MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Konum, zaman ve yer değiştirme ile ilgili çözümlü sorular var mı? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/222580-konum-zaman-ve-yer-degistirme-ile-ilgili-cozumlu-sorular-var-mi.html)

EBRAR78 30 Aralık 2008 19:14

Konum, zaman ve yer değiştirme ile ilgili çözümlü sorular var mı?
 
Fizikte hareket konusuyla ilgili çözümlü örnekler nelerdir?
Yer değiştirme formülü nedir, konum-zaman soruları nasıl çözülür?


Keten Prenses 30 Aralık 2008 19:38

KONUM ve YER DEĞİŞTİRME
Cismin son bulunduğu noktadan ilk bulunduğu nokta çıkarılarak yer değiştirme miktarı bulunur. Yer değiştirme, kat edilen mesafeden farklıdır. a noktasından hareket eden bir nesne b noktasına ulaşmak için doğrusal bir hareket yapmasa da yer değiştirmesi bir vektör oluşturacak biçimde doğrusaldır. Burada yer değiştirmenin kat edilen mesafeden bağımsız olduğu görülmektedir. Kat edilen mesafe 500 metre , yer değiştirme ise 200 metre olabilir.

SÜRAT
Sürat =Alınan yol / Geçen zaman (Sürat = x/t) formülünden hareket edersek, bir nesnenin bir noktadan bir başka noktaya hareket etmesi sonucundaki yer değiştirmesinin, bu esnada geçen zamana bölümü sürati verir.

Örnek: Yavuz 500 metreyi 250 saniyede gittiğine göre Ali'nin sürati nedir?
Çözüm: Eldeki verilerden yararlanarak sürati bulmak için, Yavuz'un aldığı yolun geçen süreye bölünmesi gerekir. Yani Sürat = 500 (m)/250 (s) ise Sürat = 2 m/s'dir. Buradan çıkarılabilecek sonuç ise, Yavuz'un saniyede 2 metre yürüyerek 250 saniye yol gitmiştir..

Yukarıdaki örnekte kısa mesafeler için kullanılan metre/saniye birimi kullanılmıştır. Ama daha uzun mesafeler ve zaman için kilometre/saat birimi kullanılmaktadır.

Süratle hız kavramları günlük hayatta birbiri yerine kullanılmasına rağmen fizikte birbirlerinden farklı kavramlardır. Süratte gidiş yönü veya yer değiştirme noktaları belli değildir. Hız ise bu bilgileri kapsayan bir kavramdır. Sürat skaler bir büyüklük iken hız vektörel bir büyüklüğü ifade eder.

Alıntı


Misafir 13 Kasım 2009 20:23

Konum-zaman grafiğinde eksi bölgeden artı bölgeye doğru yol alan bir araç hangi hareketi yapar?


nötrino 13 Kasım 2009 22:46

Alıntı:

Konum-zaman grafiğinde eksi bölgeden artı bölgeye doğru yol alan bir araç hangi hareketi yapar?
Düzgün Değişen Doğrusal Hareket
Doğrusal bir yörüngede sabit ivme ile hareket eden cismin hareketine düzgün değişen doğrusal hareket denir. İvmenin sabit olması, hız değişiminin düzgün olmasıdır. Hız değişimi hızlanma ya da yavaşlama biçiminde olabilir. Buna göre düzgün değişen doğrusal hareketin dört farklı biçimi vardır;
  • Artı yönde düzgün hızlanan hareket!
  • Eksi yönde düzgün hızlanan hareket!
  • Artı yönde düzgün yavaşlayan hareket!
  • Eksi yönde düzgün yavaşlayan hareket!
İvme sabit ise cisim + yönde yol aldığı için + yönde düzgün hızlanan hareket yapar!


Misafir 5 Aralık 2009 17:13

Cismin konumunu değiştirmesi ne demektir?


nötrino 7 Aralık 2009 18:22

Alıntı:

Cismin konumunu değiştirmesi ne demektir?
Cismin Konumu
  • Bir cismin konumu, başlangıç olarak seçilen sabit bir noktaya göre alınır. Bu başlangıç noktasından cismin anlık bulunduğu yere çizilen vektöre ise konum vektörü denir!
Yer Değiştirme
  • Cismin ilk bulunduğu noktadan bilinen başka bir noktaya ulaşmak için aldığı yola yer değiştirme denir. Cismin son bulunduğu noktadan ilk bulunduğu nokta çıkarılarak yer değiştirme miktarı bulunur!
İlgili açıklamalar bağlamında bir cismin konumunu değiştirmesi, cismin içinde bulunduğu belirli bir referans noktasına göre zamanla yer değişimini ifade eder!


Misafir 28 Şubat 2011 21:00

Bir cismin birim zamanda gittiği yola ne denir?


nötrino 30 Nisan 2016 23:19

Alıntı:

Bir cismin birim zamanda gittiği yola ne denir?
Birim zamanda alınan yol, 'sürat' olarak tanımlanır!


Misafir 15 Ekim 2016 20:20

Konum-zaman grafiğinde yer değiştirme bulunabilir mi? Ornegin 2x ten -3x e giden bir araç in yer değiştirmesi sorulursa cevap bulunabilir mi? (İki baktığım kaynakta bulunamaz deniyor)


nötrino 13 Kasım 2016 13:25

Alıntı:

Konum-zaman grafiğinde yer değiştirme bulunabilir mi? Örnegin 2x ten -3x e giden bir aracın yer değiştirmesi sorulursa cevap bulunabilir mi?
Konum-Zaman grafiğinin eğimi hızı verir ve ilgili grafikten bir aracın yer değiştirmesi kolayca hesaplanabilir. Hareketin yönü hızın negatif ya da pozitif olmasıyla belirlenir!



Saat: 09:23

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık