MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Takvim ne zaman ortaya çıkmıştır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/233496-takvim-ne-zaman-ortaya-cikmistir.html)

hentbolll 23 Şubat 2009 08:11

Takvim ne zaman ortaya çıkmıştır?
 
Takvim ne zaman ortaya çıkmıştır?
Tarihini, nasıl ortaya çıkmış, kim yapmış?


Kral_Aslan 23 Şubat 2009 10:01

Osmanlılarda Takvim
Tarih boyunca, ya güneşin hareketleri, ya ayın hareketleri veya her ikisinin hareketlerine göre senenin tesbit olunduğu takvimler yapılmıştır. Şemsî sene, güneş senesi olup, yerkürenin güneş etrafında bir devir yaptığı zamanı ifade eder. 365,242 vasatî güneş günüdür. Kamerî sene; ay küresinin, yerküresi etrafında 12 kerre döndüğü zaman olup, 354,367 vasatî güneş günüdür. Güneş yılı, kamerî yıldan 10,875 gün daha uzundur. Tarih boyunca, bazı takvimler güneşin, bazı takvimler ayın, bazı takvimler de her ikisinin hareketleri esas alınarak hazırlanmıştır.

DEVAMI Osmanlı'da Takvim

Takvimler
İnsanların doğada bazı şeylerin periyodik bir döngü içerisinde olduğunu fark etmeleri zaman kavramını hissetmelerini sağlamıştır. Mevsimlerin değişmesi, ağaçların yılın belli bir döneminde meyve vermesi, hayvanların mevsimlere göre davranışları gibi gözlemler tekrarlanan zaman algısı olarak ilk insanların dikkatini çekmiştir. Bu tür periyodik tekrarlanan olaylar ve süregiden olayların ilkel biçimde not alınmasıyla ilk takvimlerin temeli atılmış oldu.
TAKVİMLERİN OLUŞUMU
Zaman: Genel olarak olay ve olguların geçtiği, geçmekte olduğu ve geçeceği süreye denir.
Takvim, zaman ölçü birimidir. Takvim; zamanı, Dünya ve Ay'ın hareketlerine göre gün, ay, hafta, yıl gibi belirli bölümlere ayırma sistemidir. Zaman ölçü birimleri olarak astronomik olaylar (yıl- ay - gün) temel alınmıştır.
İnsanlar zamanı ölçerken ölçü aracı olarak Güneşi ve Ay'ı kullanmışlardır

DEVAMI Takvim Çeşitleri ve Özellikleri


Türkuvaz 1 Mart 2009 12:38

Takvimin tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?
 
Takvim ve tarihçesi

TAKVİM
Kelime olarak “doğrultmak, kıymet verip değerlendirmek” mânâlarına gelen “takvim”, zaman ve mekân mefhumlarının idraki ile başlar. Bu idrak ve anlayışın belirmesinde gece - gündüz, yaz - kış gibi müşahhas devrî hareketlerin temel olduğu bir gerçektir. Bu sebeple, tarihlendirmede kullanılan yegâne zaman ölçüsü takvimdir.
Asırları ve asırların çerçevesi içinde bulunan hadiseleri, meydana geliş sırasına göre sıralayabilmek için bir başlangıca ihtiyaç vardı. Fakat bu başlangıç, her toplum için aynı delildi. Çünkü her toplum ve kavim, kendi siyasî, ekonomik ve dinî hayatında derin izler bırakan mühim olayları kendileri için bir başlangıç olarak kabul etmiş ve “şu olaydan şu kadar gün önce veya sonra” şeklinde bir tarih belirlemeye başlamıştı.

DEVAMI Takvim Çeşitleri ve Özellikleri


SEDEPH 1 Mart 2009 12:45

tarihte ilk takvim, milattan önce nil nehri'nin taştığını gören köy halkının 19 günde bir su baskınına uğradıklarını görmeleri sonucu yapılmıştır. her 19 gece-gündüzde bir su baskınına uğradıklarını, her 5 su baskınına uğradıklarında yaptakların döküldüğünü, tekrar 5 su baskını sonrasında havanın soğuduğu. v.b. olayları görmeleri sonucu olmuştur. şayet şundan emin olunmalı ki nil nehri insanları, bu takvimi yaparken hiçbir zaman bazı kişilerin * bu pirelli gibi çıkartılan takvimlere bakarak zevke geleceğinden habersizlerdi

Alıntıdır



Saat: 09:13

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık