MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Uzay Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/uzay-bilimleri/)
-   -   Perseid Göktaşı Yağmuru (https://www.msxlabs.org/forum/uzay-bilimleri/236379-perseid-goktasi-yagmuru.html)

nötrino 10 Mart 2009 14:59

Perseid Göktaşı Yağmuru
 
1 ek

Perseid Göktaşı Yağmuru

Alıntıdaki Ek 57702

Yaz gecelerine denk düşen bu göktaşı yağmuru, göktaşı yağmurlarının en tanınanıdır. Gökyüzü tutkunları gözlem programlarını göktaşı yağmurunu görebilmek için bu tarihler arasına denk getirmeye calışır. Amatör gökyüzü gözlemcilerinin heyecanla bekledikleri 10. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği de, 17-19 Ağustos tarihleri arasında, Bursa-Uludağ'da yapılacak. Gezegenimiz 17 Temmuz - 24 Ağustos tarihleri arasında, Güneş çevresinde 130 yılda bir tur atan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının yörüngesinde bıraktığı kalıntıların içinden geçer. Bu yıl gerçekleşecek göktaşı yağmuru sırasında olağanüstü bir artış beklenmemekte. Göktaşı sağanağının en yoğun olacağı geceler 11-12 ve 12-13 Ağustos geceleri. Yandaki gök haritasından da görülebileceği gibi göktaşları gece yarısından sonra kuzey-doğu yönünde yükselen takımyıldız Perseus'dan geliyormuş gibi yağacaklar. Yerleşim yerlerinden uzak çok karanlık bölgelerde saatte 100 kadar göktaşının görülmesi beklenmekte. O tarihlerde gece boyunca Ay'ın olmaması gözlem için uygun koşul oluşturmakta. Işık kirliliğine uğramamış şehir ışıklarından uzak olabildiğince karanlık bir yeri gözlem alanı olarak seçebilirseniz, göktaşlarını görme şansınız daha da artacak.

GÖKTAŞI YAĞMURLARI NEDİR?
Güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı her türlü kaya parçasına göktaşı denir. Kuyrukluyıldızların yörüngelerinde dolaşırken tamamen parçalandıklarında geriye kalan katı küçük çekirdek parçaları ve yine bu bozulma ve parçalanma süreci sırasında yörüngelerinde bıraktıkları kuyrukluyıldız maddesi göktaşlarının kaynağıdır. Ayrıca Apollo türü parçalanmış küçük gezegen artıklarına da göktaşı denir. Bunların boyutları 10 km çaplı kaya parçalarından, 1 mikron büyüklüğündeki toz parçacıklarına kadar değişir. Göktaşlarının büyük olanlarının kökeni küçük gezegenler, küçük olanların kökeni ise kuyrukluyıldızlardır. Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir. Özellikle açık yaz gecelerinde her insanın yıldız kayması olarak gördüğü hatta niyet tuttuğu bu ilginç görüntünün aslında uzaydaki yıldızlarla hiç bir ilişkisi yoktur. Göktaşının parlaklığının birden arttığı yanma işlemi bize çok yakın bir konumda, Dünya atmosferinde meydana gelir. Yılın belirli gecelerinde kayan yıldızların sayısı çok artar. İşte bu olaya göktaşı yağmuru adı verilir. Göktaşı yağmurunun hızlandığı gecelerde göktaşlarının yıldızlara göre gökyüzünde izlediği yol bir gök atlası üzerine çizilirse, tüm bu yolların aynı noktada kesiştiği görülür. Yani o gece, tüm göktaşları gök yüzünde sanki bu noktadan geliyormuş gibi görülürler. Gökyüzündeki bu noktaya saçılma (radyan) noktası denir. Aslında hepsi birbirine paralel yörünge izleyen göktaşları atmosfere girmektedir. O geceki göktaşı yağmuru bu saçılma noktasının bulunduğu takımyıldızın adı ile anılır. Örneğin; Perseid, Leonid göktaşı yağmuru gibi.

Yeryüzünden yaklaşık 120 km yukarıda yanarak ışık saçmaya başlayan göktaşlarının çoğu 60 km üstümüzde yanıp yok olur. Bunlar boyutları çok küçük olanlardır. Eğer göktaşı yeterince büyükse yanan kısmından artan parçalar yeryüzüne kadar ulaşabilir. Böyle büyük olanlar gökyüzünde çok daha fazla ışık saçtığı için bunlara ateş topu denir. Yeryüzüne ulaşan göktaşlarının sayısı çok azdır. Bu yağmurlardan sonra zaman zaman 2-3 tane tuğla büyüklüğünde göktaşı bulunmaktadır. Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.
Yörüngesi bilinmeyen çapı bir kaç yüz metreden daha büyük bir göktaşıyla çarpışmanın çok nadiren yüzbinlerce yılda bir olduğu bilinmektedir. Olası çarpışma tehlikelerinden korunmak için NASA'da sürekli bir gözlem programı sürdürülmektedir.

Kaynak: Bilimbilmek


ThinkerBeLL 12 Ağustos 2009 09:30

1 ek

Perseid Nedir?


Perseid meteor yağmuru, her sene Temmuz sonu – Ağustos başı gibi gözlemlenebilen, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece olan; Dünya’nın Güneş yörüngesinde dönerken Güneş Sistemi’ndeki Perseus takım yıldızının (göktaşı kümesi) içinden geçmesi neticesinde gözlemlenebilen bir göktaşı kayması/yağmuru olayıdır. İsmini de buradan alır.
Şehir ışığından uzak bir kırsal alanda veya herhangi bir bölgede gece 00:00′dan itibaren rahatlıkla gözlemlenebilir, göktaşı yağmurunun olacağı gün hava bulutlu olursa veya Ay dolunay halindeyse gözlemlenmesinde hafif kusurlar olabilir.
Perseid, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçaları ile yörüngemizin kesişmesinden kaynaklanır.
Bu kesişme her yılın ağustos ayında gerçekleşir.
Kuyruklu yıldızın parçalarının hızı 213.000 km/saat’a kadar ulaşır.
Perseid meteor yağmuru 12 ağustos saat 21:00'den, 13 Ağustos 02:00 civarına kadar gözlemlenebilir.
2007 yılında görüntülenen Perseid gök taşı yağmuru
Alıntıdaki Ek 57703


nötrino 19 Kasım 2011 12:25

1 ek

Perseid Göktaşı Yağmuru 2008

Alıntıdaki Ek 57704

Fotoğraflar : Amir Hossein Abolfath, İran
Kaynak: Uzaybilimleri


nötrino 13 Ağustos 2012 10:22

2 ek
Perseid Meteor Yağmuru (Perseids)

Alıntıdaki Ek 57705
Her yıl yaşanan Perseid meteor yıldızı yağmuru kapsamında saatte 120 meteor gözlemlenebilecek.

Her yıl temmuz ya da ağustos ayı ortasında gözlemlenebilen Perseid meteor yağmuru, Almanya'da çok net bir şekilde izlenebilecek. Almanya Meteoroloji Dairesi'nden, “Perseid meteor yağmurunu kaçırmak istemeyenler için hava koşulları mükemmel“ açıklaması yapıldı.Almanya'da bulutsuz bir gökyüzünün beklendiği ve Ay ışığının da meteor yağmuru görüntüsünü bozmayacağı belirtildi.

Saatte 120 Meteor
Yetkililer, gözlem için en iyi anın Almanya saatiyle pazar sabahı saat 02:00 ila 05:00 arası olduğunu söylüyor. Yıldız Dostları adlı dernekten Otto Guthier, gökyüzünde saatte 120 meteor gözlemlenebileceğini kaydetti. Öte yandan pazarı pazartesiye bağlayan gece de gözlem yapılabileceği belirtildi.
Alıntıdaki Ek 57706
Yıldız Dostları Derneği'nin verilerine göre, ateş toplarının hızı saniyede 60 kilometre yani saatte 216 bin kilometreyi buluyor. Meteor yağmuru, Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken Swift Tuttle kuyrukluyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşuyor. Meteor yağmuru, en iyi Kuzey Yarımküre'de gözlemlenebilecek.

Kaynak : Deutsche Welle (DW) Türkçe (11 Ağustos 2012)


nötrino 11 Ağustos 2014 13:37

1 ek
Perseid Göktaşı Yağmuru
Alıntıdaki Ek 57707

Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid Meteor Yağmurları, 12-13 Ağustos tarihlerinde maksimum seviyeye ulaşacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi'nin 2014 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid Göktaşı Yağmuru, 12-13 Ağustos gecelerinde en yoğun dönemine ulaşacak. Gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak bu önemli gök olayı, ışık yoğunluğunun en az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek.

12-13 Ağustos gecesi yaşanacak gökyüzü şölenine ilişkin TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı, yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.

1 Yılda 8 Meteor Yağmuru

TUG uzmanları, yılda 8 kez meteor yağmuru olayı yaşandığına dikkat çekti. En etkileyicilerinin başında Perseid'in yanı sıra, Ocak ayının ilk haftası yaşanan Quadrantid (Dörtlük) ve 13-14 Aralık'ta yaşanacak Geminid (İkizler) göktaşı yağmurlarında 1 saatte 120'ye yakın meteor görülebilecek. Ayrıca bu yıl Nisanda Lyrid (Lir) saatte 20, Mayısın ilk haftası Eta Aquarid (Eta Kova) saatte 60, Temmuzda Delta Aquarid (Delta Kova) saatte 20 gözlemlenen meteor yağmurları oldu. 12-13 Ağustos'taki Perseid'den sonra 20-21 Ekim'de Orionid (Avcı) saatte 20, 17-18 Kasım'da Leonid (Aslan) saatte 15 adet görülebilecek şekilde meteor yağmuru yaşanacak.

12 Ağustos Tarihinde Maksimuma Ulaşacak
Bu yıl 12- 13 Ağustos tarihlerinde, gece yarısından sonra meteor yağmuru maksimuma ulaşacak. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 90'a kadar meteor görmek mümkün. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) Takımyıldızı'ndan geliyormuş gibi görünecek. Bu yüzden özellikle Perseus Takımyıldızı'nın gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecek. Perseus Takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında Kuzeydoğu'dan yükselecek, bu sırada Ay da dolunaya yakın görünümde olacak.

Kaynak: TUG / Radikal (11 Ağustos 2014,10:00)


Intersect 17 Ağustos 2014 15:26

2 ek
Perseid Meteor Yağmuru (2014)
Her yıl aynı dönemde gözlemlenen Perseid meteor yağmurları bu yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde en net şekilde görüntülendi. Tüm dünyanın merakla takip ettiği olay dünya genelinde harika bir görsel şölene neden oldu. Birçok amatör ve profesyonal fotoğrafçı bu doğa olayını fotoğraflamak için adeta yarışa girdi.

Çekilen resimlerden bir kaçı;
Alıntıdaki Ek 57708
Alıntıdaki Ek 57709


nötrino 7 Ağustos 2015 12:44

1 ek

Yılın En İyi Göktaşı Yağmuru


Yılın en iyi göktaşı yağmuru olan Perseid Göktaşı Yağmuru asıl 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece görülebilecek. Üstelik o gece göktaşı yağmurlarını ışığıyla gölgeleyen Ay’da yok. Ay’ın olmadığı böyle bir gece de saatte 50-60 akan yıldız görebilirsiniz. Ama o zamana kadar da gökyüzünde tek tük meteor yağmuru görebilirsiniz. Halk arasında yıldız kayması, akan yıldız gibi terimlerle bilinen göktaşı yağmurları, aslında kuyruklu yıldızların uzaya bıraktığı kalıntılardır. Dünya zaman zaman bu kalıntıların üzerinden geçer. Böylece bu kalıntılar büyük bir hızla Dünya'ya düşüp atmosferde uğradıkları sürtünmenin etkisiyle alev alırlar. Biz de bu alevi parçaların hareketlerinden dolayı gökyüzünde bir ışık izi şeklinde görürüz. Yıl içerisinde Dünya zaman zaman böylesi kalabalık grupların arasından geçmektedir ki bunlar arasında en ünlüsü ve görsel zevki en yüksek olanı 12-13 Ağustos geceleri izlenen Perseid’lerdir.

Alıntıdaki Ek 57710
Amatör gökbilimci Uğur İkizler'in 2010 yılında gözlemlediği Perseid Göktaşı Yağmuru.

Perseidlerin nedeni olan kuyruklu yıldız ise 109P/Swift-Tuttle’dır. Bu kuyruklu yıldızın yörünge dönemi 133 yıl olarak hesaplanmıştır. Kuyruklu yıldızın kalıntıları Dünya’ya saniyede 60 km gibi bir hızla ulaşıyor.Gözlem Perseid’lerin adını aldığı Perseus (Kahraman) Takımyıldızı’nın doğmasıyla (kuzeydoğudan) başlayacak. Bu da saat 22:00 dolayları demek oluyor. Gözlem en iyi bu takımyıldızın biraz yükselmesiyle gece yarısı zirve yapacak. Gece yarısı çok daha fazla göktaşı yağmuru izleyebileceksiniz. Tabi göktaşı yağmurunu izlemek için Kahraman Takımyıldızı yönüne bakmanıza gerek yok. Yere uzanıp gözünüzü gökyüzüne dikmeniz yeterli olacak.

Kaynak: Astronomi Diyarı (3 Ağustos 2015)


Safi 12 Kasım 2016 03:47

Perseid Göktaşı Yağmuru
2010
https://www.youtube.com/watch?v=pp5LGaE2k1U



Safi 12 Kasım 2016 03:48

Perseid Göktaşı Yağmuru
2016
https://www.youtube.com/watch?v=aH8t_C68Nhw


nötrino 1 Ağustos 2017 23:27

4 ek

Perseid 2017!


Alıntıdaki Ek 64904
12-13 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen ve yıllık gözlemlenen Perseid Meteor Yağmuru, Dünya’nın Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının arkasında bıraktığı malzemenin oluşturduğu buluta girişiyle başlıyor. 1992 yılından bu yana gözlemlenebilen Perseid meteorları, ilgili Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntısından oluşmakta.

Dünya atmosferine giren söz konusu gök taşının kül olarak iz bırakması ise halk arasında 'yıldız kayması' şeklinde tabir ediliyor. İlgili meteor sağnağı Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiği için de Perseid olarak anılıyor. Bu yıl Perseidler, hava koşulları uygun olsa bile ışıksız ve şehre uzak alanlardan da güçlükle gözlenebilecek. Bu durumun nedeni ise Ay'ın dolunay evresi öncesi şişkin bir biçim alarak gökyüzünü aydınlatması.
Alıntıdaki Ek 64906
Alıntıdaki Ek 64908
Alıntıdaki Ek 64905

Kaynak: Ntv Bilim / Science (1 Ağustos 2017)



Saat: 04:24
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık