MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Manisa'da çıkarılan madenler nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/223198-manisada-cikarilan-madenler-nelerdir.html)

ZİYARETÇİ 2 Ocak 2009 15:16

Manisa'da çıkarılan madenler nelerdir?
 
Manisa'da çıkarılan madenler nelerdir?


Kral_Aslan 2 Ocak 2009 15:40

Aklıma gelen Soma ilçesinde Linyit madeni
Paktalos (Sart) Çayı'ndan çıkarılan altın madeni ile ünlüydür.


Daisy-BT 17 Kasım 2009 21:12

Manisa ilinde zengin yeraltı kaynaklan vardır.
En önemli maden linyit­ kömürüdür. En çok Soma yöresinde çıkartılır.
Selendi ve Soma’da bakır-kurşun-çinko yatakları var­dır.
Turgutlu’da demir, merkez ilçe, Muradi­ye ve Uçpmar yöresinde manganez, Saruhanlı’da mermer yatakları bulunmaktadır.
İlde perlit yataklarının da hayli zengin olduğu be­lirlenmiştir.


Misafirronaldo 16 Aralık 2013 18:22

Manisada çıkan madenler
 
Kömür rezervi hayli yüksek olan Manisa’nın Soma ilçesinde Eynez, Merkoz, Işıklar, Çıtak bölgelerinde zengin linyit kömürü yatakları bulunuyor. Halen açık ve kapalı ocak sistemleri ile işletilen linyit rezervlerinin 100 yılın üzerinde işletilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor.

81 BİN METREKÜP ALTIN REZERVİ
Yine Salihli Sart bölgesinde 61 bin, Salihli Karatepe bölgesinde ise 21 bin metreküp olmak üzere toplam 81 bin metreküp de altın rezervi bulunuyor. Bunun yanında, Selendi Rahmanlar bölgesinde 500 bin ton civarında gümüş madeni sahası olduğu belirlendi. Söz konusu bu bölgede ayrıca, 749 bin ton bakır, kurşun ve çinko tespit edilirken, Alaşehir ve Soma’da da 140 milyar ton kireç taşı, 20 milyon ton mam ve 29 milyon ton civarında da traverten bulunuyor.
Demirci ilçesi İrisler bölgesinde 8 ile 15 bin tonluk kükürt potansiyeli olduğuna dikkat çekilerek, Demirci’nin İsmailler ve Gördes ilçesinin Çomaklı dağında da mika bulunduğu ifade edildi. Demirci Kulalar, Gördes Salur, Sart Mersindere ve Eşme Umurbab bölgelerinde 50 bin ton civarında titanyum madeni bulunduğunu belirleyen MTA yetkilileri, üretimin düşük olması nedeniyle bu yatakların işletilmediğini kaydettiler.

NİKEL VE URANYUM YATAKLARI
Alaşehir Kozluca bölgesinde geçmiş yıllarda da özel sektör tarafından işletilen 800 bin ton civarında civa madeni bulunduğunu belirten MTA yetkilileri, Saruhanlı’nın Heybeli bölgesinde 700 bin ton civarında görünür ve muhtemel mermer yatakları, Demirci’nin Borlu ve Saraycık bölgelerinde ise 1 milyon metreküp jeolojik oniks yatağı bulunduğunu bildirdiler.
Yetkililer, Turgutlu Çaldağ bölgesinde 40 milyon ton nikel yatağı bulunduğunu, ancak bugün için dünyadaki nikel arzının düşük olması nedeniyle bu yatakların işletilmediği dile getirildi. Urganlı, Kurşunlu ve Saraycık bölgelerinde ise jeotermal kaynaklar bulunduğuna işaret eden yetkililer, Gördes Köprübaşı’ndaki yataklarda ise 3 bin ton civarında uranyum madeni bulunduğunu belirttiler. Yetkililer, geçmiş yıllarda 1.2 ton uranyum üretimi yapılan bölgenin, halen atıl durumda olduğunu, Köprübaşı’nda da birçok uranyum kaynağı tespit edildiğini ifade et


Safi 10 Mart 2019 16:29

2 ek
İlin ekonomisinde tarımsal üretim ilk sırayı alır. En çok yetiştirilen ürünler buğday, arpa, mısır, tütün, pamuk, patates, soğan, şeker­pancarı, üzüm, kavun, domates, karpuz, zey tin ile öteki sebze ve meyvelerdir. Hayvancı­lıkta ise koyun yetiştiriciliği ve önemli bir gelir kaynağı olan tavukçuluk başta gelir. Sanayi alanında unlu ürünler, hayvansal ürünler, şarap, alkolsüz içecek, konserve, yem, bitkisel yağ, dokuma ürünleri, akü, elektrik motoru, tarım makineleri, orman ürünleri, tuğla ve kiremit fabrikaları vardır.

Manisa, yeraltı kaynakları açısından ülke­mizin en zengin illeri arasında yer alır. İl topraklarında uranyum, altın, bakır, cıva, çinko, kurşun, demir, nikel, mika, magnezit, mermer ve linyit yatakları vardır. Soma yöre­sinden çıkarılan linyitlerin bir bölümü burada kurulmuş olan termik santrallarda değerlen­dirilir.

BAKINIZ Manisa

Alıntıdaki Ek 68473
Alıntıdaki Ek 68474



Saat: 08:28

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık