MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Cumhuriyet'in ilanının nedenleri ve sonuçları nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/230208-cumhuriyetin-ilaninin-nedenleri-ve-sonuclari-nelerdir.html)

Ziyaretçi 1 Şubat 2009 15:36

cumhuriyetin ilanının nedenleri ve sonuçları? farklı kaynaklardan 2-3 cewap olursa sewinirim


fadedliver 1 Şubat 2009 15:39

Mustafa Kemal Paşa Milli Mücadele döneminde attığı her adımda halkın desteğini sağlamaya çalışmıştı. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ile yeni Türk devleti kurulmuş oluyordu. Bu devlet milli egemenlik İlkesine dayalı idi.

Lozan Barış Konferansı sırasında iç politikada izlenecek konular gündeme geldi. Bu konular bazı milletvekilleri arasında tartışmalara yol açtı. İtilaf Devletleri bu durumdan faydalanmaya çalıştılar. Savaş durumu yeniden gündeme geldi.

Bunun üzerine TBMM, 1 Nisan 1923'te meclisi yenilemek için yeni bir milletvekili seçiminin yapılmasına karar verdi. Yapılan seçimler sonunda ikinci Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Lozan Antlaşması'nı bu meclis onayladı.

Birinci TBMM (1920-1923) Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştiren ve vatanı kurtaran meclisti. İkinci TBMM (1923-1927) ise inkılapları gerçekleştiren meclis oldu. Cumhuriyetin ilanı da ikinci TBMM tarafından gerçekleştirildi.

Cumhuriyetin ilan edilmesinin nedenleri şunlardı:
1. Milli egemenliğinin gerçekleşmesine en uygun rejimi cumhuriyetti.
2. 1923'te Hükümetin istifa etmesiyle yeni bir Hükümetin kurulması gerekiyordu. Ancak Meclis hükümeti sistemine göre yeni bir Hükümetin oluşturulması çok güçtü. Bu krizi aşmak için meclis hükümeti sistemi yerine kabine Hükümeti sistemine geçilmesi gerekiyordu. Bu da ancak cumhuriyetin ilanı ile mümkün olabilirdi.
3. Saltanatın kaldırılmasından sonra devlet başkanlığı ve devletin rejimi sorunu ortaya çıkmıştı. Bu sorun da cumhuriyet yönetiminin ülkeye getirilmesiyle çözümlenebilirdi.

29 Ekim 1923'te Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları tarafından Cumhuriyet ilan edildi. Bu yönetim değişikliği anayasaya eklendi.

Cumhuriyetin ilanın sonuçları;
1. Cumhuriyet'in ilanı ile yeni Türk devletinin adı konulmuş ve yönetim biçimi belirlenmiştir.
2. Cumhurbaşkanlığı görevi ortaya çıkmış ve TBMM tarafından İlk cumhurbaşkanı olarak TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal seçilmiştir. Böylece devlet başkanlığı sorunu çözümlenmiştir. İlk başbakan da İsmet (İnönü) Paşa olmuştur.
3. Meclis hükümeti sistemi yerine kabine hükümeti sistemi getirilerek hükümet kurma işleri kolaylaşmış böylece meclisin yürütme işlevi hızlanmıştır. Artık TBMM Hükümeti yerine, Cumhuriyet hükümetleri kurulmaya başlanmıştır.
4. “Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması” İlkesi hayata geçirilmiştir.
5. Mustafa Kemal Paşa “En büyük eseri olarak” cumhuriyeti göstermiştir


Misafir 24 Şubat 2010 17:05

inkılap
 
cumhuriyetin ilanını gerekli kılan sorunlar nelerdi bu sorunlar cumhuriyetin ilanıyla nasıl çözüldü


Misafir 4 Aralık 2010 22:47

cumhuriyetin ilan edilmesinin önemi nedir??


ener 4 Aralık 2010 23:01

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1885770)
cumhuriyetin ilan edilmesinin önemi nedir??

CUMHURİYET YÖNETİMİ

Dünyada pek çok farklı yönetim şekilleri vardır.Bu yönetim şekillerinden biri de cumhuriyettir.Cumhuriyet en iyi yönetim şeklidir.Çünkü bu yönetim şeklinde bütün haklar halkın elindedir.Halk ne derse o olur.
Cumhuriyetin temelinde demokrasi ve adalet vardır.Cumhuriyet din, dil, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranılmasını öngörmekte ve bu hakları koruma altına almaktadır.Cumhuriyete göre herkes hürdür, hiç kimse başka birinin haklarına, özellikle yaşama hakkına tecavüz edemez.Hiç kimse başka birinin kölesi değildir.Her insan toplum ve adalet kurallarını çiğnetmemek kaydıyla her şeyi yapma hakkına sahiptir.
Tarihimize baktığımızda diğer Türk Devletleri'nin değişik yönetim şekillerine sahip olduklarını görmekteyiz.Bu yönetim şekillerinin genellikle saltanatın, babadan oğla geçtiği yönetim tarzı olduğu görülüyor.Bu yönetim şeklinin eksik bir yönetim şekli olduğunu söyleyebiliriz.Çünkü bu yönetimde sadece bir kişi söz sahibiydi.O öldükten sonra onun yerine ailesinden biri geçerdi.O “as” derse asılır, “kes” derse kesilirdi.
Bu yönetim şekli bir çok devlete çok kötüye mal olmuştur.Bu yönetimde hükümdar öldükten sonra yerine geçmek isteyen oğulları arasında taht kavgaları çıkmış, ülkenin otoritesi bozulmuş, ülke her alanda zayıflamış, hatta o ülkenin başka bir ülke tarafından yıkılıp dağılmasına ve yok olmasına neden olmuştur.Bu duruma örnek olarak Türk devletlerinden taht kavgaları sonucu yıkılan Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletleri'ni verebiliriz.
Osmanlı Devleti'nde de diğer Türk devletlerinde olduğu gibi yönetim biçimi olarak saltanatlık benimseniyordu.Osmanlı Devleti'nde bazı padişahlar küçük yaşta olmalarına rağmen yine de padişahlık tahtına oturabiliyordu.Buna örnek olarak Fatih Sultan Mehmet' i 12 yaşında ve yine 12 yaşında tahta geçen IV. Murat' ı verebiliriz.Fatih' in 12 yaşında taht geçmesinden sonra bir çok Balkan ve Avrupa ülkesi Fatih'in bilgisizliğinden v e tecrübesizliğinden yararlanmak istemiş bir haçlı ordusu oluşturup Osmanlı'ya karşı taarruza geçmişlerdir.Buradan da anlaşılacağı gibi diğer yönetim şekillerinde tahta geçecek olan kişi küçük tecrübesiz, bilgisiz ve deli olabilir.Oysa Cumhuriyet yönetiminde bir kişinin ülkeyi yönetebilmesi için belli bir yaşa gelmesi ve belli bir olgunluğa ulaşması lazımdır.
Osmanlı Devleti son yıllarında meşrutiyet yönetimi, yani yönetimin bir partinin olduğu yönetim şekli ile yönetilmeye başlanmıştır.Ama bu yönetimde yine halk söz sahibi değildi ve tek hakim padişahtı.
Diğer yönetim şekillerine oranla Cumhuriyet'in daha çağdaş bir yönetim şekli olduğunu söylemek ve bunu savunmak doğru olsa gerek.
Dünyadaki pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye Devleti'nin de yönetim şekli Cumhuriyettir.Bu anayasamızda yer alan ve anayasamızın değiştirilemez maddelerindendir.Cumhuriyet ile yönetilen ülkeler her türlü alanda gelişmişlerdir.Bu ülkelerde sorunlar demokratik yollarla çözülür.Halkın istediği ve dediği olur.Halk, yöneticileri seçimle iş başına getirir, kendi istediği kişiye oyunu verebilir.
Cumhuriyet'in temeli demokrasiye dayanır.Bu yüzden demokrasiyi benimseyenler cumhuriyet yönetimini de benimserler.Çünkü demokrasi toplumun adalet mekanizması işletir, hakları ve halkları korur.


Misafir 4 Ocak 2011 20:22

Çok saolun cumhuriyetin nedenleri ve sonuçları çok işime yaradı.Bide lozan antlaşmasının aykırı maddelerini koyarsanız çok sevnirim.


Misafir 24 Şubat 2011 16:49

Cumhuriyetin ilanının önemi ve hangi sorunların çözümlendiğpini yazar mısınız???


Misafir 24 Şubat 2011 16:54

Cumhuriyetin ilanı
 
Cumhuriyetin ilanının önemi ve hangi sorunların çözümlendiğini yazar mısınız???


Misafir 8 Mart 2011 15:30

cumhuriyetin ilanı
 
cumhuriyetin ilanını hızlandıran ve çözüme ulaşması gereken ülke sorunlarını yazınız.
a-
b-
c-


Misafir 28 Kasım 2011 21:23

inkılaplar
 
cumhuriyetin ilanı ve sonuçları nelerdir?



Saat: 12:44
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık