MsXLabs
Sayfa 1 / 4

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Makaralar hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/217057-makaralar-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Ziyaretçi 15 Aralık 2008 13:11

Makaralar hakkında bilgi verir misiniz?
 
fen bilgisi makara nedir?


fadedliver 15 Aralık 2008 13:16

MAKARALAR
Makaralar sabit bir eksen etrafında serbestçe dönebilen, çevresinde ipin geçebilmesi için oluğu olan basit bir makinedir.

a. Sabit makaralar
Çevresinden geçen ip çekildiğinde yalnızca dönme hareketi yapabilen makaralara sabit makara denir.
Moment prensibine göre
F . r = P . r => F = P dir.
Makara ile ip arasında sürtünme önemsiz iken aynı ipin bütün noktalarındaki gerilme kuvveti aynı olduğundan F = P dir. Kuvvetten kazanç yoktur.


b. Hareketli Makara
Çevresinden geçen ip çekildiğinde hem dönebilen hem de yükselip alçalabilen makaralara hareketli makara denir.
Aynı ipin bütün noktalarındaki gerilme kuvveti aynı olduğundan, dengenin şartına göre,



Hareketli makarada makara ağırlığı ihmal edilmez ise, makaranın ağırlığı P yüküne dahil edilir. Ağırlığı ihmal edilen hareketli makarada kuvvetten kazanç vardır. Ağırlığı ihmal edilmiyor ise ağırlığa göre kuvvetten kazanç olabilir de olmayabilir de. Hareketli makarada F kuvveti ile ipin ucu h kadar çekilirse, karşılıklı paralel iplerin herbirinden h/2 kadar kısalma olur ve cisim h/2 kadar yükselir.

Şekilde, makara ağırlıkları önemsizise, F ile P arasındaki ilişki denge şartından bulunabilir. Sürtünmeler önemsiz iken aynı ipin bütün noktalarındaki gerilme kuvvetleri eşit olur. Yukarı yönlü kuvvetlerin toplamı aşağı yönlü kuvvetlerin toplamına eşit olduğundan,


Ziyaretçi 24 Aralık 2008 14:09

bende bilmiyorum arkadaşım bende araştırıyorum


ziyaretci 6 Ocak 2009 18:36

Makaralar hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
makaralar ile ilgili en geniş araştırma


Misafir 10 Aralık 2009 19:15

ben biraz araştırma buldum burdan yaralanabilirsiniz.
Özellikle inşaatlarda,fabrikalarda.sanayide ağır yüklerin yukarılara çıkartılasına makara düzenekleri oldukça fazla kullanılır.Makaraların kullanımında kuvvet ve iş kolaylığı salanır.

bu kadar var :D


Daisy-BT 10 Aralık 2009 19:49

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1600081)
ben biraz araştırma buldum burdan yaralanabilirsiniz.
Özellikle inşaatlarda,fabrikalarda.sanayide ağır yüklerin yukarılara çıkartılasına makara düzenekleri oldukça fazla kullanılır.Makaraların kullanımında kuvvet ve iş kolaylığı salanır.

bu kadar var :D

Makara, rulmanlı yataklarda kullanılan bir tür yuvarlanma elemanı (rulman)dır.
Makaralar kullanıldıkları rulmanlara göre silindirik ve konik şekilde olabilirler. Makaralı rulmanlar diğer rulmanlara göre daha büyük yükler taşıyabilirler, bu sebeple yuvarlanma elemanı olarak kullanıldıkları rulmanlı yataklar büyük yüklerde daha çok tercih edilirler.


xkralx 13 Aralık 2009 17:47

Üzerinden ip geçirilip,ipin bir ucuna yük,diğer ucuna kuvvet uygulanan,çengelinden bir yere takılmış, makaradır.

Sabit makarada yalnız makara döner.Bir yere monte edilmiş şekilde kullanılan makaralardır. Kullanımda kuvvetin yönünü değiştirme özelliği vardır. Bu makaralar kuvvetten kazanç sağlamazlar. Yükü kaldırmak için yüke eşit bir kuvvet kullanılır. P yükünü kaldırmak için ipin ucunu h kadar çekmek gerekir. Bu işlemde yükün kazanacağı enerji, kuvvetin yaptığı işe eşit olacağından formül şu şekilde oluşur.

P x h = F x h ise P=F olacaktır. Yani kuvvet = yük'tür. Sabit makaralarda kuvvetten ve yoldan kazanç yoktur.

Hareketli Makara [değiştir]
Çevresinden geçen ip çekildiğinde hem dönebilen hem de yükselip alçalabilen makaralardır.Hareketli makaralar iki kat kuvvet kazancı sağlar buna bağlı olarak yoldan iki kat kayıp vardır.

Bileşik Makara [değiştir]
Birden fazla makaradan oluşan sistemlerdir. En iyi örnek olarak "palanga" adı verilebilir. Bileşik makara basit ve hareketli makaradan oluşabilir.


Misafir 21 Aralık 2009 16:00

yide üçüncü makara ne bana yardımcı olun


Misafir 22 Aralık 2009 12:39

[QUOTE]makaralar hakkinda bilgi ykmu lütfen yardım


ener 22 Aralık 2009 13:00

[QUOTE=Misafir;1618285]
Alıntı:

makaralar hakkinda bilgi ykmu lütfen yardım
Makara Üzerine bükülebilir elastik elemanlar sarılabilen kenarları çıkıntılı silindir. Kullanılan elastik elemanlar iplik, ip, halat, kablo, zincir, şerit, filim vb. çok çeşitli yapıda olabilirler. Günümüzde çeşitli kullanma alanları bulan bu elemanın, M.Ö. beşinci yüzyıldan beri kullanıldığı sanılmaktadır. Günlük hayatta üzerlerine iplik ve fotoğraf filmi gibi elemanlar sarılarak bunların muhafazası için kullanılır. Fakat esas önemli kullanma alanları, elastik elemanlar yardımıyla güç ve kuvvet nakli için, mekanik bir eleman olarak kullanılmalarıdır. Denizcilikte, Özellikle yelkenli gemilerde kullanılan en önemli tertibatlardan biridir. Konveyör, vinç ve kren gibi taşıma ve kaldırma makinalarında çok geniş kullanma alanı bulur. Değişik bir kullanma alanı da tankların palet sistemlerinin tahriki ve desteklenmesidir.

Makaralar, genellikle bir yükün kaldırılmasında halat veya zincir gibi elemanlarla kullanılarak; kuvvetin yönünü değiştirip, yükün kaldırılmasını kolaylaştırmak veya palanga gibi makara sistemleri yardımıyla gerekli kaldırma kuvvetini azaltmak gayesiyle kullanılır. Makara, içinde kama kanalı ve makara pernosunun geçtiği delik bulunan göbek, halat veya zincirin geçtiği kanallı çemberi ihtiva eden jant ve bu iki kısmı birbirine birleştirerek destekleyen gövdeden meydana gelir. Jant kanalından makaraya sarılan halat veya zincirin ucuna kaldırılacak yük takılıp, diğer ucuna istenen yönden kuvvet tatbik edilir. Halatın kuvvet tatbiki ile çekilmesi makarada dönme meydana getirerek yükün kaldırılmasını sağlar. Jant veya makara çemberinin kesiti, kablo ve halatların geçmesi için dibi yuvarlatılmış “V” biçiminde bir yiv şeklinde yapılır. zincirlerin geçişi için ise zincir halkalarının oturacağı biçimde oyuklu bir jant kanalı kullanılır.

Halat makaralarında jant kanalının şekli, boyutları ve yiv profili, makara çapına bağlı olarak standartlaştırılmıştır. Kullanılan halat çapına göre makara bu standartlardan seçilebilir. Halat makaraları ya döküm veya kaynak yoluyla imal edilebilir. Küçük demir döküm makaralar, dolu kasnaklı gövdeler, daha büyükleri ise 4 veya 6 takviye kanatlı ve daire şeklinde oyuklu veya kayış kasnaklardaki gibi parmaklı imal edilir. Göbek deliğinin çapı makara pernosuna uygun olarak alınır. Perno ve göbeğin yük altındaki mukavemetleri hesaplanarak kontrol edilmelidir.

Demir döküm halat makaralarının mekanik dayanıklılığının düşük olması sebebiyle ağır işletmelerde oldukça daha pahalı olan çelik döküm makaralar kullanılır. Ancak, döküm makaralardan çok daha hafif olan ve çelik döküm makaralardan daha ucuza mal olan kaynaklı halat makaraları gittikçe artan bir oranda kullanılmaya başlanmıştır. Bu makaralarda makara çemberi bir köşebent demiri veya lama demirinin kenar çekme tezgahında yiv profiline uygun olarak şekillendirildikten sonra, bir şablon üzerinde yarım daire şeklinde bükülüp, böyle iki yarım daire şekilli parçanın birbirine kaynatılmasıyla elde edilir. Sonra makara çemberi ve göbek, lama veya yuvarlak demir parmaklarla kaynak yoluyla birleştirilir.



Saat: 22:00
Sayfa 1 / 4

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık