MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Lizozom faaliyetlerinin canlı metabolizmasına etkileri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/229920-lizozom-faaliyetlerinin-canli-metabolizmasina-etkileri-nelerdir.html)

talisman 35 30 Ocak 2009 17:47

Lizozom faaliyetleri nelerdir, lizozomun canlılar üzerindeki etkisi ve işlevi nedir?

Lizozom faaliyetlerinin canlı metabolizmasına etkileri nelerdir?


Keten Prenses 30 Ocak 2009 19:40

LİZOZOM Büyük moleküllü besinleri parçalar.Kurbağa larvalarında kuyruğun kopması,salgılama dönemi biten memelilerde süt bezlerinin körelmesi,pasif kalan kasların küçülmesi,harap olmuş dokuların, yaşlı alyuvarların ve vücuda giren mikropların yok edilmesi lizozom sayesindedir.
Fagositoz ve pinositoz yapan hücrelerde çoktur.ÖRNEK:Akyuvar hücresi ve tek hücreliler.
Lizozom parçalanırsa hücre kendini sindirir.Buna otoliz denir.
Lizozomun etrafındaki zar golgiden oluşur.
İçerisindeki enzimler ribozomlarda üretilir.
Üretilen enzimler ER ile taşınır.
ER ile taşınan enzimler golgide paketlenerek lizozom oluşturulur.
· Yani lizozomun oluşmasında ribozom,golgi ve ER etkilidir.
NOT 1 : (Bazı kitaplara göre)Hayvanlara özgüdür.Bitkilerde ise lizozom benzeri yapılara fitolizozom denir.


Keten Prenses 30 Ocak 2009 19:43

Alıntı:

ENDOSİTOZ

Pasif taşımave aktif taşıma ile taşınan moleküller doğrudan hücre zarından veya porlardan geçerken, büyük moleküllerden olan yağ,, nişasta, glikojen, protein vs geçemezler.Bu moleküller zarın değişikliğe uğraması ile enerji harcanarak hücre içine alınırlar.Bu olaya “endositoz” denir. Endositozla hücre içme alınan besinler, sitoplazmada besin kofulu şeklinde bulun***ar.

Hücrelerde endositozla besin alınımı fagositoz ve pinositozla sağlanır.

Fagositoz

Endositozla katı yapıların hücre içine besin kofulu şeklinde alınmasıdır. Katı madde yalancı ayak yardımıyla oluşturulan cep içerisine alınır. Daha sonra içeri çekilen besin kofulu lizozomla birleşerek sindirilir. Akyuvarların mikropları yemesi, amiplerin beslenmesi buna örnektir.


Pinositoz

Sıvı maddelerin besin kofulu şeklinde hücreye alınmasına denir. Pinositoz olayında, sıvı maddelerin hücre zarına değmeleri sonucunda, sitoplazma içine doğru cep ya da kanal şeklinde yapılar oluşur.bu yapılardan pinositoz keseleri meydana gelir.Bu şekilde hücre içine alınan sıvı maddeler lizozomla birleşerek sindirilir.

Fagositoz ve pinositoz genellikle hayvan hücrelerinde görülür.

EKZOSİTOZ

Daha önce de açıklandığı gibi hücrelere endositozla alınan maddeler lizozom enzimleri ile küçük moleküllere parçalanır (hücre içi sindirim). Kesecik içerisinde sindirim sonucu oluşan artık maddeler ve dışarı salgılanması gereken bazı metabolik ürünler hücreden dışarıya atılır.Bu olaya “ekzositoz” denir. Ekzositozda kesecik hücre zarına tutunur ve tutunan kısımları içeriğini dışarı boşaltır. Endositozda olduğu gibi ekzositozda da enerji harcanır.
bu faaliyetler için lizozom gereklidir..


Misafir 28 Ekim 2009 11:23

canlılık faaliyetlerin tümünü yürütebilen en küçük yaşamsal birime ne dnir?takıldım kaldım lütfen cevapta yardımcı olun


nötrino 19 Ocak 2010 17:34

Alıntı:

LİZOZOM FAALİYETLERİNİN CANLI METABOLİZMASINA ETKİSİ NE ÖRNEKLER
Canlılar öldükleri zaman,lizozomlar açılır;açılan bu lizozomların içindeki sindirim enzimleri hücreleri sindirir.Bu enzimlerin etkisiyle hücreler ölürler

Alıntı:

canlılık faaliyetlerin tümünü yürütebilen en küçük yaşamsal birime ne dnir?takıldım kaldım lütfen cevapta yardımcı olun
Canlıların yaşamlarını sürdürmelerini ve canlılar için tüm yaşamsal faaliyetleri sağlayabilen en küçük yapıya hücre denir.Çok hücreli canlılardaki, en küçük yaşam birimidir.

Alıntı:

peki lizozom en çok neyde bulunur
Lizozomların içlerinde sindirim enzimleri bulunur ve stoplazma içinde dağınık halde bulunurlar.Lizozom içinde büyük moleküllü besinler,parçalanarak küçük moleküller haline getirip sindirilir.Fagositoz için özelleşmiş hücrelerde çok sayıda lizozom bulunur.Tüm hayvan hücrelerinde lizozom vardır fakat bitki hücrelerinde lizozom bulunmuyordur Nükleik asitler,proteinler,lipidler(yağ) ve karbonhidratların yıkımında kullanılan hidrolaz enziminin yapısında lizozom vardır.


nötrino 29 Ocak 2010 19:18

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1673680)
lizozom hangi canlılarda görülür

lütfen yardımcı olun bu soruya kafam takıldı

Lizozom,sindirici enzim içeren bir moleküldür.Eritrosit (Alyuvar) haricinde,tüm hayvansal hücrelerde bulunur.Akyuvar hücrelerinde de bulunur ve mikropları parçalar.Hücre belli bir seviyeye gelince yani yaşlanınca lizozomlar kendiliğinden patlar mesela kurbağa larvalarında, kuyruğun kaybolmasının nedeni lizozomdur. Hücreler bu şekilde kendi kendilerini sindirmiş oluyor bu duruma da otoliz deniyordur Otoliz olayında, canlı öldükten sonra hücre içindeki lizozomlar hücre zarını parçalar ve lizozom içindeki asidik enzimler aktifleşerek bütün hücreye temas eder ve hücre ölür.Cesetlerde görülen çabuk çürümelerin bir nedeni de budur...



Saat: 03:24

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık