MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Testis Ağrısı ve Nedenleri (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/241729-testis-agrisi-ve-nedenleri.html)

Nephthys 1 Nisan 2009 01:47

Testis - Testis Ağrısı- Testis Ağrısının Nedenleri

Epididim testisler üzerinde yer alan ve testislerde yapılan spermin olgunlaşması, depolanması ve taşınmasında rol oynayan yapılardır. Epididim testisler üzerinde yer alan ve testislerde yapılan spermin olgunlaşması, depolanması ve taşınmasında rol oynayan yapılardır.

Erkeklerde skrotum (torbaların) ağrılarının en fazla nedeni epididim iltihaplanması sonucu oluşan epididimitlerdir.

Akut epididimitlerde şişlik ve ağrı daha şiddetlidir. 6 haftadan fazla sürüyor ise kronik epididimit olarak adlandırılır.

√ epididimit belirtileri :
Skrotum (torbalar) şiş ve ağrılıdır. Bu şişlik ve ağrı hafif olabileceği gibi çok şiddetli de olabilir. Bazen hastalar ağrı nedeni ile yürümekte dahi zorlanırlar.ağır enfeksiyonlarda hastalık diğer testise de yayılabilir.Bu durumlarda ateş ve abse oluşumu da görülebilir. Ayrıca barsak hareketleri ile testislerde ağrı, ağrılı işeme veya boşalma, semen sıvısında kan görülmesi gibi belirtileri de olabilir.

√ epididimit nedenleri :
Epididimit genellikle üriner sistem enfeksiyonları, klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prostatitler sonucu bulaşan bakterilerle oluşurlar. Çok eşli erkeklerde ve kondom kullanmayanlarda görülme riski artmaktadır. İdrar yolları ve üreme sistemi ile ilgili ameliyat geçirmiş hastalarda veya darlık bulunan hastalarda da risk artmıştır.

√ Önlem :
Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanımı ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken tanı ve tedavisi epididimitlerin oluşumunu önlemede en etkin yoldur.

√ epididimit tanısı :
Doktor tarafından yapılacak fiziksel muayene, idrar tetkiki ve bazen ultrason ile tanı konulur.

√ epididimit tedavisi :
Tedavide antibiyotikler genellikle cinsel eşlerle birlikte kullanılır. Antienflamatuar ilaçlar, yatak istirahati, skrotum askısı, lokal soğuk uygulanması ağrının giderilmesinde faydalı olabilir


GüNeSss 17 Ekim 2011 11:49

Testislerde iltihaplanma, testislerin fazla ya da gereğinden az kanla doluşması bu organlarda ağrıya yol açabilir. Bu tür rahatsızlanmaların dışında buralara yapılan sürekli kan basıncı sonucu ortaya çıkan sancılara, sık sık cinsel gerilime ulaşıp meni fışkırtmama yüzünden meydana geldikleri için, “damat sancıları” adı da verilmektedir.

Gerçekten de cinsel organın kasılması eğer bir boşalma ile sonuçlanmazsa kasık dolaylarında ve testislerde sancılara yol açabilir. Testise kan getiren damarlar üstünde basınca yol açan herhangi bir durum da testislerde ağrı ve sancıya yol açabilir.


kaynak:



Efulim 6 Şubat 2012 10:47

TESTİS AĞRISI



Testis ağrısı, testislerin biri veya her ikisinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Ağrı bazen karnın altına kadar yayılabilmektedir.

TESTİS İLE İLGİLİ HUSUSLAR
Bilindiği gibi testisler skrotum(testis torbası) içinde yer almaktadır. Skrotum içindeki testislerin biri aşağı ve diğeri yukarı konumlu olup, ortalama her biri aynı boyda ve 20 gr. civarındadır. Çoğu okuyucumuz bu bilgiyi bilmediğinden sorunmuş gibi yakınmaktadırlar.
Testisler dış etkilere karşı çok duyarlıdır. Hatta küçük bir yaralanma testislerin için ağrı ya da rahatsızlıklara yol açabilir. Ani, şiddetli testis ağrıları acil tıbbi bakım gerektirir.
Genç bir erkekte karın ağrısı varsa, skrotum her zaman dikkatle ele alınması gerekir. Karın ağrısı, testis ağrısı öncesinde ortaya çıkabilir. Testis torsiyonu gibi bazı durumlar doğrudan testislerde ağrıya neden olmayarak karında ağrı meydana getirir. Testis torsiyonu, testislerde meydana gelen ve kan akımını kesebilen bir bükülme sonucu ortaya çıkan ve ilgili dokunun ölmesine yol açan kritik bir durumdur. Testis torsiyonu derhal müdahale edilip, acil tedavi gerektiren bir durumdur.

Testis kanseri genellikle ağrısızdır. Ancak herhangi bir testiste kümelenme, topak ya da biçimsiz bir parça görülmüşse ağrı olsun veya olmasın doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

TESTİS AĞRISI BELİRTİLERİ
Testis ağrısına bir testis torsiyonun sebep olup olmadığı öncelikle bir sağlık uzmanı tarafından belirlenmelidir. Bu, tıbbi müdahale gerektiren bir cerrahi acil bir durumdur. Aşağıdaki bilgiler sizin testis torsiyonu ve epididimit belirtileri ayırt etmeye yardımcı olacaktır. Gene de testis ağrısı olan herhangi bir birey tıbbi değerlendirmede gecikmeye meydan vermemelidir.
  • Testis torsiyonunda ağrı genellikle aniden gelir.
  • Epididimitte ise ağrı genellikle yavaş yavaş başlar. Başlangıçta epididimit ağrıları sık sık epididim bölgesinde lokalize olur.
Herhangi bir kaynaktan oluşan testiküler ağrı ile etkilenen birey aşağıdaki belirtilerden biriyle karşılaşabilir:
  • Şişlik, hassasiyet veya testis ve skrotumda kızarıklık
  • Bulantı ve kusma
  • Ateş
  • Ağrılı idrara çıkma veya penil akıntı
  • Cinsel ilişki ile ağrı
  • Boşalma ile ağrı
  • Meni(semen) veya idrarda kan
TESTİS AĞRISININ ORTAK NEDENLERİ
Testis ağrısı başlı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
  • Yaralanma
  • Enfeksiyon veya inflamasyon
  • Testiküler torsiyon (10 ve 20 yaşları arasındaki genç erkeklerin çoğunda)
Testis Ağrısına Neden Olan Olası Enfeksiyonlar ise şunlardır;
  • Epididimit: Epididim içinden spermlerin geçtiği testis yaprakları kanallarının iltihabıdır. Epididimit genellikle klamidya adı verilen cinsel yolla bulaşan bir hastalık, bir idrar yolu enfeksiyonu yada prostat büyümesi nedeniyle meydana gelebilir.
  • Orşit: Kabakulak rahatsızlığına neden olan bir virüs ya da bakteri bir veya her iki testiste iltihaplanmaya neden olabilir. Orşit, epididimit veya prostatit (prostat bezi iltihaplanması) olarak aynı zamanda ortaya çıkabilir.
Testislerde sıvı testislerin çoğunlukla ağrısız ama şişlik ile ortaya çıkan hafif rahatsızlığa sebep olabilir. Fakat sıvı toplanmasının da birkaç ana türü vardır:
  • Varikosel: Testislere kan taşıyan skrotum içinde genişlemiş damarlar.
  • Spermatosel: Epididim sıvısıdır. Bu sıvıda genellikle ölü sperm hücreleri içeren kist formları mevcuttur.
  • Hidrosel: Yeni doğanlarda yaygın olan bir rahatsızlıktır. Skrotum içindeki alanda ya da testis çevresinde sıvı birikmesi durumuna verilen isimdir.
Testis ağrısı ya da ağrıları fıtık veya hafiflemiş ereksiyona neden olabilir. Testis ağrısı ile ilgili ve farklı nedenler içeren testis ağrıları isimli makalemiz sitemizde ayrıca yer almaktadır.

TESTİS AĞRISI NASIL ÖNLENEBİLİR?
Testis ağrısı birçok nedeni olduğundan tamamen önlenebilir değildir, ancak bazı tedbirler alınarak riski azaltmak mümkündür. Bunlar;
  • Sportif faaliyetlerde testiküler travmayı önlemek için uygun koruyucu ekipman giyilebilir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yol açtığı epididimit gibi durumlar için prezervatif kullanarak güvenli cinsel davranışta bulunmak büyük ölçüde cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Kabakulak aşısı viral orşit sıklığını azaltabilir. Buna bağlı olarak testis ağrılarına neden olan bir faktör daha ortadan kaldırılmış olur.
  • Testis tümörleri de kendi kendinizi erken muayene sonucunda erken tanı konularak, uygun tedavi kontrolünde testis ağrıları durdurulabilir.
TESTİS AĞRISI TEDAVİSİNE EVDE BAKIM
Genel olarak testis ağrınız olduğunda derhal tıbbi yardım almalısınız. Çünkü testis ağrılarını bir tek nedene bağlı değildir. Öncelikle nedenin belirlenmesi gerekir. Tedavi bu süreç dikkate alınarak yapılır. Testis ağrılarını dindirmede geçici olarak Ibuprofen (Motrin, Advil) ve asetaminofen (Tylenol) gibi ağrı kesici ilaçları kullanılması size yardımcı olabilir.

TESTİS AĞRISINDA MEDİKAL TEDAVİ
Testiküler ağrı için medikal ve cerrahi tedavi tamamen ağrı için altta yatan nedeni üzerine bağlıdır.

Travma: Altta yatan neden ciddi testiküler yaralanma tespit edilmiş ise çoğu tedavi edilebilir ve evde bakım gerekir. Tedavi aşağıdaki önlemleri oluşur:
  • Anti-inflamatuar ilaçlar dahil ağrı kesiciler
  • Skrotal destek
  • Buz paketleri
  • Dinlenme
Testiküler travmadaki hematosel (kan toplama) ve delici travmatik yaralanmalar ile testis rüptürü, künt travma gibi daha şiddetli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Testis Torsiyonu:
Bu durum bir ürolog tarafından acil cerrahi gerektirir. Testis torsiyonunda sonuçta cerrahi müdahale gerekecektir ama bir doktor, geçici olarak sorunu gidermek için el ile testisi onarmak girişiminde bulunabilir. Cerrah etkilenen testis burkulmasını önlemek için skrotal duvara girişimde bulunacaktır.

Epididimit: Epididimit olaylarında hastaların hastanede yatmayı gerektirmeyen, buna rağmen bu durum için tedavi genellikle ayaktan tedavi yapılabilen testis ağrılarıdır. Epididimit tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar götürebilmektedir. Genel olarak tedavi aşağıdaki gibidir:
  • 10 ila 14 gün süreyle uygun görülen bir antibiyotik kullandırılır. Antibiyotik yaş ve bireyin cinsel geçmişi bağlı olarak değişerek reçete edilir.
  • Anti-inflamatuar ilaçlar dahil ağrı kesiciler kullandırılabilir.
  • Skrotal destek gerekebilir.
  • Buz paketleri ve dinlenme tedavinin ana basamaklarıdır.
Nadiren, epididimit meydana gelen bireylerde bir skrotal apsesi gibi cerrahi tedavi gerektiren bir komplikasyon gelişebilir. Ayrıca, kronik epididimitte ağrının kontrolü için nadiren cerrahi olarak sinirler bloke edilebilir yada epididimler kaldırılabilir. Bu nedenle hastanın kendi özel tıbbi durumu açısından iyi bir ürolog ile çalışması gerekir.

Testis apendiks torsiyonu:
Bu durum öncelikle anti-inflamatuar ilaçlar, skrotal destek ve buz paketleri ile ağrı kontrolü yapılır. Ağrı genellikle yaklaşık bir hafta içinde yok olacaktır.

Kasık fıtığı: Kasık fıtığının kesin tedavisi ameliyat gerektirir. Bu bireyler ıkınma önlemek için ağır nesneleri kaldırmamalarını sağlamak için uyarılmalıdır. Ayrıca fıtığı olan bireyler için destek sağlamak amacı ile kullanılan çeşitli tıbbi cihazlar vardır. Daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

Orşit: Orşit için tedavi önlemleri ağrı kesici, buz paketleri, skrotal destek ve dinlenmedir. Antbiyotikler orşit olanlar için koruyucudur. Nadiren, orşit (apse gibi) komplikasyonu cerrahi drenaj gerekebilir.

Testis tümörü: Testiküler kitleye kesin bir tanı koymak için bir ürolog tarafından değerlendirmesi gerekir. Hastanın testis kanseri varsa daha ileri tedavi seçenekleri için bir uzmana sevk edilecektir.


Böbrek taşı: Karmaşık olmayan bir böbrek taşı için tedavi, genellikle ağrı kesici, anti-bulantı ilaçları ve böbrek taşı geçişini kolaylaştıran ilaçlar (örneğin, tamsulosin [Flomax]) kullanımını içerir. Böbrek taşı enfeksiyon ile komplike ise acil ürolojik konsültasyon gereklidir.

NOT: TESTİS AĞRILARI İLE İLGİLENEN TIBBİ BÖLÜM ÜROLOJİDİR.




Saat: 23:41

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık