MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/218577-bas-donmesi-sebepleri-ve-tedavisi.html)

MesirKentli 18 Nisan 2009 19:52

Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi
 
1 ek

Baş Dönmesinin Sebepleri:

Alıntıdaki Ek 59727


Baş dönmeleri
Hasta, kendisinin veya etrafındaki eşyanın boşlukta döndüğünden şikayet eder. Tıp dilinde vertigo denen baş dönmelerinin nedenleri çeşitlidir. Bunlardan başlıcaları şunlardır: Kulak ağrısı. Araç tutmaları. Ani hava değişimi. Bazı göz hastalıkları. İlaç zehirlenmeleri. Düşük veya yüksek tansiyon. Damar sertliği ve bazı kalp hastalıkları. Kansızlık ve kan hastalıkları. Mikrobik hastalıklar. Beyin hastalıkları. Sara ve bazı ruh hastalıkları. Tedaviye başlanmadan önce hastalığın gerçek nedeninin tespit edilmesi gerekir. baş dönmelerine yapılacak ilk iş; hemen oturmak veya öne eğilmek ve mümkünse hemen yatmaktır. baş dönmesi sık sık oluyorsa mutlaka bir doktora gitmek gerekir.

Baş Dönmesi Nedir:
Baş dönmesi diyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir. Hatta sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir. Tıp dilinde genel olarak vertigo adı verilir.

Denge Nasıl Sağlanır:
Dengenin sağlanması hala tam olarak çözülememiş çok karmaşık ve çok fazla organın rol oynadığı bir durumdur. Bu konuda rol oynayan organ ve sistemler arasında beyin, omurilik, iç kulak (labirent), gözler, eklem ve kaslar sayılabilir. Bu organları etkileyen herhangi bir hastalık baş dönmesi ile birlikte o organa ait diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu kadar çok organın rol oynadığı bir belirti olan baş dönmesi doğal olarak sadece bir branş uzmanı tarafından değerlendirilemez. Genellikle başlangıçta KBB ve Nöroloji doktorları muayene etsede göz, dahiliye veya fizik tedavi branşlarında da muayene olmak gerekebilir.

Ne Gibi Şikayetler Hissedilir:
Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunkarın hepsine birden baş dönmesi denir. Baş dönmesi olan hastalarda, sebebin ne olduğuna göre başka belirtilerde olur. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde bereberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler ( nistagmus ) saptanabilir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Baş dönmesi ile bulunabilecek diğer şikayetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada da sadece baş dönmesi mevcuttur.

Sebepleri Ne Olabilir:
Yukarıda anlatıldığı gibi baş dönmesi birçok organa bağlı olabilir. Ancak burada daha çok iç kulaktaki baş dönmesi yapan hastalıklardan bahsedilecektir. İç kulaktaki herhangi bir hastalık diğer kulak şikayetleri ile beraber baş dönmesi yapabilir. Ancak sadece baş dönmeside oluşabilir. Baş dönmesi yapan kulak hastalıkları arasında şunlar sayılabilir:
  • ÜSYE (üst solunum yolu infeksiyonları) sonrası iç kulak tutulumu
  • Pozisyona bağlı baş dönmesi (BPPV olarak kısaltılır ve iç kulakta dengemizi sağlayan toza benzer bazı maddelerin fizyolojisinin bozulması)
  • Meniere Hastalığı (İç kulaktaki sıvıların kimyasal durumlarının değişerek basınç artışı yapması)
  • Vestibüler Nörinit (İç kulaktaki denge ile ilgili sinyalleri beyine ulaştıran sinirin iltihaplanması)
  • Kronik orta kulak iltihaplarının iç kulağa yayılması (labirentit)
  • Menenjit veya diğer ateşli hastalıkların içkulağı etkilemesi
  • İç kulakta veya iç kulak sinirindeki tümöral hastalıklar
Yukarıda belirtilen iç kulak hastalıkları hakkında kendi bölümlerinde daha ayrıntılı bilgi verilecektir.

Muayenede Ne Görülür:
Baş dönmesi eğer iç kulaktaki bir hastalığa bağlı ise genellikle kulak muayenesinde bir problem görülmez. Sadece orta kulak iltihaplarının iç kulağı etkilemesine bağlı baş dönmesi varsa kulak zarında delik ve orta kulakta iltihaplanma görülür. Hastada anormal göz hareketleri saptanabilir. Bu göz hareketlerinin yönü hangi kulağın hasta olduğuna dair bazı bilgiler verebilir. Baş dönmesi gözle görülen bir problem olmadığı için mümkün olduğunca çok bilgi edinilmelidir. Bu amaçla doktorunuz ayakta yada yatarken hatta yürürken bazı testlere tabi tutacaktır.

Ne Gibi Tetkikler Yapılır:
Baş dönmesi için ne gibi tetkiklerin yapılacağı muayene sonunda elde edilen bilgilere göre yapılır. Eğer muayene sonucunda kulakla ilgili bir hastalık olmadığı kararına varılırsa doktorunuz sizi diğer branşlara sevkedecektir. Ancak buna karar verirken muayene sonrası bazı tetkikler genellikle yapılır. Bu tetkikler arasında en sık başvurulan odiometri adı verilen ve hem işitme hemde iç kulak fonksiyonları hakkında bize bilgi veren test uygulanır. Ayrıca yine kulakla ilgili normal filmler, bilgisayarlı tomografi veya manyetik resonans (MR) tetkiki yapılabilir. Bu testlere bazı kan tahlilleri de eklenebilir. Ancak birçok kulak hastalığında dahi odiometri, bilgisayarlı tomografi ya da MR' ile bile birşey görülmemektedir. Bu gibi testler genellikle tümör gibi daha ciddi problemleri ekarte etmek için uygulanır.

Nasıl Tedavi Edilir:
Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın belirtisi olduğu için öncelikle asıl sebebin tedavisi gerekir. Ancak birçok başdönmesi hastasında ortaya net bir sebep konamamaktadır. Bu nedenle asıl amaç baş dönmesini ortadan kaldırmak haline dönmektedir. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmeleri (tümörler hariç) genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çünkü diğer kulak zaman içinde hasta kulağın problemini kompanse etmektedir. Bu bazen 6 ay ya da 1 yıla kadar uzayabilir. Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi (BPPV) ise bunun tedavis Epley manevrası denen ve doktorunuzun size muayene masasında uygulayacağı bazı hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bazı partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Diğer sebeplerde ilaç tedavisi kullanmak gerekir. Bu amaçla değişik ilaçlar kullanılsada hemem hemen hepsi belli oranda baş dönmesini azaltırlar. Baş dönmesi şiddetli olan hastalar bazen serum takılıp hastaneye yatırmak gerekebilir. Tümörlere bağlı baş dönmelerinin tedavisi tümörün çıkarılmasıdır yani ameliyattır. İlaç tedavisine cevap vermeyen Meniere hastalığı nda da bazen ameliyat yapılır.

Nelere Dikkat Etmeliyim:
Baş dönmesi olan hastaların, bu durumu azaltmak için evde uygulayabileceği bazı hareketler vardır. Bunları ya doktorunuz size tarif edecektir ya da verilecek broşürlerle size bilgi verilecektir.

Geçmiş Olsun:)


Safi 8 Aralık 2016 12:03

1 ek
Alıntıdaki Ek 59728

Baş dönmesinin nedenleri neler olabilir?


Baş dönmesi dengeyi bozan bir durumdur. Duyu organlarını; özellikle gözleri ve kulağı etkiler. Bayılmaya neden olabilir. Baş dönmesi başlı başına bir hastalık değildir ama başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Baş dönmesi ve dengesizliğe neden olurken genellikle denge kaybı gibi belirtiler ile karakterizedir. Çok yaygın olarak görülebilen bir durum olan baş dönmesi genellikle ciddi bir durum değildir. Fakat baş dönmesi mide bulantısı durumu tekrarlayan nöbetler şeklinde gerçekleşiyorsa tıbbi yardım almak gerekebilir. Ani baş dönmesi bir kafa travması sonucunda oluşabilirken; baş ağrısı, boyun ağrısı, bulanık görme, işitme kaybı, motor yetenek kaybı, bilinç kaybı veya göğüs ağrısı gibi belirtiler duruma eşlik edebilir. Bu tür durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır çünkü durum ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Baş dönmesi sebepleri:


Baş dönmesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında iç kulak hastalıkları, ilaçlar ve alkol vardır. İç kulakta denge problemi oluştuğunda baş dönmesi oluşabilir. Baş dönmesi ile ilgili vakalarda görülen ek sık neden başlangıç vertigo hastalığıdır. Bu hastalıkta kişi duruş pozisyonunu değiştirdiğinde kısa süreli baş dönmesi yaşar. Ayrıca baş dönmesine Meniere hastalığı (kulakta sıvı birikmesi), migren ya da akustik nöroma ve iç kulağı beyne bağlayan sinirlerde büyüme de neden olabilir. Çok nadir de olsa vertigo; kalp krizi, beyin kanaması, multipl skleroz veya başka bir nörolojik bozukluk nedeni ile oluşabilir.

Baş dönmesi neden kaynaklanır:
  • Tansiyon (tansiyonda ani düşüşler yaşanması)
  • Kalp kası hastalığı
  • Kan kaybı
  • Nörolojik koşulları
  • İlaçların yan etkisi
  • Anksiyete bozuklukları
  • Anemi (kanda düşük miktarda demir)
  • Hipoglisemi (düşük kan şekeri)
  • Kulak enfeksiyonu
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Güneş çarpması
  • Aşırı egzersiz
  • Güneş çarpması
Baş dönmesinin belirtileri nelerdir?
  • Yoğun baş dönmesi
  • Vertigo
  • Değişkenlik
  • Denge kaybı
  • Yüzüyormuş hissi
  • Ağır sersemlik hali
  • Boşluğa düşme hissi
Bazen baş dönmesi mide bulantısına, kusmaya ya da bilinç kaybına neden olabilir.

Baş donmesi mide bulantısı neden olur?

Doktor, baş dönmesi ve onun altında yatan nedenleri anlamak için önce fiziksel bir muayene yapar. Hastaya baş dönmesinin nasıl oluştuğu, ne kadar sürdüğü ve hareket edildiğinde oluşup oluşmadığını soracaktır. Ayrıca hastanın göz ve kulakları da muayene edilir. Şüphelere bağlı olarak bir tomografi veya MR tavsiye edilebilir.

Baş dönmesi nasıl geçer?
Baş dönmesi tedavisi baş dönmesine neden olan duruma göre değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman, evde tedavi yöntemleri uygulanarak yaşam tarzında bazı değişiklikler ile baş dönmesi sorunu ortadan kaldırılır. İç kulak sorunlarından kaynaklanan baş dönmesi durumlarında ilaç tedavisi ile birlikte egzersiz verilebilir. Migren ilaçları ve migren tetikleyicilerini önlemek baş dönmesinin giderilmesine yardımcı olabilir. İlaçlar anksiyete bozuklukları için de sık sık kullanılır. Baş dönmesi aşırı egzersiz, ısı veya dehidratasyon nedeniyle oluştuysa bol sıvı alınması gerekmektedir. Alkol, kafein ve tütün gibi baş dönmesine neden olan maddelerde kaçınılması da önerilebilir.

Baş dönmesi genelde kendi kendine geçer. Kronikleştiği durumlarda ise mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak nadir durumlarda, baş dönmesi daha ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Baş dönmesi, bayılma gibi ciddi komplikasyonlara veya aşırı denge kaybına neden oluyorsa tehlikeli bir durum oluşabilir. Bu gibi durumlarda baş dönmesi tedavisi için hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Sağlık kuruluşuna giderken hastanın araba kullanmaması daha iyi olacaktır.

BAŞ DÖNMESİNİ AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
  • Aşırı kafa hareketlerinden (özellikle yukarı bakmak) veya hızlı baş hareketlerinden kaçının.
  • Dolaşımı bozacak (nikotin, kafein ve tuz) ürünlerinin kullanımını azaltın.
  • Ani pozisyon değişikliklerinden kaçının. Örnek olarak yatar durumdan aniden ayağa kalkmayın veya bir taraftan diğerine ani olarak dönmeyin.
  • Baş dönmenize neden olan stresden, sinirlilikden uzak durun ve allerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya çalışın.
  • Baş dönmeniz olduğunda araba kullanmak tehlikeli alet kullanmak veya merdiven tırmanmak gibi zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.


plum 8 Aralık 2016 13:54

1 ek
Beyne gelen eksik uyarı
Alıntıdaki Ek 59729

Gözler, iç kulak yapıları, kas ve eklemlerden gelen algı uyarıları, beynimizi, vücudumuzun değişik parçalarının pozisyonu hakkında bilgilendirir. Bu uyarılara cevap olarak dengeyi korumak için gerekli uyum hareketleri yapılır. Bunların çoğu refleks düzeyinde çalıştığı için biz bu ayarlamaların farkında olmayız. Gerek algı organlarında oluşan bozukluklar nedeniyle beyine yanlış ve eksik uyarı gelmesi gerekse beyin yapılarının bozulmasına neden olan hastalıklar, baş dönmesi ve dengesizliğe neden olur.

Meniere hastalığı
Baş dönmesinin en sık rastlanan nedeni, iç kulak hastalıklarıdır. Bunlardan biri Meniere hastalığıdır. Tekrarlayan baş dönmesi ataklarıyla birlikte işitmede azalma ve kulak çınlaması vardır. Genellikle 50 yaş sonrasında ve her iki cinste eşit sıklıkta görülür. Baş dönmesi kişinin ayakta durması ya da yürümesine izin vermeyecek kadar şiddetli olabilir. Genellikle bulantı ve kusma da tabloya eklenir. Ataklar ani başlar ve birkaç dakikadan birkaç saate kadar uzayabilir. Ataklar arası süre çok değişken olabilir. Haftada bir kaç kere tekrarlayabildiği gibi birkaç yıl ara verdiği de olabilir.

Pozisyona bağlı baş dönmesi
Yine bir iç kulak fonksiyon bozukluğu olan ‘pozisyona bağlı baş dönmesi’ne daha sık rastlanır. Baş dönmesi sadece başın belli pozisyonlarında ortaya çıktığı için bu ismi alır. En sık yatakta dönme sırasında ve yataktan kalkarken ortaya çıkar. Atakların süresi çok kısa olmakla birlikte günlerce ya da aylarca tekrarlayabilir. İşitme bozukluğu yoktur.

Vestibüler nöronit
Sadece uzun bir baş dönmesi atağı ile karakterize olan baş dönmesine ‘Vestibüler nöronit’ adı verilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması yoktur. Baş dönmesi hareketsiz kalmayı gerektirecek kadar şiddetlidir. Birlikte bulantı ve kusma vardır. Genç yetişkinlerde ve genellikle geçirilmiş bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyerek ortaya çıkar. Birkaç gün içinde düzelir. Bazı hastalarda aylar ya da yıllar sonra tekrarlayabilir.

İşitme sinirindeki tümör
İşitme ve denge sinirinin tümörleri ya da sinir üzerine bası yapan damar genişlemesi ve kıvrımları da baş dönmesi ve buna eşlik eden belirtilerle ortaya çıkabilir.

MS, beyin tümörleri
Multiple Skleroz, beyin tümörleri ve enfeksiyonları, daha nadir rastlanan baş dönmesi nedenleri olmakla birlikte muayene ve incelemeler sırasında doktorunuz tarafından mutlaka göz önünde bulundurulur.

İnme
İşitme ve dengeden sorumlu yapıların, özellikle beyincik ve beyin sapının kanamaları ve damar tıkanıklığı (inme) nedeniyle zarar görmesi de baş dönmesi, denge bozukluğu, bulantı ve kusma ile kulak çınlamasına neden olabilir.

Kafa travmaları
Kafa travmaları da baş dönmesinin sık görülen nedenlerinden biridir.

Migren atakları
Bazen baş dönmesi atakları, migren tipi baş ağrısının öncü belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bazen de ‘baziler arter migreni’ denen tipte olduğu gibi baş dönmesi, tek taraflı baş ağrısı ve kusma ataklarıyla birliktedir.

Tansiyon sorunları
Kan basıncında ani düşmelere neden olan dolaşım ve tansiyon sorunları beyne yetersiz kan ve oksijen gitmesi sonucu baş dönmesine neden olabilir. Aniden ayağa kalkıldığı zaman oluşan baş dönmesi hissi, dolaşım problemlerine ve kan basıncındaki değişimlere bağlıdır. Hipertansiyon ve şeker hastaları ile kan yağları yüksek olanlarda daha sık görülür. Ayrıca kalp fonksiyonları yetersiz olanlarda veya anemisi olanlarda da sıktır.

İlaç yan etkisi
Bazı ilaçlar özellikle nikotin ve kafein, beyne giden kan akımını azaltarak baş dönmesine yatkınlık oluşturur.

GEÇER DiYE BEKLEMEYiN
Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın bir belirtisi olduğu için öncelikle asıl sebebin tedavisi gerekir. Ancak birçok baş dönmesi hastasında net bir sebep bulunamayabilir. Organik bir neden bulunamadığında psikolojik nedenler de düşünülmelidir. Baş dönmesinden yakınan hastalar kendi doktorları veya Nöroloji, KBB gibi dalların uzmanları tarafından değerlendirilmelidir, bu şikayetler geçer diye beklenmemelidir.


Safi 8 Aralık 2016 16:43

1 ek
Alıntıdaki Ek 59730

Baş Dönmesi Sebepleri


Baş Dönmesi Sebepleri, kişinin hareket etmemesine rağmen hareket algılaması durumudur. Bu kişinin kendisinin dönmesi şeklinde olabileceği gibi etrafındaki nesnelerin dönmesi, sallanma veya yerin ayağının altından kayması şeklinde de olabilmektedir. Gözün kararması, halsizlik, kendini veya başını boşlukta gibi hissetme durumları zaman zaman kişiler tarafından baş dönmesi olarak ifade edilebilmektedir. Ancak bunlar baş dönmesi değildir. Bu gibi durumlara kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü, kalp ritm bozuklukları gibi dahili sorunlar yanında aşırı stres, yorgunluk da neden olabilmektedir. Baş dönmesinden yakınan bir kişinin şikayetinin gerçekten baş dönmesi olup olmadığını anlamak gerekmektedir. Bu şikayetleri olan bir hastanın mutlaka sistemli bir şekilde bir doktor gözetiminde olması ve gerekli tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Bu da ekip çalışması gerektiren bir durumdur. Burada çalışacak uzmanlar kbb, nöroloji, kardiyoloji, psikiyatri gibi dallardır. Çoğu zaman hastalığın bir çok organı tutan farklı bir boyutu da olabilmektedir. Tanı için yapılacak tetkikler de önemli yer tutmaktadır.

Baş Dönmesi Sebepleri; kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların belirtisi olduğundan dolayı, neden belirlendikten sonra tedavi sağlanmalıdır. Bu sebepler arasında;

Kulağa bağlı nedenler;
Gerçek baş dönmelerinin büyük bir kısmını içine alan bir sorundur. Pozisyona bağlı baş dönmesi, baş dönmesi ile ilgilenen kliniklerde en sık rastlanan nedenler arasındadır. Hemen hemen bütün hastalarda, başın hareketleri ile artan baş dönmesi yakınması mevcuttur. Teşhisi, iç kulakta bulunan yarım daire kanallarının, bazı manevralara verdiği yanıtlara bakılarak konula bilinir. Tedavisi, bu kanalların içerisinde yer değiştirmiş olan kristallerin tekrar yerine oturtulmasına dayalı özel hareketlerdir. Meniere hastalığı ise işitme kaybı, kulakta çınlama, dolgunluk hissi ve baş dönmesi ile kendini göstermektedir. İç kulaktaki sıvıların dengesizliğinden kaynaklanmaktadır.

Travmalar:
Sıklıkla başa alınan sert darbeler ile, kafatası nda meydana gelen, iç kulağı da zedeleyecek bir kırık sonrasında baş dönmesi ile beraber bulantı ve kusma oluşabilmektedir. Bazen kafa travması sonrası, herhangi bir kafatası kırığı olmadan dahi iç kulak yapılarında sarsıntı ya da iç kulak kristallerinde yer değiştirmeye bağlı olarak baş dönmesi oluşabilmektedir

Nörolojik hastalıklar:
Beyin, beyincik gibi organlarımızdan oluşan merkezi sinir sisteminde meydana gelen kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı olarak oluşan beslenme bozukluklarında, multipl sklerozda, sifilizde, çeşitli beyin tümörlerinde, parkinson hastalığında, migren gibi hastalıklar da baş dönmesine neden olabilecek hastalıklardır.

Dahili hastalıklar:
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalıkları, geçmişte geçirilmiş kalp krizi, diyabet, tiroit bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, duruşa bağlı düşük tansiyon, ileri kalp ritm bozuklukları, ani ve şiddetli su kayıpları sayılmaktadır.
Psikolojik denge bozuklukları: Panik atak, anksiyete, stres, depresyondur.

Boyun Düzleşmesi Baş Dönmesi


Boyun Düzleşmesi Baş Dönmesi; şekli C’ ye benzeyen omurga’ nın aşırı yüklenme, stres gibi nedenlerden dolayı omurganın düz şeklini alması olayına boyun düzleşmesi denmektedir. Vücudumuzdaki omurgaların belli bir duruşu ve şekli bulunmaktadır, bu duruş ve şekil zaman ile belirli nedenlerden dolayı farklılaşarak bazı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bu hastalık yorgunluğun,stres’in ve aşırı düşünmenin neden olduğu bir hastalık türüdür. Boyun ve bel bölgemizdeki içe doğru gerçekleşen kavis, bu anatomik doğal duruşun temelinde vardır. Bu doğal duruşu sağlayan ise yumuşak ve özel disklerimizdir. Bu disklerin kayması ya da belli sebeplerden dolayı şeklini kaybetmesi boyun düzleşme sine neden olmaktadır. Boyun düzleşme sinin belirtileri arasında kronikleşmiş ağrılar ve boyun hareketlerinde zorluklar yer almaktadır. Boyuna alınan darbeler de bu hastalığın başlangıcı için uygun ortamı sağlamaktadır. Uzun süreli olarak öne doğru eğik bir şekilde oturmak, aşırı yük kaldırmak, yüksek ve sert yastıklar da uyumak, koltuk ve kanepe gibi rahatsız yerlerde başa uygun pozisyon almadan yaslanmak gibi birçok etken düzleşme nin oluşması için uygun ortamı oluşturmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Baş Dönmesi; boyun düzleşmesinde beyine giden dört damardan ikisi olan vertebral arterler gerilerek beyine yeterince kan gitmesini engellerler. Kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, gibi belirtiler görülmektedir. Tedavi edilmez ise daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecelerde alınganlık, isteksizlik oluşabilmektedir. Boyun düzleşmesinde beyne yeteri kadar kan gitmediği zamanlarda kişi de baş dönmesi ve dengesizlik görülebilmektedir. Tanısı boynun yandan çekilen röntgeni ile konabileceği gibi, boyun MR ile teşhis konmaktadır. Tedavi edilmediği zaman şikayetler daha şiddetle ne bilecek bir hastalık olan boyun düzleşmesi tedavisi ağrıların giderilmesine yönelik kas gevşeticiler kullanılarak, Fizik tedavi ile, doktorun vereceği egzersizlerin düzenli yapılmasıyla yaklaşık olarak üç hafta içerisinde düzelebilecek bir rahatsızlıktır.


Safi 8 Aralık 2016 16:47

1 ek

Kulak Ağrısı Baş Dönmesi

Alıntıdaki Ek 59731

Kulak ağrısı baş dönmesi sorunu, günümüzde genç yaşlı hemen herkeste çok yaygın olarak görülen problemlerden biridir. Böylesine yaygın olarak görülen durumlar genellikle insanların kulak hastalıklarından dolayı meydana gelmektedir. Kulakta meydana gelen hastalıklar direk olarak kişinin baş dönmesi sorunlarına neden olmaktadır. Vücut sistemine ise meydana gelen baş dönmesi durumları genellikle kusma şikayetlerini de ortaya çıkardığı için meydana gelen baş dönmesi durumunda kişinin midesinin de bulanması durumu oldukça muhtemel bir durumdur. Kulak ağrısı baş dönmesi aslında her ne kadar farklı hastalıklardan dolayı olmuşsa bile bu durum tamamen kulakla ilgili olmaktadır. Günümüzde bu gibi şikayetler nedeni ile doktora giden insanlarda bu sorunun en büyük nedeni tabi ki kulakta, iç kulakta, dış kulakta görülen hastalıklar olmuştur. Fakat her ne şekilde olursa olsun bu gibi durumlarda yapmanız gereken en önemli şey bir kulak burun boğaz uzmanına giderek gerekli testleri yaptırmaktır. Aksi durumlarda meydana gelen bu problem basit gibi gözükse bile ileride kalıcı işitme kaybı başta olmak üzere çok büyük problemlere neden olabilmektedir. Kulak ağrısı baş dönmesi bazı insanlarda başa alınan darbeler ile birlikte meydana gelmektedir. Eğer böyle bir durum var ise sorunun nedeni çok büyük tehlikelerden dolayı meydana geliyor olabilir. Bu gibi darbe sorunları yaşamışsanız bir dakika beklemeden hemen doktorunuza gidin. Öyle ki olası iç kanamalar ya da diğer durumlar sizleri çok zor durumlara sokabilir.

İç kulak hastalıklarında meydana gelen sorunların en büyük belirtisi baş dönmesi sorunudur. Bu sorun ise kişilerde direk olarak kulak ağrısı baş dönmesi problemine neden olmaktadır. Bu nedenle meydana gelen kulak ağrısı baş dönmesi sorunlarının en büyük nedenlerinden biri iç kulak hastalıklarıdır denebilir. Bu gibi durumlarda genellikle kişinin hareket etmesi ile birlikte sorun olduğu görülmektedir. Çünkü kişiler hareket ettikçe iç kulaktaki sorun baş dönmesine neden olacaktır. Bu gibi durumlar birçok zaman viral olarak kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da yapılabilecek en doğru şey bilinmeden müdahale etmeden hemen bir doktora gitmektir. Kulak ağrısı baş dönmesi sorunları bazen çok önemli problemlerden dolayı meydana gelebilir. Bu nedenle ara ara gerçekleşse bile bu durum kesinlikle aksatılmaması gereken ve önemsenmesi gereken bir durumdur. Çünkü birçok insan bu gibi problemleri önemsemediği için çok büyük problemler ile karşı karşıya kalmaktadır. Ara ara meydana gelen kulak ağrısı baş dönmesi sorunları ilk başlarda küçük bir hastalığın belirtisi iken önlem alınmadığında ve önemsenmediğinde kişilerde çok hızlı bir şekilde artış göstererek sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle sizlerde erken müdahale ederek sorun her ne olursa olsun büyümeden çok daha rahat bir şekilde çözebilirsiniz. Böylece birçok sorununun üstesinden gelebilirsiniz.

Kulak ağrısı baş dönmesi sorununa neden olan hastalıklar:
  • Meniere Hastalığı: Bu hastalıkta kulak içerisinde bulunan sıvının dengelenmesi ile ilgili bir sorundur. Bu denge meniere hastalığında dengelenmez ve kişilerde kulak ağrısının yanı sıra baş dönmesi sorunu görülür.
  • Vestibüler nörinit hastalığı: Bu hastalıkta kişinin kulağında bulunan sinirlerde şişme durumları görülür. Bu durumlarda yine insanlarda kulak ağrısı baş dönmesi sorununa neden olmaktadır. Bu durum genellikle farklı virüslerden dolayı meydana gelmektedir.
  • Akustik nörinom: Bu hastalık birçok kişi tarafından duyulmuştur. Çünkü yaygın olarak görülür. En büyük belirtisi kulak ağrısı baş dönmesidir. Bu nedenle bu gibi sorunları olan kişilerde akustik nörinom hastalığı görülebilir.

Kolesterol Baş Dönmesi Yaparmı


Kolesterol baş dönmesi yapar mı, kolesterol yüksekliği tedavi edilmediği takdirde, kalp ve damar sorunlarının yaşanmasına neden olur. Bu durumda hastalarda baş dönmesi dahil, göğüste ağrıya, bulantı ve kusmaya, görme sorunlarına, halsizlik ve eklemlerde uyuşma gibi gibi sorunlara yol açabilir. Kolesterol baş dönmesine sebep olursa, hastada aynı zamanda denge sorunları da ortaya çıkabilir. Ancak bunun kolesterolden kaynaklanıp, kaynaklanmadığı mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Kolesterol yüksekliği demek kan yağlarının yüksekliğini gösterir. Bu durumda vücudunuzdaki damarlarda plaklar oluşmaya başlar. Bu damar sertliğine, damar tıkanıklığına yol açar. Özellikle beyne giden damarların bu şekilde sertleşmesi ve tıkanması sonucunda baş dönmesi etkisi görülebilir. Bu yüzden kolesterol değerlerinin sürekli kontrol altında tutulması ve gerekirse tedavi ve diyetle düşürülmesi gerekir. Ancak yine de baş dönmesi ile birlikte denge sorunları bulunuyorsa, mutlaka kulak burun boğaz uzmanına gidilerek, ayırıcı tanı yapılmalıdır. Çünkü orta kulaktaki bazı sorunlarda buna sebep olabilir.

Kolesterol yüksekliği baş dönmesi
Baş dönmesi kişinin günlük yaşam kalitesini bozan bir unsurdur. Tamamen dengesini sağlamada sorun yaşanır. Hafif, orta ve şiddetli bir şekilde yaşanabilir. Ancak bu bir hastalık olarak değil, bir belirti olarak kabul edilir. Mutlaka bunun altında yatan etken tespit edilmelidir. Hastalarda boşlukta olma hissi, sersemlik hissi, dönme hissi uyandıran bir sorundur. Genellikle baş dönmesiyle birlikte bulantı, kusma, görme sorunları, kulak çınlaması, şuur kaybı olması, baş ağrısı gibi yakınmalarla birlikte olur. Bu nedenle hastanın muayenesinde bu yakınmalarda değerlendirilmeli ve teşhis konulmalıdır. Eğer kolesterol nedeniyle baş dönmesi oluyorsa, hemen kolesterolü dengeleyecek tedavilere başlanmalıdır. Bu ilaç tedavisi ile mümkün olabilir. Ancak mutlak uygun bir diyetle bu tedavinin desteklenmesi gerekir. Özellikle düşük kolesterollü besinleri tüketmek tedavinize yardımcı olacaktır. İçeriğinde doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durmalısınız. Bunların arasında yağlı et, tavuk derisi, tam yağlı süt, tereyağı gibi besinler bulunmaktadır. Kolesterol baş dönmesi yapar mı, diye merak ettiğiniz konuya açıklık getirmeye çalıştık. Ancak bunun kesin olarak belirlenmesi için, mutlaka uzman bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

Kansızlık Baş Dönmesi


Kansızlık baş dönmesi yapabilmektedir. Özellikle ileri derece kansızlık bulunan vücutlar bu durum baş dönmesi şeklinde dışa vurabilirler. Kansızlık pek çok kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Bilhassa bayanlarda, özel günlerin varlığı sebebiyle daha çok görülmektedir.

Kansızlık baş dönmesi yapıyorsa, ciddi bir kansızlık durumu söz konusu olabilir. İleri derecede kansızlık vakaları için, uzun süreli tedavi görmek gerekmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora görünmeli ve birlikte bir tedavi süreci belirlenmelidir. Kimi durumlara göre ilaçla tedavi uygulanırken, kimi durumlarda kan iğnesi ile tedavi şekli, belirlenebiliyor.

Kansızlık çeken kimselerin, demir açısından zengin besinler tüketerek vücudu desteklemesi de iyi bir tedavi yöntemidir. Pekmez,kırmızı et, ciğer, bulgur, kuru üzüm, biber, dereotu, ıspanak gibi yiyecekler kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır. Öte yandan, kan ilaçları ile birlikte çay, süt, yoğurt gibi kan emilimini engelleyen yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Yine kansızlığa iyi gelen yiyeceklerle (ıspanak, bulgur, pekmez...) birlikte de yukarıda sayılan, kan emilimini engelleyen yiyeceklerin bir arada yenmemesi gereklidir.

Kansızlığın Beraberinde Getirdiği Rahatsızlıklar Nelerdir?
İleri derecede kansızlık baş dönmesi yapmakta, bu da kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Sık sık aniden baş dönmesi yaşayan kişilerde, psikolojik olarak da mutsuzluk ve stress gözlenebilir. Gebelikte kansızlık yaşanması durumunda baş dönmesi görülme olasılığı yükselecektir. Ayrıca gebe annenin kansız olması, ileride bebeğin de kansızlık çekmesine neden olabilir. Öte yandan, kansızlık çeken bir annenin bebeğine verdiği sütte yeteri kadar demir vitamini bulunmayacağı için, yine bebekte kansızlık görülebilir. Bu gibi durumlarda kan testi yaptırmakta fayda vardır.

Kansızlık baş dönmesi, hafif şiddetli, kısa süreli, aniden oluşan ve sıklıkla karşılaşılan türdendir. Bu baş dönmeleri, kansızlık rahatsızlığı çeken bayanlarda, özellikle regl günlerinde, kan kaybı yaşandığından, daha çok görülebilir. Kansızlık, iştahsızlık ve halsizlik de yapabilen, bünyeyi zayıf düşüren, bu sebeple de başka hastalıklara davetiye çıkarabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle ihmal edilmemelidir. Kansızlık, kan değeri testi yaptırılarak öğrenilebilir. Bünyede, kansızlık olduğu saptandıktan sonra, ihmal edilmemeli, ciddiye alınmalı ve uzman hekim ile görüşülerek bir an evvel tedaviye başlanmalıdır.


Safi 8 Aralık 2016 17:34

1 ek
Alıntıdaki Ek 59732

Baş Dönmesi


Baş Dönmesi, Baş dönmesi günlük hayatta hemen hemen herkesin tecrübe ettiği ve sık sık dile getirilen şikeyetlerden biridir. Biraz başım dönüyor; cümlesi kimse de büyük bir şaşkınlığa sebep olamaz. Genellikle bu durum, açlığa, üzüntüye ya da yorğunluğa bağlıdır. Bazı baş dönmeleri ise denge bozukluğuna bağlıdır. Hareket ederken denğemezi sağlayabilmek için çok sayıda vücut sisteminin birlikte uyum içinde çalışması gerekmektedir. Bu da çok sayıda sistemi etkiliyebilen çeşitli hastalıkların sonucunda baş dönmesi ve dengesizlik ortaya çıkabilir. Baş dönmesi, kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çikabilir. Hastalığın nedeni belirlendikten sonra kişi hastalığına göre tedavi edilir.

Baş Dönmesi ve Dengesizlik Yapan Belli Başlı hastalıklar:
Travmalar;
Kafa tasında meydana gelen, iç kulağı da zedeleyen bir kırık sonrasın da aşırı kısıtlayıcı bir vertigo ile beraber bulantı ve kusma oluşabilir. Hasta başını en ufak bir şekilde oynatsa bile belirgin bir baş dönmesi atağı geçirebilir. Bu durumun düzelmesi haftalar, hatta aylar sürebilir. Bu olayda, yıllar sonra dahi özellikle pozisyon değişiklerin de oluşan birkaç saniyelik şiddetli baş dönmesi kalabilir.

Kulağa bağlı nedenler:
gerçek baş dönmelerinin çok büyük bir kısmından sorunlu olan organımızdır. Pozisyona bağlı baş dönmesi, baş dönmesi ile ilgilenen kliniklerde en sık rastlanan nedendir. Hemen hemen bütün hastalarda, başın hareketleri ile artan baş dönmesi yakınması olur. Tanısı iç kulaktaki yarım daire kanalının, bazı manevralara verdiği yanıtlara bakılarak konulur. Tedavisi, yarım daire kanalının içinde yer değiştirmiş olan kristallerin tekrar yerine oturmasına dayalı özel manevralardır. Meniere hastalığı; işitme kaybı, kulak çınlaması, dolgunluk hissi ve baş dönmesi atakları ile ilgilidir. İç kulaktaki sıvıların dengesizliği ile de kaynaklıdır. İleri derecede damar tıkanıklığı yaşayan insanlarda oluşan iç kulağa daha az kan gitme durumun da, bazen de hiç bir nedene bağlı olmamaksızın iç kulaktaki zarların yırtılmasına bağlı olarak baş dönmesi olabilir.

Enfeksiyon:
Özellikle şiddetli gribal enfeksiyonlar sonrası kulak kaynaklı baş dönmeleri meydana gelebilir. Daha ciddi enfeksiyonlarda, beyin zarının iltihaplanmasına neden olan durumlarda bulantı kusma ile giden dengesizlik durumları oluşabilir.

iç kulak sorunları:
Görünürde anlaşılır bir neden yoksa, vertigo iç kulakla ilgili bir sorundan dolayı kaynaklanıyor olabilir. İç kulak, vücudun yönünü ve pozisyonunu belirlemesinden sorumludur ve sorumluluğu yerine getirmek üzere beyne sinyaller gönderir. Beyne gelen sinyallerde, iç kulaktan kaynaklı bir sorun olduğun da baş dönmesi şikayeti ortaya çıkar.

Labirentit:
Bazı virüsler iç kulağın labirent adı verilen kısım da tahriş ve iltihap oluşturması sonucu ortaya labirentit rahatsızlığı çıkabilir ve bu rahatsızlık da yine, baş dönmesi nedenlerinden biridir. Labirentit genellikle kulak ya da üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanır. Sigara içmek, alerji, stres, alkol ve bazı ilaçlar da hastalığa yakalanma riskini arttırır. Labirentit belirtileri arasında baş dönmesiyle birlikte şiddetli kulak ağrısı ve yüksek ateş görülebilir.

Migren:
Başın ön tarafında ya da tek bir yanında zonklama şeklinde, güçlü bir ağrı olan migren, kişilerin günlük rutinlerini aksatacak zorlu bir baş ağrısıdır. Migren sırasında şiddetli baş ağrı dışında bulantı, ışığa kaeşı hassasiyet ve baş dönmesi gibi başka belirtilerde ortaya çıkabilir.

İlaçlar:
Vücudunuzdaki başka bir rahatsızlığı gidermek üzere aldığınız ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi olabilir. Düzenli olarak veya belli bir süre kullanmanız gereken ilaçların şiddetli baş dönmesine neden olduğunu fark ederseniz, doktorunuzla görüşerek iyi gelecek bir ilaç isteyebilirsiniz. Aspirin ve salisilat grubu ilaçlar, aminoglikozit grubu bazı antibiyotikler ve idrar söktürücü ilaçlar baş dönmesi ne neden olabilecek ilaç grublarına örnek olarak verilebilir.

Sürekli Baş Dönmesi


Sürekli baş dönmesi insanın yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Psikolojik olarak da sinirleri bozar, mutsuzluk, sinir ve stres yapar.
Sürekli baş dönmesi mutsuz bir yaşamı da beraberinde getirir. Bu baş dönmeleri kişiyi, hemen hiçbir konuda istek duymayan bir insan haline dönüştürür. Ani hareketlerde ya da bir anda durup dururken başı dönen kişilerde, bu durum gayet olağandır. Zira sürekli yaşanan baş dönmeleri, yaşam kalitesini normalin çok çok daha altına düşürmüştür.

Sürekli Baş Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?


Sürekli baş dönmesi yaşayan bireylerin, baş dönmesi altında yatan sebepleri araştırarak öğrenmesi ve buna uygun bir tedavi yolu benimsemesi gereklidir. Baş dönmesi sebepler arasında; kansızlık, orta kulak iltihabı, gebelik, açlık, yorgunluk, tümör, sinüzit gibi rahatsızlıklar gelmektedir. Yine bunların dışındaki farklı sebeplerden ötürü de baş dönmesi yaşanabilir.

Baş dönmesi ciddi bir vakadır ve altında mutlaka başka sebepler yatar. Bu nedenle, bir başka hastalığın habercisi sayılabilecek, sürekli baş dönmesi, hafife alınmamalı ve ihmal edilmemelidir. Baş dönmesi yaşayan hastalar, kan testi yaptırarak, dahiliye uzmanı ve KBB uzmanına görünerek bu konu hakkında uzmanından, geniş ve net bilgiler alabilirler.

Sürekli baş dönmesi altında yatan neden öğrenildikten sonra, gerek doktorun verdiği ilaçları gerektirdiği şekilde ve yarım bırakmadan kullanarak, gerekse yenilip içilen besinlere dikkat edilerek, uzun süreli ve tam anlamıyla iyileşme sağlamak amaçlanmalıdır. İyileşme sağlandıktan sonra bu yaşam kalitesini korumak için zararlı alışkanlıklardan kaçınmak gereklidir. Ayrıca kendiniz ve sevdikleriniz için doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek çok önemlidir.


Safi 8 Aralık 2016 17:46

Devamlı Baş Dönmesi


Devamlı baş dönmesi, baş dönmesi bir hareket yanılsaması rahatsızlığıdır. Hasta kişi olmayan hareketleri hissetmekte ve çevresinin hareket ettiğini düşünmektedir. Baş dönmesi oldukça sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. İleri yaşlarda bu sıkıntılar daha da artmaktadır. Hareket ettiğimiz Zaman vücudumuzda bir çok sistem aynı anda çalışır bu da baş dönmesinin çeşitli sebepleri olabileceğini gösterir. Kişinin kendisini ve baş dönmesi şikayetini doğru bir şekilde anlatması ve iyi bir muayene sonucu doğru tanı konulur ve tedaviye başlanabilir. Baş dönmesi için sistematik bir muayene gereklidir bunun içinde kulak burun boğaz kardiyoloji nöroloji uzmanlarına tek tek muayene olmak gerekir. Baş dönmesi aslında bir hastalık değildir diğer hastalıkların sebep olduğu bir durumdur. Bu nedenle asıl amaç baş dönmesinin hangi nedenden kaynaklandığını bulmak ve ona göre uygun tedaviye başlamaktır. Baş dönmesine neden olan bir çok hastalık vardır bunlara bakacak olursak,

Baş dönmesine sebep olan hastalıklar


  • Kulağa bağlı nedenler, kulak da meydana gelen rahatsızlıklar baş dönmesinin ciddi sebeplerindendir. Baş hareketleri ile birlikte baş dönmesinin arttığı durumlarda görülür. Tanısı konulurken iç kulaktaki yarım daire kanallarının bazı manevralara verdiği yanıtlara göre konulur. İç kuşağa az kan gitme durumu iç kulak zarı yırtılması durumu baş dönmesine sebep olur.
  • Travmalar, başa alınan sert darbeler, kafa tası zedelenmeleri baş dönmesine sebep olabilir. Kafa tası travması sonrası herhangi bir kafa tası kırığı olmadığı halde iç kulak kristalleri yer değiştirmiş olabilir bu da aradan uzun zaman geçse de baş dönmesine sebep olabilir.
  • Nörolojik hastalıklar, beyin ve beyincikte oluşan sinir sistemindeki oluşan kanama ve kan damarlarında tıkanıklık beslenme bozuklukları çeşitli beyin tümörleri migren baş dönmesine sebep olur.
  • Dahili hastalıklar, kalp yetmezliği kalp kapakçığı hastalığı, kalp krizi, diabet, tiroit bezi hastalıkları kansızlık kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon kalp ritmi bozuklukları ve ani ve aşırı su kaybı.
  • Psikolojik denge bozuklukları, panik atak stres depresyon baş dönmesine sebep olur.
Baş dönmesi tedavisi, baş dönmesi tedavisi nedene yönelik yapılır. Hangi nedende kaynaklandığı anlaşılınca o neden tedavi edilirse baş dönmesi de kısa zaman da geçer. Öncelikle baş dönmesine sebep olan hastalık teşhis edilir ve tedaviye başlanır tedavi tamamlanınca baş dönmesi geçecektir.

Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi


Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi, problemi gündelik hayatta çok fazla karşılaşılan bir problemdir. Özellikle uzun süreyle oturmadan sonra aniden ayağa kalkma veya yatarken birden ayağa kalkıp hareket etme sırasında çok fazla görülür. Ayağa kalkınca baş dönmesi, göz kararmasıyla birlikte beliriyorsa sıkıntı arz etmektedir. Baş dönmesi sürekli olarak görülen bir durumdur ve hiçbir hareket olmadığı zaman dahi hareket hissinin algılanmasına sebep olur. Başı dönen bir kişi bu semptomu dönme, yerin ayaklarının altından kayması yada havada asılı kalma duygusu olarak tanımlar. Bu belirti bazen çok rahatsız edici bir durum olabilir. Örneğin genel olarak yürüme ve ayakta durmada zorlanmalara neden olmaktadır. Bazı kişilerde kusma ve mide bulantısına sebep olur. Ayağa kalkınca baş dönmesinde oluşan probleme bağlı olarak baş dönmelerinde uygun tedavi sayesinde rahatlama sağlanır. Ayağa kalkınca baş dönmesi rahatsızlığı belirmesi kişide sanki bayılacakmış hissinin duyulmasına sebep olur. Ayağa kalkınca baş dönmesinin en bilindik nedeni tansiyon düşüklüğüdür. Tansiyonda oluşan dalgalanmalar, ayağa kalkınca baş dönmesine neden olmaktadır. Tansiyon haricinde beyin bölgesine kan gitmemesi de, göz kararmasının ve baş dönmesinin bilinen nedenlerinden biridir. Ayağa kalkınca baş dönmesi rahatsızlığı her zaman çok ciddi rahatsızlıklardan kaynaklı olmayabilir. Uzun süreli uykusuzluk ve yorgunluk durumlarında ayağa kalınca baş dönmesi problemi çok sık görülmektedir. Bu nedenlerden kaynaklı olarak ayağa kalkınca baş dönmesi rahatsızlığı kısa sürelidir ve genel olarak kendiliğinden geçer. Rahatsızlığın nedeninin tam olarak saptanabilmesi amacıyla ne kadar süre zarfında baş dönmesinin yaşandığı gibi bulgular saptanmalıdır. Bunun yanı sıra bu rahatsızlıkların akabinde mide bulantısı, kusma belirtisi, iştahsızlık gibi belirtilerin görülüp görülmediği de rahatsızlığın teşhisi için oldukça önemlidir.

Ayağa Kalkınca Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?


Tansiyon Düşmesi Yada Yükselmesi
Yetersiz beslenme veya kalp damar hastalıklarından kaynaklı olarak kişide tansiyon yükselmesi ve düşmesi gibi durumlar görülmektedir. Tansiyon değerlerinin yükselmesi veya düşmesi kişide ayağa kalkınca baş dönmesi belirtisine neden olmaktadır. Bundan dolayı ayağa kalkınca baş dönmesi yaşayan kişinin bayılacakmış hissine kapılmasına sebebiyet verir.

Diyabet (Şeker Hastalığı)
Şeker hastalarında ayağa kalkınca baş dönmesi ve göz kararması rahatsızlıkları çok fazla görülmektedir. Şeker oranın yükselmesi veya düşmesi durumunda ayağa kalkınca baş dönmesi görülmektedir.

Kansızlık Problemi
Demir eksikliği sonucunda görülen kansızlık problemi, kişilerde ayağa kalkınca baş dönmesine neden olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme sonucunda, yeterli demir ihtiyacı karşılanmalı ve kesinlikle doktora başvurmak gerekmektedir.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

İlaç tedavisi uygulanan kişilerde, kullanılan ilaçların yan etkisinden ötürü ayağa kalkınca baş dönmesi görülebilir. Kalp ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar ve psikiyatri ilaçlarının yan etkisi olarak ayağa kalkınca baş dönmesi ve göz kararması rahatsızlığı görülmektedir. Bu rahatsızlıktan kaynaklı doktora başvurulduğu zaman kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerekir.

Ayağa kalkınca baş dönmesi çoğu zaman önemli bir rahatsızlık habercisi olmayabilir fakat süreklilik göstermeye başladığında mutlaka bir hekime görünmek gerekmektedir. Ayağa kalkınca baş dönmesi, tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek amacıyla yeterli olmadığından dolayı uzaktan yardım almaya yada kendi kendinize nedenini bulmaya çalışmak sonuç oluşturmamaktadır. Ayağa kalkınca baş dönmesi haricinde kişide başka ne gibi belirtiler görülüyor doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayağa kalkınca baş dönmesinin altında yatan sebebin saptanması için belirtilen şikayetlerin hepsi önemli görülmekte ve bir bütün olarak ele alınmaktadır. Ayağa kalkınca baş dönmesine mide bulantısı, halsizlik belirtisi, çarpıntı, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi eşlik edebilir. Ayağa kalkınca baş dönmesi çoğu zaman bu belirtilerden biri yada birkaçı ile beraber gerçekleşmektedir.

Orta Kulak İltihabı Baş Dönmesi


Orta kulak iltihabı baş dönmesi, belirtisi veren bir rahatsızlıktır. Kulak zarından sonra gelen orta kulak bölümünde sesin iletilmesini sağlayan çekiç, örs, üzengi kemikleri vardır. Ayrıca geniz boşluğuna kadar uzanan östaki borusu denilen bir kanal olur. Burası hava geçişini sağladığı gibi, hava basıncını dengeler. Orta kulak iltihabı en fazla çocuklarda rastlanır. Buna sebep olan bakterilerdir. Orta kulakta biriken bakteriler nedeniyle akut ve kronik şekilde orta kulak iltihabı oluşabilir. Bu durumda orta kulakta basınç artması meydana gelir. İşte orta kulak iltihabında baş dönmesinin oluşma sebebi budur. Çocukları daha fazla etkilemesi, östaki borusunun bu yaşlarda daha kısa ve yatay şekilde olmasından kaynaklanır. Bu bakterilerin daha kolay orta kulağa ulaşmasını sağlar. Bu nedenle genellikle 5 yaşına kadar çocuklarda daha fazla görülür.

Orta kulak iltihabı baş dönmesine yol açabilir

Özellikle çocuklarda orta kulak iltihabı ağrıya yol açar. Ateşin yükselmesi, işitme kaybının olması, kulakta doygunluk hissinin olması dışında baş dönmesi etkisi de barizdir. Özellikle eğilirken, otururken, aniden hareket edildiğinde hem ağrı hem de baş dönmesi olur. Eğer basınçla birlikte kulak zarında delinme olursa, ağrı görülmez ya da azalır. Ancak baş dönmesi yine de görülebilir.

Orta kulak iltihabı baş dönmesi tanısı

Hastaların muayenesinden sonra kolaylıkla tan konulabilir. Kulak zarının otoskop denilen aletle incelenmesi sırasında, orta kulak iltihabının bazı belirtileri görülebilir. Çünkü bakteriler nedeniyle oluşan iltihap kulak zarında kızarıklığa ve şişliğe yol açar. Bazen kulak zarı delik olur ve akıntı meydana gelmiştir. Bakterilerden kaynaklanmayan orta kulak iltihabında ise, kulak zarı içe çökük olur. Gerekirse hastalara işitme testi yapılarak, işitme kaybı değerlendirilir. Basınç artışının belirlenmesi için basınç ölçümü yapılır.

Orta kulak iltihabı baş dönmesi tedavisi
Hastada orta kulak iltihabı baş dönmesi etkisinin giderilmesi için, öncelikle bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Baş dönmesi bir belirti olarak ortaya çıktığından, öncelikle buna sebep olan etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Tedavi ihmal edilirse, hastalarda kalıcı işitme kayıpları meydana gelebilir. Zaten baş dönmesi başlı başına hastanın yaşam kalitesini düşüren bir etkendir. Bu yüzden orta kulak iltihabı uygun tedavilerle iyileştirilmeli ve baş dönmesi ortadan kaldırılmalıdır.


Safi 8 Aralık 2016 17:50

Baş Dönmesi Halsizlik


Baş Dönmesi Halsizlik, gıda zehirlenmesi, yetersiz beslenme, panik atak rahatsızlığı ve iç kulak enfeksiyonu gibi hastalıklar baş dönmesi ile birlikte halsizliği de sebep olarak gösterilebilir. Baş dönmesi genellikle mide bulantısı ile beraberinde kusma şeklinde yaşanabilir. Baş dönmesinin oldukça önemli sebeplerinden biri de iç kulakta yer alan ve vücudun dengelenmesine yardımcı olan bölümde meydana gelen sorundur. Burada dikkat edilmesi önemli olan baş dönmesiyle birlikte yaşanan halsizliğin hangi sıklıkla geldiğidir. Baş dönmesiyle birlikte oluşan halsizlik eğer kişinin günlük aktivitelerini yapamayacak şekilde yaşanıyorsa kesinlikle vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Baş Dönmesi Halsizlik Nedenleri?


Baş dönmesi kişilerde vücutta yaratmış olduğu olumsuz etkiler sebebi sonrasında mide bulantısı, kusma ve halsizliğe neden olabilir. Özellikle sabah kahvaltısı yapmadan bekleyerek öğle yemeği yemek ve öğle yemeğine kadar geçen zamanda aşırı çay ve kahve içmek baş dönmesine neden olarak gösterilebilir. Ayrıca kan şekeri ve tansiyonun düşmesi de aynı şekilde baş dönmesi ile birlikte bayılma durumuna gelmesi yani halsizliğe sebep olabilir. Tamamen bunların dışında orta kulakta bulunan ve kişinin baş hareketlerine şekillenerek dengeyi sağlayan sıvının bulunduğu kısımda oluşan fonksiyon, meydana gelen sıvı toplanması ve basınç gibi hallerde de baş dönmesi oluşabilir.

Migren: Baş dönmesine neden olan ve sıklıkla yaşanan önemli bir hastalıktır. Kişilerde migren özellikle uyku bozukluklarına yol açarak yeme problemi oluşturabilir. Hasta migrenin vermiş olduğu aşırı ağrı nedeni ile öğünleri geçiştirmesi sonrasında kan basıncı dengesini kaybederek düşer. Bu durumda baş dönmesinin yanı sıra halsizliğe yol açar. Migren ağrısı genellikle sinüslerde ve göz çevresinde meydana gelerek çene ve enseye doğru yayılabilir.

Panik Atak: Baş dönmesi ile yaşanan halsizlik sadece fiziksel olarak meydana gelebilen bir problem değildir. psikolojik nedenler sonrasında yaşanan gerilim ise mide bulantısının yanı sıra halsizliğe de neden olabilir. Psikolojik rahatsızlıkların ilk sırasında panik atak bulunmaktadır. Panik atak rahatsızlığı yaşanan kişilerde, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, ağız kuruması, terleme, göğüs ağrısı, halsizlik, üşüme ve kalp atışlarında artmalar gibi belirtilere rastlanabilir. Yukarıda sıralamış olduğumuz belirtiler yaklaşık olarak ataktan 5-10 dakika kadar önce başlayarak 25-30 dakika kadar devam edebilir.

Aslında halsizlik ve baş dönmesinin oldukça fazla sebebi olabilir. Bu sebeple halsizlik ve baş dönmesi sorunu yaşayan hastaların hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gereklidir. Hekim tarafından halsizlik ve baş dönmesinin sebepleri detaylı olarak incelenerek, gerekli görülen tahlilleri yapıldıktan sonra sebebe yönelik uygun tedavi uygulanarak problem kontrol altına alınabilir. Genel olarak baş dönmesi için ilaç tedavisinden başlayarak cerrahi operasyona varıncaya kadar bir çok farklı şekillerde tedavi olanağı bulunan bir hastalıktır.

Baş Dönmesi Dengesizlik


Baş dönmesi dengesizlik, birbirinden farklı kavramlardır. Genellikle vücuttaki farklı organların rahatsızlıklarında birlikte görülen belirtiler olarak kabul edilir. Baş dönmesi genellikle vertigo denilen rahatsızlıkta ortaya çıkabilir. Bu daha çok iç kulak rahatsızlıkları sonucunda yaşanır. Dizzines ise, ayağın altından yerin kayması, sarhoşmuş gibi hissetmek, dengesizlik gibi etkilere neden olur. Bunlar daha çok beyin hastalıkları sonucunda, hormonal sorunlarda, boyun rahatsızlıklarında görülebilir. Vertigo denilen baş dönmesi durumunda hastada bulantı ve kusma etkileri görülür.

Dengenin sağlanması vücutta çok sayıda organın etkisiyle gerçekleşir. Buna rağmen dengenin sağlanması hakkında hala bilinmeyenler bulunmaktadır. Beyin, omurilik, iç kulak, kaslar, eklemler gibi organlar dengenin sağlanmasında rol oynarlar. Organları etkileyen herhangi bir hastalık, kişide baş dönmesiyle birlikte organa ait başka belirtilerinde ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun değerlendirmesi tıpta pek çok branşı ilgilendirebilir. Özellikle KBB, nöroloji, göz, fizik tedavi, dahiliye gibi bölümlerin uzmanlarına muayene olunmalıdır.

Baş dönmesi halsizlik durumunda hangi şikayetler olur?
Hastaların her biri baş dönmesini farklı anlatmaktadır. Bazıları yer ayağımın altından kayıyor, bazıları her taraf dönüyor, ben bir tarafa kayıyorum, bazıları kafamın içi boşalıyor, gözlerimde kararma oluyor diye anlatırlar. Bunlara baş dönmesi tanısı konulabilir. Bu hastalarda sebebe bağlı olarak başka belirtilerde ortaya çıkabilir. Kulak hastalığı olursa kulak çınlaması, bulantı ve kusma, kulakta basınç, akıntı, gözlerdeki anormal hareketler hastaları etkileyebilir. Bu yakınmalar oldukça değişkendir. Bazen sadece baş dönmesi olabilir.

Baş dönmesi dengesizlik yapan önemli hastalıklar
  • Kulağa bağlı sebepler: Baş dönmelerinin yaklaşık % 70 kadarına kulağa bağlı sebepler yol açar. Bunların arasında pozisyonel vertigo, meniere hastalığı, viral enfeksiyonlardan dolayı denge sinirinin etkilenmesine yol açan kulak hastalıkları, damar tıkanıklığı yüzünden iç kulağa giden kanın az olması gibi rahatsızlıklar bulunur.
  • Travmalar: Kafatasında oluşan ve iç kulağın zedelenmesine yol açan kırık sonucunda vertigo ile birlikte bulantı ve kusma meydana gelebilir. En küçük baş oynatma sonrasında baş dönmesi halsizlik etkisi ortaya çıkabilir. Bu sorunlar aylarca devam edebilir. Bazen iyileşse bile yıllar sonra da etkisini gösterebilir.
  • Enfeksiyonlar: Şiddetli geçirilen gribal enfeksiyonlar kulakları etkilediğinde, baş dönmesi halsizlik etkisi gösterebilir. Ciddi enfeksiyonlardan sonra beyin zarı iltihaplanırsa, bulantı ve kusmanın da olduğu baş dönmesi dengesizlik sorunu yaşanabilir.
  • Nörolojik hastalıklar: MS hastalığı, beyinde tümör, parkinson gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar dengeyi bozduğundan, yakınmalar görülür.
  • Alerjik etkenler: Özellikle bahar döneminde alerjik yapıdaki kişilerde baş dönmesi atakları ortaya çıkabilir.
  • Servikal etkenler: Baş dönmesinin nedenleri arasında ileri derecedeki boyun fıtıkları da bulunmaktadır. Bunun dışındaki boyun rahatsızlıkları baş dönmesine yol açmaz.
Baş dönmesi halsizlik tanı ve tedavisi
Baş dönmesi halsizlik belirtisinin neden kaynaklandığı, hangi organın etkisinden ortaya çıktığı konusunda, tıbbi olarak bir ekip çalışması yapılarak tanı konulmalıdır. Ancak böyle neden tespit edilebilirse, hastaya uygun bir tedavi uygulanabilir. Baş dönmesi halsizlik etkisini azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Ancak bunlar hastalığın türüne göre farklılık gösterir. Bu sorunu olan kişilerin araç kullanması, tehlikeli işler yapması, dikkat gerektiren işleri yapması oldukça sakıncalı görülür.

Baş dönmesi halsizlik bir hastalık değildir. Ancak başka hastalığın belirtisi olarak ortaya çıktığından ve kişinin yaşam kalitesini bozduğundan, mutlaka asıl hastalığın teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Buna rağmen her zaman bir hastalık teşhisi yapılamaz. Bu yüzden hastalara öncelikle baş dönmesinin ortadan kaldırılması için tedavi uygulanır. Bu da doktorun uygulayacağı hareketlerle ve ilaçlarla sağlanabilir.

Mide Bulantısı Baş Dönmesi


Mide Bulantısı Baş Dönmesi; İç kulak iltihaplanmaların dan gıda zehirlenmesine, yeterli olmayan beslenmeden panik atağa kadar birden fazla rahatsızlık baş dönmesi ve bulantıya sebep olabilir. Baş dönmesi çoğunlukla bulantı ve kusma ile beraber gözükür ve sebepleri arasında ilk sırada iç kulakta, vücudun dengesini oluşturan kısımda yaşanan problemlerdir. Dikkat edilmesi gereken baş dönmesi ve bulantının hangi aralıkta meydana geldiği, normal aktivitelerin önüne geçip engellemediğidir. Eğer bu tip problemler yaşıyorsanız doğru bir teşhis için doktora gitmelisiniz.

Sık karşılaşılan problemler. Baş dönmesi, yarattığı his sebebiyle mide bulantısına ve kusmaya sebep olabilir. Sabah kahvaltısı yapmadan öğle yemeğine kadar beklemek, bu arada aşırı kahve içmekte başın dönmesine yol açabilir. Ayrıca tansiyon ve kan şekerinin düşmesi baş dönmesiyle birlikte baygınlık duygusu oluşturabilir. Tüm bunlara ek olarak orta kulakta yer alan ve başın hareketlerine göre şekil alarak dengeyi oluşturan sıvının bulunduğu çevrede meydana gelen enfeksiyonlar, sıvı birikmesi, ekstra basınç gibi normal dışı durumlarında ilk belirtisi baş dönmesi ve bulantıdır.

Labirintit, labirent ismi verilen iç kulakta tahriş ve şişlik ile beraber gözüken kulak iltihaplanmasıdır. Soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıklar bu çevrenin iltihaplanmasına sebep olabilir. Dengeyi oluşturan labirent iltihaplandığında normal çalışmasını sürdüremez ve baş dönmesi, bulantı, kusma, odaklama zorluğu, etkilenen kulakta işitme kaybı, kulak çınlaması gözükebilir. Hafif iltihaplanmalar geçicidir ve bir müdahaleye gerek kalmadan çoğunlukla kendiliğinden geçer. İlerlemiş olan iltihaplanmalar ve mide bulantısı gibi etkileri düşürmek için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Vertigo, iç kulakta yarım daire kanalları şeklinde isimlendirilen çevrede yer alan sıvı vücudumuzun dengesinden sorumludur. Buradan beyne aktarılan sinyaller ile vücudun hangi pozisyonda olduğu iletilir ve beyin dengeyi sağlamak için ne yapılması gerektiğine karar verir. Bu kanalları etkileyen problemler beyne doğru sinyallerin gitmesinin önüne geçer ve baş dönmesi ile beraber dengemiz kaybolur. İç kulakta bulunan bu sıvı travmalar yada daha önce geçirilen kulak iltihaplanmaların dan, basınç farklılıklarından etkilenebilir. Antibiyotikler, bir dizi testler ve fizyoterapi uygulamalarıyla tedavisi mümkündür.

Migren, migren baş dönmesi ve mide bulantısına sebep olan bir nörolojik sendromdur. Migren atakları çoğunlukla insanın uyku düzenini bozar, öğün atlamasına sebep olur, kan basıncını düşürür. İnsan parlak ışığa, gün ışığına duyarlı bir duruma gelir, bazı gıdalar mide bulantısını yükseltir, sese duyarlılığı yükselir ve stres seviyesi artar. Merdiven çıkma gibi bazı basit fiziksel aktiviteler migren ataklarını başlatabilir. Ağrılar tipik bir şekilde göz etrafında görülmekle beraber sinüslerde, alında, çene ve boyunda meydana gelebilir.

Panik atak, baş dönmesi ve bulantı yalnızca fiziksel olarak değil duygu durum farklılıklarının bir neticesi olarak da meydana gelebilmektedir. Bu ruhsal sorunların başında ise panik atak gelir. Panik atak yaşayan bir insan mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp atışının yükselmesi, yoğun bir şekilde terleme, titreme, soğuk terleme, mide krampları, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, ağız kuruması ve üşüme gibi durumlar gösterebilir. Bu belirtiler atak başlangıcından 10 dakika önce başlar ve atağın ardından 30 dakika kadar sürebilir. Herhangi bir vakitte hatta dinlenirken bile meydana gelebilen panik ataklar terapi ve ilaç kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Hastaya stres oranını düşürecek meditasyon gibi rahatlama teknikleri önerilebilir. Ender Gözüken problemler ise, beyin kanaması olmadan önce, felç öncesi, beyin tümörü gibi bazı ciddi hastalıkların nedeni olarak da baş dönmesi ve bulantı oluşabilir.

Baş Dönmesi Göz Kararması


Baş Dönmesi Göz Kararması, Besin zehirlenmesi, stres yapma, aç kalma, sıcak ortam, ishal olma, bir ilacın yan etkisi gibi tehlikesi bulunmayan sebeplerle herkes yaşamında birkaç defa olamak üzere göz kararmasından şikayet etmiş olabilir. Göz kararması çoğu kez önemli bir hastalık habercisi olmayabilir fakat devamlı oluşmaya başladığında mutlaka bir doktora gitmek gerekir. Göz kararması tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek için yeterli olmadığından uzaktan yardım almaya yada kendi kendinize sebebini bulmaya çalışmak netice vermeyecektir.

Göz kararması haricinde insanda başka ne gibi belirtiler gözüküyor doktorca değerlendirilmelidir. Göz kararmasının altında yatan nedenin belirlenmesi için bulunan şikayetlerin hepsi birden önemlidir ve beraber ele alınır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı baş dönmesi ,baş ağrısı gibi rahatsızlıklar aynı anda oluşabilir. Göz kararması çoğu kez bu sebeplerden biri yada birkaçı ile beraber ve iki gözde birden oluşur.

Göz kararmasının neden olduğuna dair bir fikriniz bulunmuyorsa, yukarıda belirttiğimiz gibi hastanın hikayesi dinlenmeden bir neticeye varmak mümkün olamayacağı için tekrarlayan bir göz kararması durumunda ilk önce bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına gidilmesi tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da gerekli gördüğü zaman başka bir bölüme örneğin göz hastalıkları, kulak burun boğaz yada nöroloji gibi değişik bir bölüm uzmanına hastayı yönlendirebilir.

Göz kararmasına en fazla tansiyondaki oynamalar neden olur. Oluşan yoğun bir stres veya uzun saatler aç kalmanız tansiyonunuzu etkilemiş olabilir. Fakat göz kararması yalnızca tansiyon yüzünden meydana gelmez. Bu şikayete yol açan başlıca nedenleri ise, tansiyonun yükselmesi. Tansiyonun alçalması. Şekerin artması. Şekerin alçalması. Kansızlık. Tiroit sorunları. Gözde oluşan sorunlar. Su kaybı. Boyun damarlarında oluşan daralmalar. Kullanılan bazı ilaçlar.

Göz kararmasının birçok kere tek başına değil de değişik şikayetlerle birlikte meydana geldiğinden bahsettik. Genel olarak göz kararmasına eşlik eden öbür belirtileri ve bu belirtilerin sebepleri ise, Ayağa kalkınca göz kararması. Oturduğunuz yerden ayağa kalktığınız zaman gözleriniz kararıyor ve buna eşlik eden baş dönmesi gibi başka problemler de oluşuyorsa bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon ismi verilir. Ortostatik hipotansiyon da insan ayağa kalktığı zaman tansiyonu birden düşer.

Beyne gerektiği oranda kan gitmediği ve göz kararmasıyla beraber baş dönmesi, rengin solması, çarpıntı, bayılacak gibi hissetme başka belirtiler de gözükebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun neden aniden düştüğü bilinirse, özellikle yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir. Ortostatik hipotansiyon ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi veya kansızlık gibi basit sebeplerle meydana gelebileceği gibi bazen de diyabet, kalp veya beyin hastalıklarının habercisi olabilir.

Tedavisi için eğer muayene neticesinde tansiyonun bu biçimde oynamasına sebep olan bir rahatsızlık oluşmuşsa, bu yönde bir tedaviye başlanır. Hastalar ayrıca ayağa kalkarken yavaş bir şekilde hareket etmeli, bol su tüketmeli, ayakta çok hareketsiz durmamalı kısaca tansiyon düşüklüğüne sebep olabilecek olayları bilerek bunlardan kaçınmalıdır. Göz kararmasına baş dönmesi eşlik ediyorsa, göz kararmasıyla birlikte baş dönmesi şikayeti de oluşuyorsa bazı sebeplerden şüphelenilebilir.

Ciddi bir rahatsızlıktan şüphelenmek için ayda yılda bir meydana gelen bir göz kararması ve baş dönmesi şikayeti yeterli olmamaktadır. Göz kararması ve baş dönmesinin yoğun olması, hastanın öbür şikayetleri, yaşı, kullandığı ilaçlar gibi pek fazla faktörü göz önünde bulundurmak gerekir. Baş dönmesiyle beraber görülen göz kararmasına sebep olabilecek yaygın nedenleri bulabilirsiniz. Tansiyon yadsa şeker değerlerinde değişmeler. Migren rahatsızlığı. Vertigo. Gerilim şeklinde oluşan baş arıları. Kalp damar hastalıkları. Bazı beyin hastalıkları yada beyin tümörleri


Safi 8 Aralık 2016 17:57

Baş Dönmesi Ve Terleme


Baş Dönmesi Ve Terleme,denildiğinde, baş dönmesi kişinin kendini bir boşluktaymış gibi hissetmesi yada etrafındaki cisimlerin boşluğa düştüğü gibi algılaması hissiyle oluşan ani rahatsızlık belirtisi olmaktadır. Baş dönmesine eşlik eden terleme belirtisi ise baş dönmesiyle beraber oluşan ani terleme etkisi olmaktadır. Bu belirtiler baş dönmesinin eşliğinde oluşan belirtiler olarak bilinmektedir. Baş dönmesi ve terleme, bazı kişilerde sürekli olarak belirti göstermekte olan durumlardan birisidir. Bu kişilerde oluşum gösteren baş dönmesi ve terleme ani olarak oluşum göstermekte olup geçici bir belirt olmaktadır. Meydana gelen bu belirtilere örnek verecek olursak, bir araca aç karınla binildiğinde genel olarak mide bulantısı ve çarpıntı oluşur. Bunların yanı sıra terleme belirtisi de kendini gösterir nedeniyse kişilerden gelen biyolojik etkenler olmaktadır. Baş dönmesi ve terleme sürekli bir şekilde istem dışı belirtilerle kendini gösterir. Baş dönmesi ve terleme belirtisi genel olarak bir arada görülmekte ve bunlara eşlik eden başka belirtiler de olmaktadır. Bu belirtilerin başında baş ağrısı gelmektedir. Bu belirtiler çeşitli nedenlerden dolayı görülen fizyolojik rahtsızlık belirtileridir. Baş ağrısının yanı sıra görülen diğer belirtilerde; Halsizlik, kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesi, gözlere vuran ağrı belirtileri ve görme bozuklukları, hareketin kontrol edilmemesi, gözlerle başın arasına vuran yoğun ağrı, çarpıntı oluşumu, ani mide bulantısı ve kusma, mide rahatsızlıkları gibi belirtileri bir arada oluşturan baş dönmesi ve terleme sistemik bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi sıradan bir grip hastalığıyla da kendini gösterebilir.

Baş Dönmesi ve Terleme Nedenleri:
  • Fibromiyoloji: Baş dönmesinin ilk bilinen nedenlerinden olmaktadır. Bu problemde baş dönmesi, iskelet ve kas ağrıları ve mide bulantısı beraberinde oluşur. Fibromiyalji yani iskelet kas sisteminde meydana gelen kronik ağrı durumudur. Bu durumda genelde baş dönmesi ve terleme belirtisiyle ağrı oluşmakta ve kaslarda devamlı bir ağrı hali belirtisi olmaktadır. Baş ağrısına dönüşerek terleme belirtisi de kendini gösterebilir.
  • Göğüs ağrısı: Bu belirti genel olarak kalp krizi belirtisinden önce kendini gösterir. Bazen bu göğüs ağrısı nefes almada zorluk çeken kişilerde de belirmektedir. Bunun nedeni ise kan basıncında meydana gelen ani yükselme oluşumudur.
  • Düşük tansiyon: Baş dönmesi belirtisinde düşük tansiyon ve düşük kan basıncı etkisi oluşmasından kaynaklı olmaktadır. Düşük tansiyon yani hipotansiyon bunun nedeni ise yüksek tansiyonda görülenlere benzer ve ani kan basıncı düşmesiyle baş göstermekte ve genel olarak hamilelerde sık rastlanmaktadır.
  • Panik ataklar: Panik atak rahatsızlığı oluşum şekline göre kişide baş dönmesi ve aşırı derecede terleme meydana getirir. Panik atak rahatsızlığı her an her yerde oluşum gösterir. Kişiler panik atak belirtisinin yaşanmasıyla birlikte ani terleme ve baş dönmesiyle karşı karşıya kalmaktadır.
  • İlaç kullanımından oluşan yan etkiler: Bazı ilaçların kullanımıyla oluşan yan etkiler arasında baş dönmesi ve terleme görülmektedir ve bu belirtilere ek olarak çarpıntı oluşumuna sık rastlanmaktadır. Kullanılan ilaçların vücutta kana karışmasıyla beraber baş ağrıları ve terleme tetiklemektedir. Genel olarak kullanılan doğum kontrol hapları bunlara en fazla etkiyi gösterir. Kullanılan bazı antibiyotik ilaçlarda baş dönmesi ve ani terleme belirtisini beraberinde getirir.
Genel olarak baş dönmesine bağlı oluşum gösteren terleme belirtisi, ani oluşan mide bulantılarıyla beraber gerçekleşmektedir. Bu belirtileri yaşayan kişiler genellikle denge kayıpları ve sersemlik hissi içerisindedir. Kendilerini kaybetmiş olarak hissederler. Sürekli olarak baş dönmesi ve terleme belirtisi olan kişiler ve bu belirtilerin yanı sıra mide bulantısı yaşamakta olan kişiler bu belirtileri ciddiye almalıdır. Baş dönmesi ve terleme problemiyle karşılaşan kişiler kesinlikle uzman bir doktordan yardım almalıdır.

Baş Dönmesi Kusma


Baş dönmesi kusma sorunu, günümüzde birçok kişide kimi zaman kısa süreli kimi zaman uzun süreli görülen durumlardır. Bu gibi sorunların neden dolayı meydana geldiği dışarıdan bakma ile anlaşılamadığı için aslında bu gibi durumlar son derece tehlikeli sorunların meydana gelmesine neden olabilecek kadar büyük nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Bu nedenle baş dönmesi kusma sorunu olan insanların bu gibi durumlarla karşılaştıklarında hiç zaman kaybetmeden uzman bir doktora görünerek gerekli muayeneleri olması gerekmektedir. Aksi durumlarda çok daha büyük sorunlar meydana gelerek sağlık bütünlüğünün bozulmasına neden olabilmektedir. Baş dönmesi kusma sorunu genellikle hamilelerde görülen bir sorun olmasına rağmen günümüzde her yaştan insanın karşısına çıkabilecek bir durumdur. Genellikle tansiyon düşmesi ya da oksijensizlik gibi bir durumdan dolayı oluşabilecek olan bu sorun birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu durumun nedeninin fazla olması nedeni ile dışarıdan bakarak ve gerekli testleri yapmadan bir teşhis konulması oldukça yanlış olacaktır. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında acilen bir doktora gitmelisiniz. Bu gibi durumlar bazen çocuklarda da görülebilmektedir. Meydana gelen baş dönmesi ve beraberindeki kusma sorunu çocuklarda görüldüğünde durum çok daha ciddi olacağından acilen bir hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Aksi durumda bu sorunun nedeni çocuklarda daha büyük olacağından çok büyük problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Baş dönmesi kusma sorunu meydana geldiğinde kişiler yatarak bu sorunu dindirebilirler. Fakat bu problem uzun süreli olarak kişilerde görülüyorsa bu durumda kişiler yatarak sorunu dindirseler bile daha sonra başını hareket ettirdiklerinde tekrar bu gibi durumlar meydana gelecektir. Bu nedenle bu durum birçok insanın başta iş hayatını etkileyerek kişinin günlük işlerinin aksamasına neden olabilmektedir. Bu gibi sorunlarda kusma durumu birçok zaman hastanın ayağa kalkması ile gerçekleşir. Yani sorun aşırı ilerlememiş ise kurma problemi kişi yatarken gerçekleşmez. Baş dönmesi kusma sorununun en büyük nedenlerinden biri sinüzit problemidir. Bu problem günümüzde birçok insanda görülmektedir. Kişiler sinüzit sorununun olduğunun farkında olsa da olmasa da bu durum birçok zaman kişilerde baş dönmesi kusma sorunlarına neden olarak kişileri çok olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle sizlerde de böyle bir problem var ise direk olarak sinüzitten şüphe edebilirsiniz. Fakat bu durumun sinüzitten olduğunu düşünseniz bile mutlaka doktora gidin ve ihmal etmeyin. Bazen baş dönmesi ve kusma durumu görülen insanlarda kulakta hafif akma meydana gelebilmektedir. Bunun yanında boğazda geniz akıntısı gibi durumlarda bu gibi sorunların yanında görülebilecek şeylerdendir. Eğer bu gibi belirtiler var ise bazı doktorlar bu durumda iç kulak iltihaplanması teşhisi koymaktadır. Yine bazı testlerin yapılması şarttır. İç kulakta meydana gelen iltihaplanma kişilerde kusma ve baş dönmesi gibi durumların oluşmasında çok büyük rol oynamaktadır.

Genel olarak meydana gelen baş dönmeleri vücut refleksi olarak kişilerde kusma durumunu uyararak bu gibi sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Yani baş dönmesi sorunu olan kişide kusma sorunu çok büyük ihtimaller ile gerçekleşecektir. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonları bile kişilerde baş dönmesi kusma problemlerinin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılan küçük tedavilerle sorun çok daha kolay bir şekilde ortadan kaldırılır. Genellikle ani bir şekilde başlayan baş dönmesi durumları eğer herhangi bir darbe ya da baskıya maruz kalınmadı ise küçük hastalıklardan dolayı oluşmaktadır. Bu durumda yapılması gereken en doğru şey uzman bir doktora zaman kaybetmeden görünmektir.

Baş Dönmesi Panik Atak


Baş Dönmesi Panik Atak, kişinin hareket etmemesine rağmen hareket algılaması durumudur. Bu kişinin kendisinin dönmesi şeklinde olabileceği gibi etrafındaki nesnelerin dönmesi, sallanma veya yerin ayağının altından kayması şeklinde de olabilmektedir. Gözün kararması, halsizlik, kendini veya başını boşlukta gibi hissetme durumları zaman zaman kişiler tarafından baş dönmesi olarak ifade edilebilmektedir. Ancak bunlar baş dönmesi değildir. Bu gibi durumlara kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü, kalp ritm bozuklukları gibi dahili sorunlar yanında aşırı stres, yorgunluk da neden olabilmektedir. Baş dönmesinden yakınan bir kişinin şikayetinin gerçekten baş dönmesi olup olmadığını anlamak gerekmektedir. olan kişilerde bazı durumlarda altta yatan herhangi bir fiziki sebep bulunamamaktadır. Altta yatan herhangi bir hastalık olmadığı zamanlarda ilk akla gelen kişinin psikolojik olarak durumunun incelenmesidir. Çünkü baş dönmesi hissi ile doktora başvuranların % 19' luk gibi bir kesimin de altta psikolojik sebepler baş göstermektedir. Yapılan çalışmalar baş ağrısının en çok panik atak ve kaygı bozukluğu olan kişiler ile çekingen ve bazı kişilik bozukluğuna sahip insanlarda görüldüğünü gözler önüne sermektedir. Kaygı ve endişe gibi durumlarda baş dönmesi artış göstermektedir. Ayrıca kadınlar da erkeklere oran ile daha fazla baş dönmesi gözlenmektedir. Alkol ve sigaranın ise bu sorun üzerinde artırıcı rol oynadığı uzmanlarca belirtilmektedir.

Baş Dönmesi Panik Atak; panik atak aniden, ortada herhangi bir şey yok iken başlamaktadır. Her yerde ortaya çıkabilmektedir. Kişiler ani bir çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, dizlerinin bağı çözülmesi gibi şikayetler tarif etmektedirler. Bunun sonucunda ise bayılmaktan korkarlar, ölüm korkusu olabilmektedir. Hastalık aniden başlar, ataklar halindedir. Süresi birkaç dakika veya bir saat arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu ataklar sırasında çeşitli şikayetler olabilmektedir. Bu belirtiler;
  • Baş dönmesi,
  • Çarpıntı,
  • Başta uyuşma hissi,
  • Dizlerin bağı çözülmesi,
  • Vücudun farklı yerlerinde uyuşmalar
  • Bayılma, ölüm, delirecek ve kontrolü kaybedecek korkusu gibi bedensel şikayetlerdir.

Boyun Fıtığı Baş Dönmesi Yaparmı


Boyun fıtığı baş dönmesi yapar mı, Boyun fıtığı ağrısı, öncelikle ensede bir ağrıyla başlar ve sırtınıza ve başınıza doğru devam eder. Daha sonra kollarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, bulanık görme, denge bozukluğu, baş dönmesi olarak kendini gösterir. Eğer tutukluluk uzun sürüyorsa iltihaplı romatizmada sebeplerden biri olabilir.

Boyun fıtığı ne sıklıkta görülür? Erişkin insanların bir çoğu boyun fıtığı ağrısı çekerler. Boyun fıtığı ağrısı sadece boyuna lokalize olabileceği gibi kol ağrısıyla birlikte de olabilir. Boyun ve kol ağrılarının yaklaşık üçte biri tekrarlar. Bel ağrısına göre boyun fıtığı ağrısının sıklığı azdır hemde sakat bırakma oranı daha düşüktür.

Boyun ağrısının sebepleri nelerdir? Boyun ağrısının başlıca sebepleri boyun fıtığı, trafik kazaları, kireçlenme, ani hareketler ve iltihaplı romatizmadır. Trafik kazalarında en çok etkilenen bölge boyundur. Trafik kazalarındaki ani hareketle boynun öne ve arkaya hızlı bir şekilde gitmesi ciddi hasarlara yol açar hatta sakatlıklar meydana gelebilir. Önceden fıtık veya kireçlenme varsa ciddi sakatlıklar olabilir ve felce bile sebep olabilir. Boyun fıtığında boynunuzun aldığı her pozisyon ağrıya sebep olabilir.Mesela kitap okurken, yatarak televizyon izlerken, uygun olmayan yastık ve yatakta yatarken yani boynu uzun süre sabit tutmak boyun fıtığı ağrısının artmasına neden.olabilir.

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir? Hasta çoğunlukla ani başlayan boyun ve kol ağrısından yakınır. Ağrı ile birlikte uyuşma ve karıncalanma bulunabilir. Ağrı boyun hareketleri, öksürme ve hapşırmayla şiddetlenir. Boyun fıtığı tedavisine ilaç ve egzersizle başlanır. Yakınması geçmeyen hastalara fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavide işe yaramadığı için eve bir masaj aleti alıp kendim evde yapmaya çalışıyorum daha iyi geliyor. Ve evde kendimiz bazı boyun hareketlerini yapabiliriz boyun sabit kalmamalı çünkü o zaman ağrı hiç geçmiyor. Ağrının adamla geçmesi için bazı hareketler yapmaktadır fayda var. Bu hareketler nelerdir? Bu hareketler başı öne arkaya hareket ettirmek,aynı şekilde sağa sola hareket ettirmek ve sağa sola birazda zorlayarak çevirmek, kas gevşetici sürmek, masaj yapmak ve sıcak tutmak bir nebze olsa faydalı olur.

Yemekten Sonra Baş Dönmesi


Yemekten sonra baş dönmesi, genellikle ağır yemeklerin arkasından söz konusu olur. Halsizlik gibi etkilerle birlikte görülen baş dönmesi, besinlerin sindirimi sırasında yaşanan sorunlardan kaynaklanır. Ağır yemeklerin tüketilmesiyle birlikte vücudun ihtiyacı olan enerjinin harcanmaya başlaması, kişinin halsizlik çekmesine, baş dönmesi, bulantı, uyku hali gibi etkiler yaşamasına yol açar. Az ve sık yemek, aşırı yağlı besinlerden kaçınmak sorununuzu giderebilir.

Yemekten sonra vücutta kan şekerinin hızla yükselmesi, besinlerin aşırı tüketilmesi baş dönmesi ile yakından bağlantılıdır. Özellikle karbonhidratlı besinler kan şekerini daha hızlı yükseltir. Kanda bulunan şekerin hücrelere girişi vücutta pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu sayesinde olur. İnsülinin tripofan amino asit üretmesi, bunun da serotonin hormonu üretiminde aktif rol oynaması yemekten sonra baş dönmesi, uyku hali sersemlik gibi etkilerin görülmesine yol açar.

Yemekten sonra baş dönmesi etkisine kan şekerinin normal değerlerinin altına düşmesi de neden olabilir. Bu hipoglisemi olarak tanımlanır. Yine baş dönmesi ile birlikte halsizlik, sinir sorunları, öfke nöbetleri, yorgunluk gibi yakınmalara neden olur. Eğer gün içinde çeşitli zamanlarda acıkma atakları yaşıyorsanız, tatlı krizleriniz oluyorsa, baş ağrısı ve baş dönmesi yaşanıyorsa, uyku sorunları bulunuyorsa, aşırı duygusallık yaşanıyorsa, yemekten sonra halsizlik ve baş dönmesi oluyorsa, hipoglisemi sorununuz olabilir. Bunun en önemli sebepleri arasında dengesiz beslenmek, karbonhidrat, nişasta ve şeker içeren besinlerin aşırı tüketimi, kafeinli içecekleri fazla içmek, genetik olarak ailede şeker hastalığının olması gelir. Fazla kilolu kişiler bu sorunu daha fazla yaşasa da, egzersiz yapmayan normal kilolu kişiler de bundan etkilenebilir. Bu yüzden insanların yediklerine dikkat etmesi gerekir.


Safi 8 Aralık 2016 17:59

Hamilelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Başlar


Hamilelikte baş dönmesi ne zaman başlar, hamilelik oldukça özel bir süreçtir. Bu dönemin başlangıcı yumurta hücresi ile spermin döllenmesiyle başlar. Bu aşamayla birlikte kadının vücudunda hormonal etkiler görülmeye başladığından, vücutta çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Hamilelik üç evre olarak değerlendirilir. Üçer aylık evrelerde çeşitli sorunlar yaşanabilir. Özellikle ilk üç aylık dönemde kadında bulantı ve kusma daha fazla görülür. Bunlar gebelik hormonu olan BHCG hormonunun yüksek olmasından kaynaklanır. Gebe kadınların en fazla yakınması bunlardan kaynaklanır. Ancak sabırlı olunmalı ve bu etkileri azaltacak önlemler alınmalıdır. Baş dönmesi etkisi hamilelikte bu dönemin içinde başlayabilir.

Hamilelik döneminde yine ilk aylarda aşırı yorgunluk hissedilmesi ve uyku halinin olması doğaldır. Bu nedenle anne adaylarının dinlenmesi tavsiye edilir. Bu dönem dolaşım sisteminde de değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle kadında tansiyon düşüklüğü, bayılma ve baş dönmesi gibi belirtiler olmaya başlar. Yani hamilelikte baş dönmesi ilk aylarda görülmeye başlayabilir. Ancak bu konuda bir genelleme yapılamaz. Çünkü her kadının bünyesi farklıdır. Her kadının hamileliği farklı etkilerle geçer, her kadının her hamileliği bile farklıdır. Bu nedenle ilk aylarda baş dönmesi belirtisinin olması normal karşılanır. Fakat illa ki baş dönmesi olacak diye de söyleyemeyiz.

Hamilelikte baş dönmesi her kadında olmayacağı gibi, kadının her hamileliğinde de görülmeyebilir. Bu tamamen dolaşımla ilgili sorunlardan, sindirimle alakalı bir durumdan kaynaklanabilir. Bu nedenle anne adayları ilk aylarda ani hareketlerden kaçınmalı, yemeklerde hafif yiyecekleri tercih etmeli, az ve sık yemeli, mümkün olduğu kadar dinlenmeye çalışmalıdır. Bu süreçte tansiyon düşüklüğünü sürekli kontrol altında tutmalı, doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.

Çocuklarda Baş Dönmesi


Çocuklarda baş dönmesi, genellikle ailelerin panik yapmasına neden olan bir sorundur. Ancak telaşe kapılmanıza gerek yok. Çünkü sağlıklı çocuklarda bile baş dönmesi yaygın şekilde görülebilir. Genellikle oyun oynarken çocuğun çevresinde dönmesi, otururken birden ayağa kalkması gibi hareketlerde baş dönmesi olabilir. Bütün bunların dışında, çocuklarda baş dönmesi ciddi bir nedene dayanabilir. Bu yüzden sıkça baş dönmesi olan çocukların bir uzmana götürülmesi yararlı olacaktır.

Çocuklarda baş dönmesi olduğunda hafif sersemlik hissi de beraberinde olabilir. Fakat ifadesinde odanın çevresinde döndüğünü, oturur ya da kalkarken bu hissi yaşadığını belirtirse, bu vertigo işareti olabilir. Bunun bir çocuk tarafından ifade edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle sorunun tam olarak anlaşılması için, yaşadığı belirtilerin hakkında daha spesifik sorular sorulmalıdır. Çünkü çocukların baş dönmesini ifade etmesi, doktorun baş dönmesinin sebebini tespit etmesine yardımcı olur. Çocuklar odanın etrafında döndüğünü belirtirse, bu durumda iç kulak enfeksiyonu ya da meniere hastalığı gibi baş dönmesi vertigo nedenleri düşünülmelidir. Çocuğun baş dönmesinde bayılıyormuş gibi hissetmesi halinde, bu düşük tansiyonu işaret ediyor olabilir. Çocukta baş dönmesiyle birlikte denge kaybının olması ise, iç kulaktaki soruna işaret edebilir.

Çocuklarda baş dönmesi aynı zamanda migren baş ağrıları, senkop, mide bulantısı gibi sorunlarla birlikte ortaya çıkabilir. Özellikle senkop ya da diğer adıyla geçici bilinç kaybı çocukluk döneminde sıkça görülebilir. Bu sorun genellikle tansiyonun düşmesi sonucunda meydana gelir. Bunun yanında migren sorununda, çocuğun nefesini tutmaya çalışması, aşırı nefes alınması, çocuğun histerik olması gibi durumlarda da meydana gelebilir.

Çocuklarda baş dönmesi olursa ne yapılmalı?


Çocuklarda sebebi bilinmeyen, tekrarlayıcı özellikte ve şiddetli derecede baş dönmesi olması halinde hemen doktora gidilmelidir. Yine baş dönmesinin başın yaralanması sonucunda, yüksek ateşle, bulanık görmeyle, konuşmada ve duymada zorlanmayla, uzuvlarda güçsüzlük, düşük kalp ritmi, göğüs ağrısı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkması halinde acilen doktora gidilmesi gerekir.

Baş dönmesi genellikle geçici olur ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Fakat çocuklarda sıkça baş dönmesi olursa, bu durumda doktor belirtilerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi uygulayabilir. Bu tedaviler arasında fizik tedavi, diüretik ilaçların kullanımı, rehabilitasyon egzersizlerinin yapılması, nadir olarak ta cerrahi girişimler bulunur.



Saat: 15:54
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık