Birleşik Sözler
  • hükûmet darbesi


Safi 14 Temmuz 2017 16:10

Darbe
(C.: Darabât)
  • Vuruş, vurma, çarpma.
  • Musibet, belâ, âfet, felâket.


Safi 14 Temmuz 2017 16:12

DARBECİ


sıf. ve a. Yönetimi devirmeye yönelik bir eylem düzenleyen kimse ya da grup için kullanılır.

DARBECİLİK


a. İktidarı askeri bir darbeyle ele geçirme yöntemi.

DARBELEMEK


1. Vurmak, çarpmak.
2. Bir şeyi, bir girişimi darbelemek, onu engellemek; başarısızlığa uğratmak.

DARBETMEK


g. f. (ar. darb'dan) Esk
1. Para vb. basmak.
2. Bir sayıyı diğeriyle çarpmak, çarpma işlemi yapmak.

♦ gçz f. Atmak, çarpmak; vurmak

Kaynak: Büyük Larousse


Safi 14 Temmuz 2017 16:13

darbe ingilizcesi
1. blow, stroke.
2. coup d´état.

– vurmak/ indirmek /a/ to deal a blow to.
– yemek to receive a blow



Saat: 08:37

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık