MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Kağıt tasarruf yöntemleri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/242633-kagit-tasarruf-yontemleri-nelerdir.html)

esim 5 Nisan 2009 15:15

Kağıt tasarruf yöntemleri nelerdir? bana bunda yardım edermisiniz


Keten Prenses 5 Nisan 2009 18:38

Atık Kağıt Nedir - Kağıdın Geri Dönüşümü - Geri Dönüşümünün Faydaları

Atık kağıt herhangi bir kullanım alanında fonksiyonunu tamamlayan ve atılan her türlü kağıt, karton ve mukavvalara atık kağıt denilmektedir. Bu kapsamda, her ne kadar son kullanım yerine gönderilmemiş olsa da, kağıt fabrikalarından çıkan kopuk kağıtlar, dönüşüm sırasında çıkan kırpıntı kağıtlar ve gazete basan matbaalardan çıkan hatalı gazete baskıları ve baskı fazlası gazete kağıtları da atık kağıt kabul edilmektedir. Buna karşılık, tek kullanımlık olarak tasarlanmış ve kullanıldıktan sonra atılan her türlü emici kağıtlar ve temizlik kağıtları hijyen ve sağlık nedenleri ile geri dönüştürülemediğinden ticari anlamda atık olarak bir ekonomik değere sahip değildir. Atık kağıtlar geri dönüştürülebilen ve birçok kağıt türünün imalinde kullanılabilecek tarzda ekonomik değere sahip, kendi çapında alım-satım pazarı olan bir hammaddedir.
Yurdumuzda üretilen kağıt ve karton imalinde SEKA'nın bazı fabrikaları hariç olmak üzere, üretim tamamen hazır ithal selüloz , saman ve atık kağıttan yapılmaktadır. İyi organize edilmiş bir toplama sistemi belediyelerin katı atık toplama yüklerini hafifleteceği gibi, çöplüklerde bertaraf edilmesi işlemini de önleyecektir. Ayrıca, üretimin atık kağıt kullanılarak yapılması halinde imalat için gerekli olan su ve kimyevi maddelerin daha az kullanılacak olması ÇEVRE KORUNMASI açısından son derece önemlidir.

http://www.donkasan.com.tr/images/geri_don_faydalari.jpg

Orman kaynakları açısından;

Türkiye'de orman kaynakları kağıt üretimine paralel olarak gelişmemekte, bu yüzden kağıt sanayii için hammadde sıkıntısı doğmaktadır. 1 ton kağıt üretimi için takriben 3 m³ ağaca ihtiyaç vardır ki, atık kağıdın değerlendirilebilmesi ile odun kullanımı sınırlandırılabilmektedir.
Enerji Tasarrufu;
Kağıt üretiminde odun yerine atık kağıt kullanılması durumunda üretim için lüzumlu enerji ihtiyacı daha azdır. Zira atık kağıt, hammadde olarak kullanılan odundan selüloz üretimine nazaran çok daha az enerji harcanarak hammadde haline getirilebilmektedir. Bu yüzden mühim ölçüde enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Hammadde Kaynağı ve Kimyevi Madde tasarrufu;
Atık kağıtların kullanımı, kullanıldığı ölçüde bir hammadde kaynağı oluşturmaktadır. Bu nedenle atık kağıt kullanımı halinde, kağıdın bünyesinde bulunan bazı kimyevi maddeler de geri kazanıldığından kimyevi madde tasarrufu gerçekleşmektedir.

Maddi tasarruf;
Atık kağıdın ülke içinde toplanıp kullanılması ile yurt dışından selüloz ve atık kağıt ithalinin azalması ile mühim ölçüde tasarruf temin edilecektir. Ayrıca, atık kağıdın toplanması, tasnifi ve nakliyesi dolayısıyla yeni istihdam sahaları ortaya çıkacaktır.

Eski kağıttan yeni kağıt yapmak;
Ø% 35 oranında ekonomik yarar sağlamakta olup,
Ø% 50 daha az enerji harcanmasına,
Ø% 95 oranında daha düşük hava kirliliğine, ve
ØBinlerce hektar ormanın yok edilmesini önlemektedir.
İstatistiklere bakıldığında ;
Atık kağıt kullanılmaması halinde; Türkiye'de günde 175 hektar, Dünya'da ise her dakikada 110 bin hektar orman yok olmakta. Bunun getireceği doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise hiçbir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağırdır.
20 yaşındaki ağaçtan 60 kg. kağıt elde edilirken, 150 kg. atık kağıttan 100 / 140 kg. mamul kağıt/ karton elde etmek mümkün olmaktadır.

Atık Kağıt Geri Dönüşüm Kutusu

Geleceğin çalışma ortamları, sempatik nesnelerle dolu olacak.
Atık Kağıt Geri Dönüşüm Kutusu, atıkların yaratıldığı çevreye geri dönüşümünü ve tekrar kullanımını desteklemek amacıyla tasarlandı.
Görsel olarak fonksiyonunun mesajını taşıyan ve dergi sayfalarından veya dosya kağıtlarından yapılabilen hafif ve dayanıklı bu yeni malzeme, Royal College of Art’tan Lynn Kingelin tarafından geliştirildi.
1-2 yıllık ömre sahip ürün, 2005 Eylül’ünde CHAIR (Londra), Mint (Londra) ve Dray Walk Gallery’de düzenlenen [re]Design Sergisi’nde yer alacak ve satışa sunulacak.

kaynak



Misafir 9 Nisan 2017 21:10

Türkiye'de bir sene içerisinde sünnet,evlilik,nişan vs gibi ortalama 800.000 tören gerçekleştirilmekte olup her bir tören için ortalama 100 adet davetiye basılmaktadır , bu da toplamda 80 milyon davetiye basılması anlamına gelmektedir .80 milyon ortalama bir davetiye kağıdının metrekaresi 230 gram olup ortalama bir daveteyinin ağırlığı ise 10 gram civarındadır.

80 milyon davetiye için 800.000 kilo kağıda ihtiyaç duyulmaktadır.Yine kısaca hesap yapılacak olursa 700 kilogram kütleli bir çam ağacından elde edilen kağıt miktarı yaklaşık 350 kilogram oluyor. Toplamda ise 800.000 kg'lık ihtiyacı karşılayabilmek için 800.000/350 = 2285 adet çam ağacı kesilmesi demek oluyor.Bunu önleyebilmek için cepdavetiye sistemimi geliştirildi , hem davetiyeye göre daha az maliyetli olup hem de binlerce ağacın kesilmesini önlemektedir.



Saat: 20:39

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık