MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Fındık nerede yetişir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/227405-findik-nerede-yetisir.html)

Ziyaretçi 15 Ocak 2009 20:40

Fındık nerede yetişir?
 
Fındık ülkemizde nerelerde yetişir?


biruni 15 Şubat 2010 23:55

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1684145)
fındık karadeniz bölgesinin trabzon, giresun ve ordu ilçesinde bulunur

trabzon, giresun, ordu il ve ilçelerinde yetişir çoğunlukta. az da olsa rize de de yetişir.bolu, düzce civarlarında da yetişir.

yağlı veya, avrupanın kabul ettiği fındık giresun'da yetişir.


_KleopatrA_ 23 Mart 2010 16:18

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1737074)
fındık akdeniz bölgesinde yetişir

Türkiye'de yetişme alanları Fındığın

Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye'de Ordu,Giresun illerinde tek tarım tipi (monokültür) olarak yapılır. Üretilen fındıkların %80'i Karadeniz Bölgesi'nden sağlanır. Karadeniz Bölgesi'nden başka Marmara Bölgesi'nde de yetiştirilir. Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar.
Dünyanın en büyük fındık alımı yapan şirketleri, üretimin Türkiye'nin tekelinden çıkması ve daha ucuza fındık temini için, Arjantin, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik ve araştırma yapmaktadır.


Misafir 4 Nisan 2010 23:50

1997 ab fındık komisyon y.k fındık kalite yüksek yerleri trabzon akcaabat trabzon araklı giresun merkez diye sıralamıştır


Misafir 8 Şubat 2012 11:43

İnternet alemine bazen şaşıyorum mesele bu fındık hakkında yazılan yorumlara bakıyorum en kaliteli fındık bir diyor düzce de biri dyor karadeniz yükseklerinde mesela akçaabat diyor. bilmeden yazılan yazılar dünyanın en kaliteli fındığı randıman denilen ölçü sitemi ile bu randıman sistemin de en kaliteli fındık belli olur bu sisteme göre dünyanın en kaliteli fındığı trabzon çarşıbaşında yetiştirilir ve randıman 55-60 dır eğer bu randıman üstünde fındık varsa yorumları bekliyorum.


Misafir 5 Nisan 2012 19:58

fındık karadeniz bölgesinde yetişir .fındığı ihracat ettiğimiz 89 ülke vardır


Misafir 18 Şubat 2013 20:58

yanlış
 
Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1696366)
çünki iç anadolu bölgesi sıcak tır. fındık ise soğuk ta yetişir.

bu söylediğin tamamen yanlıştır. fındık soğukta yetişmez. ayrıca iç anadolu da sıcak değildir. iç anadolu karasal iklime sahip bir bölgedir; yani yazları kurak ve sıcak, kışları ise aşırı soğuk ve kar yağışlıdır. ayrıca fındık bol yağış alan ve iklimin ılıman olduğu bölgelerde (karadeniz b. gibi) yetişir.


perlina 1 Mart 2017 16:47

1 ek
Alıntıdaki Ek 62272
Türk fındığı (Corylus colurna) adıyla tanınan türler Türki­ye'nin yerli bitkileridir. Ama yurdumuzda en çok adi fındık ile Lambert fındığının çaprazlanmasıyla elde edilmiş melez çeşitler yetişti­rilir.

Sayıları 20'yi bulan bu çeşitler meyvele­rinin yuvarlak, sivri ya da badem biçiminde oluşuna göre gruplandırılır. İçlerinde en lez­zetlisi, yağ oranı çok yüksek olan tombul Giresun fındığıdır. Tazeyken yenen az yağlı Değirmendere fındığı da İzmit yöresinde yay­gın olarak yetiştirilir.

Türkiye, 250 milyonu geçen ağaç sayısı ve 280 bin ton dolayındaki kabuklu kuru fındık üretimiyle dünya birincisidir. Fındık ağaçları­nın yüzde 91'i Karadeniz Bölgesi'ndedir ve üretimin yarıya yakınını Ordu ile Giresun illeri sağlar.

19. yüzyıl sonlarından beri dış ülkelere satılan fındık. Cumhuriyet dönemin­de Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği' nin (Fiskobirlik) kurulmasıyla Türkiye'nin en önemli ihraç ürünleri arasına girmiştir...

DEVAMI >>>> Fındık ve Fındık Yetiştiriciliği




Saat: 05:29

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık