MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Balkan devletlerinin adları nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/219206-balkan-devletlerinin-adlari-nedir.html)

Ziyaretçi 20 Aralık 2008 19:17

Balkan devletlerinin adları nedir?
 
Balkan devletlerinin adları nedir?


Pasakli_Prenses 20 Aralık 2008 20:35

Balkan Devletleri

arnavutluk
bosna ve hersek
bulgaristan
hırvatistan
yunanistan
kosova
makedonya
karadağ
sırbistan
moldova
romanya
türkiye

slovenya da bu listeye ve balkan yarımadasına dahil sayılabilmektedir; zaman zaman.


Keten Prenses 20 Aralık 2008 22:44

BALKAN ÜLKELERİ
Dağlık yer anlamına gelen Balkanları, Karadeniz ile Adriyatik denizi arasındaki genellikle dağlık ve engebeli sahalar oluşturur. Burada eski Yugoslavya'nın parçalanması ile kurulan Slovenya, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan ve Bulgaristan bulunur. Balkanlarda Alp dağlarının kollarından olan Dinar, Pindus, Balkan, Rodop ve Karpat dağ sıraları yer alır.

Balkan ülkelerinin Akdeniz'e komşu olan kısımlarında Akdeniz iklimi, iç kısımlarında ise yaz mevsimi genellikle yağışlı geçen karasal iklim görülür. Dağlar genellikle ormanlarla kaplıdır. Dağlar arasındaki ovalar ve geniş akarsu vadileri boyunca tarım yapılır. Batı Avrupa ile mukayese edildiğinde bu ülkelerde tarım önde gelen geçim kaynakları arasındadır. Başlıca tarım ürünleri; tahıl (buğday, mısır), tütün, ayçiçeği, üzüm ile çeşitli sebze ve meyvelerdir. Hayvancılık gelişmiştir. Bazı ülkelerde sanayi de ilerlemiştir. Orman ürünleri, makine ve metal sanayi önde gelen sanayi kollarıdır. Önemli maden yalaklarını; boksit, krom, demir ve kömür oluşturur. Orta ve Batı Avrupa ülkelerine göre az gelişmişti.

Balkan ülkelerinin çoğu, 14. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına kadar Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında kalmıştır. Osmanlılar, bu ülkelere cami, yol, çeşme, köprü ve medrese gibi birçok eser inşa etmişlerdir.

Balkanlar, çok sayıda etnik grubun yer aldığı bir bölgedir. Burada Türkler, Slavlar (Bulgarlar, Sırplar ve Hırvatlar), Boşnaklar, Arnavutlar ve Yunanlılar yaşarlar. Bu milletlere ait diller konuşulur. Nüfus artışı fazla değildir. İslamiyet ve Hıristiyanlık önde gelen dinlerdir. Yugoslavya Devleti'nin dağılması ile özellikle Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında savaşlar olmuş ve binlerce Müslüman Boşnak, Sırplar tarafından katledilmiştir. 1999 yılında Yugoslavya’daki Sırplar, Kosova'da yaşayan Arnavutlar ve Türkleri katletmek suretiyle Kosova'ya hakim olmak istemişlerdir. Sırp katliamının artması üzerine NATO devreye girerek Sırpların Kosova'dan çekilmesini sağlamış ve Kosova'da özerk statüde bir ülkenin kurulmasına çalışılmaktadır.


Misafir 31 Mart 2012 22:56

Balkanlar, Avrupa'nın Güneydoğusuna verilen tarihi, politik ve kültürel anlam taşıyan addır. Türkiye'nin de büyük ölçüde kültürel ve tarihi olarak, bir parça da coğrafi olarak dahil olduğu bir bölgedir.


nicely 8 Kasım 2013 02:19

Balkan Ülkeleri
Akdeniz’e uzanan bir yarımada özelliğindeki Balkanlar;
Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, İyon ve Adriyatik deniziyle sınırlıdır.
Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye’nin Trakya toprakları, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Romanya ve Moldova Balkan ülkeleri olarak bilinirler.
Balkanlardaki ülkelerin fazla olmasında milliyetçilik akımları etkilidir.
Bu yarımadadaki dağ sıraları toplumlar arası bağlantıyı zorlaştırır.
Bu durum yörelere göre farklı kültür, din ve dil gruplarının gelişmesini sağlamıştır.

Balkan ülkelerinin önemli özellikleri
Karpatlar, Balkan Dağları, Rodoplar, Dinar ve Pindus önemli dağlardır.
Akdeniz’e doğru sokulan yarımadanın Adriyatik, İyon, Ege, Akdeniz ve marmara kıyıların da Akdeniz, Karadeniz kıyılarında Karadeniz, iç kesimlerde ise Karasal iklim görülür.
Tuna ve kolları ( Sava, Drava), Vardar, Struma, Meriç, Mejeto ve Drin önemli akarsularıdır.
Yeryüzü şekilleri: 10 Milyon km2 alan kaplayan kıta Asya kıtasına bağlı bir yarımada görünümündedir.
Ortalama yükselti 300 m civarında olup, doğu kesime doğru uzanan Alp Dağları kuşağı en önemli yükseltileridir.
Kıtanın kuzey kesimleri geniş düzlükler halindedir.
Kıyılarında girinti – çıkıntı fazladır.
İklim: Güney kıyılarında Akdeniz, batı kıyılarında Okyanusal iklim, iç kesimlerde Step ve karasal iklim, kuzeyinde ise Tundra iklimi görülmektedir.
Akarsuları , Karadeniz’e dökülen Don, Dinyeper, Tuna Atlas Okyanusuna dökülen Sen ve Ren Akdeniz’e dökülen Po Hazar denizine dökülen Volga nehirleri önemli akarsularıdır.
Gölleri: Ladoga, Onega, Vener gibi buzul gölleri önem taşır.
Nüfus: Nüfus yoğunluğu fazladır. Km2 ye düşen insan sayısında ön sıradadır.
Ekonomi: Tarım alanlarından intansif yöntemlerle yüksek verim elde edilir. şekerpancarı, buğday, pamuk üzüm ve zeytin yetiştirilen başlıca ürünlerdir.
Kıtanın batı kesimi sanayide daha fazla gelişimiştir.
Taşkömürü, linyit ve demir çıkarılan başlıca madenlerdir.



Saat: 22:23

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık