MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir, hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/235895-hezarfen-ahmet-celebi-kimdir-hayati-ve-calismalari-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

tunahan505 8 Mart 2009 10:29

Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir, hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
 
Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir, hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?


Safi 21 Nisan 2016 00:53

Hezarfen Ahmet Çelebi (1609 İstanbul - 1640 Cezayir)


(17. yüzyıl) Padişah IV. Murad döneminde İstanbul'da yaşamıştır; ama yaşamı hakkında yeterli bilgi yoktur. Evinde çeşitli konularda deneyler yaptığı geniş bilgi sahibi olduğu, bu yüzden de halk tarafından kendisine "bin fenli" anlamı­na gelen Hezarfen sanı verildiği bilinmek­tedir.
Hezarfen Ahmed Çelebi insanın da kuş gibi uçabileceğini kanıtlamayı amaçlıyordu. Ken­disine aynı düşünceyi gerçekleştirmeye çalı­şan eski bir Türk bilgini İsmail Cevheri'yi ör­nek aldı. Cevheri 1010'da Nişabur kentinde bir uçma denemesi yapmıştı. Kollarına kapı kanatları takarak bir yapının üzerinden atla­mış; ama kanatları ağır geldiği için düşerek ölmüştü. Hezarfen Ahmed Çelebi, Cevheri' nin deneyinin neden başarısız olduğu konu­sunda çalışmalar yaptı. Ayrıca kuşların uçuş­larını ve hava akımlarını da inceledi. Sonunda yaptığı kanatlarla Galata Kulesi'nin tepesin­den uçmaya karar verdi. Kulenin tepesinde sırtına taktığı kanatları birkaç kez açıp kapa­dıktan sonra kendisini boşluğa bıraktı.

DEVAMI Hezarfen Ahmet Çelebi



Saat: 09:58

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık