MsXLabs
Sayfa 1 / 4

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Geri dönüşüm nedir? Geri dönüşüm nasıl yapılmalıdır? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/229821-geri-donusum-nedir-geri-donusum-nasil-yapilmalidir.html)

XXHAKANXX 29 Ocak 2009 20:33

GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR NELER YAPILIR İNSANLARA VE ÇEVREYE ETKİLERİ nelerdir


Misafir 29 Ocak 2009 21:21

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesi ile öncelikle hammadde ihtiyacı azalır. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve doğaya verilen zarar engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.


Geri dönüşümün tarihçesi


Geri dönüşüme olan ihtiyacın başlamasında savaşlar nedeniyle ortaya çıkan kaynak sıkıntıları etkili olmuştur. Büyük devletler, II. Dünya Savaşı sırasında ülke çapında geri dönüşümle ilgili kampanyalar başlatmışlardır. Vatandaşlar özellikle metal ve fiber maddeleri toplama konusunda teşvik edilmişlerdir. ABD'de geri dönüşüm işlemi yurtseverlik anlayışında çok önemli bir yer edinmiştir. Hatta, savaş sırasında oluşturulan kaynak koruma programları, doğal kaynakları kısıtlı bazı ülkelerde (Japonya gibi), savaş sonrası da devam ettirilimiştir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Plastic-recyc-01.svg/120px-Plastic-recyc-01.svg.png


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Recycling-Code-41.svg/120px-Recycling-Code-41.svg.png

Alüminyum


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Recycling-Code-20.svg/120px-Recycling-Code-20.svg.png

Kağıt


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Recycling-Code-40.svg/120px-Recycling-Code-40.svg.png

Demir



Geri dönüştürme metotları


Geri dönüştürme metodları her malzeme için farklılık göstermektedir:
  • Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçacıklar halinde doğranır. Daha sonra bu parçalar büyük ocaklarda eritilerek, dökme alüminyum üretilir. Bu sayede atık alüminyum, saf alüminyum ile neredeyse aynı hale gelir ve üretimde kullanılabilir.
  • Beton: Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanarak kırma makinalarının bulunduğu yerlere getirilir. Kırma işleminden sonra ufak parçalar, yeni işlerde çakıl olarak kullanılır. Parçalanmış beton, eğer içeriğinde katkı maddeleri yoksa yeni beton için kuru harç olarak da kullanılabilir.
  • Kağıt: Kağıt öncelikle kâğıt çamuru hazırlamak için, su içerisinde liflerine ayrılır. Eğer gerekirse içindeki lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kâğıt lifleri, geri dönüşmüş kâğıt üretiminde kullanılır.
  • Plastik: Plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Cinslerine göre ayrılan geri dönüşebilir plastik atıklar, kırma makinalarında kırılıp küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları direkt olarak belli oranlarda, orijinal hammadde ile karıştırarak üretim işleminde kullanabildiği gibi; tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak da kullanabilir.
  • Cam: Cam atıklar (şişe, kavanoz vb.) toplama kutularında toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır. Burada cam kırılır ve hammadde karışımına karıştırılarak eritme ocaklarına dökülür. Bu şekilde tekrar cam olarak kullanıma geçer. Kırılan cam, beton katkısı ve camasfalt olarak da kullanılmaktadır. Camasfalta %30 civarında geri dönüşmüş cam katılmaktadır. Cam bu şekilde sonsuz bir döngü içinde geri dönüştürülebilir, yapısında bozulma olmaz.

Kağıt'ın geri dönüşümü


  1. Tüketim sonrası çeşitli kâğıt,karton v.s ambalajlar
  2. Düzleştirerek ayrı toplama
  3. Kağıt liflerinin geri kazanılması
  4. Yeni kâğıt ürünler
  5. Geri dönüştürülmüş kâğıt karton ürünler

Kağıdın geri dönüşümü sonucunda


1 Ton kullanılmış kâğıt atığının geri dönüşümü sonucunda, 16 adet yetişmiş çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmeyecek.Böylelikle Türkiye genelinde yılda 80 milyon çam ağacı ve 40.000 hektar ormanlık arazi korunmuş olacak.


Plastik'in geri dönüşümü


  1. Tüketim sonrası çeşitli plastik ambalajlar
  2. Kaba sınıflandırma (PVC,PET,PE,PP ve DİĞERLERİ) gibi
  3. Hassas sınıflandırma
  4. Kırma öğütme
  5. Yıkama(temizleme) , Yüzdürme(çöktürme) ile ayırma
  6. Kimyasal (fiziksel) işlemler
  7. Geri Dönüştürülmüş plastik ürünler
  8. Yani Granül(PE) , Mikronizasyon (PVC) , Çapak veya sentetik elyaf (PET)

Plastiğin geri dönüşümü sonucunda


1 Ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kwh enerji tasarrufu sağlanmış olur. Ülke genelinde tasarruf edebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megavattır.



Metal'in geri dönüşümü


  1. Tüketim
  2. Ayrı Toplama
  3. Manyetik Ayıklama
  4. Fabrikada Eritme
  5. Geri dönüştürülmüş Metal
  6. Yeni Metal Ürün



Metalin geri dönüşümü sonucunda


1 Ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg hammade tasarrufu sağlanır.Bu miktar Türkiye'de yıllık olarak toplam 2 milyon tona ulaşmaktadır.



Cam'ın geri dönüşümü


  1. Tüketim sonrası çeşitli camlar
  2. Ayrı Toplama
  3. Ayırma (Renkli,Renksiz)
  4. Yıkama (Temizleme)
  5. Öğütme
  6. Fabrika
  7. Geri dönüştürülmüş cam ürünler



Camın geri dönüşümü sonucunda


1 Ton cam atığının geri dönüşümü sonucu 100 lite benzin tasarrufu sağlanmaktadır. Türkiye genelindeki cam atıkların geri dönüştürülmesinden yıllık 30 milyon litre benzin tasarruf edilip.Ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.



Alıntı
wikipedia.org


çiğdem demir 4 Mart 2009 01:32

dönüşüm sembolleri
 
dönüşüm sembollerinin anlamı ve resileri


Keten Prenses 4 Mart 2009 08:13

Geridönüşüm Nedir, Hangi Maddeler Geridönüştürülebilir?
Geridönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Geridönüşümün ne kadar önemli bir konu olduğunu öğrenmekte aslında biraz geç kaldık. Herkesin bildiği gibi demir, cam ve kağıt en fazla geri dönüştürmeye tabi tutulan ürünlerdendir. Fakat bunların dışında aslında kullandığımız çoğu ürünün geri dönüşümü mümkün. En azından günümüzdeki asıl düşünce, her ürünün geri dönüştürülebilecek biçimde imal edilebileceği.
Teknoloji sadece insan hayatını kolaylaştırmak olarak biliniyor. Teknolojideki ilerleme yakın bir tarihe kadar kullan-at prensibine dayalı olarak ilerliyordu. Bir bilgisayar satın alıyorsunuz o günün en hızlı ve en son teknolojisi dahi olsa bir sene içerisinde hızlı gelişen teknolojiye bağlı olarak güncel kalamıyor. Siz de bir sene sonunda yenisini alıyorsunuz. Kullanıp atılan her ürün aslında dünyamızdaki hammaddelerden bir parça götürmekte ve yavaş yavaş tüketmektedir. Bunun sonucunda yakın bir gelecekte kurulan felaket senaryoları gerçekleşebilecekti: hammadde tükenirse ne olur? Alternatif kaynaklar neler? Bu doğrultuda son yıllarda geri dönüştürme kapsamına elektronik ürünlerin de alınması gündeme gelmiştir.
Önceden bazı firmalar 'eski ürününüzü getirin, biz onu geri dönüştürelim siz gönül rahatlığı ile yenisini alın', şeklindeki sloganlarıyla bu konunun önemini anlatmaya çalışmışlardı. Biraz geniş düşünülürse farklı ürünler için, örnek olarak; marketten alıp tükettiğiniz her şeyin ambalajını, tekrar markete gittiğinizde, yine marketlerde ayrı ayrı bulunan kutulara atsak, acaba bu kesin çözüm olur mu? Bence tartışılır.
Geri dönüşüm için satın aldığınız ürünlerin üzerinde kullanılan simgelerin anlamları ve geri dönüştürülebilen maddeleri biliyor muyuz?

http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image002.jpghttp://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image004.jpghttp://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image006.jpghttp://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image008.jpg


ØCam
ØKağıt (simge PAP)
ØAlüminyum (simge ALU)
ØPlastik (simge PET)
ØDemir (simge FE)
ØMotor yağı
ØAkümülatörler
ØPiller
ØBeton
ØOrganik atıklar
ØElektronik atıklar (çöpe atılamaz simgesi)

Simgelerdeki numaralara dikkat edecek olursak aslında en az 41 çeşit geri dönüştürülebilir ürün bulunmaktadır. Bunlar içlerinde en önemli ve en çok geridönüşüm tesisi bulunanlardandır.
Elektronik ürünlerin imalatı ve geridönüşümü konusundaki büyük adım, Avrupa Birliği Komisyonunun 2002 yılında hazırladığı raporla başladı. Bu rapor, Zararlı Maddelerin Sınırlandırılmasına yönelik RoHS Direktifi (2002/95/EC) ve Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıklarına yönelik WEEE Direktifi (2002/96/EC), teknolojik gelişmelerin ve elektronik atığın insanı ve doğayı nasıl tehdit ettiğinin bir kanıtıdır. Makalenin devamında bu iki direktifin detaylarını göreceğiz.

RoHS (Restriction of the use of certain Hazardous Substances) Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlandırılması
RoHS, elektronik cihaz üretiminin çevreye zarar vermemesi için, üretiminde sağlığa zararlı maddelerin elektrikli ve elektronik ürünlerdeki kullanımını kısıtlayan kurallardır. Sağlığa zararlı maddelerin kısıtlanması hem elektronik malzeme üreticileri için, hem de bu ürünleri kullanarak baskılı devre, yarı mamul veya mamul ürün yapan üreticiler için geçerlidir. Bu kurallara uyması için firmalara Temmuz 2006 tarihine kadar mühlet tanınmıştır. Bu tarihten sonra da zararlı maddelerin kullanımına eski ürünlerin garanti sürelerinin devamından dolayı sadece onarım yapılması için müsaade edilebilmekte, ancak yeni üretimlerde RoHS kurallarına uyulması istenmektedir. Birçok büyük firma şimdiden üretimlerini bu kurallar çerçevesinde yapmak üzere değişikliklere başlamıştır.
Dünya'da elektrikli ve elektronik cihaz üretimi yapan ülkelerden bu konuda ilk önlemlerin alınmasını başlatan ülke Japonya'dır. Avrupa Birliği Japonya'dan sonra gelmektedir. ABD ise Ocak 2007 tarihi itibariyle benzer uygulamaya geçmeyi hedeflemiş olarak üçüncü sıradadır. Asya ülkeleri ve bilhassa üretimin büyük çoğunluğunu yapan Çin'de bulunan ufak firmalar bu konuda yavaş davransa da büyük firmalar 2007 yılında bu direktiflerin uygulanmasına başlayacaklarını belirtmektedirler.

RoHS Kapsamına Alınan Sağlığa Zararlı Maddeler
Aşağıdaki tabloda %ppm olarak verilen değer, üretilen toplam 1 milyon üründe bulunması gereken maksimum miktarı göstermektedir (parts per million).

Cd
Kadmiyum
%0.01 ppm
Hg
Civa
%0.1 ppm
Cr (VI)
Heksavent Kromiyum
%0.1 ppm
PBB
Çok Bromlu Bifenil
%0.1 ppm
PBDE
Çok Bromlu Difenil Eteril
%0.1 ppm
Pb (Lead)
Kurşun
%0.1 ppm

Bu zararlı maddelerin genelde kullanım alanları şunlardır:
Kurşun: Lehim, aktif ve pasif elektronik malzeme, terminasyon uçları, baskılı devre kaplamaları, cam, akü ve piller.
Kadmiyum: Elektroliz kaplamalar, plastik malzeme, sensörler, Ni-Cd piller, kıvılcım çıkaran kontaklar.
Civa: Piller, anahtarlar, sensörler, röleler, floresan lamblalar'
Heksavent Kromiyum: Krom kaplamalar .
PBB-PBDE: Alev almayı önleyici malzeme.

Elektronik onarım ve üretimde bire bir bulunan insanların en fazla etkilendikleri Kurşun, insan sağlığı için tehlike arz etmektedir. Kurşunun lehim, aktif ve pasif elektronik malzeme, baskı devre kaplamaları, akü ve pil elektrotlarında bulunması, bu alanda çalışan insanların bazı önlemler almasını gerektirmektedir. Kurşunun ne derece önemli olduğu pb-free.com internet sitesinde ele alınmakta, hatta RoHS direktiflerince tanınan sürenin üzerinden ne kadar zaman geçtiğini gösteren bir sayaç da sitede sürekli gösterilmektedir.
Kurşun, solunum ya da sindirim yoluyla vücuda alınabilmekte; bunun sonucunda merkezi sinir sistemi, böbrekler ve üreme sistemi etkilenebilmektedir. Yoğun miktarda alınması ise el ve ayaklarda hareket kaybı, hafıza kaybı ve kan hastalıklarına yol açabilmektedir.

RoHS Kapsamından Etkilenen Ürünler
ØEv cihazları
ØBilgi teknolojisi ve telekomünikasyon teçhizatı
ØTüketici elektroniği
ØAydınlatma montajı
ØElektrikli aletler
ØOyuncaklar
ØSpor ve boş zaman teçhizatı
ØOtomatik satış makineleri
ØFilaman lambalar

RoHS Kapsamından Etkilenen İş Sahaları
ØKendi markası altında elektrik ve elektronik cihaz üretimi ve satışı yapanlar.
ØBaşka üreticiler tarafından yapılan ürünleri kendi markası altında satanlar.
ØÜye ülkelere profesyonel olarak elektronik ürün ithalatı ve ihracatı yapanlar.

RoHS İhlali Hangi Cezai Yaptırımlar Getiriyor
Her ülke bu konuda kendi yasal düzenlemesini yapmakta özgür bırakılmış. Örnek olarak 2 ülke vermek gerekirse:
Almanya:
RoHS'a uygunsuzluk, tertip masraflarını gösteren, kayıtları göstermemek, hatalı veya eksik kayıt göstermek veya bunları zamanında göstermemek, en yüksek 50.000 Euro para cezası.
Bir tasfiyeyi ortadan kaldırmamak veya ilgili şartlara uygunsuzluk, sunulan hazneleri toplamamak ya da onları zamanında toplamamak, rapor sunmamak ya da hatalı veya eksik rapor göndermek, ya da zamanında rapor vermemek, en yüksek 10.000 Euro para cezası.
Kıbrıs:
RoHS ve WEEE mevzuatına uygunluğun ihlalinde, 3 yıla kadar ve/veya 35.000 Euro para cezasına kadar ceza verilecektir.
Eğer ciddi doğa tahribatı tehlikesi var ise, Kıbrıs Mahkemeleri uygun muvakkat kanunları uygulayacaktır.

RoHS Kurallarına Uyarak Yapılan Üretim
RoHS kurallara uygun olarak üretilmiş malzemelerin ürün kodlarında bazı firmalar değişiklik yaparken bazı firmalar ürün kodlarını değiştirmemeyi, ancak paketleme esnasında "RoHS uyumludur" ibaresi kullanmayı tercih etmiştir.
Sağlığa zararlı maddeler üretimde birçok faydalar sağlamaktadır ve bunlardan vazgeçmek bazı üretim zorluklarını da beraberinde getirecektir.

Zararlı Madde
Yerine Önerilen Madde ve Dezavantajı
Kurşun/Kalay İçeren Lehim
Kalay ile başka metal bileşenleri içeren lehim.
Kurşun içermeyen lehim daha yüksek derecelerde erimektedir.
Gümüş/Cadmium Oksit
Gümüş/Kalay Oksit.
Kontaktlar'daki verimlilik aynı değildir. Bazı durumlarda ürünlerin kullanım ömrü kısalabilir.
Cıvalı Kontaktlar
Altın kaplama kontaktlar.
Ömür süresi çok daha kısadır ve cıva kullanmadan zero-bounce kontakt elde etmek mümkün değildir.
PBB-PBDE
Çeşitli malzemeler kullanılabilir.
Aynı etkiyi sağlamak için daha fazla malzeme kullanımı gerekmektedir.

Lehim Sorunları

Lehimleme konusunda karışık teknolojilerin (yani kurşunlu lehimle RoHS uyumlu yüzey, RoHS uyumlu lehimle de kurşunlu yüzey) kullanılabilirliği konusunda değişik görüşler vardır. Bazı makaleler kurşunsuz lehim için tasarlanmış yeni ürünlere kurşunlu lehim bulaşırsa lehimlenen kontaktların güvenirliğinin önemli ölçüde azalacağını belirtmektedir. Bazı makaleler ise RoHS uyumlu pasif elektronik malzemede kurşunlu lehimin başarıyla kullanılabildiğini söylemektedir. Gene de en doğru yöntem, ürünlerin kendi teknolojisine uygun lehim kullanmaktır. Eğer kurşunlu ve kurşunsuz teknolojiler karışık olarak kullanılacaksa malzeme üreticisinin bu konudaki önerilerinin incelenmesi önerilmektedir. Tüm üreticilerin hemfikir olduğu konu ise, karışık teknoloji kullanımında Ball Grid Array (BGA - Kare entegre devrelerin altındaki yuvarlak lehim adacıkları) türündeki lehim adacıklarında problem olacağıdır.
Kurşunsuz lehimlemede dikkat edilmesi gereken sorunlu konulardan bazıları şunlardır:

Sıcaklık
Kurşunsuz lehim için değişen erime ve uygulama sıcaklıkları bulunmaktadır. Kurşunlu lehim için uygun olan derece (3/2 kalay/kurşun için) yaklaşık 180°C iken, kurşunsuz lehim için (kalay/bakır) gerekli olan sıcaklık 227°C civarındadır. Bu da birçok üretim tesisindeki havyaların değiştirilmesi (ayarlanabiliyor ise sıcaklık derecelerinin arttırılması), dalga lehim makinelerinin değiştirilmesi veya yenilenmesi anlamına gelmektedir. Yüzeyi Kurşun/Kalay bileşimiyle kaplı baskılı devreler ve malzemeler kurşunsuz lehim banyosundan geçirilirse malzemelerin üzerindeki kurşunun zamanla banyoyu kirletme tehlikesi olduğundan kurşunlu ve kurşunsuz lehim banyolarının ayrılması gerekmektedir. Kalayın başka maddelerle bileşimleri daha düşük erime dereceleri sağlayabilmektedir. Ancak, bu karışımları sağlayacak hammadde tabiatta kurşun kadar bol bulunmamaktadır. Bazı kalay bileşimleri ve erime dereceleri aşağıda gösterilmiştir.

Kalay-Bakır
227°C
Kalay-Gümüş
221°C
Kalay-Gümüş-Bakır
217°C
Kalay-Gümüş-Bizmut
205 - 215°C
Kalay-Çinko
199°C
Kalay-Kurşun
183°C
Kalay-Bizmut
138°C

Sıcaklığa bağlı olarak montaj yüzeyinde oluşan çatlaklar da sorun oluşturmaktadır. Kurşunlu üretimde böyle sorunlar yaşanmadığından şimdilik üreticiler bunun üzerine araştırmalarını sürdürmektedirler. Aşağıdaki şekil sıcaklık zaman testi süresinde oluşan bir çatlağı göstermektedir.
http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image009.jpg

Alaşım Farklılıkları
Bazı firmalar ar-ge birimlerince değişik oranlarda elementler kullanarak sıcaklık ve lehimde oluşan akma, yayılma üzerine incelemeler yapmışlarıdır. Aşağıda oranlarına göre montaj sonrası görüntüleri bulunan alaşımlar görünmektedir.

http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image011.jpg
MOR Metallic Resources, Inc. adlı firmanın ürün kataloğunda Lead-Free (Kurşunsuz) Lehim için kullanılan alaşım ve erime değerleri şunlardır:

Sn99.5 / Cu0.5 / Co Erime noktası: 228ºC

Sn99.5 / Ag3.0 / Cu0.5 Erime noktası: 221ºC
Sn96 / Ag4 Erime noktası: Yaklaşık 221ºC
Standart Akma Yüzdesi: %2 (Özel durumlarda %1 - %3)
Kalınlıklar: Std. .015'' - .020'' - .032'' ' .062''

RoHS standardına göre baskılı devrelerin yeniden tasarlanması ve hangi sıcaklıkların uygulanacağı, ne tür lehim kullanılacağı konusunda baskılı devre üzerinde bilgi veren bir yer ayrılması gerekmektedir. Bu bilgiler değişik lehimleme yöntemlerini de (SMD, dalga lehim ve havya ile lehim) kapsayacak kadar detaylı olabilmektedir. RoHS için standart bir işaretleme olmayıp, her firma kendisine göre bir amblem seçmiştir. Bazı firmalar "kurşunsuz" anlamında üstü çizili Pb sembolünü kullanırken, bazı firmalar da RoHS kelimesi içeren semboller kullanmaktadır.
http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image012.jpghttp://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image013.gifhttp://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image014.jpghttp://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image015.jpg

Baskılı devre üzerinde hangi lehim bileşeni kullanılması gerektiği ile ilgili olarak elips içine yerleştirilen bir "e" harfi ve yanında da bir numara kullanılmaktadır.
http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image016.jpg
Kalay bileşenleri için "e" harfinin yanında kullanılan numaraların anlamları şunlardır:

e1 - SnAgCu (Bu bileşen e2 kategorisinde gösterilmez)
e2 - Bizmut (Bi) veya Çinko (Zn) içermeyen Kalay (Sn) bileşenleri (SnAgCu hariç)
e3 - Kalay (Sn)
e4 - Kıymetli metaller (Ag, Au, NiPd, NiPdAu gibi) (Sn hariç)
e5 - SnZn, SnZnx (Bi hariç)
e6 - Bizmut (Bi) içeren bileşenler
e7 - Indium içeren düşük dereceli (< 150°C) lehim (Bi hariç)

WEEE (Waste Electrical & Electronic Equipment) Atık Elektriksel ve Elektronik Cihazlar
WEEE kuralları elektrik ve elektronik cihazların geri dönüşüm ve geri kazanım (tamir ve/veya upgrade gibi yöntemlerle) oranını arttırmak ve üreticileri bu yönde daha bilinçli kılmak için düşünülmüştür. Bu kapsamda firmalar; tasarımlarını ve üretimlerini modüler, tamir edilebilir, yükseltilebilir özelliklerde yapmaya teşvik edilmektedirler. Özellikle bilgisayar sektöründe daha yüksek kapasiteli birimlerin ve daha hızlı işlemcilerin çıkmasıyla ürünler ekonomik ömrünü tüketmeden çöpe atılmaktadır. Dünya üzerinde her yıl çöpe atılan elektronik ürün miktarı 6 milyon ton civarındadır. Bu hem tabiatı kirletmekte, hem de dünyanın fakir bölgelerinde bilgisayar imkanına sahip olmayan nüfusa sağlanabilecek katkıları ortadan kaldırmaktadır.
Ayrıca, bir hammaddenin atıklardan geri kazanılması maden yataklarını işletmekten veya yeni maden yatakları aramaktan daha ekonomik olmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre bir bilgisayarın üretimi için ağırlığı kadar kimyasal madde (birçoğu zehirli), ağırlığının 10 katı kadar fosil tabanlı yakıt (ki bu da küresel ısınmayı arttırmaktadır) ve 1.5 ton kadar da su kullanılmaktadır. Bu yüzden, dünya üzerinde geri dönüşüm ve geri kazanım giderek daha fazla arzu edilir hale gelmiştir. Geri dönüşüm ve geri kazanım düşüncesinden etkilenen ürünler RoHS benzeri olmakla birlikte biraz daha detaylı olup şunlardan oluşmaktadır:

Ev elektroniği (küçük cihazlar)
IT ve haberleşme cihazları
Tüketici ürünleri
Aydınlanma ürünleri
Elektrik ve elektronik aletler (sabit ve büyük endüstriyel cihazlar hariç)
Oyuncaklar, eğlence ve spor için üretilen ürünler
Tıbbi cihazlar (implant ürünleri ve enfeksiyon taşıyanlar hariç)
Ölçüm ve kontrol cihazları
Otomatik atık cihazları

Aşağıdaki şekil WEEE kapsamına giren ürünlerin üzerinde bulunmaktadır.
http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image017.jpg

Bussiness Communications Company Inc.'in 2005-Haziran tarihli Elektronik Atık Kazanma İşi Raporuna göre dünya genelinde elektronik atık pazarı ortalama yıllık büyüme hızı 2004 yılında 7.2 milyar dolardan 2009'da 11 milyar dolara %8.8 hızla artacaktır. 2004-2009 yılları arasında küresel E-Atık pazarında geri dönüşen metallerin satışı 2004'te 4236 milyon $'dan yıllık %8.1 artışla 2009'da 6245$'a artacaktır. Geri dönüştürülen plastik pazarı 2004'te 2552 milyon $'dan yıllık %10.2 artışla 4157 milyon $'a artacaktır. Geri dönüştürülen cam/silika 2004'te 41 milyon $'dan yıllık %7.5 artışla 59 milyon $'a çıkacaktır.
Genelde müşteri kullanımı sonrasında açığa çıkan e-atık pazarı gelecek 5 yıl içinde güçlü olacaktır. Bundan sonra elektronik malzemelerin yapımında kullanılacak hammaddelerde beşikten-mezara kadar tehlikeli atıklar içermemesi ve çevre dostu olması özelliği aranacaktır. E-Atık geri dönüşümü hem çevreyi korur hem de uygun ortamlarda yapıldığında yeni iş sahaları açabilir.


WEEE kapsamındaki cihazların geri dönüşümü için bu cihazların; toplanması, hammaddelerinin ayrıştırılması veya tamir edilerek geri kazanılması hedeflenmiştir. Bu işlemleri organize etmek ve gerekli finansmanı sağlamak sorumluluğu üreticilere yüklenmiştir. Üreticiler bunu tek başlarına veya birleşerek toplu halde yapma serbestliğine sahiptir. Paralelde yürütülen RoHS standartları sayesinde çalışanların fazla miktarda zararlı maddelere maruz kalmaması sağlanarak geri dönüşüm esnasında çok özel önlemlere gerek olmayacağı ve ayrıştırma masraflarının da azalacağı düşünülmektedir. Bu işlemlerden dolayı ürün maliyetlerinde %1-2 arasında bir artış olabileceği hesaplanmıştır.

WEEE tarafından hem toplama hem de geri dönüşüm miktarları için hedefler koymaktadır. Bu konuda her ülke kendi hedefini belirlemektedir. WEEE standartları üreticilerin sorumlulukları açısından 13 Ağustos 2005 tarihinde başlamış olup atık toplama ve ayrıştırma hedefleri için son tarih 31 Aralık 2006 olarak belirlenmiştir. İngiltere'nin belirlediği hedef, bu tarihte ev başına 4 kg WEEE ürünü toplamak şeklindedir (iş çevreleri için hedef henüz belirlenmemiştir). İrlanda ise 2 senelik uzatma hakkını kullanarak bu tarihi 31 Aralık 2008 olarak belirlemiştir (İrlanda ve Yunanistan için gerek altyapı eksikliği, gerekse elektronik cihaz kullanımının daha az seviyede olması nedeniyle atık toplama hedefleri için 2 senelik ek süre hakkı tanınmıştır). İrlanda'da WEEE ihlalleri için öngörülen en fazla ceza '15,000,000 ve/veya 10 yıl hapis olarak belirlenmiştir.

Birçok firma gerek WEEE nedeniyle, gerekse RoHS nedeniyle üretimini yeniden tasarlamak durumunda kalabilecektir. Bu nedenle, bazı modeller veya ürünler piyasadan kalkarken bazı yeni modeller veya ürünler de piyasaya çıkabilecektir.

WEEE kurallarının işletilmesi genel olarak şöyledir:

ØÜye ülkeler kendi ülkelerindeki WEEE kapsamına giren üreticileri bildirecek ve kayıt altına alınmasını sağlayacaktır.
ØPerakende satıcılar sattıkları ürüne karşılık tüketicinin iade etmek istediği WEEE uyumlu elektronik eşya varsa bunu kabul etmek mecburiyetindedir (eskisini getirene indirimli yeni mal veren kampanyalar gibi). Kampanya yoksa eski ürün sıfır ücretten de iade edilebilecektir. Yeni ürün alımını gerçekleştiren müşteriye eski malı iade etmesi için 15 gün süre tanınacaktır.
ØBuzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi büyük ve ağır elektrikli eşyaları eve teslim eden satıcı eski eşyayı da derhal teslim almakla yükümlüdür (eğer eski eşya kullanıldığı yerden/tesisattan sökülmüş, temizlenmiş ve teslim edilmeye hazırsa). Eğer eski eşya o anda teslim alınmaya hazır değilse, tüketici eski eşyayı 30 gün içinde iade edebilecektir.
ØWEEE ürünlerini teslim alabilmesi için satıcıların bir form doldurarak ('20) gibi cüzi bir ücret ödeyerek) yerel makamlara kaydolması gerekmektedir. Ancak bu şekilde kaydı olan satıcılar eski WEEE ürünlerini yerel makamların göstereceği toplama merkezlerine dökebileceklerdir.
ØSatıcılar WEEE ürünlerini yerel toplama merkezlerine dökerken ayrıca bir ücret ödemeyecektir.
ØWEEE işaretli ürünlerin tüketici tarafından çöpe atılması engellenmiştir. Tüketici bu tür ürünleri kayıtlı satıcılar üzerinden toplama merkezlerine gönderebilecek, bunun için de herhangi bir masraf yapmayacaktır. WEEE ürünlerinin tüketiciler veya yetkili olmayan satıcılar tarafından çöpe atılmasını engellemek için ürünlerin üzerinde buna ilişkin bir etiket bulunacaktır.

Ülkemizde RoHS ve WEEE Çalışmaları
15-16 Haziran 2006'da TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) tarafından, Elektronik sektöründe özellikle KOBİ ölçeğinde faaliyet gösteren firmaların, ROHS, WEEE ve Directive on Energy Using Products (EuP) direktifleri konusunda farkındalık yaratarak ihracat pazar paylarını korumaları ve rekabet güçlerini artırmalarına katkı sağlayacak bir konferans düzenlemiştir.

İstanbul'da Elektronik Atıklar Geri Dönüşüm Noktası bulunuyor. Organizasyonunu Geri Kazanım Çaba grubunun yaptığı hizmet için, İstanbul Kadıköy'de bu atıkların toplanması için bir nokta belirlendi. Elektronik atıklarınızı TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu) aracılığıyla bu firmaya ulaştırabilir ve geri dönüştürülmesini sağlayabilirsiniz. TURÇEK 10.00-18.00 arasında açık. Atıklarınızı getirmeden önce lütfen arayın. Mühürdarbağı Sokak NO: 6/3 Kadıköy-İstanbul (0216) 3380017 TÜRÇEK - TÜRKİYE ÇEVRE KORUMA VE YEŞİLLENDİRME KURUMU Tesise kabul edilmeyen atıklar: Piller, parlayıcı maddeler, patlayıcı maddeler ve radyoaktif maddeler.

Ayrıca atık konusunda Muğla'nın başarılı olduğunu görüyoruz. Muğla'da 500 gönüllü kadın atık konusunda çalışıyor. Muğla Belediye Başkanı ve Çevre İl Müdürü kadınları topluyor ve atık konusunda sürekli eğitim veriyor. Çöp toplama saatleri bulunan şehrin sokakları tertemiz. Her atık, çeşidine göre belediyenin dağıttığı poşetlere konuluyor. Sonuç; demek ki Türkiye'de bu yapılabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile benzer bir çalışma konusunda görüşmeler sürüyor.

Ülkemizde 2003 yılında Kocaeli'nde kurulan Exitcom Doğa Geri Dönüşüm Elektronik adında e-atık firması bulunmaktadır. Exitcom Grup şirketleri Almanya ve Türkiye'de bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik geri dönüşüm alanlarında 3 ayrı dalda dört noktada kurulmuş teknoloji kuruluşlardır. Geri dönüşümde ağırlıklı olarak IT sektörüne yönelik (PC ve PC donanım malzemeleri, telekomünikasyon malzemeleri) çalışan Exitcom, yapısında baskı devre (PCB-printed circuit board) bulunan her türlü elektronik malzemeyi de işliyor. Manisa Organize Sanayi Bölgesi(OSB)'nde atık toplama konteyneri bulunan Exitcom, Türkiye'deki büyük OSB'lerle de görüşme aşamasında. Küçük OSB'lere biriktirme konteyneri koymayı öneren Exitcom, depolama şubelerini ve toplama noktalarını çoğaltmayı hedefliyor. Yatırım yapmayı sürdüren Exitcom, henüz kar etmeye başlayamamış. Almanya'da farklı bir sistemle çalışan Exitcom, Avrupa'nın en büyük geridönüşüm firmalarıyla partner ve orada geridönüşüm danışmanlığı yapıyor, ayrıca belediyelerle çalışıyor. Exitcom Doğa Geri Dönüşüm'de Türkiye'de de WEEE Direktifi'nin uygulandığı ülkelere ihracat yapan firmalara geridönüşüm danışmanlığı yapıyor.

RoHS ve WEEE Direktifleri hakkında T.C Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı web sitesinde şu açıklamalar yer almaktadır: ''Ülkemiz açısından bu direktiflerin etkileri değerlendirilirken üretimimizi ihraç ve yurtiçi pazar olarak ayırmadığımızdan her ikisinin de bir arada ele alınmasında fayda bulunmaktadır. WEEE ve RoHS Direktifleri için gelişmeler ülkemiz adına T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından takip edilmektedir. Anılan Bakanlıkça yapılan çalışmalar ışığında söz konusu Direktiflerin uyumlaştırılmasını teminen gerekli Yönetmeliğin 2006 yılı içinde yayımlanması ve 1 yıl sonra da yürürlüğe girmesi planlanmaktadır. Söz konusu Bakanlık, taslağa ilişkin çalışmalarını Arçelik, Vestel gibi halihazırda anılan direktiflere uyumlu üretim yapan büyük firmaların yanı sıra TürkBEST (Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği) ile koordineli biçimde sürdürmektedir.'

Greenpeace'in E-Atık Yaklaşımları

http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/cizimler/ercan-uysal/image019.jpg

Çevre örgütü Greenpeace, başlattığı bir kampanyayla şirketleri elektronik çöp konusunda sıkıştırmayı planlıyor. Greenpeace'in başlıca savaş açtığı madde PVC. Çevre örgütünün kara listesinde ayrıca alev alabilen karışımlar ve çevreye zararı henüz belli olmayan maddeler yer alıyor.
Örgüt hazırladığı bir raporla da elektronik şirketlerinin çevre yaklaşımlarını değerlendirdi ve çevreye gösterdikleri duyarlılıklarına göre listeledi. Şimdilik çevreye en az zararı dokunan firma cep telefonu üreticisi Nokia gözüküyor. Nokia ürünlerinde PVC kaldırıldı, alev alabilen karışımlar da 2007'den itibaren kalkacak. Dünyanın en büyük PC üreticisi Dell ise, geri dönüşüm konusunda iyi bir performans gösterirken, PVC'yi kaldırmadığı için olumsuz not alıyor. Apple ise kara listede.
Elektronik çöpün tamamına yakınının gelişmekte olan ülkelere gönderildiği biliniyor.

Sonuç olarak hali hazırda bu zararlı maddeleri içeren ürünlerle, bu alanda çalışan firmalar ve ilgilenen elektronik çalışanlarının, bu ürünlerle vücut temaslarını engellemeleri için önlem almaları gerekmektedir.
Bu bilgilerden yola çıkarak; hem elektronik ürün üreten hem de tüketen biz insanların, diğer geridönüşebilir maddelerin toplanmasına yardımcı olarak, sağlığımıza ve çevremize zarar vermeyen ürünler kullanarak hem kendimizi hem de çevremizi koruyabiliriz.
Sağlıklı çalışmalar dileğiyle'


kaynak


Keten Prenses 4 Mart 2009 08:16

Geri dönüşüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Recycle001.svg/150px-Recycle001.svg.png http://tr.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png
Tüm dünyada kullanılan geri dönüşüm sembolü



Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesi ile öncelikle hammadde ihtiyacı azalır. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve doğaya verilen zarar engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.

Geri dönüşümün tarihçesi

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Material_recovery_facility_2004-03-24.jpg/200px-Material_recovery_facility_2004-03-24.jpg http://tr.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png
Maddelerin kategorilere ayrılması


Geri dönüşüme olan ihtiyacın başlamasında savaşlar nedeniyle ortaya çıkan kaynak sıkıntıları etkili olmuştur. Büyük devletler, II. Dünya Savaşı sırasında ülke çapında geri dönüşümle ilgili kampanyalar başlatmışlardır. Vatandaşlar özellikle metal ve fiber maddeleri toplama konusunda teşvik edilmişlerdir. ABD'de geri dönüşüm işlemi yurtseverlik anlayışında çok önemli bir yer edinmiştir. Hatta, savaş sırasında oluşturulan kaynak koruma programları, doğal kaynakları kısıtlı bazı ülkelerde (Japonya gibi), savaş sonrası da devam ettirilimiştir.

Geri dönüşebilen maddeler

  • Cam
  • Kağıt
  • Alüminyum
  • Plastik
  • Piller
  • Motor yağı
  • Akümülatörler
  • Beton
  • Organik atıklar
  • Elektronik atıklar

Geri dönüşüm sembolleri ve kodları

Bazı maddelere ait geri dönüşüm sembol ve kodları aşağıda verilmiştir. Bu semboller uluslararası olarak kullanılır.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Plastic-recyc-01.svg/120px-Plastic-recyc-01.svg.png


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Recycling-Code-41.svg/120px-Recycling-Code-41.svg.png

Alüminyum


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Recycling-Code-20.svg/120px-Recycling-Code-20.svg.png

Kağıt


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Recycling-Code-40.svg/120px-Recycling-Code-40.svg.png

Demir



Geri dönüştürme metotları

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/ClassifiedHomeTrashForAidTheRecycleProcessWithNumbersAdded.JPG/250px-ClassifiedHomeTrashForAidTheRecycleProcessWithNumbersAdded.JPG http://tr.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png
Geri dönüştürülmek üzere kategorilere ayrılmış atıklar: 1-Şişe, 2-Zayıf plastik, 3-Güçlü plastik, 4-Karton, 5-Çeşitli, 6-Konserve, 7-Kâğıt, 8-Polistiren, 9-Cam, 10-Pil, 11-Metal, 12-Organik, 13-Tetrapak, 14-Fabrik, 15-Tuvalet


Geri dönüştürme metodları her malzeme için farklılık göstermektedir:
  • Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçacıklar halinde doğranır. Daha sonra bu parçalar büyük ocaklarda eritilerek, dökme alüminyum üretilir. Bu sayede atık alüminyum, saf alüminyum ile neredeyse aynı hale gelir ve üretimde kullanılabilir.
  • Beton: Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanarak kırma makinalarının bulunduğu yerlere getirilir. Kırma işleminden sonra ufak parçalar, yeni işlerde çakıl olarak kullanılır. Parçalanmış beton, eğer içeriğinde katkı maddeleri yoksa yeni beton için kuru harç olarak da kullanılabilir.
  • Kağıt: Kağıt öncelikle kâğıt çamuru hazırlamak için, su içerisinde liflerine ayrılır. Eğer gerekirse içindeki lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kâğıt lifleri, geri dönüşmüş kâğıt üretiminde kullanılır.
  • Plastik: Plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Cinslerine göre ayrılan geri dönüşebilir plastik atıklar, kırma makinalarında kırılıp küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları direkt olarak belli oranlarda, orijinal hammadde ile karıştırarak üretim işleminde kullanabildiği gibi; tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak da kullanabilir.
  • Cam: Cam atıklar (şişe, kavanoz vb.) toplama kutularında toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır. Burada cam kırılır ve hammadde karışımına karıştırılarak eritme ocaklarına dökülür. Bu şekilde tekrar cam olarak kullanıma geçer. Kırılan cam, beton katkısı ve camasfalt olarak da kullanılmaktadır. Camasfalta %30 civarında geri dönüşmüş cam katılmaktadır. Cam bu şekilde sonsuz bir döngü içinde geri dönüştürülebilir, yapısında bozulma olmaz.

Kağıdın geri dönüşümü sonucunda

1 Ton kullanılmış kâğıt atığının geri dönüşümü sonucunda, 16 adet yetişmiş çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmeyecek.Böylelikle Türkiye genelinde yılda 80 milyon çam ağacı ve 40.000 hektar ormanlık arazi korunmuş olacak.



Plastik'in geri dönüşümü

  1. Tüketim sonrası çeşitli plastik ambalajlar
  2. Kaba sınıflandırma (PVC,PET,PE,PP ve DİĞERLERİ) gibi
  3. Hassas sınıflandırma
  4. Kırma öğütme
  5. Yıkama(temizleme) , Yüzdürme(çöktürme) ile ayırma
  6. Kimyasal (fiziksel) işlemler
  7. Geri Dönüştürülmüş plastik ürünler
  8. Yani Granül(PE) , Mikronizasyon (PVC) , Çapak veya sentetik elyaf (PET)



Plastiğin geri dönüşümü sonucunda

1 Ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kwh enerji tasarrufu sağlanmış olur. Ülke genelinde tasarruf edebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megavattır.



Metal'in geri dönüşümü

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Hot_metalwork.jpg/280px-Hot_metalwork.jpg http://tr.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png
Metal


  1. Tüketim
  2. Ayrı Toplama
  3. Manyetik Ayıklama
  4. Fabrikada Eritme
  5. Geri dönüştürülmüş Metal
  6. Yeni Metal Ürün



Metalin geri dönüşümü sonucunda

1 Ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg hammade tasarrufu sağlanır.Bu miktar Türkiye'de yıllık olarak toplam 2 milyon tona ulaşmaktadır.



Cam'ın geri dönüşümü
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Steklarstvo02.JPG/200px-Steklarstvo02.JPG http://tr.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png
Cam şişe


  1. Tüketim sonrası çeşitli camlar
  2. Ayrı Toplama
  3. Ayırma (Renkli,Renksiz)
  4. Yıkama (Temizleme)
  5. Öğütme
  6. Fabrika
  7. Geri dönüştürülmüş cam ürünler



Camın geri dönüşümü sonucunda
1 Ton cam atığının geri dönüşümü sonucu 100 lite benzin tasarrufu sağlanmaktadır. Türkiye genelindeki cam atıkların geri dönüştürülmesinden yıllık 30 milyon litre benzin tasarruf edilip.Ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.







Yasal mevzuat

Yasalar

  • Çevre Kanunu

Yönetmelik ve tüzükler

  • (APAK)-Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolu Yönetmeliği
  • Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği 2007


Konu ile ilgili sivil toplum örgütleri ve kuruluşlar

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı-Atık Yönetimi Dairesi

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı - ÇEVKO
  • TÜMAKÜDER
  • T A P
  • APAK APAK-Atık Pil ve Akümülatör Sanayicileri ve İşadamları Derneği
  • Temiz Dünya Ekoloji Derneği
  • Ambalaj Sanayicileri Derneği


Keten Prenses 4 Mart 2009 08:19

Neden çöpleri geriye kazanmalıyız?

Doğal kaynaklarımız korunur.

Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun ve tüketimin artması sebebi ile her geçen gün azalıyor. Doğal kaynaklarımızı daha verimli bir şekilde kullanmalıyız. Ambalaj atıklarının geri kazanımıyla, doğal kaynaklarımızı daha az tüketiriz. Örneğin, kağıdı geri dönüştürerek, kağıttan kağıt üretiyoruz. Kağıt üretimi için ağaç kesimini azaltıp, ormanların yok olmasına engel olabiliriz. Plastiği geri dönüştürerek petrol tüketimini önleyebiliriz.

Enerji tasarrufu sağlar.

Geri dönüşüm işlemleri, hammaddeden üretim işlemlerine göre daha az sayıdadır. Bu nedenle, geri dönüşmüş malzeme üretimi sırasında önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanır. Örneğin, bir alüminyum kutunun geri dönüşümü, içecek kutusunun birincil hammaddesinden üretimine göre yüzde 90 enerji tasarrufu sağlar. Kağıdın geri dönüşümü ile üretimde yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanır.

Geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlar.

Geri dönüşüm, atıkların hammaddeye dönüştürülmesi ile doğal kaynak kullanımını azaltır. Böylece, doğal kaynakların hızlı bir şekilde tüketilmesini önlemeye yarar. Ayrıca, önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanır. Bu, ülke ekonomisine önemli katkılar getirir.

Atık miktarı azalır.

Geri dönüşüm sayesinde daha az atık üretilir, çöplüklere daha az atık gider. Atıkların taşınması ve depolanması kolaylaşır. Pahalı yatırımlar olan düzenli çöp depolama alanlarının kullanım süreleri uzar.

Geri dönüşüm geleceğe yatırım demektir.

Geri dönüşüm bilinciyle döngüyü kurduğumuzda, gelecek kuşakların da bizim yararlandığımız doğal kaynaklardan yararlanma şansına sahip olmalarını sağlayabiliriz.




http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/23.jpg http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/25.jpg



Geri kazanınca ne olur?

Ambalaj atıkları, türlerine göre farklı biçimlerde geri kazandırılır:

Plastik ambalaj atıklarının geri kazanımından çeşitli ürünler elde edilir.

Örneğin:
Deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler
Yağmur ve atık su boruları
Marley ve çeşitli plastik dolgu malzemeleri
Çeşitli plastik oyuncak ve kırtasiye malzemeleri
Sentetik halı tabanı
Sentetik elyaf ve dolgu malzemesi

Metal ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile her çeşit metal malzeme ve ürün üretilebilir.

Cam ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile tekrar cam şişe ve kavanoz üretilir.



http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/27.jpg http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/28.jpg



Kağıt ve Karton ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile tekrar kağıt ve karton üretimi yapılır.

Meşrubat ve içecek kartonlarının geri kazanılmasıyla YEKPAN® elde edilerek, yapı izolasyonu sağlanır veya masa, sandalye, dolap, vb. mobilyalar üretilebilir. Karton, kağıt hammaddesi olarak kullanılır.


Ambalajların Üzerindeki İşaretler

ÇEVKO Yeşil Nokta logosu

http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/29.gif

Bir ürünün ambalajı üzerinde bulunan “ÇEVKO Yeşil Nokta” amblemi, o ambalajı piyasaya süren marka sahibinin, Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği uyarınca, geri kazanım sorumluluğunu, ÇEVKO işbirliğiyle yerine getirdiğini gösteren bir işarettir. ÇEVKO, sorumluluğunu üstlendiği ekonomik işletmelere, sisteme katılımlarının bir ifadesi olarak, ambalajların üzerinde “Yeşil Nokta” işaretini kullanma hakkını tanımaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Yeşil Nokta, üzerinde bulunduğu ambalajlarda “Bu ambalajın sorumluluğu bu ülkedeki Yeşil Nokta örgütüne, ÇEVKO’ya devredilmiş ve ÇEVKO tarafından yerine getirilmektedir” anlamını taşımaktadır.

Sembolümüz “Yeşil Nokta”ya bundan sonra raflardan satın aldığınız daha çok ürünün ambalajında rastlayacaksınız. Yeşil Nokta, bugün geri kazanım sorumluluğunu ÇEVKO’nun yerine getirdiği 300’ü aşkın sayıda ekonomik işletmenin ortak işaretidir. “Yeşil Nokta” sizi dünyanın 26 ülkesinin yurttaşlarıyla buluşturan, çevreci ve yenilikçi, satıldığı ürünün markasına tüketicinin güvenini pekiştiren; marka sahibine ise kayıt altında, yasal ve yükümlülüğünü yerine getirmiş olmanın övünç ve rahatlığını sağlayan bir işarettir.

ÇEVKO Vakfı Üyelik Amblemi

http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/30.gif

Bu işareti kullanan ambalaj ve ambalajlı ürün üreticisi kuruluşlar, Türkiye’de ambalajların geri kazanımı ve entegre atık yönetimi sistemi kurulması için, ÇEVKO Vakfı üyesi olarak destek vermekte ve geri dönüştürülebilen ambalajlar kullanmaktadır.

Ambalajın işaretlenmesinde kullanılan geri kazanılabilir ambalaj sembolü

http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/31.gif

Bu sembol, Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği uyarınca, üretilen ve piyasaya sürülen geri kazanılabilir ambalajlı ürünlerin üzerinde kullanılır.

Geri dönüştürülmüş maddeden elde edilmiştir işareti

http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/32.gif

Bu işaret, ürünün geri dönüştürülmüş maddeden elde edildiğini gösterir.

Cam, metal, plastik ve kağıt/karton ambalaj atıkları, geri kazandırılarak, başka bir ürün veya yeni ürünler için ikincil hammadde üretilir.

Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm

Geri kazanım ve geri dönüşümden ne anlıyoruz?
Geri dönüşüm ve geri kazanım aynı anlamı mı taşıyorlar?
Cam, metal, plastik ve kağıt/karton gibi değerlendirilebilir atıklar, çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülür. Bu atıkların bir takım işlemlerden geçirildikten sonra, hammadde olarak üretim sürecine sokulmasına geri dönüşüm denir.

Değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması, sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye dönüştürülmesi geri kazanım olarak adlandırılır.

Geri kazanım, tekrar kullanım ve geri dönüşüm kavramlarını da içerdiğinden daha geniş kapsamlıdır. Geri dönüştürülebilir atıklar çöplerden ayrı ve temiz olarak toplanmalıdır. Çağdaş, etkin ve sürdürülebilir bir atık yönetimi, ancak ambalaj atıklarının çöpten ayrı toplanmasıyla mümkün olabilir. Geri dönüştürülebilir atıklar çöpe karıştıklarında kirlenirler.

Bu nedenle yeni ürün elde edilemez; ya da, elde edilecek yeni ürünün kalitesi düşük olur. Ambalaj atıklarının ayrı toplanarak geri kazandırılması, bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de yasal bir zorunluluktur.

Geri kazandırılabilir nitelikteki ambalajlar hangileridir?

Plastik ambalajlar : Plastikler, petrol ve petrol türevlerinden elde edilir. Kimyasal yapılarına göre, değişik türlerde plastik ambalajlar vardır. Günlük hayatta kullandığımız plastik ambalaj malzemelerine örnekler:

http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/14.jpg Su ve meşrubat ambalajları,
Sıvı yağ ambalajları,
Deterjan ve şampuan kutuları,
Kullanılmış plastik ev eşyaları (leğen, bulaşıklık, naylon kaplar, vs...)
Yoğurt ve margarin kapları,
Plastik bidonlar, vs... Metal ambalajlar : Metaller, yeryüzünü oluşturan çeşitli minerallerin işlenerek saflaştırılması sonucunda üretilirler. http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/15.jpg Evlerimizde gıda ve içecek ambalajlarında kullanılan 2 tür ambalaj malzemesi vardır.

Bunlar teneke veya alüminyum’dur.
Tenekeler mıknatısla çekilebilme özelliğine sahiptirler. Yemeklik yağ tenekeleri, konserve kutuları ve meşrubat kutuları günlük hayatta kullandığımız metal ambalaj malzemelerine örneklerdir. Cam Ambalajlar: Camın hammaddesi silisli kumdur. Cam ambalajlar içine konulan ürünün görülebilmesi ve sağlıklı olması nedeni ile tercih edilen bir ambalaj çeşididir. http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/16.jpg Camın geri dönüşümü uzun yıllardır yapılmaktadır.
Günlük hayatta kullandığımız cam ambalaj malzemeleri cam şişe ve kavanozlardır. Kağıt ve Karton Ambalajlar: Kağıt ve karton en çok kullanılan ambalaj malzemesi türüdür. Kağıdın hammaddesini selüloz adı verilen madde oluşturur. http://www.cevko.org.tr/images/tuketiciler/17.jpg Selüloz çok kıymetli bir maddedir, kaynağı ormanlarımız ve özel yetiştirilen bitki türleridir. Bu nedenle, belki de en kıymetli atık cinsi kağıt ve kartondur. Kağıt ve karton atıkların sağlıklı bir şekilde geri kazanımı için temiz bir şekilde toplanması ve cinslerine göre ayrılması şarttır. Kağıdın geri dönüştürülmesi, ormanları korumamızı sağlar. 1 Ton kağıdın geri dönüştürülmesi ile, 17 adet büyük ağacın kesilmesini önlemiş oluruz. Ayrıca, kağıt ve karton atıkların geri dönüşümü ile enerji tasarrufu sağlanır. Kompozit ambalajlar (İçecek, sos gibi sıvı yiyecekler barındıran kartonlar): Bu ambalaj türü, süt ve meyve suyu gibi içeceklerin, sıvı gıdaların ambalajlanmasında kullanılır. Bu ambalajların




kaynak


Serap_dj 10 Mart 2009 00:36

Geri Dönüşüm
 
Ankaradaki Geri Dönüşüm Atık Kutularının Yerleri Nereler Acaba ?


Sor_Cevapla 10 Mart 2009 00:46

Benimde bir sorum var bu konuyla ilgili...

Ankaradaki Geri Dönüşüm Noktaları Yani Geri Dönüşüm Kutuları Nerelerde Var ?


Keten Prenses 10 Mart 2009 00:56

Alıntı:

Sor_Cevapla adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1337421)
Benimde bir sorum var bu konuyla ilgili...

Ankaradaki Geri Dönüşüm Noktaları Yani Geri Dönüşüm Kutuları Nerelerde Var ?

ANKARA GERİ KAZANIM DERNEĞİ









Kooperatif Yolunda Ankara Geri Kazanım Derneği Haziran 2005'te kuruldu. Amacı Ankara'da çalışan atık kağıt işçilerini güçlendirmek, tanıtmak, iş ve yaşam koşullarını iyileştirmek; kentte kurulan yeni katı atık yönetimler sistemine dahil olmaları gerektiğine inanarak, çözümler sunmaktır.

Ankara Recycling Association, a waste pickers association, was founded in 2005 in order to strengthen Ankara's street waste pickers, to work for their recognition, the improvement of their working and living conditions; it also intends to bring solutions for their inclusion in the city's solid waste management system.

Kaynağından ayrıştırılmış çöp toplama pilot projemize destek vermek isterseniz bize mail atın!Ofisiniz, okulunuz, marketiniz, kurumunuzdan karton, kağıt, plastik, metal atıklarınızı gelip alabiliyoruz!


Cevreci 10 Mart 2009 18:23

Atıkların geri dönüşümü hakkında bilgi verir misiniz?
 
İyi aksamlar
Cografya dersi ile ilgili konuda yardiminiza ihtiyacim var.

Konu: "Atiklar ve Degerlendirilmesi"

yardimci olabilirseniz sevinirim.tesekkurler



Saat: 16:28
Sayfa 1 / 4

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık