MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Anadolu uygarlıklarına ait icatlar ve bilimsel gelişmeler nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/215892-anadolu-uygarliklarina-ait-icatlar-ve-bilimsel-gelismeler-nelerdir.html)

Ziyaretçi 10 Aralık 2008 11:58

Anadolu uygarlıkları döneminde ki icatlar hakkında araştırma yapıyorum yardımcı olursanız sevinirim


Keten Prenses 10 Aralık 2008 12:12

Anadolu Uygarlıklarında Kültür ve Medeniyet
BİLİM

*Anadolu’da gelişen bilim, kendisinden önceki Mezopotamya ve Mısır uygarlıkların

yanında Hititlerde Tarihçilik çok ileri bir seviyedeydi.

-Anadolu’da bilim, İyonya da ileri bir seviyedeydi. İyonya’nın zenginliği, coğrafi durumu ve dış dünyayı tanımaları ve kısmen özgür şehir yönetimleri bilim ve kültür hayatını geliştirmiştir.

-Yunanistan’a tesir eden iyon kültürü, Avrupa kültürünün temelini oluşturmuştur.

-Özgür düşünce felsefenin doğmasına neden olmuştur.

-Pisagor, matematik ve geometriye bilimsellik kazandırmıştır.


Keten Prenses 10 Aralık 2008 12:13

Eski Anadolu Uygarlıklarında Biyoetik

Tarihte geriye doğru gidildikçe kavramlar bulanıklaşır. Özellikle kavramların taşıyıcısı olan dil, alt kümeleri ayrışmamış soyut kavramları iletmekte yetersiz kalır. Bu nedenle bu makalede biyoetiğin, temel insan uğraşlarının etik yönlerini ve toplumsal sorumluluklarını içeren en geniş tanımı kullanılacaktır.

Anadolu’da yazılı tarihin ilk olarak Asur ticaret kolonileri ile başladığı söylenebilir. Ancak Asur Devleti Mezopotamya’da kurulmuş olduğundan Anadolu’nun yazılı tarihinde bildiğimiz ilk devletin Hititler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Asur ticaret kolonileri ile ilgili olarak elde bulunan yazılı metinlere bakarak, Asurların kurdukları ticaret kolonilerinde oldukça ayrıntılı bir ticaret ahlâkının olduğu, kaçakçılığın hoşgörülmediği ve denetlendiği, engellenmeye çalışıldığı söylenebilir.

Hititler M.Ö. 2000’li yıllarda Anadolu’da 800 yıl süren bir devlet kurmuşlardır. Biyoetiğin ağırlıklı konulardan biri olan tıbba bakılacak olursa, Hititlerin bu açıdan oldukça gelişmiş oldukları görülmektedir. Hititlerde temel etik değerin "temizlik" olduğu söylenebilir. "Temiz" sözcüğü yalnızca somut anlamda "kirli olmayan" anlamına gelmemekte, aynı zamanda "iyi, doğru ve haklı" anlamlarına da gelmektedir.

Hitit Uygarlığı’nın asıl izleyicileri olan Galat’lar, tek tanrılı bir dine sahiptirler ve Hititlerin politeistik dinine yabancıdırlar. Galat’lar Hititlerin yerleştikleri yüksek platoya yerleşip Anadolu’nun yerli halkı ile kaynaşarak Hitit kültürü-nü almışlardır. Galatlarda toplum liderlerini oluşturan sınıfa Drüidler denmektedir. Bu grubun üyeleri herhangi bir hiye-rarşiye bağlı olmaksızın halk arasında yaşayan, onlarla aynı gündelik işleri paylaşan, bilge kişilerdir. Dogma koymamışlardır ve klasik din adamlarına benzemezler. Bir anlamda toplumun vicdanını temsil ettikleri, ahlâki değerleri belirleyip toplumun yönlendirdikleri söylenebilir. Bu bakımdan günümüzün etikçilerine benzetilebilirler.

Dr. N. Yasemin OĞUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji AD, Öğr. Gör


Misafir 15 Aralık 2009 14:58

hemen bana acil hititlilerin icatlatını yazrmısınız


Misafir 23 Aralık 2009 17:28

yha arkadaşlar asurluların icatları nerde yazıyor


Misafir 10 Ocak 2012 19:49

Offfff Yarın YAZILIM VAR AMA BURDAN SONUÇ alamadım ARKADAŞLAR BANA ESKİ UYGARLIKLARIN BULUŞLARI LAZIMMM


Misafir 11 Aralık 2012 19:58

yha kardeşim burda asurların icatları yazmıo


Misafir 11 Aralık 2012 19:59

asurlular
 
yha kardeşim burda asurların icatları yazmıor


Misafir 13 Şubat 2014 18:15

lütfen anadolu medeniyetlerinin yapmış olduğu icatları yazar mısınız?



Saat: 16:51

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık