MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Megalomanlık nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir, kimlerde görülür? (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/232575-megalomanlik-nedir-belirtileri-ve-nedenleri-nelerdir-kimlerde-gorulur.html)

fortune 18 Şubat 2009 00:11

Megalomanlık nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir, kimlerde görülür?


Keten Prenses 18 Şubat 2009 00:16

Megalomani


Bir kimsenin, kendi bedeni ve zihni yeteneklerine, kudretine aşırı değer vermesi, kendini büyük görmesi hali ile karakterize, psikiyatrik bir bozukluk. İnsanın gerek bedeni (vücudun iriliği, gücü, cinsel kudret), gerek zihni ve sosyal değerini, olduğundan üstün, büyük görmek eğilimidir.

Bu terimin kapsamına giren, abartılmış bir kendine önem verme durumu, en karakteristik olarak manide (bkz.) ve paranoid hastalıklarda görülür. Paranoid hastalıklarda, megalomanyak fikir içeriği daha tuhaf ve sistemlidir (örneğin soylu bir aileden geldiğine, yahut Tanrının elçisi olduğuna inanır). Manideyse, birçoğumuzda görülen bir eğilim olan kendini önemseme ve övmenin sınırsız bir abartılması biçiminde belirir (örneğin büyük bir yeteneğe, sezgiye yahut servete sahip olduğuna inanır).

Bu bozukluk, ya sadece gerçek kabiliyetlerini mübalağa etmek şeklinde sınırlı kalır veya acayip, gülünç, ilgi çekici davranışlara yol açan büyüklük budalalığına kadar varır. Megalomani, gerek düşünüp tartma ve tenkit duygusunun zayıflamasıyla (özellikle felç ve yaşlılıktan ileri gelen bunama), gerek anormal bir ruh yapısı hastalığı sonucunda belirir. Gurur, kudret, asalet ve ihtiras düşüncelerinde artma olur. Megalomanyak hezeyanları olan kişi, kendini imparator, devlet başkanı, çok Ünlü bir artist vb. olarak görebilir. Bu haller, Paranoia denilen akıl hastalığının belirtileri olarak ortaya çıkabilir.


nötrino 23 Ocak 2014 13:23

Megalomanlık

=> Kişinin gerçekle bağlantısı olmayan, gerçek dışı üstün niteliklere sahip olduğunu sanmasıdır.Megalomani, realiteyle kesinlikle ilgisi olmayan davranışlar sergileyen kompleksli ve belli boyutlarda ruhsal sorunları olan kişilerde görülen psikolojik bir durum olup 3 ayrı şekilde açığa çıkar.1. ve 2. davranış şekli mani ve şizofreni olarak belirir.Üçüncü tip megalomani ise beyin hasarından kaynaklanır.Mani ve şizofreni ilaç ve psikoterapiyle kontrol edilebilir.Bu şekilde kesin bir iyileşme sağlanamasa da belli ölçüde bir düzelme görülebilir.Beyin hasarı kaynaklı megalomanide ise penisilin tedavisi uygulanarak kalıcı bir düzelme sağlanabilir.


Safi 6 Mart 2017 22:44

Megalomani



Büyüklük sanrısı, BÜYÜKLÜK KOMPLEKSİ ya da MEGALOMANİ olarak da bilinir, kişinin, çok ünlü ya da önemli bir kişi olduğu, büyük bir servete, güce ya da başka üstün niteliklere sahip olduğu biçiminde yanlış bir inanca kapılması. Paranoya ya da frenginin ileri evrelerindeki parezi gibi çeşitli psikozlarda görülebilen büyüklük sanrısı, dikkat eksikliği sendromu ya da taşkınlık-çökkünlük psikozu anlamında bir mani sayılmaz.

Megalomani belirtileri nelerdir?
Kişide gerçekle ilgisi olmayan hezeyanlar bulunmaktadır. Örneğin, gelir durumu az olan kişinin dünyanın en zenginlerinden biri gibi davranması, görüştüğü kişilere büyük miktarlarda çekler, senetler yazması gibi durumlar bu hezeyanlardandır. Bu kişilerin gösterdiği tavırlarla çevresinde bulunan dostları, arkadaşları onu terk eder. Her alanda görülebilen megaloman kişiler, genellikle kendi işlerinde başarılı olurlar. Belirtiler gösteren herkes megaloman olarak kabul edilmemelidir. Normal sayılan kişilerde megalomani belirtileri gösterebilir. Kişilerde aşırı derecede kendini beğenme, büyüklük ya da üstünlük hissine kapılma, başkalarının içinde bulunduğu duyguları anlayamama, kendisine yapılan eleştirileri anlamazdan gelerek, hassas davranışlar sergilemek gibi belirtiler gösterebilir. Aynı zamanda kişilerde kibir görülebilir, kurallara uymama izlenebilir. Kendilerinde olan büyüklük hezeyanlarının başkaları tarafından desteklenmesini isterler. Karşısındaki tarafından sevilmeyi beklerler. Dünyadaki her şeyin kendileri için yaratıldığını düşünerek, bencillik sergilerler.

Megaloman özellikleri
  • Kendilerine aşık aslanlar, diğerlerine sataşırlar. Ne kadar kompleks varsa, o kadar çok gürlerler.
  • Başkalarını beğenmezler.
  • Beğendikleri varsa şayet, ya kendilerine benziyordur, ya onların altında eziliyordur, ya da efendiliğinden ses çıkarmıyordur, dolayısıyla bir tehlike teşkil etmiyordur.
  • Aynaların içine düşerler. Narsisizm, megalomaninin estetik koludur.
  • İleri derecede megalomanlar, kimseyi dinlemez.
  • Sürekli sitayiş isterler.
  • Etraflarını bol bol şakşakçı, sülük “arkadaşlar” ve aptal ya da fazlasıyla sabırlı eşlerle donatıp, küçük krallıklarında rahatça kükrerler.
  • Onları eleştiren edepsizleri asla kaale almadıkları için yenilenmezler. Hep aynı söylemleri pişirip pişirip karşımıza dikerler.
  • Çoğu, sinirsel hastalıklardan muzdaripdir. Mideleri, kalpleri, ruhları ekşidir.
  • Megaloman olduklarını asla kabul etmezler.
DEVAMI Megalomani Nedir?



Saat: 16:29

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık