MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Elektrik Veavien Anahtar montajını nasıl yapabilirim? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/242553-elektrik-veavien-anahtar-montajini-nasil-yapabilirim.html)

dadashiko 5 Nisan 2009 00:01

merhaba arkadaşlar yeniyim aranızda
size bir sorum olacak Elektrik Veavien Anahtar Montajını nasıl yapabilirim
elektrik anahtarına hangi ucları baglayacam resimde yükledim
şemaları inceledim ama anahtarda nasıl baglayacam anahtarın üzerinde şekiller var hangisi nereye gelecek

yardımlarınızı bekliyorum



http://img91.imageshack.us/img91/5362/resim4c.jpg


Keten Prenses 5 Nisan 2009 00:29

Alıntı:

Veavien Anahtar
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:YbmUzHN_DDOLOM:http://www.mericelektrik.com/img/urun/vavien%281%29.JPGhttp://tbn0.google.com/images?q=tbn:F84QcivdTCVhRM:http://www.volkanonline.com/images/products/04/16/62/41662_buyuk.jpg

Görüntüsü Tekli Anahtar ı anımsatsada görev işleyişi farklıdır. Bu anahtar çeşidi 1 lambayı 2 ayrı noktadan komuta etmek için kullanılır.

Örneğin işyerinizin depoya merdivenle iniyorsunuz. İnerken anahtara bastığınızda depo ışığı yanar kapatmak için tekrar yukarı cıkıp anatra tekrar basmanız gerekir. Ancak deponun 2.ci kapısından cıkmanız gerekse ısıgı söndürmenız için tekrar merdivenden yukarı cıkmanız gerekecekti. Oysaki deponun 2.ci kapısından çıkacaksınız.

İşte burda devreye bu anahtar çeşidi giriyor. Hem yukardan açıp hemde aşağıdan komuta etmenizi sağlıyor
Sıva Altı Tekli Anahtar
http://www.akgross.com/class/INNOVAEditor/assets/kardelen_beyaz.jpg
https://dts.msxlabs.org/kompetankedi/anahtarsemasi.JPG
Resimdede görüldüğü üzere tesisatta anahtar hattı için 2 kablo bulunur. Biri Elektrik (faz) diğeri toprak(nötr).

Tekli anahtarların montajında pek bir zorluk yoktur. 2 kablonun gireceği 2 klemens bulunur. Bunlara kablolar yerleştirilerek klemensler sıkılır. Anahtar elektrik montajı bitmiştir. Şimdi prizi duvardaki kasaya yerleştirerek kenarındaki tırnakların vidaları sıkılır ve duvara sabitlenir.

Komütatör Montajı
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:qBb_LwyleDUiqM:http://www.volkanonline.com/images/products/04/15/77/41577_buyuk.jpg
Diğer adıyla İkili(çiftli) Anahtar


Bu anahtarlar 2 farklı Lamba yada elektrikle çalışan 2 farklı cihazları komuta etmek için kullanılır. Tekli anahtardan mantık olarak pek farklı olmamakla beraber 2 tekli anahtarın bir noktada toplanmış halide diyebiliriz.

Temelde 3 klemenslidir. Yani tesisatın bu anahtara göre daha önceden döşenmiş bir faz 2 tanede hedeflenen noktaya(lamba vb) giden kablo olmalıdır. Şayet duvardaki tesisatınızda 2 kablo (tekli anahtar için) var ise bunu komütatörde kullanamazsınız.

https://dts.msxlabs.org/kompetankedi/komitatorsemasi.JPG
Yukardaki şemada gördüğünz gibi 2 farklı yere bir elektriği ulaştırıyoruz. Bu tip anahtarlada montajda kısmen yanlışlıklar yapılabilir.Bunu önlemenin yolu anahtarı tanımaktan geçer . Bu anahtarda kabloların tutturulacağı 3 klemensten bahsetmiştik. İşte püf noktası anahtarın arkasında bulunan yanyana bulunan klemensler hedef lenen bölgeye giden hatların takılacağı noktalardır. Tek kalan klemens ise ana elekriğin bağlanması gereken klemenstir. Böylelikle anahtarın birine basıldığında elekrik ordan hedef bölgeye geçer.

Bu tür anahtarlarda sıva içinde nötr ler direk hedefe önceden cekilmişlerdir. Resimdeki montaj klavuzunda anahtara gelen hatlar hedef(misal lambadan dönen) hattın uclarıdır.



kompetankedi




dadashiko 5 Nisan 2009 00:34

teşekkür ederim arkadaşım bunları inceledim
sizden istegim anahtarın hangi yerine kabloları takacam


dadashiko 6 Nisan 2009 20:32

yardımcı olcak yok mu



Saat: 14:49

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık