MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Canlılar kaç gruba ayrılır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/243009-canlilar-kac-gruba-ayrilir.html)

DAGAMLAGA 7 Nisan 2009 21:09

Canlılar kaç gruba ayrılır?
 
Canlılar kaç gruba ayrılır?


RuffRyders 24 Eylül 2009 18:46

Canlıların sınıflandırılması


Canlı ya da Organizma; biyoloji ve ekolojide, fonksiyonlarını yaşama mümkün olduğunca uyum sağlayarak sürdüren basit yapılı moleküllerin veya karmaşık organlar sistemlerinin bir araya gelmesiyle oluşan varlıklar için kullanılan bir kavramdır.
Canlılar; çevreye uyum sağlama ve üreme, kalıtım gibi ortak özelliklere sahip doğal varlıklar grubunun ve "yaşam" denilen ve nasıl oluştuğu hâlâ çözülemeyen gizin temel öğeleridir.

Evrende birçok canlı vardır ve bilim insanlarının bunların her birini tek tek incelemesi mümkün değildir. Bu yüzden, canlılar sınıflara ayrılırlar. Canlıların belirli özellikleri göz önüne alınarak yapılan gruplandırmaya taksonomi (sınıflandırma) veya biyosistematik denir. Sınıflandırmayı inceleyen bilim dalına sistematik (taksonomi) denir.

Canlılar temel olarak 6 grupta sınıflandırılır.
Monera Alemi
Arkeler Alemi
Protista Alemi
Fungi Alemi
Bitkiler Alemi
Hayvanlar Alemi

Canlıların ortak özellikleri
Hücresel yapı
Metabolizma
Homeostazi (iç denge)
Beslenme
Solunum
Sindirim
Boşaltım
Dolaşım
Büyüme
Gelişme
Çoğalma (Üreme)
Hareket
Çevresel uyarılara tepki
Ölüm
Bütün canlılarda bu özelliklerin hepsi görülmektedir.

BAKINIZ Canlılar Dünyası (Canlıların Sınıflandırılması)


Chelsea_Eny 13 Mart 2011 10:04

CANLILAR
Canlılar temel olarak 6 grupta sınıflandırılır.
* Monera Alemi
* Arkeler Alemi
* Protista Alemi
* Fungi Alemi(mantarlar)
* Bitkiler Alemi
* Hayvanlar Alemi

MONERA ALEMİ

Zarla çevrili bir çekirdeği ve organelleri olan gelişmiş tekhücreliler üst alemine Prokaryot denilmiştir. Monera, Çekirdek zarı, plastitler, mitokondri ve kamçı benzeri uzantıları olan ya da kamçısız canlılar aleminin ortak adıdır. Prokayotlar, genellikle birhücrelidir, ancak bazen dış görünüşleri bakımından çok hücreliymiş gibi görünenleri de bulunmaktadır
Hareketleri, kamçılarla, süzülme ya da yavaş kayma şeklinde olur.Moneralar;
* Altalem : Eubacteria
* Altalem : Archaebacteria
olmak üzere 2'ye ayrılır

ARKELER ALEMİ

Arke hücrelerin çapları 0.1 μm ila 15 μm'nin üstü arasında değişir. Bazıları öbekleşir veya 200 μm'ye varan iplikçikler oluşturabilir. Çok çeşitli şekillere sahip olabilirler küresel, çubuk, spiral, yumrulu, yassı kare şekilli veya dikdörtgen olabilirler.
Arkeler rRNA filojenetik ağaçlarına göre iki ana gruba ayrılırlar, Euryarchaeota ve Crenarchaeota. Ancak yakın yıllarda bu iki gruba ait olmayan bazı başka türler de keşfedilmiştir.

PROTİSTA ALEMİ
Protistalar canlılar dünyasının ökaryot hücreli en ilkel organizma grubudur. Çoğunlukla tek hücre halinde yaşamakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır. Protistalar kamçılılar, silliler, kökayaklılar, sporlular, cıvık mantarlar ve algler olmak üzere gruplara ayrılırlar.
Kamçılılar
Tek hücreli yapıda olup vücudun ön tarafında bir ya da birkaç kamçı bulundurur. Bu kamçı hücrenin hareketini sağlar. Tatlı sularda yaşar.
Silliler
Bir hücreli canlıların en gelişmiş sınıfını oluşturur. Vücutlarının etrafında pelikula denilen sert bir örtü bulunur. Pelikula üzerinde sil veya kirpik denilen uzantılar bulunur. Pelikulanın iç kısmında yakıcı özellikte olan ve trikosist denilen yapılar bulunur. Bu yapılar avı uyuşturmaya ve avın kolayca yakalanmasına yardımcı olur.
Kökavaklılar
Toprak, tatlı su ve denizel ortamlarda yaşarlar. Genellikle zararsız olmalarına rağmen parazit olan türleri de vardır. Heterotrof olarak beslenir. Bunlarda besin alma ve hareket, yalancı ayak,denilen sitoplazma uzantıları ile sağlanır. En tanınmış örnekleri amiplerdir.
Sporlular
Omurgalı ve omurgasız hayvanların vücûdunda parazit olarak yaşar. Hareket etmek için özelleşmiş bir yapıları yoktur. Vücutlarının esnek yapısı sayesinde (kasılıp gevşeyerek) hareket edebilir.

FUNGİ ALEMİ(mantarlar)

Dünyanın heryerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar.

BİTKİLER ALEMİ
Hepsi ototrof canlılar olup, kloroplast taşırlar. Bu sayede fotosentez yaparlar. Çiçeksiz ve çiçekli bitkiler olarak iki filum'a (şubeye) ayrılırlar.
* Çiçeksiz Bitkiler : Çiçek ve tohum oluşturmazlar
* Çiçekli Bitkiler : Çiçek bitkinin üreme organıdır.Bitkiler çoğalmak için çiçek açarlar.

HAYVANLAR ALEMİ
Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar üst âlemindeki hayvanlar âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır.Genellikle çevrelerine uyum sağlayan ve diğer canlılarla beslenen çokhücreliler alemidir. 1,5 milyondan fazla yaşayan türü tanımlanmıştır, fakat gerçek miktarın bazılarına göre 20 milyon, bazılarına göre de 50 milyondan fazla olduğu sanılmaktadır
ALTALEMLER
  • Agnotozoa - Basit hayvanlar
  • Eumetazoa - Gerçek dokusu olanlar
  • Parazoa - Gerçek dokusu olmayanlar


Misafir 8 Nisan 2012 14:03

Canlılar Alemi 6 gruba ayrılır
+Hayvanlar(3'e ayrılır: Omurgalılar-İlkel Kordalılar-Omurgasızlar)
+Bitkiler(3'e ayrılır:Damarlı Tohumlu-Damarsız Tohumsuz-Damarlı Tohumuz)
+Bakteriler(4'e ayrılır:Beslenmelerine Göre-Şekillerine Göre-Solunumlarına Göre-Boyanmalarına Göre)
+Protistalar(6'ya ayrılır:Kök Ayaklılar-Kamçılılar-Sporlular-Silliler-Algler-Cıvık Mantarlar)
+Arkeler(4'e ayrılır:Aşırı Tuzcullar-Aşırı Termofiller-Soğuk Seven-Metanojenik Arkeler)
+Mantarlar(3'e ayrılır:Şapkalı Mantarlar-Maya Mantarları-Küf Mantarları)



Saat: 17:44

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık